Oficiální představení patch notes 6.0. - 1. část.

[blue zdroj=http://us.battle.net/wow/en/blog/13423478/ poster=Blizzard]

Představení

Vítejte v prvních patch notes pro nadcházející datadisk Warlords of Dreanor. Nový content obsahuje mnoho změn, a to nejen nové herní prvky, ale i nový druh formátování souborů. Patch notes vám umožní nejet získat informace o nových změnách, ale také vám dovolí nahlédnout do pozadí všech inovací. Věříme, že se vám tyto změny budou líbit. Mějte ale, prosím, na paměti, že všechny změny jsou zatím předběžné, tudíž se mohou ještě měnit v průběhu testování. V případě, že tomu tak bude, budeme vás neprodleně informovat.

Hlavní změny v kostce

  • Staty všech charakterů byli sníženy na mnohem menší čísla, tím se stane hra srozumitelnější. Je důležité vědět, že tím nedojde k nerfnutí a k nemožnosti sólovat staré raidy. Stat squishing se totiž týká i nepřátel.
  • Byli přidány talenty pro level 100 a nově také class perks.
  • Garrisons budou přidány do hry. Umožní vám stavět vaši základnu a profitovat z ní.
  • Vyrovnali jsme rozdíly mezi Strenght, Agility a Intellectem.
  • Hit a Expertise byly odstraněny, každý dostane + 7,5% k daným statům automaticky.
  • Zefektivnili jsme healing, bude nyní mnohem zábavnější.
  • Racial kouzla u každé rasy byla vybalancována tak, aby byly srovnatelná s ostatními.
  • Každé classe jsme odebrali několik abilit. Připadalo nám, že jich máte zbytečně mnoho.
  • Snížili jsme počet Crown Control spellů a některým udělali společnou kategorii pro diminishing returns.
  • Odstranili jsme některé buffy.
  • Mnoho instant-cast healing spellů jsme předělali na spelly s castingem 1,5 sec.
  • Vengance byla předělána na Resolved, ta nezvyšuje damage, ale zvyšuje tankův healing a absorb efekty.
  • Nutnost u některých abilit stát přímo za targetem byla mnohdy předělána, nebo odstraněna.
  • Snížili jsme cenu oživovacích kouzel. To bude mít za cíl jednodušší zvedání po wipu.
  • Profese již nyní neposkytují bonusy v combatu.
  • Také jsme se snažili více diferencovat specializace, předělali jsme mnoho mastery bonusů a v neposlední řadě jsme uzpůsobili některé specy, aby se vyrovnaly ostatním.

Nový content

Talenty na level 100 a Dreanor Perks

Nový řádek talentů pro level 100 byl přidán do hry. Pro účely testování ale bude přístupný už od levelu 90. Dreanor Perks je novinka ve hře, jsou to odměny za expení. Při expení mezi levely 91-99 obdržíte každý level jeden náhodný perk v náhodném pořadí. Každá classa a specializace má své vlastní. Shrnuto:
  • Talenty pro level 100 byly přidány do hry pro všechny classy.
  • Dreanors perks byly přidány také pro všechny. Získávat je budete mezi levely 91-99.

>>TALENTY WoD<<


Změny v game systému

Stat Squishing

V každém RPG se postavy nějakým způsobem vyvíjí a to mimo jiné znamená, že jsou stále silnější a silnější. Teď po několika datadiscích se ale WoW dostalo do bodu, kdy jsou čísla určující počet život, damage i další staty prostě příliš vysoká na to, aby se v tom dalo vyznat. Dobře je to vidět na následujícím grafu:
Aby se dostala čísla zpátky na zem, bude ve hře provedeno hromadné přeškálování všech statů a to i tak, aby růst vaší síly byl lineární od levelu 1 do levelu 85. Na grafech můžete vidět, že jsou tam nyní podivné "zuby". Škálovat se bude vše: mobové, kouzla, ability, lektvary, jídlo, gear... prostě vše. Pokud nyní váš fireball zasáhl potvoru za 450 000 zdraví z celkových 3 000 000 (15% životů), nyní ji zasáhnete za 30 000 z celkových 200 000 životů (pořád 15% životů).
Je důležité, abyste rozuměli tomu, že nejde o nerf - pořád budete stejně silní, jen se změní čísla, která uvidíte. Změna také nesníží vaši schopnost sólovat starší raidy. Blizzard na tuto věc myslí a dokonce se nyní cíle s nižším levelem než vy budou škálovat trochu jinak, takže by pro vás sólování mělo být ještě o něco jednodušší! Ze všech spellů a abilit bude navíc odstraněn base damage a škálování attack power a spell power bude také upraveno, takže všechny specializace by se měli škálovat naprosto stejně.

Primární staty a attack power

Primarní staty jako je Strenght, Intellect, Agility jsou hlavními atributy, které zvyšují vaši sílu. Bohužel, nejsou si rovné a to způsobuje velké rozdíly mezi nimi, tudíž i jejich pozdější balancování v porovnání se sekundárními staty je mnohem těžší. Tím narážíme na to, že Agilita a Intellect přidává Critical strike, také attack/spell power, naproti tomu strenght ne. Abychom tedy vybalancovali tyto staty, odstranili jsme z Agility a Intelectu vedlejší efekt, a to zvyšování Ctritical strike. Pořád ale budou classy s primárním statem Agility critovat častěji (zvýšíme jim základní Critical strike). [hidden=Pokračovat ve čtení] Shrnuto:
  • Agilita a Intellect nebude zvyšovat ctritical strike.
  • Základní úroveň ctritical strike pro všechny classy je 5%. Už zde nejsou rozdíly mezi meele a ranged útoky.
  • Do hry bude přidána nová passivka jménem Critical Strikes, která zvýší šanci na crit o 10% pro classy jako je Rogue, Hunter, Druid (Feral a Guardian), Monk (Windwalker a Brewmaster) a také Enhacement Shaman.
Rozhodli jsme se sjednotit škálováníu všech primárních statů na stejno. V praxi to znamená následující:
  • Každý bod Agility a Strenght nyní přidá 1 Attack power (sníženo ze 2). Ostatní zdroje attack power ji budou přidávat o 50% méně.
  • Velikost Weapon damage na každé zbrani byla snížena o 20%.
  • Attack power nyní zvyšuje Weapon damage o 1DPS za 3,5 bodu Attack power (zvýšeno z 1 DPS za 14 Attack power).
  • Attack power, Spell power a Weapon damage nyní přímo ovlivňují spelly.
Aktivní snížení tohoto typu se ukázalo jako velice efektivní u tanků. Když se podíváme do budoucna, rádi bychom nechali staty jako parry a dodge na nižších číslech. Budeme se tedy snažit snížit výkyvy v damage do tanka, jsme si vědomi toho, že tyto situace pro healery nejsou moc příjemné. Dodge a Parry získané ze Strenght a Agility bude sníženo, abychom docílili rovnoměrně rozprostřeného damage do tanků. Navíc itemy už nebudou přidávat staty jako je Dodge a Parry. Nějaké Dodge a Parry budete stále moci získat z vašich spellů.
  • Množství získaného Dodge z Agility bude sníženo o 25%.
  • Množství získaného Parry ze Strenght bude sníženo o 25%.
[/hidden]

Sekundární staty

Stávající sekundární staty: hit, expertise, dodge, parry, crit, mastery, haste a spirit Jak už jsme oznámili na loňském BlizzConu, chystáme se poslat do zaslouženého důchodu staty, jako je hit, expertise, dodge a parry. Hit s expertise nepřidávaly hře žádný zajímavý herní mechanismus a dodge s parry se chystáme nahradit statem bonus armor. [hidden=Pokračovat ve čtení] Se zbylými sekundárními staty - critem, mastery, hastem a spiritem - jsme spokojeni, a proto ve hře nadále zůstávají. Je ovšem nutné zmínit, že v nadcházejícím datadisku objevíte spirit pouze na specifických částech vybavení – na fingeru, necku, backu a trinketu, jeho síla ovšem bude mnohem vyšší. Dále očekáváme, že budou healeři preferovat předměty do těchto slotů právě se spiritem, ale zbylé části vybavení už budou sdílet s ostatními rolemi.

Nový stat – multistrike

Tento nový stat dá vašim kouzlům, schopnostem a auto-attackům dvě šance, že znovu zasáhnou váš cíl v síle 30% z původního kouzla, schopnosti nebo auto-attacku. Pokud sledujete novinky ohledně datadisku už od Blizzconu, tak víte, že jsme původně plánovali, že vaše šance na multistrike se rozdělí mezi dva rolly a její cap bude 200%. My jsme se to ovšem kvůli jednoduchosti rozhodli změnit a oba rolly mají šanci rovnou vašemu multistriku s capem na 100%. Příklad: Původní plán: Mage má šanci na multistrike 60%. Při vycastění Fireballu rollnula hra dvakrát a každý roll měl 30% (= 60% / 2) šanci na další zásah, přičemž tento mage mohl mít maximálně 200% šanci na multistrike. Současný plán: Mage má šanci na multistrike 60%, Při vycastění Fireballu rollnula hra dvakrát a každý roll měl 60% šanci na zásah, přičemž může mít tento mage maximálně 100% šanci na multistrike.

Nový stat – bonus armor

Už v minulosti měly některé předměty na sobě bonus armor, čímž byly velice atraktivní pro tanky. Když jsme nyní odstranili dodge a parry, rozhodli jsme se je nahradit právě opět bonus armorem. Tento stat naleznete pouze na fingeru, necku, plášti a trinketu, tedy podobně jako spirit. Bonus armor bude užitečný pro všechny tanky a bude pro ně také výrazně silnější než ostatní sekundární staty, takže předpokládáme, že ho tanci budou preferovat.

Zrušený stat – amplify

Tento mechanismus jsme měli možnost vyzkoušet již na trinketech ze Siege of Orgrimmar a proto jsme také na minulém BlizzConu oznámili, že se z něj stane samostatný stat. Náš původní plán počítal s tím, že by měl amplify zvyšovat efekty ostatních sekundárních statů. Během následného vývoje a dalšího testování jsme ovšem zjistili, že nefunguje tak, jak jsme si představovali. Hlavní problém byl, že se amplify velice rychle stal nejsilnějším statem pro všechny, a to i když jsme na něj aplikovali diminishing return efekt. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli ho nakonec do hry nepřidávat.

Zrušený stat – readiness

Stejně jako amplify, i readiness jsme měli možnost vyzkoušet na trinketech v Siege of Orgrimmar. Zprvu se zdálo, že vše funguje, jak má – redukce cooldownů je vynikající koncept, hráči ho přijali s nadšením a i když se několik problémů s vybalancováním objevilo, nejednalo se o nevyřešitelné záležitosti. Ovšem v průběhu vývoje jsme objevili háček. Readiness fungoval skvěle v malém množství, jako byl jeden či dva trinkety v SoO, problém ovšem nastal, když ho měl hráč na sobě více. Tuto situaci lze demonstrovat na příkladu s DPS rolí. Velká část DPS specializací využije potenciál readinessu při dočasných DPS cooldownech jako je Arcane Power, Vendetta, Recklessness, Dark Soul a podobně, jelikož vám je umožní používat častěji a většina z nich vám zvýší damage o zhruba 20 – 30%, což je poměrně velké číslo na dočasnou burstovací abilitu. A zde právě vzniká problém – readiness je nepoměrně lepší oproti ostatním sekundárním statům. Pokud byste stackovali co nejvíc critu a dosáhli 30% critu z předmětů, damage by se vám pasivně zvedla o přibližně 30%. Pokud by měly být všechny staty stejně silné, měli byste být schopni místo critu stackovat readiness a dosáhnout podobného nárůstu. Ale jak vám zvýšit o 30% damage tím, že vám umožníme používat +20% damage cooldown častěji? A co teprve pokud dosáhnete 100% uptimu, co pak? Experimentovali jsme s různými iterakcemi, ale nenalezli jsme variantu, kdy by byl readiness dostatečně vybalancovaný, takže ho prozatím odsuneme stranou. Je ovšem možné, že se jeho mechanismus objeví v omezeném množství na nějakém trinketu.

Nový stat – versatility

Odstranění readiness nám vytvořilo prostor pro stat jiný. Je pro nás důležité, aby cítili hráči rozdíl mezi jednotlivými sekundárními staty a měli tedy širokou škálu možností, ze které si budou moci vybrat. S touto myšlenkou v hlavě jsme vytvořili stat nový – versatility. A funguje poměrně jednoduše – 1% versatility vám zvýší o 1% damage, healing, absorby a sníží příchozí damage o 0,5%. Jedná se tedy o jasný a snadno pochopitelný boost vaší postavy, vaše sekundární zaměření a schopnost přežít - bonus k healingu poskytuje zlepšení self-healingu (například u schopnosti Recuperate). Budeme se snažit, aby se nejednalo o nejsilnější stat, co se týče samotné síly schopností, nýbrž aby dobře konkuroval ostatním sekundárním statům a vaší postavu učinil všestrannější. Očekáváme, že versatilitu budou vyhledávat především hybridi, kteří se budou chtít cítit trochu hybridněji.

Terciární staty

Většina předmětů ve Warlords of Draenor bude mít šanci na náhodný bonus ke statům v podobě státu terciárního.

Nový terciární stat – movement speed

První z nových terciárních statů je movement speed, který jak už asi tušíte, zvyšuje o malé procento pohyb vaší postavy. V minulosti byl k nalezení na enchantech a u různých classových schopností, ale nikdy ho nebylo možné získat ze samotných předmětů. Movement speed se bude stackovat s ostatními zrychleními, ale zároveň se chystáme ponechat maximální hranici zrychlení na poměrně nízké úrovni, jelikož chceme, aby se jednalo o drobný bonus a ne zásadní boost pro vaši postavu.

Nový terciární stat – avoidance

Dalším terciárním statem je avoidance, který do dnešní doby měli pouze peti. Snižuje damage z plošných (AoE) efektů a nutno podotknout, že v porovnání se sílou redukce u petů bude pro hráče snížení damage z tohoto statu značně nižší. Našim cílem je zmírnit efekt AoE spellů, ne vám umožnit stát v ohni a neřešit to.

Nový terciární stat – indestructible (dříve sturdiness)

Na BlizzConu jsme tomuto státu říkali sturdiness a jeho původní mechanismus snižoval míru ztráty durability na všech předmětech při smrti vaší postavy. My jsme se rozhodli toto upravit a nyní jeho existence na předmětu bude zamezovat snížení durability na tom konkrétním předmětu. K této iteraci jsme se přiklonili pouze kvůli přehlednosti, výsledný efekt by měl zůstat stejně silný.

Nový terciární stat – leech (dříve lifesteal)

Lifesteal je dalším statem, který jsme od BlizzConu přepracovali a přejmenovali - původně měl převádět procento z vaší damage do self-healingu. My jsme se ovšem rozhodli jeho efekt rozšířit i na healery, u kterých část jejich healingu půjde do self-healu. S touto změnou jsme museli upravit i jméno.

Možný terciární stat – cleave

Cleave byl sice na BlizzConu oznámen, ovšem od té doby jsme s ním narazili na několik problémů. Tím nejzásadnějším je jeho proměnlivá užitečnost u DPS rolí (na mnohých bossech, kde je jeden cíl je výrazně slabý), jeho stálá užitečnost u healerů a naopak jeho neužitečnost pro tanky. Tyto důvody nás vedou k obavě, že by se na předměty s cleave nahlíželo jako na předměty určené spíše pro healery, což je nežádoucí. Proto jsme ho raději prozatím odložili stranou, ale očekáváme, že ho tu a tam využijeme v budoucnu.

Kompletní seznam

Zde je tedy shrnutí všech statů, které plánujeme do Warlords of Draenor:

Sekundární staty

  • haste: (nezměněn) zvyšuje attack speed, casting speed a generování některých resource
  • critical strike: (nezměněn) zvyšuje šanci na kritický zásah, který udělá dvojnásobnou damage
  • mastery: (nezměněna) zvyšuje efektivnost vaší specializace
  • multistrike: (nový) poskytuje dvě šance pro vaše schopnosti udělující damage nebo healing aby byly aktivovány znovu se 30% účinkem
  • versatility: (nová) zvyšuje damage, healing, absorby a snižuje damage taken
  • spirit: (nezměněn, pouze pro healery) zvyšuje regeneraci many
  • bonus armor: (nový, pouze pro tanky) zvyšuje armor

Terciární staty

  • movement speed: (nový) zvyšuje rychlost pohybu
  • indestructible: (nový) zabraňuje předmětu ztrátu durability
  • leech: (nový) převádí část vaší damage a healingu do self-healu
  • avoidance: (nová) redukuje damage z AoE útoků
[/hidden]

Odstranění Hit a Expertise

Tyto dva staty byly naprosto nudné. Odstraňovaly znevýhodnění, namísto toho aby vás nějakým způsobem boostovaly. Většina hráčů po doexpení všechny staty reforgovala právě do těchto dvou, aby nejprve měli cap a pak mohli zvyšovat ostatní, nyní již užitečné staty. Proto jsme se rozhodli je odstranit a udělat je nepotřebnými. Stále chceme, aby meele classy stály za bossem při fightu, takže ponecháme bossům 3% Parry při útoku zepředu. Zároveň ale tankům dáme automaticky o 3% menší šanci, že netrefí bosse. Shrnuto:
  • Všichni hráči budou mít 100% šanci na hit, 0% šanci na dodge a 3% šance na parry.
  • Tankové získají 3% snížení šance na parry, tudíž se nemůže stát, že tank netrefí bosse.
  • Potvory +4 levely budou mít stále šanci, že se vyhnou vašim útokům, či je zablokují.
  • Dual-Wield bude mít stále 17% šanci na miss, tím vybalancujeme rozdíl mezi nimi a two-hand zbraněmi.
  • Bonus Hit a Experitse bude na všech itemech, gemech apod. převeden na Critical strike, Haste, nebo Mastery
  • Spirit už nebude pro dps specy zvyšovat hit (týká se Elemental Shamana, Magy, Warlocky a Shadow Priesty.

Životy hráčů a Resilence

V nadcházejícím datadisku plánujeme několik změn, co se týče healování v PvP. Naše snaha se upírá na to, aby healing v PvP byl mnohem dynamičtější a zábavnější, než je tomu doteď. V datadisku Mist of Pandaria jste se mohli setkat se základní PvP resilencí, která způsobovala, že výsledný damage v PvP byl mnohem menší než v PvE. Naším cílem ve WoD je tedy tento problém vyřešit, a to tak, že resilence v PvP budou hrát mnohem menší roli. Aby se ale zachovala survivabilita v PvP, zvýšíme počet životů na dvojnásobek (až po item squishingu). To bude mít za následek o trochu zvýšený damage stvoření ve světě a také zvýšenou efektivitu healingu. Ve finále tedy v PvP docílíme lepší výdrže, aniž by to mělo vliv na PvE. Zvýšení počtu životů na dvojnásobek nám dá prostor pro snížení PvP resilence a battle fatique s tím, že do budoucna počítáme s jejich úplným odstraněním. Také se chceme vyvarovat situaci, kdy velké množství critů způsobuje naprosté anomálie v gameplay. Toho docílíme tak, že kritickým úderům a healům snížíme efekt z původních 200% na 150%. Věříme, že tento krok nám umožní snížit PvP resilence a battle fatique na nulu. Je možné, že budou tyto staty následně ještě upraveny, nicméně nejprve je nutné tento nový systém otestovat a pak se uvidí. Shrnuto:
  • Základní PvP Resilence bude snížena na 0%.
  • Battle Fatique bude odstraněna. PvP combat nyní nesnižuje healing.
  • Critical Damage bude v PvP udělovat jen 150% damage (místo stávajících 200%).
  • Životy a mana se v PvP zdvojnásobí.
  • Všechny potky mají nyní zdvojnásobený efekt.
  • Všechny NPC v BG mají zdvojnásobený damage.
  • Všechny absorby v PvP jsou zvýšeny o 50%, Pokud se heal, nebo absorb odvíjí od počtu HP, bude snížen o 25%.

Změny stávajících healing spellů

V datadisku Warlord of Dreanor bude pro nás důležité snížit efektivitu AoE healů, které jsou díky svému instant castu a počtu vyhealovaných spoluhráčů velice výhodné. V současné době se tomu má tak, že čím má healer lepší gear, tím větší množství damage je schopen vyhealovat okamžitě. Z tohoto důvodu se bossům v každém kontentu zvyšuje diametrálně damage. My bychom ale chtěli, aby každý hráč nějakou dobu byl bez plného počtů životů a tím si uvědomoval, že za sebe má určitou zodpovědnost. Také jsou naše snahy upřeny na to, aby healování bylo více variabilní, zajímavé a v neposlední řadě záleželo na skillu. Byly bychom rádi, aby healování zabralo nějakou chvíli a nebylo řešeno instantním spelly (o těch si řekneme více v druhé části).
[hidden=Pokračovat ve čtení] Ve finále to znamená, že damage od bossů se bude zvyšovat rychleji než healing. Všechny healing spelly budou cíleně oslabeny. Navíc, jak se bude zlepšovat gear, zvyšování počtu životů a healingu bude velmi podobné. Takže síla všech healovacích kouzel se napříč datadiskem moc nezvýší. Nemusíte mít ale strach, při vytváření nových raidů na tuto skutečnost budeme brát zřetel. Důležité je také zmínit, že healy, které jsou založeny na principu, že vyhealuje určitá % života, byly v tomto kontentu silně vylepšeny. Proto je tedy v dalším datadisku upravíme tak, aby nebyly příliš silné. S tím je spjato i snížení vyléčených % daným kouzlem. Tímto počinem se pak může zdát, že těmto spellům bude snížena efektivita. Nikoli. Pouze je upravíme pro WoD. Nechceme totiž, aby měla výrazně navrch oproti jiným kouzlům. Všechny tyto změny se promítnou i do absorbů a štítů. Naším záměrem je tedy i snížení těchto efektů. Jak šel čas, dostali jsme se do fáze, kdy se klasický healing nahrazuje absorbem a štíty (Disco Priest) místo toho, aby sloužily spíše jako možnost náhrady za heal. I u těchto změn se budeme snažit, aby byly vybalancované a nepoškodily tím právě Disco priesta, který je na absorbech závislý. Také jsme se podívali na zub kouzlům, která jsou buďto pasivní, nebo automaticky zaměřují svůj cíl (říkejme jim chytré healy). Chceme, aby se healeři starali o to, koho mají v targetu a jaký spell zrovna použijí, protože tím zatraktivníme pro lidi healování a už to nebude taková nuda. Na závěr jsme se tedy rozhodli snížit účinnost těchto spellů (jedná se např. o Healing stream totem) a zároveň jim snížili jejich „inteligenci“. V praxi to tedy bude znamenat, že tyto healy nebudou mít nejvyšší prioritu u hráče s nejmenším počtem HP, nýbrž budou náhodně healovat zasaženého spoluhráče. Samozřejmě hráči budou mít stále vyšší prioritu než peti. Další na řadu přichází AoE healing. V nadcházejícím kontentu chceme, aby byl vůči single-target healingu více vyrovnaný. Když se nyní podíváme na aktuální stav, tak jsme velice znepokojeni jejich efektivitou v poměru mana/vyléčené zdraví a proto jsme se rozhodli je oslabit tím způsobem, že jim snížíme healing. Pouze výjimečně zvýšíme jejich mana cost, což se nám osvědčilo, ale jen u několika kouzel. Chceme donutit healery, aby při boji přemýšleli a museli se rozhodnout, jestli pro ně bude výhodnější vyléčit dva spoluhráče sice pomaleji, ale s menší spotřebou many, anebo použijí AoE heal a budou za chvíli na suchu. Od této změny si slibujeme menší overhealing a zlepšení herního zážitku. Na závěr jsme se rozhodli odstranit kouzla, která se dnes již prakticky nepoužívají. Řeč je o kouzlech, které sice stojí málo many, ale ani nijak neoslní v healingu. Konkrétně to jsou kouzla: Nourish, Holy Light a Healing Wave. Podle nás již tyto kouzla svým způsobem postrádají uplatnění při boss fightu. Nemusíte se ale bát, kouzla vám ze spellbooku nezmizí. Jejich názvy se použijí pro již vaše stávající kouzla(např. Greather Healing wave bude přejmenován Healing wave). Zde je uvedeno několik příkladů:

Druid:

Kouzla s velkou efektivitou: Healing Touch, Rejuvenation, Efflorescence Kouzla s velkou kapacitou: Regrowth, Wild Growth

Monk:

Kouzla s velkou efektivitou: Soothing Mist, Renewing Mist Kouzla s velkou kapacitou: Surging Mist, Spinning Crane Kick

Paladin:

Kouzla s velkou efektivitou: Holy Light, Holy Shock, Word of Glory, Light of Dawn Kouzla s velkou kapacitou: Flash of Light, Holy Radiance

Priest:

Kouzla s velkou efektivitou: Greater Heal, Circle of Healing, Prayer of Mending, Holy Nova (nová verze pro Discipline priesty, Penance Kouzla s velkou kapacitou: Flash Heal, Prayer of Healing

Shaman:

Kouzla s velkou efektivitou: Healing Wave, Riptide, Healing Rain Kouzla s velkou kapacitou: Healing Surge, Chain Heal Když se tak bavíme o těch změnách, některé healery může začít jímat hrůza, že jim nebude stačit mana a dopadne to jak na začátku Cataclysmu (pozn. red., bylo to období, kdy healer vykouzlil 5 spellů a byl na suchu). To samozřejmě nechceme, a proto bude všem healerům zvýšen základní mana regen. Navíc mana regen se bude na začátku datadisku ze spiritu více zvyšovat. Tímto krokem zamezíme tomu, aby healeři neměli problémy s manou a zároveň bude pro ně hraní zábavnější. V posledních raidech datadisku by se pak nemělo stát, že budete mít many hromadu a tudíž některá kouzla budou nepoužitelná pro jejich malý poměr heal/cenu many. Dnes jsme si řekli o mnoho změnách pro healery, shrnuto: snížili jsme healovací kapacitu, pohráli jsme si s prioritami healingu, trochu oslabili „chytré healy“, slabší absorby, ubrali každému jedno kouzlo a také v neposlední řadě jsme vás donutili se zaměřit na volbu kouzla, které použijete. Za posledních datadisků proběhlo několik velkých změn v healování, poučili jsme se z každé z nich a dnes jsme vám schopni přinést ten nejlepší model healování, jaký kdy byl. Hra pro vás bude dynamičtější, poutavá, nebude vás trest za vaši roli v raidu a také se pro vás stane zábavnější. [/hidden]

Racial schopnosti

Blizzard má zájem o to, aby jednotlivé rasy měly zajímavé schopnosti, ale pokud jsou některé příliš silné, může to hráče svádět k tomu, aby za ně hráli, i když třeba úplně nechtějí. Např. u trollů byla schopnost Berserking extrémně mocná, zatímco jejich pasivní schopnost Beast Slaying byla někdy v porovnání s ostatními rasami buď extrémně mocná nebo absolutně nerelevantní. Záleželo na situaci. Na druhou stranu některé rasy mají jen velmi málo nebo skoro žádné schopnosti, které by ovlivňovaly jejich bojový výkon. A další věc je, že spousta pasivních schopností přidává v tuto chvíli Expertise a Hit rating, které bude v datadisku odstraněno, takže i tato kouzla budou muset být nahrazena.
Aby si tak byla racial kouzla více podobná, budou ta nejsilnější zeslabena, bude vytvořena jakási rovnováha a na tu se pokusíme dostat všechny ostatní rasy. Zlepšovat se budou stará passive kouzla, nahrazovat ta zbytečná a někde se sem tam něco přidá. Ve finále by měly být rasy mnohem více vyrovnané. [hidden=Pokračovat ve čtení] Blood Elf
  • Přidáno nové passive kouzlo Arcane Acuity, které zvyšuje šanci na Critical o 1 %.
  • Arcane Torrent nyní obnoví Death Knightům 20 Runic Power (místo původních 15), 1 Holy Power paladinům nebo 3 % many pro Priesta, Mage, Warlocka (místo 2 %). Všechno ostatní zůstává u kouzla nezměněno.
Draenei
  • Heroic Presence bylo předěláno. Už nezvyšuje Hit o 1 %, nyní zvyšuje Strength, Agility a Intellect, podle levelu dané postavy.
  • Gift of the Naaru vás nyní vyléčí o stejné množství zdraví za 5 sekund (místo 15 sekund).
Dwarf
  • Crack Shot bylo odstraněno (dávalo 1 % k Expertise s ranged weapons).
  • Mace Specialization (přidávalo 1 % Expertise k Mace weapons) bylo nahrazeno Might of the Mountain.
  • Might of the Mountain je nové passive kouzlo, které zvyšuje Critical bonus damage a healing o 2 %.
  • Stoneform nyní také odstraní magic a curse kouzla, navíc k poison, disease a bleed kouzlům a také sníží damage o 10 % na 8 sekund. Stále ji však nemůžete použít, pokud na sobě máte CC.
Gnome
  • Expansive Mind nyní zvyšuje maximální Manu, Energii, Rage a Runic Power o 5 % (dříve zvyšoval pouze manu).
  • Cooldown u Escape Artist se snížil na 1 minutu (z 1,5 minuty).
  • Shortblade Specialization (1 % k Expertise s jednoručními meči a dýkami) bylo nahrazeno Nimble Fingers.
  • Nimble Fingers je nové pasivní kouzlo, které zvyšuje Haste o 1 %.
Goblin
  • Time is Money nyní dává 1 % k Haste (místo pouhého zvýšení rychlosti útoku a spell haste).
Human
  • Mace Specialization (1 % k Expertise s mace) bylo odstraněno.
  • Sword Specialization (1 % k Expertise se sword) bylo odstraněno.
  • Human Spirit kouzlo bylo předěláno. Už nezvyšuje Spirit o 3 %, ale místo toho zvyšuje dva sekundární staty podle vašeho levelu. Můžete si vybrat, které dva staty to bude zvyšovat. Zatím to však do alfa verze nebylo implementováno.
Night Elf
  • Quickness nyní také zvyšuje rychlost pohybu o 2 %, navíc k původnímu zvýšení Dodge šance o 2 %.
  • Touch of Elune je nová pasivní schopnost, který zvyšuje Haste o 1 % v noci a Critical Strike šanci o 1 % ve dne.
Ork
  • Axe Specialization byla odstraněna (přidávala 1 % k Expertise s axe).
  • Hardiness nyní snižuje trvání Stun efektů o 10 % (místo 15 %).
Tauren
  • Brawn je nová pasivní schopnost, která zvyšuje Critical Strike bonus damage a healing o 2 %.
  • Endurance nyní zvyšuje Staminu o množství určené vaším levelem, místo zvýšení Basic Health o 5 %.
Troll
  • Berserking nyní zvyšuje Haste o 15 % (místo 20 %).
  • Beast Slaying nyní zvyšuje XP získané z Beast o 20 % místo zvýšení damage proti Beast o 5 %.
  • Dead Eye bylo odstraněno (zvyšovalo o 1 % Expertise u Ranged Weapons).
Undead
  • Cooldown u Will of Forsaken se zvýšil na 3 minuty (ze 2 minut).
[/hidden]

Omezení počtu spellů

V průběhu vývoje World of Warcraft jsme došli do fáze, kdy každý classa potřebuje na 100% využití potenciálu mnoho bindů. důvodem je počet spellů. Z tohoto důvodu budou některá kouzla odstraněna, jiná se přejmenují a spojí do jednoho silného cooldownu (exemplárním příkladem je Holy Paladin). [hidden=Pokračovat ve čtení]
  • Death Knight
    • Army of the Dead nyní udílí o 75% menší poškození a je dostupná pouze pro Blood spec.
    • Dual Wield může nyní používat jen Frost Death Knights.
    • Horn of Winter nyní negeneruje runic power, je ale bez cooldownu a trvá 1 hodinu.
    • Necrotic Strike je v tuto chvíli přístupný jen pro Frost a Unholy.
    • Raise Dead je nyní jen pro Unholy spec, summons a ghoul je nyní permanentní a má 1 minutu cooldown.
    • Master of Ghouls bylo odstraněno.
    • Rune Strike nyní přetváří Death Coil pro Blood DK.
    • Frost Strike nyní přetváří Death Coil pro Frost DK.
    • Obliterate nyní přetváří Blood Strike pro Frost DK.
    • Unholy Frenzy bylo odstraněno.
  • Druid
    • Enrage byl odstraněn.
    • Innervate bylo odstraněno. Mana cost spellů pro Druida bylo upraveno.
    • Mangle (Cat Form) bylo odstraněno. Mangle (Bear Form) zůstává stejné.
    • Nourish byl odstraněn.
    • Shred je nyní přístupný všem Druidům.
    • Swipe (Bear Form) bylo odstraněno. Swipe (Cat Form) zůstává stejné.
    • Symbiosis bylo odstraněno.
  • Hunter
    • Arcane Shot již není přístupný pro Marksmanship Huntery.
      • Thrill of the Hunt nyní snižuje cenu Aimed shotu, když je aktivní.
    • Aspect of the Hawk byl odstraněn.
      • Aspect of the Iron Hawk byl přejmenován na Iron Hawk, a nyní pasivně přidává 10% redukce damage.
    • Cower bylo odstraněno jako pet ability.
    • Distracting Shot byl odstraněn.
    • Hunter’s Mark byl odstraněn.
    • Kill Shot není už přístupný pro Survival Huntery.
    • Lock and Load byl odstraněn a jeho efekt byl sjednocen pod Black Arrow, který má nyní šanci vyvolat tento efekt.
    • Stampede je nyní level-75 talent, nahrazuje Lynx Rush.
      • Lynx Rush byl odstraněn.
    • Rabid bylo odstraněno jako pet ability.
    • Rapid Fire byl odstraněn.
    • Rapid Recuperation byl odstraněn.
    • Serpent Sting a Improved Serpent Sting byl odstraněn.
      • Serpent Spread byl přejmenován na Serpent Sting, a zůstává pasivní pro Survival Huntery. Má za následek, že Multi-Shot a Arcane Shot také aplikuje Serpent Sting poison, který dá instantní poškození
    • Widow Venom byl odstraněn.
    • Revive Pet a Mend Pet jsou nyní jeden spell, který se mění v závislosti na stavu peta.
  • Mage
    • Arcane Barrage nyní nahrazuje Fire Blast pro Arcane Mágy.
    • Arcane Blast nyní nahrazuje Frostfire Bolt pro Arcane Mágy.
    • Arcane Explosion je nyní přístupný jen pro Arcane Mágy.
    • Blizzard je nyní přístupný jen pro Frost Mágy.
    • Combustion nyní nahrazuje Deep Freeze pro Fire Mágy.
    • Deep Freeze je nyní přístupný jen pro Frost Mágy.
    • Dragon’s Breath nyní nahrazuje Cone of Cold pro Fire Mágy.
    • Evocation je nyní přístupný jen pro Arcane Mágy.
    • Flamestrike je nyní přístupný jen pro Fire Mágy.
    • Pyromaniac Byl odstraněn.
    • Frost Armor je nyní přístupný jen pro Frost Mágy a stal se z něho pasivní efekt.
    • Ice Lance nyní nahrazuje Fire Blast je nyní přístupný pro Frost Mágy.
    • Mage Armor je nyní přístupný jen pro Arcane Mágy a stal se z něho pasivní efekt.
    • Mana Gem byl odstraněn.
    • Molten Armor je nyní přístupný jen pro Fire Mágy a stal se z něho pasivní efekt.
    • Shatter je nyní přístupný jen pro Frost Mágy.
  • Monk
    • Avert Harm byl odstraněn.
    • Clash byl odstraněn.
    • Adaptation byl odstraněn.
    • Power Guard byl odstraněn.
    • Disable je nyní přístupný jen pro Windwalker Monky.
    • Healing Sphere (tedy to kouzlo, ne mastery) byl odstraněn. Mistweaverův Gift of the Serpent, Brewmasterův Gift of the Ox, a Windwalkerův Afterlife stále summonují healing sphery.
    • Surging Mist je nyní přístupný pro všechnky Monky. Stojí 30 energy v Ox nebo Tiger Stance, a pořád stojí manu v Serpent Stance a Crane Stance. Mimo jiné, chi bude generovat pouze pro Mistweaver Monky.
    • Stance of the Spirited Crane nyní nahrazuje Stance of the Fierce Tiger pro Mistweaver Monks (pro více info si pročtěte změny u monka).
    • Stance of the Sturdy Ox nyní nahrazuje Stance of the Fierce Tiger pro Brewmaster Monky.
  • Paladin
    • Avenging Wrath je nyní přístupný jen pro Retribution Paladiny.
    • Devotion Aura již není přístupná pro Protection Paladiny.
    • Divine Light byl přejmenován na Holy Light.
    • Divine Plea byla odstraněna. Mana cost spellů pro Druida bylo upraveno.
    • Guardian of Ancient Kings je nyní přístupný jen pro Protection Paladiny.
    • Hand of Salvation has been removed.
    • Holy Light byl odstraněn.
    • Inquisition byla odstraněna.
  • Priest 
    • Binding Heal již není přístupný pro Shadow Priesta.
    • Hymn of Hope byla odstraněna.
    • Heal byl odstraněn.
    • Greater Heal byl přejmenován na Heal.
    • Inner Focus nadále nesnižuje cenu many u spellů.
    • Rapture byl odstraněn.
    • Renew je nyní přístupný jen pro Holy Priesta.
    • Shadow Word: Death je nyní přístupný jen pro Shadow Priesta.
    • Void Shift byl odstraněn.
    • Inner Fire byl odstraněn.
    • Inner Will byl odstraněn.
  • Rogue
    • Disarm Trap byl odstraněn.
    • Rupture již není přístupný pro Combat Rogues.
    • Shadow Blades byl odstraněn.
  • Shaman
    • Ancestral Awakening byl odstraněn.
    • Feral Spirit už nemají Spirit Bite abilitu.
    • Flametongue Weapon již není přístupná pro Restoration Shamany.
    • Frostbrand Weapon již není přístupná jen pro enhacement  Shamany.
    • Greater Healing Wave byl přejmenován na Healing Wave.
    • Healing Tide Totem je nyní přístupný jen pro Restoration Shamany.
    • Healing Wave byl odstraněn.
    • Lava Burst nyní nahrazuje Primal Strike pro Elemental and Restoration Shamany.
    • Magma Totem je nyní přístupný jen pro Enhancement Shamana.
    • Rockbiter Weapon byl odstraněn.
    • Static Shock byl odstraněn.
      • Stormstrike a Stormblast nyní udělují o 30% větší poškození, pokud je Lightning Shield aktivní.
    • Stormlash Totem byl odstraněn.
    • Searing Flames byl odstraněn.
      • Flametongue Weapon damage byl zvýšen o40%, a Lava Lash damage byl navýše na 280% weapon damage (z původních 140%) jako forma kompenzace.
    • Water Shield je nyní přístupný jen pro Restoration Shamany a nahrazuje Lightning Shield.
  • Warlock
    • Všechny přidružené spelly Soulburnu se naučíte společne s ním, a ne na různých levelech
    • Curse of Exhaustion a Curse of the Elements zasáhnou nyní cíle v okolí 10 yardů.
      • Metamorphosis: Cursed Auras byla odstraněna.
      • Curse of Exhaustion a Curse of the Elements nezískávají výhody ze Soul burnu.
      • Fire and Brimstone již neaplikují na cíl Curse.
    • Drain Life již nezískává výhody ze Soul Burnu.
    • Drain Soul byl odstraněn.
    • Fel Flame byl odstraněn.
    • Health Funnel již nezískává výhody ze Soul Burnu.
    • Metamorphosis: Void Ray byl odstraněn.
    • Metamorphosis: Carrion swarm byl odstraněn.
    • Pyroclasm byl odstraněn. Alternativní bonus jako Chaos Bolt bude poskytovat Backdraft.
    • Seed of Corruption nyní nahrazuje Rain of Fire pro Affliction Warlocky.
    • Soulshatter byl odstraněn.
    • Unending Breath již nezískává výhody ze Soul Burnu.
  • Warrior
    • Battle Shout je nyní na 1 hodinu a už neposkytuje rage.
    • Berserker Rage už negeneruje Rage, ani nezvyšuje damage.
    • Berserker Stance byl odstraněn.
    • Cleave byl odstraněn.
    • Battle Shout je nyní na 1 hodinu a už neposkytuje rage.
    • Demoralizing Banner byl odstraněn.
    • Hamstring je nyní pasivní abilita která způsobuje, že Mortal Strike, Bloodthirst, Revenge, and Raging Blow snižují targetu rychlost o 50% na 15 sekund.
    • Rallying Cry již není přístupný pro Protection Warriory.
    • Recklessness je nyní přístupný jen pro Fury a Arms Warriory.
    • Skull Banner byl odstraněn.
    • Throw byl odstraněn.
    • Thunder Clap již není přístupný pro Fury Warriory.
    • Whirlwind je nyní přístupný pro Fury Warriory.
  • [/hidden]

    Crowd Control a Diminishing Returns

    Dalším poučení z Mists of Pandaria je fakt, že je ve hře nyní příliš mnoho Crowd Control kouzel (CC) a to hlavně v PvP. Proto se CC týkají následující změny:
    • Z interruptů bude odstraněn Silence efekt. Silence efekt stále existuje, ale už ne ve spojení s interrupty.
    • Všechny Disarm byly odstraněny.
    • Počet Diminishing returns (DR) kategorií byl snížen.
    • Všechny Root efekty (kořenové efekty) mají jednu DR kategorii. (Výjimka: Root efekt po schopnostech typu Charge nemá žádnou DR kategorii, ale má místo toho velice krátké trvání)
    • Všechny Stuny mají jednu DR kategorii.
    • Všechny Incapacitate (občas také zvané "mesmerize") efekty mají jednu DR kategorii a byly spojeny s Horror DR kategorií.
    • Byla odstraněna možnost instatně kouzlit kouzlící se CC kouzla pomocí nějakého instant cooldown kouzla.
    • Některá CC kouzla byla úplně odstraněna a na jiných se zvýšily cooldowny a omezení.
      • CC, která kouzlí peti, byla buď více omezena nebo odstraněna.
      • Cyclone jde nyní dispelnout imunitami nebo pomocí Mass Dispel.
      • PvP trinkety nyní dávají imunitu na opětovnou aplikaci nějakého efektu ze stejného kouzla, když prolomí schopnosti s trvalým efektem, např. Solar Beam.
      • Dlouhé feary jsou nyní kratší v PvP vzhledem k přidané hodnotě toho, že Fear změní hráčovu pozici.
    [hidden=Pokračovat ve čtení]

    Mimo jiné, rozhodli jsme se razantně snížit počet burstovacích cooldownů a proců. S tím souvisí i zvýšení plynulosti boje v PvP. Mějte prosím na paměti, že všechny tyty změny se mohou ještě změnit. Některým classám sebereme určité spelly, jiným zase nějaké oslabíme. Žádná classa ale nevzejde jako výtěz, chceme aby všichni hráči měli stejné podmínky. Věříme, že tímto způsobem docílíme zábavnějšího PvP.

    • Druid
      • Cyclone už bude možné zrušit spelly jako je Ice Block, Divine Shield, atp..,Také ho bude možné disspelnout Mass Disspellem.
      • Disorienting Roar’s nyní sdílí diminishing returns s ostatními Mesmerize efekty.
      • Nature’s Swiftness už neumožní udělat z Cyclone instant-cast spell.
      • Solar Beam už nyní nesilencne target více, než jednou. Navíc, Silence efekt z tohoto spellu sdílí Diminishing Returns s ostatními Silence efekty.
    • Hunter
      • Hunterovi peti už nemají CC ability. Jejich spelly jim byly odebrány.
        • Entrapment’s Root efekt nyní sdílí diminishing returns s ostatními Root efekty.
        • Scatter Shot byl odstraněn.
        • Silencing Shot byl odstraněn.
        • Trapy a trap launchers jsou nyní instantní.
        • Trapy už nemohou být disarmnuty
        • Scare Beast má nyní trvání 6sec v PvP.
      • Mage
        • Dragon’s Breath’s disorient nyní sdílí diminishing returns s ostatními Mesmerize efekty.
        • Ice Ward’s Frozen efekt nyní sdílí diminishing returns s ostatními Root efekty.
        • Improved Counterspell byl odstraněn.
        • Presence of Mind už neumožní udělat z Polymoprhu instant-cast spell.
      • Monk
        • Fists of Fury nyní dá targetu pouze 1x stun
        • Glyph of Breath of Fire’s Disorient efekt nyní sdílí diminishing returns s ostatními Root efekty.
        • Grapple Weapon byl odstraněn.
        • Ring of Peace nyní nedá Silence nebo Disarm nepříteli. Dá to nepříteli pouze incapacitate v daném okruhu na 3 sec, pokud ale dostane nepřítel dmg, efekt se přeruší. Spell nyní sdílí diminishing returns s ostatními Root efekty.
        • Spear Hand Strike už nedá disarm tagetu, pokud k němu monk stojí čelem.
        • Spinning Fire Blossom’s Root nyní sdílí diminishing returns s ostatními Root efekty.
      • Paladin
        • Blinding Light byl odstraněn.
        • Repentance's cast time byl zvýšen na 1.8sec.
        • Turn Evil's cast time byl zvýšen na 1.8sec a nyní má dobu trvání 6sec v PvP.
      • Priest
        • Dominate Mind nyní sdílí diminishing returns s ostatními Mesmerize efekty.
        • Holy Word: Chastise nyní sdílí diminishing returns s ostatními Mesmerize efekty.
        • Psychic Horror nyní sdílí diminishing returns s ostatními Mesmerize efekty.
        • Psychic Scream je nyní level-60 talent, prohodí se s Psyfiendem a bude mít cooldown 45sec.
        • Rapture už nevrací manu.
        • Void Tendrils’ Root efekt má nyní šanci na zrušení, pokud target dostané určité % damage.
      • Rogue
        • Dismantle byl odstraněn.
        • Paralytic Poison byl odstraněn. a nahrazen spellem Internal Bleeding.
          • Internal Bleeding: Způsobí, že váš úspěšný Kidney Shot také aplikuje na target periodic Bleed effect na 12 sec, damage bleedu se zvyšuje s počtem combo pointů.
      • Shaman
        • Ancestral Swiftness už neumožní udělat z Hexu instant-cast spell.
        • Earthgrab Totem nyní sdílí diminishing returns s ostatními Root efekty.
        • Maelstrom Weapon už neumožní udělat z Hexu instant-cast spell.
        • Bug Fix: Glyph of Shamanistic Rage už nezpůsobí, že Shamanistic Rage nesprávně dispelne Unstable Affliction nebo Vampiric Touch, jak tomu bylo u PvP-4set bonusu.
      • Warlock
        • Blood Horror’s cooldown byl zvýšen na 60 sec a nyní sdílí diminishing returns s ostatními Mesmerize efekty.
        • Felhunter: Spell Lock nyní pouze přeruší nepříteli casting.
        • Mortal Coil nyní sdílí diminishing returns s ostatními Mesmerize efekty.
        • Observer: Optic Blast nyní jen uděluje dmg a přeruší casting spellů.
        • Sear Magic’s cooldown byl zvýšen na 30sec.
        • Succubus: Seduction and Shivarra: Mesmerize má nyní 30sec cooldown.
        • Terrorguard už nevycastí Terrifying Roar když zemře.
        • Unbound Will’s cooldown byl zvýšen na 2 minuty.
        • Voidwalker: Disarm and Voidlord: Disarm byl odstraněn.
      • Warrior
        • Charge nyní dá targetu pouze Root (místo stunnu). Root efekt nesdílí Diminishing Return s ostatními Root efekty.
        • Warbringer nyní způsobí, že Charge dá nepříteli stun na 1.5 sec místo toho, že ho Rootne.
        • Disarm has byl odstraněn.
        • Intimidating Shout má nyní trvání 6 sec v PvP.
      [/hidden]

      Buffy a Debuffy

      Všechny classy mají nějaký buff, tomu samozřejmě podléhá složení raidu. Pokud máte všechny buffy, je váš setup silnější a máte tak lepší šanci při progressu. Jedním z našich kroků v přípravách na datadisk Warlords of Dreanor je také jejich updatnutí. V praxi totiž nastávala situace, kdy se některý buff v raidu objevoval jen málo, či vůbec.

      Weakened Armor a Physical Vulnerability byli velmi efektivní, všechny plnily roli zvýšeného damage do targetu. Rozhodli jsme se odstranit Weakened Armor a z části upravit efekt Physical Vulnerability.

      [hidden=Pokračovat ve čtení]
      • Weakened Armor
        • Tato abilita již nezpůsobuje efekt Weakener Blows.
          • Druid: Faerie Fire nyní aplikuje na target Physical Vulnerability, také zvyšuje Physical damage do targetu o 4% po dobu 30-ti sec.
          • Warrior (Protection): Devastate
        • Následující ability byly odstraněny.
          • Hunterovi Peti: Tallstrider: Dust Cloud, Raptor: Tear Armor
          • Rogue: Expose Armor
          • Warrior: Sunder Armor
             

      Weakened Blows byl nejvíce užitečný pro tanky. Ti ho také automaticky aplikovali na target. Rozhodli jsme se tento debuff odstranit a na oplátku jsme snížili bossům damage.

      • Weakened Blows
        • Následující ability byly již nadále neaplikují Weakened Blows efekt.
          • Death Knight (Blood): Scarlet Fever
          • Druid: Thrash
          • Monk: Keg Smash
          • Paladin: Crusader Strike; Hammer of the Righteous
          • Shaman: Earth Shock
          • Warrior: Thunder Clap
        • Následující ability byly odstraněny.
          • Hunterovi Peti, Bear: Demoralizing Roar; Carrion: Demoralizing Screech
             

      Spelly na zpomalení cast time byla primárně využívána v PvP, pro PvE hráče už takové využití neměla. Navíc kuli tomuto buffu healeři přistupovali spíše k instant-cast spellům. Rozhodli jsme se tedy tyto ability odstranit. 

      • Zpomalený cast time
        •  následující spelly již nezpomalují cast time o 50%.
          • Death Knight: Necrotic Strike
          • Mage (Arcane): Slow
          • Navíc, slow je nyní možné použít na více targetů najednou (pořád funguje snížení rychlosti pohybu o 50%)
        • Následující ability byly odstraněny.
          • Hunterovi Peti, Core Hound: Lava Breath; Fox: Tailspin; Goat: Trample; Sporebat: Spore Cloud
          • Rogue: Mind-numbing Poison
          • Warlock: Curse of Enfeeblement
             

      Jak šel čas, ve hře se vyvinulo haste pro meele a haste pro castery. Rozhodli jsme se je spojit pod jeden buff a sloučit je pod jedno haste, z kterého profitují obě skupiny hráčů.

      • Spell Haste a Attack Speed
        • Následující ability zvyšují haste pro meele a pro castery o 5%. (původně zvyšovaly jen casting speed).
          • Druid (Balance): Moonkin Form
          • Hunterův Pet (Sporebat): Energizing Spores
          • Priest (Shadow): Mind Quickening
          • Shaman (Elemental): Elemental Oath
        • Následující ability zvyšují haste pro meele a pro castery o 5%. (původně zvyšovaly jen meele haste speed o 10%).
          • Death Knight (Frost, Unholy): Unholy Aura
          • Shaman (Enhancement): Unleashed Rage
          • Rogue: Swiftblade’s Cunning
        • Následující pet ability (u Huntera) byly odstraněny.
          • Hyena: Cackling Howl; Serpent: Serpent's Swiftness
      • Ostatní   
        • Blood Death Knights získaly novou passivku na levelu 80, jmenuje se Power of the Grave.
          • Power of the Grave zvyšuje mastery všem členům raidu.
        • Brewmaster Monkkové nyní také mají buff Legacy of the White Tiger, který přidává 5% Critical Strike chance všem členům raidu.
        • Následující ability zvýší magic damage do targetu o 5% na 15 seconds.
          • Monk (Windwalker): Rising Sun Kick
          • Priest (Shadow): Mind Blast
      [/hidden]

      Instant cast healy

      Jak šel čas, healeři získávali více a více kouzel, které mohli používat za běhu. To způsobilo, že při jejich healingu nezáleží, jestli se pohybují. Z tohoto důvodu je pak mnohem těžší kontrolovat healery v PvP. Tím, že jsme ze hry odstranili většinu silenců a CC byla jediná možnost, jak udělat kompromis pro obě strany. Chceme stále zachovat instant-cast healy, ale chceme snížit jejich počet. [hidden=Pokračovat ve čtení] Zde jsou uvedené změny:

      Druid:

      - Wild Growth (Restoration) má nyní 1,5 sec cast time

      Monk:

      - Uplift (Mistweaver) má nyní 1,5 sec cast time

      Paladin:

      - Eternal Flame, Word of Glory a Light of Dawn má nyní 1,5 sec cast time

      Priest:

      - Cascade, Divine Star, Halo* a Prayer of Mending má nyní 1,5 sec cast time *Výjimku tvoří shadow priest, ten bude mít pořád tyto tři kouzla instantní [/spoiler]

      Nutnost stát před bossem při boji

      Nutnost mlácení do bosse ze předu může být mnohdy flustrující, v krajních případech může mít až negativní vliv na váš výkon (PvE, PvP). Proto jsme se rozhodli odstranit tuto nutnost stát za bossem, pokud chcete použít kouzlo, které to dříve vyžadovalo.

      • Druid: Shred nyní nevyžaduje, aby hráč stál z bossem, pokud toto kouzle chce použít.
      • Rogue: Ambush nyní nevyžaduje, aby hráč stál z bossem, pokud toto kouzle chce použít.
      • Rogue (Subtlety): Backstab nyní nevyžaduje, aby hráč stál z bossem, pokud toto kouzle chce použít.


      Mana cost oživování hráčů

      Snížili jsme nama cost u kouzel na ressování, a to přsněji na 4% base many. Tím chceme usnadnit oživování hráčů po wipu. Mana cost u priesta, který už nyní byl 4% base many, zůstává stejný.

      • Druid: Revive, Monk: Resuscitate, Paladin: Redemption, and Shaman: Ancestral Spirit nyní stojí 4% base many (vyrovnány rozdíly, které byli v rozmezí 10%-50% base many).

      Automaticky naučené glyphy

      Při expení se vám na daných levelech odemykají sloty pro glyphy. Pokud chcete tyto sloty používat, musíte zajít do AH a zakoupit si je a to né mnohdy levně. Tato situace se nám nelíbí, ale už pro ni máme řešení.

      • Všechny classy se na daném levelu naučí některé glyphy, tím tedy usnadníme jejich získávání. Recepty na ně budou zrušeny.
        • Na levelu 25 se hráči naučí tyto glyphy (záleží na vaší příslušné classe):
          • Entangling Roots, Fae Silence, Ferocious Bite, Maul, Omens, Cat Form, Liberation, Pathfinding, Frost Nova, Blink, Fortuitous Spheres, Rapid Rolling, Afterlife, Harsh Words, Flash of Light, Alabaster Shield, Dazing Shield, Avenging Wrath, Templar's Verdict, Levitate, Holy Fire, Fade, Deadly Momentum, Stealth, Flame Shock, Thunder, Healing Storm, Healing Wave, Spiritwalker's Grace, Siphon Life, Drain Life, Demon Training, Ember Tap, Long Charge, Victory Rush, Bloodthirst, Gag Order
        • Na levelu 50 se hráči naučí tyto glyphy (záleží na vaší příslušné classe):
          • Might of Ursoc, Nature's Grasp, Rebirth, Rejuvenation, Savagery, Mending, Chimera Shot, Black Ice, Polymorph, Spinning Crane Kick, Denounce, Divine Storm, Word of Glory, Reflective Shield, Smite, Mind Blast, Recuperate, Totemic Recall, Fear, Executor
        • Na levelu 60 se hráči naučí tyto glyphy (záleží na vaší příslušné classe):
          • Dark Succor, Unholy Command, Death Grip
        • Na levelu 75 se hráči naučí tyto glyphy (záleží na vaší příslušné classe):
          • Death and Decay, Dash, Faerie Fire, Healing Touch, Master Shapeshifter, Misdirection, Slow, Frostfire Bolt, Water Elemental, Breath of Fire, Mana Tea, Fists of Fury, Light of Dawn, Final Wrath, Double Jeopardy, Penance, Renew, Dispersion, Ambush, Cheap Shot, Lightning Shield, Eternal Earth, Healthstone, Bull Rush, Enraged Speed, Shield Wall
      [/hidden]

      Změny v UI

      World of Warcraft tu už s námi je pár let, a v rámci update grafického balíku hry, přišlo opět na řadu i UI. Od poslední aktualizace na začátku MoP uběhlo už spoustu měsíců, je čas tedy nahodit zase nový kabát. [hidden=Pokračovat ve čtení]

      Mapa & Quest Log

      V novém patchi se mapa a quest log spojí takovým způsobem, abyste bez problémů mohli spravovat hned několik různých dobrodružství najednou. Když si v tomto rozhraní zobrazíte danou zónu, okamžitě uvidíte všechny relevantní questy, váš postup i potřebné kartografické údaje. Kromě toho, že se budou úkoly inteligentně řadit, přináší nové okno (klávesové zkratky M nebo L) více informací o vašich úkolech přímo na mapě. S touto mapou jde různě manipulovat, např. rolováním kolečka lze přibližovat či lze nastavit průhlednost mapy, takže ji můžete sledovat i za pohybu.

      Toy Box

      Patch přináší nový batoh s názvem Toy Box, do kterého se budou vkládat všechny "hračičky", na které jste při svých toulkách divočinou narazili. Podobně jako tomu nyní je u mountů nebo petů budete moci na případné hračky kliknout pravým tlačítkem a tím je navždy vložíte do Toy Boxu všech svých postav na účtu. Abyste mohli jednodušeji rozšiřovat svou sbírku hraček (i petů a mountů!), uvidíte také seznam všech, které jste ještě nezískali i s informací, jak to můžete změnit. Přesně jak předpokládáte, jakoukoli hračku lze "přetáhnout" do action baru a použít ji tak kdykoli se vám bude chtít.

      Jak vyvolat náhodného draka?

      V seznamu mountů se nyní nahoře objevilo nové tlačítko Summon Random Favorite Mount (zkratka Shift-P). Toto chytré tlačítko náhodně vybere jednoho z mountů, které jste označili jako své oblíbené. Vybere toho, který se nejlépe hodí pro současnou zónu a situaci. Např.: V zóně, kde nemůžete létat, vybere jednoho z oblíbených pozemních mountů. Při plavání nebo na povrchu vody vybere Water Stridera, za předpokladu, že ho máte v oblíbených. Pokud jste pod vodou a máte v oblíbených Sea Turtle, tak vybere tu. Abyste mohli vybrat své oblíbené mounty, stačí na ně kliknout pravým tlačítkem a zvolit Set Favorite.

      Batohy, batohy, batohy

      V patchi 6.0.2 můžete různým batohům nastavit různý účel. To je např.: Equipment – Zbroj a zbraně. Consumables – Jídlo, pití, lektvary apod. Trade Goods – Předměty využívané v profesích (herbs, cloth, ore, skins, atd.) Když pak otevřete hlavní batoh a kliknete na tlačítko Clean Up Bags, vaše předměty se roztřídí podle účelu jednotlivých batohů. Co se nevejde, zůstane v hlavním batohu. Navíc okolo každého barevného předmětu je nyní nový okraj, který určuje jeho kvalitu. Nedávno získané předměty navíc svítí, takže je rychle najdete. U šedých předmětů se pak u prodejce zobrazí velká zlatá ikona, takže je také okamžitě uvidíte.

      Reagent Bank

      V bance je nyní více místa! Je tu nový slot nazvaný Reagent Bank, který nabízí 98 míst pro vaše předměty k profesím a možnost uložit v něm jakoukoli reagent, kterou zrovna máte v batohu. Maximální velikost stacku pro mnoho materiálů a reagentů byla také navýšena. Navíc pokud budete cokoli a kdekoli vyrábět, můžete k tomu použít i materiály z vaší banky.

      To ale není vše!

      • Do Void Storage systemu byl přidán nový panel. To znamená dalších 80 slotů pro vaše potřeby dlouhodobé úschovy.
      • Menu, které se objeví, když pravým tlačítkem kliknete na něčí portrét, bylo vylepšeno.
      • Spravovat své addony nyní můžete i tak, aniž byste se museli odhlásit.
      • The Dungeon Journal (zkratka: Shift-J) byl doplněn o Warlords of Draenor položky.
      [/hidden]

      Nové modely

      //pic/wod/warlordsofdraenor_logo

      Modely lidí

      [hidden=Pokračovat ve čtení] Přeci jen jsme se dočkali. Orkové a Lidé patří neodmyslitelně k Warcraftu a my jsme si říkali, jak asi budou vypadat Male Humans. A je to tu. Ovšem pravá změna bude znát až za pohybu a hlavně... s vousy! Mnoho z nás, kteří jsme si humany vytvořili, jsme se nemohli obejít bez vousů, protože jejich obličeje bez nich nevypadaly příliš obstojně.
      HumanRevamp Human Revamp
      [folder small=TRUE]/pic/wod/models/new/[/folder]
      [/hidden]

      Modely pajzlů, orků, nemrtvých, kraviček a kopočáků a elfů

      [hidden=Pokračovat ve čtení]
      [folder small=TRUE]/pic/wod/models/old/[/folder]
      NelfRevamp NelfRevamp
      [/hidden]

      Jak úprava modelů funguje

      Hlavní grafický vývojář Blizzardu Chris Robinson navíc trochu poodhaluje roušku tajemství, které u změn modelů postav panuje, a podrobněji popisuje celý proces. Celý proces je vlastně takovým "duchovním vylepšením" modelů, které už ve hře existují. Původní modely
      Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

      Diskuze

      Stalor 14.10.2014 21:04

      Co se týče garrisons, tak budou ve hře už modely staveb, ID objektů apod. Herní mechanika, jako taková, bude až s pčíchodem datadisku

      bretys 14.10.2014 20:16

      Exsqueez
      To v pre-patchi budou přidány Garrisons? Byl bych jenom rád, ale příjde mi to nepravděpodobné, když se nacházení v Dreanoru. Jak to je? Asi sem to špatně pochopil.
      hele Garrison a Draenor přibude až v Listopadu ... Toto je pouze začátek Warlordů a jejich invaze k nám ... my ji v pre-patchi musíme odrazit co bude následovat napadením jich na Draenoru a naším průchodem Dark Portalem ..

      Exsqueez 14.10.2014 18:50

      To v pre-patchi budou přidány Garrisons? Byl bych jenom rád, ale příjde mi to nepravděpodobné, když se nacházení v Dreanoru. Jak to je? Asi sem to špatně pochopil.

      everald 14.10.2014 08:22

      Qira
      ...akorát odstraňují zbytečné aspekty hry co jenom zdržovali postup...
      No a nakonec by stačilo mít jen dva ukazatele:útok a obrana a v rámci ulehčení by u všech postav byly stejnéstr, agi, int jsou zbytečnosti, každá věc by dávala jen +X do utoku/obrany a hotovo.to by byl postup jedna báseň...dál bych pak zrušil itemy, stačí jedna hůl a jedno brňko pro všechny, stejně je tu transmog, tak co řešit, no ni?

      Radiaw 14.10.2014 01:11

      Your first heirloom weapon drop per difficulty is now guaranteed. Chápu to správně, že když si dejme tomu zaplatim u nějaky gildy kill garoše na hc tak mam tu nejlepší heirloom weapon pro tu class s kterou jsem ho zabil stoprocentně jistou?

      Montesqq 13.10.2014 22:55

      Cooldown u Will of Forsaken se zvýšil na 3 minuty (ze 2 minut). Aha to je OP můžu si sundat fear a pak mě můžou zabít na deepu, protože mám 30 sec CD na trinket.. Blizzard asi asi neuvědomuje jak moc velký je rozdíl, když human má 2x DPS trinket a jako raciálku Insignii.. Prej nechceme aby lidi hráli to co má nejlepší raciálku já vám říkám, že každy PVP hráč na ali bude human.. Až na druidy a shamany.

      Stalor 17.04.2014 19:20

      Ellendway
      Bude pokračování?
      Ano, dneska

      Ellendway 16.04.2014 10:30

      Bude pokračování?

      Qira 11.04.2014 07:07

      cerberos
      Mě už ted chybí talent strom z vanilly,kéž by to Blizzard vrátil...odstranění expertise,dodge hit atd..prostě ta hra už má být i pro děti co si ještě cucaj palec u nohy..bohužel bez wowka asi nemůžu být,musím to skousnout
      Co je prosimtě na srovnávání hitcapu a kopírování talentů od ostatních tak hard že to dřív nezvládl každý? o.O akorát odstraňují zbytečné aspekty hry co jenom zdržovali postup, neberu talentový strom, ten se mi nejvíc líbil v cata, teď je to takové.. no nevím ale taky je často měním.. prostě teď když chceš něco dokázat musíš se snažit uplně stejně jak předtím..

      tattoo 10.04.2014 22:46

      Stalor
      Hodím tam pak odrážku odkud je už nový překlad, aby se vám to nepletlo a nemuseli to číst
      Paráda, děkuju moc. :-)

      Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
      Přihlásit se
      nebo
      Zaregistrovat nový účet