Jak může pomoct epidemie ve WoW vědcům?

/pic/uploaded/epidemie_zulgurub
Pamětníci si určitě vzpomínají na dobu, kdy byl spuštěn Zul'Gurub. V té době hrálo World of Warcraft zhruba 6,5 miliónu lidí. Poprvé jsme se mohli utkat s Hakkarem, který dával jednu nákazu po svém posledním vydechnutí, která nikdy neměla opustit brány dungeonu, přesto se tak stalo. Kletba buď hráče zabila, nebo byla přehealována a vyprchala. Mnozí hráči si ale uvědomili, že když se portnou pryč, kletba jim zůstane. Však známe paladiny, ti hodí bublu + HS a jsou "statečně" pryč. :)
Mor se tak šířil napříč Azerothem pouhým kontaktem s nakaženou postavou. Malé levely umíraly okamžitě a ty vetší (lvl 50+) to dost pocuchalo. Blizzard okamžitě reagoval tak, že dal určité oblasti do karantény. To však nestačilo k zabránění šíření nákazy, jež zasahovala nejen hráče, ale i NPC. Našli se hráči, kteří se museli jít podívat, co se děje, jiní zmateně před nákazou utíkali. Objevili se i lidé, kteří se úmyslně nechali nakazit a šířili nákazu dál. Tato epidemie hned upoutala mnohé vědce včetně epidemioložky Niny Feffermanové, kterou ihned zaujalo to, že se hráči ve hře chovají tak, jako při reálné epidemii. Od té doby zkoumá tento problém. O své poznatky se podělila i na právě končící herní konferenci GDC.
World of Warcraft byl unikátní svým složením. Nebyla to typická skladba hráčů: byli zde vojáci, politici, školáci, matky... lidé ze všech oblastí společnosti. To ze hry udělalo perfektní nástroj pro studování chování při epidemickém poplachu.
Nina u této nákazy téměř před šesti lety byla a od té doby se snaží přesvědčit Blizzard, jestli by tuto situaci nemohl zopakovat. Pochopitelně Blizzard nesouhlasí, jelikož nekontrolované epidemie není právě to, čím by chtěli zatěžovat hráče. Ano, můžete nabmítnout, že před WotLK tu byla taková epidemie také, jenže ta byla řízena a kontrolována Blizzardem. Celý incident známý pod jménem Hakkar Blood Plague musel Blizzard vyřešit až hard restartem serverů. Feffermanová se nevzdává a nadále zkouší žádat Blizzard o další situace, ovšem objevily se tu námitky, do jaké míry je tato situace realistická. Přece když hráč ví, že riskuje jen život své postavy, tak si dovolí se neohroženě vrhnout do nákazy. Nemyslím, že by tohle dělalo mnoho lidí i v opravdovém životě. A jak se stavíte k epidemii vy? Pamatujete si ji z oficiálních serverů? Jak jste na ni reagovali? Myslíte, že výzkum epidemioložky Niny Feffermanové je blízko realitě?

Naposledy upravil/a Astra 04.03.2011 v 19:21:06.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Bulo 05.03.2011 11:18

najlepsie to bolo v OG v aukci

Rreezznniikk 04.03.2011 23:26

K realite si blizi jen z pohledu jak rychle a kde se nejvice sirila nakaza. Chovani lidi ve hre s na kazou je nerealny .. jasne ze kdybych to mel ve hre udelal bych vsechno proto aby sem nakazil co nejvic lidi :-) ale kdyz se tak zamyslim pro me je tohle realny i v zivote ja sem hroznej bacilonosic na vsechno sem imuni ale nakazim tim vzdycky kamose a mladou a je to zabava i realu :-D Nevim co se na tom blizzu nelibi hned by to meli udelat bylo by to skvele oziveni po vsech nudnejch a nijak neprinosnejch zmenach :-)

Anstriber 04.03.2011 21:51

Bellatrix
To právěže nebyl žádný event.
masivní bug že bella

blade-22 04.03.2011 20:10

ja bych to take chtel zazit ale videl sem video kde si jeden hunter vyvolal peta a do 5 minut to mnel celej OG samozrejmne jen hraci

Bellatrix 04.03.2011 20:02

To právěže nebyl žádný event.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Lockdaar 04.03.2011 19:54

teda skoda ze jsem v ty dobe jeste nehral strasne rad bych to chtel zazit takovejhle event =/ musel to bejt suprovej event

Kasko 04.03.2011 19:11

niesu nejake oficialne statistiky kolko deathov to sposobilo ?

Bellatrix 04.03.2011 18:24

Já myslím, že by z tohohle šel udělat dost dobrý event. Jak říkal Adrien, že by si člověk musel sehnat protilátku, jinak by po určité době chcípl na následky té nákazy Mě by třeba něco takového nesmírně bavilo.

Šéfredaktor WoWfan.cz

DaveL 04.03.2011 18:04

Anstriber
LoL jasně a nechcou rovnou tu nakazu udělát i v realu a za peníze prodavat proti latku?
swine flu? to už jsme tu mělibtw našel jsem dobové video, zažil jsem na vlastní kůži a opravdu to stálo za to.http://video.google.com/videoplay?docid=-7050182960948355019#

Akari 04.03.2011 17:56

Epidemie by nebyla špatná kdyby ubírala helty podle levků a člověk by třeba musel jít si sehnat v určené oblasti protilátku

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet