WoW: Shadowlands – Tajemství zvané Frozen Throne

  Shadowlands    Lich King    Frozen Throne   

V nově představeném cinematicu jsme byli svědky konfrotace Sylvanas s Bolvarem. Proradné královně smrtonošce se podařilo díky své nové moci Bolvara dostat na kolena a uzmout mu korunu. Co však následovalo, nikdo nečekal – Sylvanas (původně) Ner'zhulovu korunu zničila, čímž zpřetrhala vlákna, která Azeroth oddělovala od Shadowlands, díky čemuž se tam budeme moci vydat.

 

Co ale přesně jsou Shadowlands? Do vydání prvního dílu Warcraft Kroniky jsme byli zasypáni pouhými zmínkami o této sféře. Celé dílo však nastolilo její důležitost. Jedná se o místo, kde se ocitnou duše smrtelníků poté, co v "normálním světě" zemřeli. Zatímco Emerald Dream (Smaragdový sen) je sféra, kde bují život, Shadowlands jsou pravým opakem – rozprostírá se zde smrt. Ve vší podstatě se jedná o posmrtný život. Do této sféry nemají živí možný vstup – aspoň to doposud takto platilo. Jak je to ale možné?

mhut4iacot_85a42f2be7b026b1a1769f43908d8209a2f8810c_1572640500_9543.jpg

To, že by Shadowlands expanze mohla v budoucnu být součástí Warcraftu, už bylo nastíněné na konci datadisku Wrath of the Lich King. Jistě si vzpomínáte na Terenasova slova: "There must always be a Lich King." Poté zazněly pojmy jako jailor of the damned (žalářník zatracených). Bylo nám řečeno, že Král lichů je tu od toho, aby nezkrotnou Pohromu držel na uzdě. Z toho důvodu na sebe Bolvar vzal jedno z největších břemen, která smrtelník vůbec může. Nedalo se čekat, že je za tím něco více, dokud se neobjevila zmínka ve třetím díle Kroniky, jež uvádí, že Icecrown Citadela, konkrétně Ledový trůn, je jakýmsi poutem a hranicí, které odděluje Azeroth od Shadowlands. Nyní jsme byli doslova svědky těchto slov a bylo nám to jasně ukázáno. Bylo tím i naznačené, že Lich King neslouží pouze jako "pojistka" před Pohromou, nýbrž i jako doslovný žalářník mrtvých, mrtvých z jiné sféry. Ze Shadowlands. Tím se tento titul posunul na  zcela novou úroveň. Jak je ale možné, že se z Lich Kinga stala takováto entita s neuvěřitelnou krutostí, mocí, ale teď i zodpovědností?

 

 

Samotný Lich King byl vytvořen Plamennou legií, konkrétně Kil'jaedenem, ze zatracené duše orkského šamana Ner'zhula, který měl Legii sloužit jako předvoj pro další invazi démonů. Ner'zhul však pomocí intrik dokázal Legii oklamat, což vyústilo v jeho "spojení" s Arthasem Menethilem a upevnění vlivu Pohromy. Jak je tedy možné, že Ner'zhul získal takovou moc i vědomí, když byl vytvořen Legií, která se Shadowlands nemá co dělat? Znovu si přečtěte první větu tohoto odstavce. Lich King byl vytvořen z duše. Z duše, která teoreticky měla do Shadowlands putovat, ale nedošla tam. Z duše, kterou Kil'jaeden na čas lapil a mučil. Uvědomoval si Ner'zhul, potažmo Arthas, že má přístup do Shadowlands? Uvědomoval. Pokud si důkladně pamatujete dění ve Wrath of the Lich King, v Howling Fjordu za Alianci je zajímavý quest – quest #11343. Ocitnete se ve spirit realmu (světě duší – v podstatě by se mohlo jednat o část Shadowlands), kde můžete narazit na Lich Kinga Arthase a spustit zajímavý event. Lich King se vám zde vysměje, že dění ani v této sféře mu není vzdálené. Ke všemu, Ner'zhul byl původně šaman a při spojení s Arthasem byly rytíři smrti předány i Ner'zhulovy vzpomínky. 

 

 

Třetí Kronika mimo jiné zmiňuje, že Arthas jako Lich King, navzdory tomu, co udělal, chtěl Azeroth chránit, avšak poněkud temným a zvráceným způsobem. Díky Ner'zhulovým vzpomínkám věděl o existenci Voidu, Legie a dalších hrozeb, které by Azeroth mohly zničit. Také věděl, že smrtelníci, převážně z řad Aliance a Hordy, disponují mocí i potenciálem jej ubránit. Problém byl v tom, že tyto smrtelnické frakce se poddávaly konfliktům, díky čemuž byly neustále na pokraji války. Z tohoto důvodu věřil, že nemrtvá Pohroma by tuto úlohu plnila mnohem efektivněji, jelikož by všichni byli sjednocení pod jeho nadvládou. Toto byl skutečný důvod, proč nás Arthas chtěl nalákat do Northrendu, do souboje s ním, a oživit nás do svých služeb, a tím nás sjednotit všechny pod prapor Pohromy, čímž by de facto zároveň nad Azerothem měl možnost převzít kontrolu. Ale to jsme mu, spolu s Tirionem, překazili. V důsledku těchto událostí se Lich Kingem stal Bolvar a převzal na sebe veškerou tuto odpovědnost a tajemství, kterými byl Ledový trůn zahalen.

 

O Bolvarovi se ale poté dlouhou dobu nevědělo. Až do příchodu datadisku Legion, kdy Plamenná legie napadla Azeroth svou plnou silou. V důsledku toho dal Bolvar o sobě znovu vědět. Pravděpodobně, stejně jako Arthas, spatřil vše, co jeho předchůdci. Azeroth bylo potřeba chránit. Bolvar měl jedinou možnost a jedinou frakci, která by jej rozhodně vyslyšela – Ebon Blade. Frakce nezávislých rytířů smrti díky Bolvarovým "radám" přispěla k porážce Plamenné legie a Lich King se zase na čas odmlčel, přičemž stačil prohlásit, že by rád použil Ebon Blade, včetně nových Horsemanů, pro své, větší plány. Co těmi svými "většími plány" myslel, se můžeme v blízké budoucnosti dozvědět.

 

čas 7:30

 

Sylvanas však zanedlouho započala otevřenou válku mezi Aliancí a Hordou kvůli mocné substanci, která se po celém světě začala objevovat v důsledku války s Legií – krev Azerothu, Titánky. Expanze nabrala válečný průběh, přičemž se pomalu na povrch drala tajemství zahalující Sylvanasiny skutečné plány, okolnosti, které zapříčinily, že se stala na čas náčelnicí Hordy, ale i taje okolo samotné Smrti, kterou zmiňuje hned několikrát. Taje, o kterých ví pouze entity, které se Smrtí mají co dočinění – loa Bwonsamdi, Helya, Sylvanas a v neposlední řadě Bolvar jako Lich King. První náznak jsme získali díky quest linii v současném datadisku zahrnující Vol'jina. Zde jsme se také setkali s Bolvarem, který, stejně jako Bwonsamdi, byl znepokojen Sylvanasiným konáním. Ačkoli nebyl konkrétní závěr datadisku Battle for Azeroth odhalen, dnešním cinematicem bylo minimálně odhaleno, co bude následovat dále. Bylo jasné, že Bolvar o Sylvanasiných výkyvech rovnováhy života a smrti věděl. Dnes nám bylo názorně předvedeno, že je to i opačně. Sylvanas zničením Lich Kingovy koruny dala najevo, že buď znala, nebo se dozvěděla tajemství Ledového trůnu a jeho pána, kteří sloužili jako brána do říše mrtvých; tajemství, která nikdo, kromě samotného Lich Kinga, neznal. 

 

 

Při samotném duelu si však můžeme povšimnout zajímavé věci. Bolvar jakožto Lich King měl narozdíl od Arthase ohnivě zářící oči. Při konfrontaci se Sylvanas jde vidět krásný detail, kdy záře jeho očí změní barvu na svou původní, na modrou. (Mimo jiné se tím i zabýval nedávný leak, ačkoli v jiné souvislosti.) Může to znamenat následující věc – Ner'zhul, jakožto úplně původní Lich King, byl stále součástí celé entity, navzdory Arthasovu i Bolvarovu vlivu. Tento fakt je také potvrzen opět několika věcmi. Prvním z nich je třetí Kronika, kde je zmíněné, že Arthas při svém "spánku" s Ner'zhulem v podstatě bojoval o kontrolu, ale Ner'zhula pouze z vědomí Lich Kinga jako celku vytlačil na vedlejší kolej. Naproti tomu novela Arthas: Vzestup Krále lichů říká, že Ner'zhula v tomto snu zabil, což následně v minulosti potvrdil i Chris Metzen.

 

Nejen však třetí Kronika, ale i quest linie v Legionu prokazují opak. Pokud jste hráli během Legionu death knighta, jistě si vzpomínáte na quest linii, kdy získáte za Frost specializaci artefakt, který byl vytvořen ze zbývajících střípků Frostmourne, které Bolvar nařídil uschovat. Abyste mohli artefakt ovládnout, bylo potřeba jej "pročistit" od nežádoucího vlivu. Tím vlivem byly "ozvěny minulosti", v podstatě zbytky duší, Arthase a Ner'zhula. Nemluvě o tom, že na Arthasovu ozvěnu můžete jako Frost DK narazit na Broken Isles; v takovém případě vás vágně varuje před skrytými hrozbami. 

 

 

Přihrál tomu i fakt, že Ion Hazzikostas zmínil, že se v Shadowlands potkáme se "starými známými", což jenom přidává na pravděpodobnosti, že se s Arthasem nebo Ner'zhulem můžeme v této sféře setkat. Co když Arthasovo "I see only darkness before me." a sféra, kde se znovumrtvá Sylvanas ocitla v povídce Edge of Night, byla právě jistá část Shadowlands? Napovídala by tomu i skutečnost, že oba skonali právě na vrcholu Icecrown Citadely. Těsně poté Sylvanas narazila na valkýry, se kterými uzavřela pakt, který ji nakonec do světa živých vrátil. Ion při odhalení nové expanze mimo jiné zmínil, že Shadowlands jsou právě doménou valkýr, což by této domněnce ještě více nasvědčovalo.  

 

Kromě cinematicu bylo na Blizzconu představené i tradiční "features overview" video, kde jsou ukázány základní aspekty, které nás v novém datadisku čekají, jako například zóny. Ke konci videa je ale možné všimnout si temné postavy stojící za Sylvanas, jejíž oči svítí podobně jako Lich Kingovy. Je zřejmé, že se jedná o někoho důležitého. O koho ale ve skutečnosti jde? Tuto záhadu si necháme do příštího článku.

 

 

Průběžně pro vás aktualizujeme souhrnný článek, který obsahuje dosud známé informace o novém datadisku. Tento proud informací můžete i v reálném čase prostřednictvím Blizzfan Discordu sledovat zde.

 

Zamlouvá se vám nový datadisk?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Walther 02.11.2019 10:19

Zůstala ve WoW vůbec nějaká zaporná postava, která není v jádru dobrák?

cerberos 02.11.2019 06:50

je dost možné,že Sylvanas chtěla otevřít Shadowlands ,proto,že už nechce žít jako smrtonosná banshee, jedině tam najde klid a zbaví se aury nemrtvosti a taky pro záchranu Azerothu,určitě ta postava za ní a za to dám svoji hlavu,že ta temná postava za ní byl ten Našeptávač...….

Venaborn 02.11.2019 07:51

Lol, ze týmto nezmyslom ešte niekto verí. Je úplne jasne že Sylvanas je zaporak.
Jediné čo s nou urobíme je rozbijeme jej lebku.

twice 06.11.2019 10:28

Jen ho nech v jeho snech, jde vidět že mu na tom hodně žáleží tak mu to nekaž

Khadgar 02.11.2019 01:19

Chudák Ner'Zhul od konce W3 je s ním neskutečně vytíraná podlaha doufám, že Sylvanas taky někdo roztrhne makovici ve dví... myslím, že tímto se úplně odřízli od Warcraftu 3 Lich King byla poslední postava, která hrála větší roli tam a je pryč. R.I.P.

Hanzias 02.11.2019 01:45

Ono se oficiálně neví, jak to s ním je. Jak jsem psal, v minulosti Metzen prohlásil, že se nevrátí. Jenže ty všechny náznaky z Kroniky a samotný hry nasvědčujou něčemu jinýmu.

Khadgar 02.11.2019 02:15

@Hanzias
Jo nikdy jsem moc nepochopil, proč Metzen podporoval ten crap co vyplodila Golden :/ když je přímo na konci W3 scéna, kde Ner'Zhul říká "Now we are one." Každopádně tohle zmodrání Bolvara celkem nazančuje, že tam Ner'Zhul furt je pokud teda Ner'Zhul a Lich King nejsou dvě různé entity, ale ve World of Retcons bych se tomu ani nedivil, kdyby byl Lich King nějaká entita, která tam byla pořád a jen do něj Kil'jaeden našrouboval Ner'Zhula, kterého pak ve snu píchnul Arthas

Heakler 02.11.2019 05:27

Jakto, že byl posledním co zbylo z W3? Já tam mám pořád své oblíbence ala Thrall, Sylvanas.. Někdo jiný tam pořád má Jainu, Tyrande nebo Malfuriona. A ti měli srovnatelné role. Kdybychom zašli i k menším postavám, tak Gazwlove a Rokhan se dostanou konečně do popředí, jako vůdci svých ras. Dokonce i Rexxar je od BfA zpět. Samé postavy z kampaně Založení Durotaru. Za mě tam to spojení s W3 rozhodně pořád existuje. Hlavně ten Thrall je podle mě obrovskou ikonou starých časů.

Khadgar 02.11.2019 10:22

@Heakler
No já dělám rozdíl mezi Thrallem warchiefem a Thrallem green jesusem, který cheatuje v Mag'gora Mezi Sylvanas, která se chce pomstít Arthasovi a Sylvanas the Mary Sue no a Rexxar prakticky nedostal ve wow prostor, jeho ogri stale nejsou hratelnou rasou a to mame uz i Vulpery Tyrande a Malfurion tam radši ani nic neříkám

Lethal 02.11.2019 11:03

@Khadgar To zmodranie bolo, ze sa prebudil, ono to dava zmysel, ked spal, tak cez neho nesla sila Lich Kinga, ale dracia. Ked prisla Sylvanas, tak sa prebudil a oci zmodrali.

Heakler 03.11.2019 16:35

@Khadgar Tak to samé se dá říci o LK, že tohle už stejně nebyl ten, kterého jsme dostali na konci W3. Ale mě osobně nijak nevadí, že dnešní postavy nejsou už ty samé, co byly ve W3. Přecijen stejně jako v realu i ve Warcraftu se postavy vyvíjí a tak to má být. Z podobného důvodu se mi líbí, že jdeme do Shadowlands, někam kde to absolutně neznáme a je to opravdu fungl nový obsah, než aby udělali prostý WotLK2.0 s předělaným Northrendem a pravděpodobně stejným cílem - sejmout LK. Koneckonců vždy se má jít vpřed, ne lpět na minulosti.

Metiu 02.11.2019 00:09

Čo sa stalo s tým azeritom prosím? Vyzeralo to že je to nejaká nočná substancia o ktorú budú uvedené vojny a nič o tom nepočuť.
PS. Hru nehrám, nemám prehľad

Hanzias 02.11.2019 00:31

Legion skončil tak, že Sargeras do Azerothu zabodl svůj meč, čímž zranil Titánku uvnitř planety. Ta začala "krvácet" a v důsledku toho se po světě začala objevovat substance zvaná azerit(e), v podstatě její krev. Ta substance má velkou moc, která může jak vytvářet, tak ničit. Díky tomuhle vyklání v rovnováze sil započala Hordy a Aliance mezi sebou válku.

Metiu 02.11.2019 20:38

@Hanzias
Áno tomu rozumiem, ale kde sa vytratil ten hon za ňou? Som myslel že nejaké zbrane s toho budú alebo tak, ale pravdu povediac, o Azerite som počul len raz, a to práve pri štarte BfA a potom už vôbec.

Hanzias 03.11.2019 00:37

@Metiu Ona se Horda v průběhu datadisku začala opět štěpit. Nakonec v důsledku jistých okolností a průběhu času "nechtěně" prohlásila, že ji o Hordu vůbec nejde. Potom vyplynula na povrch její dohoda s Azsharou a mnoho dalšího. Azerite je stále klíčovou substancí. Ona hlavní věc tam hrála právě Sylvanas. Samotná Horda právě měla tucha, že si jede vlastní agendu a mohlo by to dopadnout katastroficky pro celej Azeroth, kdyby ten azerite využila sama. Aliance a Horda spolu pak de facto uzavřely mír. Teď čekáme na patch 8.3, kde se utkáme s N'Zothem. Tohle jsem teď shrnul opravdu hodně stručně.

Hanzias 03.11.2019 00:38

@Metiu Ve druhý větě mi vypadlo slovo "Sylvanas".

twice 06.11.2019 10:34

Zkráceně řečeno, celý ten konflikt vyšuměl do ztracena. Vůbec nechápu proč stím vůbec začínali, když to ani nedotáhli do smysluplného konce.

Zullis 06.11.2019 12:27

@twice Dřív byly vyvážené konflikty, kdy se umíralo a rodilo vyváženě, ale tenhle konflikt nabral větších rozměrů a tím se to pokazilo o což v příběhu šlo, nehledě na to, že rozvinul víc příběhů jakožto Sylvanas, Tyrande, Vol'jin, Bwonsamdi a jiné, které se opět ucelí v Shadowlands. Smysluplný konec konfliktu není takový, že nechtějí bitvy těchto rozměrů, ale mír, který jak řekl Saurfang není nikdy úplně možný? Přeloženo se nechtějí přiklánět na jednu stranu dobra či zla, ale žít v rovnováze, která ale není úplně možná, protože stejně jak světlo a temnota spolu vždy budou bojovat, tak i oni. Jak blizz řekl, chtějí zachovat tuhle dualitu hordy a alliance. Takže konflikty nekončí, jen nebudou celosvětové. Vše jde za tím, že stejně jako život, tak ani smrt nesmí být ve výhodě a tohle si ted ti významnější z alliance a hordy uvědomí, že jedno bez druhého nemůže utvářet realitu, ve které si Sylvanas jakožto duše v hnijícím těle příjde uvězněna a chce nesmrtelnost pro všechny, aniž si smysl duality uvědomuje. Takže konflikt přetrvá a vyšuměl v něco většího.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet