Blizzard vyhrál soud proti Bossland GmbH

  Blizzard    Bossland    Soud   

 

Není to tak dávno, co armáda právníků Blizzardu zažalovala německou společnost Bossland GmbH, vyvíjející nelegální programy na automatizaci hraní. Blizzard vyčíslil ušlý zisk na více než osm a půl milionu dolarů. A dle posledních zpráv, které se k nám dostaly, se to Blizzardu povedlo.

 

Jsem si jistý, že mnoho z vás hraje stále World of Warcraft poctivě a podobných programů nemusí využívat. Přeci jen by poté hra nebyla hrou a postrádalo by smysl ji hrát. A ač je podobně smýšlejících hráčů mnohem více, i přesto se objevilo hned několik desítek tisíc hráčů, kteří zakoupili jednu z licencí, kterou společnost Bossland GmbH prodávala.

 

Americký soud došel k závěru, že všemi programy, které tato německá firma prodávala, firma vědomě obcházela ochranu hry zvanou Warden a porušovala DMCA (jde v podstatě o americký zákon pojednávající o autorském právu). V rozsudku padlo hned několik zajímavých věcí, včetně: „Bossland významně přispívá k porušení právních předpisů tím, že vytváří programy pro širší veřejnost, instruuje uživatele, jak tyto programy nainstalovat a používat k vytvoření případných doplňků."

 

Dle soudu jde hlavně o to, že program a jeho tvůrce poškozuje herní společnost tím, že překonává ochranu proti zneužívání hry, a hráči, kteří zakoupili k nelegálnímu programu licenci, mohou zničit herní zážitek ostatním hráčům. Ti mohou ztratit zájem o hru a způsobit tak další finanční škodu Blizzardu.

 

Díky rozhodnutí soudu a faktu, že se Bossland na proces nedostavil, vyhrál Blizzard soudní spor, ve kterém žádal odškodnění přes osm milionů dolarů – přesněji $8.563.000 pro Blizzard a $174.872 pro advokáty. Bossland dále nesmí v USA prodávat žádný ze svých programů a musí své podnikání v Americe ukončit.

 

Dle mého jde o velké vítězství Blizzardu, které ukazuje, že se právníci tohoto kolosu nezastaví před žádným problémem a chtějí dotáhnout věci dokonce. Jak jste na tom vy? Myslíte, že soud rozhodl správně?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

MPosp 10.04.2017 08:54

Chybí zde jedno číslo, které mě doslova šokovalo. Výpočet odškodnění vychází z počtu prodaných programů - více než 42 tisíc!
Z toho je mi dost smutno ... proč tolik lidí není schopno přijmout ani při zábavě ve svém volném čase rovné podmínky pro všechny a jsou ochotni platit za výhody získané na úkor fairplay? To jsme na tom vážně tak špatně, že si bez "dopingu" už ani nedokážeme spustit hru?
Asi to nekonečné podvádění máme coby přemnožený bilogický druh už vypálené v genech ...

Ellendway 10.04.2017 09:05

To číslo jsem uvedl v minulé novince, které se tomu věnovala.

Hromovapest 09.04.2017 16:18

Ještě se zaměřit na naše prodejce goldů.Prodeje bostů mythick dungeonu a raidu.A jsemw spokojený.

Heakler 06.04.2017 15:06

Jen tak dál, WoW není žádná dojná kráva a Blizzard to kdykoliv komukoliv rád dokáže. Blahopřeji.

Vatt'ghern 06.04.2017 14:31

Jen škoda že buď bude pokračovat nebo někdo jiný nahradí její místo

Comando 06.04.2017 13:38

Určite je to dobre, že Blizz vyhral. Gratulácia. Prikláňam sa k nemilosrdnému banovaniu jedincov, ktorí takto poškodzujú hru samotnú.

Wollfie 06.04.2017 12:14

Měli by udělat program který tyto programy odhalí a uživatele bez milosti banovat

06.04.2017 12:09

Gratuluju jen skoda ze to je jen pro ameriku

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet