Lovecraft ve světě Warcraftu

  lovecraft    old gods    staří bohové   

World of Warcraft je doslova prošpikován různými odkazy a inspiracemi ze všech koutů umělecké tvorby, přes odkazy na více či méně slavné osobnosti, které měly nějaký vztah k WoW, až po světové mytologie. Jedna ze zásadních součástí lore Warcraftu se inspirovala v díle mistra a jednoho z nejvýznamějších autorů hororového žánru H. P. Lovecrafta. Řeč je o Starých bozích (Old Gods).

 

Howard Phillips Lovecraft (1890 – 1937) byl americký básník a spisovatel, který se věnoval tvorbě sci-fi, fantasy, ale hlavně hororu, přičemž se považuje za zakladatele tzv. kosmického hororu. Jeho nejznámějším souborem děl, kterým je Mýtus Cthulhu, se dodnes inspirují tvůrci ze všech možných odvětví od literatury, přes filmový průmysl až po hudbu po videohry. Jeho dílo se také opírá o legendární Necronomicon. Je to fiktivní "Kniha mrtvých" od smyšleného autora, arabského učence Abdula Alhazreda, kterou však mnozí považují za skutečnou díky její propracovanosti a promyšlenosti.

 

Ukážeme si pár nejvýznamnějších spojení mezi lore Warcraftu a dílem H. P.  Lovecrafta. Přestože sám Lovecraft říkal, že jeho starobylý jazyk není určen lidem a výslovnost je tedy jedno, pokusím se k některým jménům připojit nejčastěji používaný tvar. 

 

Azathoth

Nemůžeme začít nikým menším nebo méně významným. Azathoth je nejmocnější bytost mýtu Cthulhu a stvořitel všeho. Spící bůh, kterému se zdá realita. Nižší bytosti hrající ukolébavky se ho snaží udržet ve spánku, protože pokud se vzbudí, realita přestane existovat.

 

Ano, i ve světě Warcraftu máme významnou bytost, která spí a o které se spekuluje, že je stvořitelem všeho, co ve warcraftím univerzu známe. A ano, za jménem nemusíme chodit daleko. Je otázkou, co se stane, až se Azeroth vzbudí. Jedna z teorií počítala s tím, že Azeroth také všechno tvoří ve svých snech, přičemž Staří bohové by byly zhmotněné noční můry spící Titánky.

 

Yog-Sothoth

Ten je tu hlavně proto, že posloužil jako inspirace pro jméno Yogg-Sarona, samozvaného Boha smrti uvězněného v Ulduaru na chladném Northrendu. Teorií, jak byl "Yogg" pojmenován, je sice víc, ale tato je nejočividnější.

 

Shub-Niggurath

Jedním z titulů, kterým se Shub-Niggurath nazývá, je "Černá koza z lesů s tisícem mladých". Podobným titulem se honosí jiný starý známý.  Y'Shaarj ("Já-šaráž"), jehož pojmenování je Sedmioký černý kozel a je s ním spojováno místo Černý les. Naopak nejčastěji zmiňovaná podoba Shub-Niggurath spíše inspirovala podobu Yogg-Sarona.

htg6obeecf_cb77faad2e64656292b6bfe3fa469b3a84cdc92e_1612688575_4398.jpg

Y'Shaarj na artworku z Hearthstone

 

Nyarlathotep

Měňavec, který má nespočet podob. Avšak na rozdíl od ostatních bytostí Mýtu Cthulhu dává přednost formě lidské. Prochází se mezi lidmi a zasévá do jejich srdcí a myslí strach a zmar. Právě jeho "exotický" vzhled a titul Černý faraon zavdal teoriím, že Wrathion je touto postavou inspirován a je ve skutečnosti Starý bůh.

vif42xaxrn_cb77faad2e64656292b6bfe3fa469b3a84cdc92e_1612688575_3587.jpg

Wrathion, Černý princ

 

Cthulhu

Nejznámější bytost Mýtu, který nese její jméno. V češtině je nejvíce používaný tvar "Kthůlů", osobně více preferuji tu anglickou verzi "Kathůlů". Inspirace pro jméno C'Thun ("Kathůn"). Ovšem jinak je jeho popis předlohou pro jiného z veselé party Starých bohů. Obr spící na dně oceánu obklopený prastarým městem R'lyeh plným hrůz a podivné architektury. Vcelku pravděpodobná předloha pro N'Zotha a jeho Ny'alothu ("Najalotha").

 

pjqo6nyqwu_cb77faad2e64656292b6bfe3fa469b3a84cdc92e_1612688575_3391.jpg

Cthulhu, Velký Prastarý

 

Toto byl tedy malý výčet nejzásadnějších spojení mezí Lovecraftem a Warcraftem. Podivné bytosti, jejich uctívači, hry s myslí, všechny druhy strachu a beznaděje. Myslím, že není pochyb, že H. P. Lovercraft má v lore Warcraftu stopu otisklou poměrně hluboko. I když spousta z těchto spojení není úplně jednoznačná, různě se kombinují jak v rámci mýtu, tak s různými jinými předlohami, mistr hororu do podoby Starých bohů jistě promluvil.

 

Četli jste nebo čtete Lovecraftovo dílo? Která je vaše oblíbená povídka? Líbí se vám odkazy na Mýtus Cthulhu ve světě Warcraftu?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet