Norský střelec hrál WoW. Ale nedělejme z toho závěry.

/pic/news/breivig
Předpokládám, že většina z vás o nešťastné páteční události v Norsku již slyšela. Za oběť výbuchu uprostřed Osla a hlavně šílené střelbě na táboře pro mladistvé tam padlo více než devadesát lidí a i náš web by chtěl seveřanům tímto vyjádřit soustrast. Norská policie poté zadržela muže (bělocha, Nora), kterého z událostí podezřívá. Tento šílenec a vlastně terorista napsal i patnácti set stránkový Manifest, ve kterém se mimo jiné zmiňuje i o World of Warcraft.

World of Warcraft jako zástěrka

Anders Behring Breivik patřil mezi aktivní hráče World of Warcraft, ač se ve hře podle slov spoluhráčů z jeho serveru neobjevil déle než půl roku. Hrál za mága na serveru Silvermoon (EU) s nickem Conservatism. Přímo detail postavy na Armory nenajdete, právě kvůli delší neaktivitě. Na serveru měl přitom i několik dobrých přátel, kteří jsou jeho činy zděšení. “Měli jste v hlavě jeho obraz, obraz člověka, který by nedokázal ublížit mouše... byl to velmi klidný a přízemní člověk.”, říká jeden z hráčů (Piltavla), který strávil několik nocí chatováním s podezřelým. Podobně to vidí i Braxynglet: “Byl to příjemný chlap, nic, co udělal ve hře nebo s lidmi ze hry nevysvětlí, co on udělal minulý týden.” Breivik sám ve svém manifestu tvrdí, že využíval World of Warcraft hlavně jako zástěrku. Nějakou dobu pravděpodobně WoW aktivně hrál, ale později se nejspíš už jen tvářil, že paří. Podle jeho slov, pokud potřebujete mít klid na cokoli (například na přípravu teroristického útoku), stačí lidem říct, že hrajete World of Warcraft nebo nějaké jiné MMO. Lidé tak nějak automaticky pochopí, že vás najednou méně vídají, že dlouho nezvedáte telefony apod. Norský střelec dokonce tvrdí, že když potřebujete ve svých přípravách vyrazit do zahraničí, stačí přátelům tvrdit, že jedete navštívit spoluhráče (nebo lépe spoluhráčku) z WoW.

Za všechno můžou hry!

Krom World of Warcraft se útočník zmiňuje i o Modern Warfare 2, který prý využíval k tréninku. Není se tedy čemu divit, že se opět v médiích a hlavně v diskuzích pod nimi rozbujely debaty o nebezpečnosti počítačových her. Tomuto tématu se minulý měsíc věnoval Javorovej ve svém článku Za vše může WoW!. Na norskou vládu začaly i sílit tlaky, které by měly docílit zákazu některých her. Ministr pro vnitřní záležitosti Brendan O'Connor naštěstí zachoval duchapřítomnost a jasně řekl, že počítačové hry v tomto případě za nic nemůžou, že střelec je jasným příkladem narušeného a šíleného člověka, a že o nějakých přísných zákazech hraní nemůže být ani řeč. Každopádně docela zamrazí, když si uvědomíte, že vrahův plán s WoW mohl ve své podstatě docela dobře fungovat... Na závěr bych ještě zmínil zprávu, která se tohoto tématu týká jen velice okrajově. Norsku tím sice nepomůžete, ale ještě do 31.7. si můžete za 10€ koupit peta Cenarion Hatchling, z nějž celý výdělek dá Blizzard jako humanitární pomoc Japonsku.

Naposledy upravil/a Astra 28.07.2011 v 13:51:39.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Gustafa 28.07.2011 13:51

aha používat modern warfare jako trénink ten člověk to má v hlavě vylízané ze všech stran říct takovou blbost největší arkáda mezi střílečkami a on ji použival jako trénink...

Wrent 28.07.2011 13:41

norské věznice naopak patří k nejluxusnějším na světě.

Anstriber 28.07.2011 13:39

The big screens, the plastic-made dreams Say you don't want it, say you don't want it It's our world, the picture-book girls--------------------------------------------Hahaha chlap má super vymluvu jako já když se my nechtělo do školy ne opravdu chlap zabil pár lidi pujde sedět a wow si nezahraje apod maximalně si užije sex s někym v cele

DaveL 28.07.2011 13:27

Já bych všechny ty hry a internety nejradši zakázala.ONtopic: Stačí nepatrná zmínka o tom že daný útočník hrál nějakou hru, hned se zvedají vlny odporu a hned by se zakazovalo. Too much drama.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet