Podle tvůrce WoW by počítačové hry měly být na olympiádě

http://media.wowfan.cz/uploaded/olym_p
Podle bývalého vedoucího kreativní sekce Blizzardu, Roba Parda, by populární soutěživé počítačové hry klidně mohly být jako jeden ze sportů na olympijských hrách. Podle něj je současná definice toho, co je vlastně "sport", velice široká a "e-sports" by do ní mohl zapadnout. "Videohry jsou ideální sport k masivnímu sledování velkým množstvím diváků.", říká Pardo. Podle Parda je právě hraní takového World of Warcraft velice náročnou disciplínou, kdy hráči často musí provádět až 5 různých akcí za sekundu, což vyžaduje bystré smysly a pohotové reflexy. Hráči musí vyhodnocovat spoustu podnětů, hýbat se, kouzlit a těchto akcí a interakcí může být klidně přes 300 za minutu. Pardo samozřejmě uznává, že porovnávat videohry se sporty jako je maraton, triatlon nebo jakýkoli významně fyzicky náročný sport úplně nejde. Mezinárodní Olympijský Výbor (MOV) navíc významně omezil počet sportů, které se na hry můžou dostat a protlačit tam ten svůj se snaží nejedna sportovní organizace. Přijímací podmínky jsou však velmi náročné. MOV například odmítá přijmout mezi sporty šachy, protože ty označují jako "mind sport". "Jenže tady záleží, jak chcete definovat sport.", říká Pardo. "Pokud ho definujete jako něco, co vyžaduje velký fyzický výdej energie, tak je samozřejmě těžké argumentovat, že by videohry měly patřit mezi sport. Na druhou stranu, když už se podíváte na některé současné olympijské sporty, můžete v klidu začít tuto definici zpochybňovat." Podle Parda mají videohry velkou výhodu v tom, že můžou jednoduše zaujmout velké publikum. "S grafikou her můžete dělat, co chcete a udělat tak hraní velmi vzrušující a soutěživé.", říká. E-sport je opravdu již docela populární, hlavně např. v jižní Koreji, kde e-sport finále sledovalo na stadionu 40 000 diváků. I tak ale počítačové hry (a třeba i WoW), rozhodně čeká strastiplná cesta, pokud se budou chtít zařadit mezi uznávané sporty... Co si myslíte vy? Zařadili byste progaming mezi sporty?

Naposledy upravil/a Astra 28.12.2014 v 09:22:15.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

milanko 30.12.2014 23:07

Ale šport je o sebaprekonavani (važne neni sebaprakonavanie keď gambler drži hovno v sebe aby mohol ešte hrať) šlachteni charakteru (hráči sú väčšinou agresivny ano je to tak a to že to vravia na nove nič nemení poznam z vlastnej skusenosti) a posiluje telo zatiaľ čo hranie hier človeka oslabuje nahrádza mu realny život preto že je neuspešny a nemá nič iné na práci hry su kokotina, aj ja si rád občas zahrám ale viem že mi to kazí zdravie aj mám menej priateľov nedokážem sa niekedy ani poriadne rozprávat kvôli tomu že som vela hrával.A takýmito majstrovstvami by sa len dalej propagovali také p*čoviny a hráči by sa medzi sebou utvrdzovali že ich chorá cesta je správna.

Vanguardy.5782 28.12.2014 17:32

mame letni olympiadu,zimni tak proc ne herni ? od kazdeho zanru vzit jednu nejuspesnejsi hru a je to ne ? MMO:WoW,Moba:LoL/Dota,FPS:CoD,karticky:HS,.... za me to rozhodne spatny napad neni

GeSto 28.12.2014 12:30

Na olympiádu ? hehe to co je za blbost já nekoukám ani na esporty, jak nějaký nolifer hraje starcrafta a co jako ? a ještě je cpát na olympiádu ?....

bulljoker 28.12.2014 10:20

Derta
Podle mě je to naprostá blbost .. WoW a celkově e-sporty by měly mít vlastní mistrovství, ale na olympiádu určitě ne .. Další věc je ta, že ne všechny baví WoW/LoL/Dota/Battlefield a podobně .. pochybuju že by se na olympiádu zařadil e-sport vůbec a když už, tak by tam muselo být víc her, aby si to našlo svoje publikum.
asi jako že ne každýho baví fotbal a tak

Derta 27.12.2014 21:06

Podle mě je to naprostá blbost .. WoW a celkově e-sporty by měly mít vlastní mistrovství, ale na olympiádu určitě ne .. Další věc je ta, že ne všechny baví WoW/LoL/Dota/Battlefield a podobně .. pochybuju že by se na olympiádu zařadil e-sport vůbec a když už, tak by tam muselo být víc her, aby si to našlo svoje publikum.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet