Warcraft 3 Re-funded?

  Warcraft    Release    Bugs   

28.Januára 2020. Deň na ktorý veľa ľudí čakalo ako na príchod hry z detstva ale v lepšom svetle. V mnohých očiach sa však objavilo sklamanie namiesto radosti. Prečo? Poďme si to pozrieť pokope.

 

1. Blizzard nedodržal veci ktoré sľúbil

Záživnejšia kampaň, viac filmovejšie cutscény, remastnuté cinematicy, menšie zmeny v lore, aby odpovedalo tomu dnešnému a hlavne nová grafika, ktorá mala pripomínať starý Warcraft 3, avšak vylepšený . To je len zlomok vecí, ktoré Blizzard slúbil. Bohužiaľ, realita je taká, že z hore zmienených vecí sme sa nedočkali. Kampaň je (Okrem prvej, tutoriálovej kapitoly za orkov, kde sú 3 misie z dema Warcraftu 3) na vlas rovnaká ako v pôvodnej hre.  Veľkolepé cinemacy sú akurát upscalnuté na 4k čo je ešte ok ale cinematicy priamo v hre to zasiahlo asi najviac. Čo sa stalo s tým, čo sme videli na Blizzcone? Od toho nápadu upustili? Toto je dosť značný downgrade oproti sľubovanej veci.

Mimochodom ak hráte kampaň a príde vám akosi moc jednoduchá, je to z toho dôvodu, že balance Reign of Chaos kampane je rovnaká ako v Frozen Throne. (V pôvodej hre boli oddelené).

Následujúce video porovnáva Stratholme cutscénu medzi Blizzcon Demom a Release hrou.

2. Absencia funkcii a častí hry

Aby toho nebolo málo, tak dosť nemilo boli prekvapený aj tí, čo hľadali niektoré funkcie a veci z pôvodnej hry.

Toto je zoznam vecí ktoré boli sľubené a chýbajú. Ešte sa obávam, že budú pribúdať, kedže od vydania hry ubehli necelé 3 dni:

  • Automatické turnaje
  • Klany
  • Profily
  • Hodnotený rebríček (Ladder)
  • 3D animované pozadia vo výbere kampane
  • 3D animované portréty na Battle.net
  • Príkazy /slash v Battle.net chate
  • Zoznam možných komunikačných kanálov
  • Novinky na Battle.nete (Aktuálne ukazuje poslednú novinku z roku 2014 že Reaper of Souls vyšiel)
  • Spomínaný balanc Reign of Chaos kampane (Teraz využíva balanc kampane Frozen Throne)
  • Vlastné kampane. Áno, slávne komunitné kampane nejdú v remaku hrať.

3. Optimalizácia a bugy

Táto časť je dosť individuálna. Hru môžte hrať 3 hodiny a nemať jediný lag alebo chybu, a môžte hrať 20 minút a lagov môžete mať neurekom. Preto túto časť prosím berte s nadhľadom.

Hoci sme videli nedávno systémové požiadavky na Warcraft 3 Reforged, zďaleka sme nerátali s tým, čo sa objaví v hre. Ľudia reportujú lagy pri stavaní budov, crashe pri spúťaní hry, multiplayeru. Niektorým ani nejde načítať kampaň, iným zase určité misie. Často sa stáva že pri bojoch klesá FPS a síce by ste si mohli povedať že lepšie mašiny to nemôžu mať ale opak je pravdou. Aj na lepších mašinách hra kolíše a to aj pri stiahnutí grafiky na nižšie detaily. A keď vám začne sekať hrať čo i len v menu, je niečo ozaj zle.

Čo sa týka bugov, tak je vidieť že hra bola dosti unáhlená a spústa bugov v hre ostala. Či už je to pri pripájaní do multiplayeru, nemožnosť nájsť hry, nefunkčnosť chatu, bugy priamo v hre či už grafické alebo zvukové alebo po spustení misie ju instantne failnete. Jeden z tých vtipnejších je ale ten, keď po spustení záverečných tituliek sa titulky zaseknú ale obrázky stále prebiehajú. C'mon Blizzard, chceme vidieť ľudí čo na tom robili. Bugov je ešte spústa a ľudia na reddite sa k tomu vyjadrili tak, že "Blizzard opravuje fatálne bugy, ktoré vidí v komentároch na reddite". Musím ale dať Blizzardu menšie plus že sa aspoň snaží opravovať bugy.

4. Kontroverzia s módmi

Aby toho nebolo málo, včera večer vydal Blizzard prehlásenie že mení podmienky používania tak, že všetky módy, ktoré vyjdu na Warcraft 3 Reforged si práva na ne nárokuje bezpodmienečne Blizzard. Je vidieť, že sa bojí, aby im neprekĺzla šanca ako vznikla pri pôvodnom Warcrafte 3 a mode Defend of the Ancients (DoTA). Taktiež používane akýchkoľvek hier a máp ktoré využívajú materiál pod autorskými právami sa trestá banom.

Toto je síce pochopiteľný krok od Blizzardu z marketingového pohľadu, ale predsalen bolo pekné vidieť ako sa z malého módu v nejakej hre stala značka, ktorú začali hrať milióny ľudí. A teraz akonáhle sa táto šanca objaví, tak si ju automaticky bude nárokovať Blizzard. A taktiež má poistené, že módy z iných hier sa do Warcraft 3 Reforged nedostanú, kedže podliehajú autorským právam iným spoločnostiam a tým pádom by to tvorcov stálo ban. Je to škoda, pretože Warcraft 3 bol známy svojimi kvalitnými módmi a týmto krokov dosť moderov odradilo to skúsiť.

 

Suma sumárov Blizzard pravdepodobne ponáhľal s vydaním tejto hry a žial, nedal tam takmer nič čo bolo sľúbené. Warcraft 3 Reforged by som skôr prirovnal k HD remaku než k plnohodnému remasteru za 30€. A obrovská kritika ľudí, veľa žiadostí o vrátenie peňazí (Mimochodom vraj sa banujú ľudia, ktorý na fórach pomáhajú ľudom s refundami, pozn.red) a celková prezentácia hry z nej robí na teraz kompletné fiasko. Blizzard bude musieť zabrať aby dali hru do poriadku, pretože čelia neľahkej úlohe. Upokojiť poriadne naštvanú komunitu, ktorá už premenila názov hry na niečo viac satirickejšie:

 

v4xbsbonob_2bb66bb2e748b45d7ed1192fb6784228f68af880_1580434311_2238.jpg

 
Hrali ste už Warcraft 3 Reforged? Aký mate naňho názor? Ste spokojný či ste očakávali čosi viac? Napíšte nám do komentárov.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

zahadum 04.02.2020 04:01

3. 2. 19:00 Warcraft III: Reforged je nejhůře hodnocenou hrou ze strany hráčů na Metacriticu.

https://www.metacritic.com/game/pc/warcraft-iii-reforged

Hromovapest 03.02.2020 00:56

Mě to vůbec jako špatná hra nepřijde.Já jí tenkrát teda nehrál.Hraju ji až teď.A za mě dobrý.Baví mě.

Lukman 03.02.2020 17:05

O to prave jde. Ze si ji driv nehral. To bys tohle nenapsal. Platit 30 ecek jenom za skiny a osekanou hru, to je trochu moc.

Hromovapest 04.02.2020 02:19

@Lukman 30 eček je pakatel.

SillentStorm 04.02.2020 11:29

@Lukman Ale já nechápu co jste všichni čekali?? Je to reforged a ne warcraft 4

Reeki 06.02.2020 11:53

@SillentStorm že by lživá reklama, naslibovali hory doly a skutek utekl, také by se ti nejspíše nelíbilo, kdyby sis vybral auto v plné výbavě a dostal bys bez výbavy, ale co jsi čekal za ty peníze že ?

Martins911 01.02.2020 11:54

No zprvu jsem si myslel že to je typická histerie ale když už o tom začínají psát i jinak celkem klidní lidé... raději s koupí počkám tak půl roku

Morderon 01.02.2020 09:08

Domnívám se, že nadešel čas k oficiálnímu přejmenování z Blizzard na Bizár (Bizzare), ježto tento název mnohem výstižněji charakterizuje firemní strategie.

Lockdaar 31.01.2020 17:40

No dle reakcí soudím, že se release asi bohužel bez debat moc nepovedl. Ale nevím, celý ten hate fest okolo toho mi přijde celkem přehnaný a hlavně v některých případech i směšný. Je asi každýho věc, kolik moc od toho čekal, ale při zavítání na oficiální forum W3R jsem zjistil, že je to bohužel stejná toxická zóna jako u Classicu a je asi teď "in" chodit tam . Nechci teď nic obhajovat (taky se spoustou věcí ohledně Activisionu zásadně nesouhlasím a štvou mě), ale přijde mi hodně dětinské (a bohužel to také o dnešní komunitě celkem hodně vypovídá) když mě první topic, na který tam narazím, praští do očí názvem "Pojďme dostat W3R hodnocení na Metacritics na 0,1!". Upřímně nevím, co od něčeho takovýho lidi očekávají, když tomu napaří z naštvanosti schválně nejnižší hodnocení na nějakým recenzním webu, jestli si myslí, že tím něčemu pomůžou nebo se tím něco hned zlepší. Je takový nepsaný pravidlo, že objektivní/profesionální kritik nebo recenzent nikdy nedá 100% hodnocení, ale zároveň taky nikdy nedá 0% hodnocení - to že W3R tam má momentálně nějakých 0,8/10 mě jen nutí k tomu, že to hodnocení nemohu brát nějak vážně a že se jen nějací naštvaní a upjatí jedinci potřeboval takhle vyvztekat a dát tomu 0. Bral bych vážně třeba hodnocení 4/10 nebo takhle nějak ale tak špatné to být nemůže, aby to mělo 0,8/10, tomu asi ani sami ti, co to tam dali, nevěří... Jestli se tam vyskytují dle reakcí nějaký závažnější bugy, tak je asi jen otázkou času, než se opraví a myslím že nikde není napsaný, že jestli tam třeba není něco co tam mělo být, tak že to tam nepřidají později v nějakým patchi. Tím samozřejmě netvrdím, že tam bugy neměly být vychytaný už před releasem, ale holt když je Activision u kormidla...
Mimochodem mimo téma trochu mě překvapilo, že to jde hodnotit na Metacritic, protože jsem předtím nevěděl, že tam jdou kromě filmů hodnotit i hry. Tím trochu zároveň u mě ale vyvstává i otázka, jak moc takovýhle recenzní web a ty recenze na něm brát vážně - když se podívám na jejich žebříček nejlepších filmů všech dob, tak takový díla jako Vykoupení z věznice Shawshank, Forrest Gump, Pulp Fiction, Tenkrát na Západě a další filmový skvosty jsou tam vážně až někde za 70. místem? A to by po mě třeba někdo chtěl, abych tam to hodnocení W3R bral seriózně? ^^

Spirit96 31.01.2020 19:56

Já se na jednu stranu nedivím, že ta hra dostává takovej hate. Samozřejmě, že spousta lidí si do Blizzu kopne jenom proto, že zrovna nemají nic lepšího na práci, ale ta hra je prostě zmetek. Slíbily spousty věcí, udělali tomu reklamu, jako kdyby vytvářeli kompletně novou hru a nakonec jsem dostal co? Lehce upravenou původní hru, se spoustou bugů a bez spousty funkcí. A je mi jedno, jestli za půl roku a nebo rok tam přidají to, co tam mělo podle jejich slibů být hnedka od začátku. Za něco jsem si zaplatil a dostal jsem něco úplně jiného. Tohle je z jejich strany podraz a dá se říct, že i klamavá reklama a opravdu se mi to jako platícímu zákazníkovi nelíbí.

Lukman 01.02.2020 07:50

@Spirit96. Asi tak. Napsal jsi to dobre. Ale hlavne by si meli vsichni, ktery nechapou ten hejt, uvedomit, ze to je vyusteni dlouhodoby frustrace z Blizzardu, kterej na vsechno sere a rad by jenom zdimal a zdimal.

PandaEl 01.02.2020 15:38

Napísal si tak trochu oxymoron. Objektívna recenzia neexistuje.

Docik 31.01.2020 11:52

Já jsem asi jeden z mála lidí co je spokojený. Pravda je že jsem W3 nikdy nehrál profesionálně, ale do dnes původní hru hraji pokaždé na každé lance.
Že nejsou cinematicy předělané - přiznám se, že po tom úvodním po spuštění hry, které předělané bylo, mi spadla brada a těšil jsem se, že takhle budou vypadat všechna - na druhou stranu se rád dívám na ty původní - protože je vidět jaký posun blizz v cinematicích udělal a i ty 20 let starý cinematicy, vypadají prostě luxusně i dnes a pamatuji si jak jsem je tehdy hltal a hrál to kvůli nim několikrát.
Já jsem spokojen, žádné bugy nemám, oproti betě jsem si nevšiml horší grafiky, možná jsem slepý - a nějaká ta porovnávací videa jsem koukal a nějak tam nevidím nějaký znatelný downgrade a o tom co je lepší by se dalo spekulovat, ty rozdíly jsou minimální a přisuzoval bych to spíš tomu, že nám ukazovali ranný build.

Kharnix 31.01.2020 12:30

Tak grafika a animace jednotek/budov (né cutscén!!) jsou to jediný, co se jim fakt povedlo. Protože nejspíš mají šikovné grafiky a animátory.
I když ten terén je ve většině případů strašný imho, v původní verzi vypadá o dost líp (prej chybí stíny, ostrost, a přijde mi že to nemá žádný ambient occlusion). I ty cinematiky si myslím taky že nevadí když jsou ve starým
Zbytek je ten problém no.

Lethal 31.01.2020 14:32

@Kharnix
Modely do Reforged robili cinania ako zakazku pre Blizzard.

Horm 31.01.2020 08:57

Moc jsem se na Ref těšil. Hra jako taková mi šlape bez problémů ( snad to nezakřiknu ). Co mi je ale fakt líto jsou mizerna videa. Blizz je umi jako málokdo a těšil jsem se, ze ta známá z W3 budou nově vytvořená. Něco málo s nimi udělaly, ale asi aby to bylo rychle a moc to nestálo. Za mne jak hra nyni vypada 5/10. 😕

Seidhe 31.01.2020 10:08

Já se ke hraní dostanu reálně tak příští týden. Jenom se tě chci zeptat, změnily se ty kampaňe nějak, nebo se dají použít staré taktiky?

Reeki 31.01.2020 10:25

@Seidhe Nezměnili nic

Seidhe 31.01.2020 11:01

@Reeki Kruci, starou hru mám dohranou tak třicetkrát.

Reeki 31.01.2020 12:42

@Seidhe co by s chtěl za 30 éček

SillentStorm 31.01.2020 13:51

Reekim skoro všechny mechaniky jsou stejný, jen u první kampaně za nemrtví mě hodně překvapila dobívání Silvermoonu ten změnily. A Dalaran ten taky trochu pozměnily. A myslím že boss battle ( Anesterian Sunstrider, Antonidas....) nebyli ve starých W3, ale to si nejsem jistý. Hru jsem včera dohrál celou na hard. A bavila mě. Určitě se najdou věci který by se měly, nebo mohly změnit´, ale když to budu hodnotit jako celek tak za mě palec nahoru.

Reeki 31.01.2020 08:11

Opět se zde ukazuje, že tahle firma již není co kdys a je třeba si zvykat na nové skutečnosti o tom, že bude ještě hůře, tato firma má vážné problémy a výsledkem je mazání a banování lidi na forech, kteří kritizují jejich megašit produkt co vydávají.

Kaspo 31.01.2020 08:07

Nesledoval som info ohľadom W3R a bolo mi to celé ukradnuté odkedy to ohlásili na Blizzcone. Ale, keď v pondelok vyšiel článok na wowheade, kde bolo video z W3R Ili vs Arthas. Bol som sklamaný a úprimne som ho nedokázal dopozerať, bol to pain. Včera, keď som pozeral nejaký cinematic z W3R som normálne kričal, že čo to má znamenať. Akože ja som spokojný, že som si to nekúpil. Blizzard už nie je tá značka, ktorou bola a teraz sa obávam, že kúpa preorder Shadowlands bola 60€ chyba.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet