1/3 Pravda a původ: Titáni

  Pantheon    Titáni    Sargeras   

Titáni... kráčející mlhoviny světů a hvězd. Ve své podobě mlhoviny se jeden od druhé příliš neliší a rozpoznáme je jen díky odlišným rysům jejich tváří, protože jinak je struktura jejich těl, alespoň na první pohled, totožná. Pokud se ovšem na Titány podíváme ve chvíli, kdy přijmou více lidem podobnou strukturu těla, můžeme už pozorovat značné rozdíly a z nich odvozovat různé jejich vlastnosti a možná i jejich vlastní původ.

qxly4u8uw6_63dc229ca28cd13d97a54a9c918e3d038af13f60_1557210984_3246.jpg

Titáni jsou sami o sobě velmi zajímaví tvorové. Existují Titáni, jejichž podstatou je čistá arkána, dále Titáni, jejichž podstatu tvoří arkána a život, nebo Titán, který má sílu arkány a smrti, což je (byl?) Argus. Takže je přirozené položit si otázku: „Existuje Titán Světla? A pokud ano, tak kde je?“ Ve skutečnosti jsme měli dva Titány Světla, ale jeden časem svou podstatu změnil…

Ano, správně, Titány Světla byli Sargeras a Aggramar. Proto byli oba tak dobří v boji s démony, protože proti nim používali zářivé plameny Světla. Aggramar Titánem Světla zůstal a jeho světlo stále září.

 

Zní vám tato teorie trochu zvláštně? Pojďme se podívat na fakta, která máme doložená. Z Kronik nevíme nic o tom, za jakých přesných podmínek se každý z Titánů narodil. Nemáme tušení, jaké civilizace, energie a víra byly na jejich rodném světě dominantní. Víme ovšem, že pro narození Titána je ideální, ale ne nutné (viz Argus), aby jejich svět, a případně i přítomné civilizace, vzkvétal. Také víme, že existují zářící světy, na kterých vládne světlo. Jsou to říše, které do samotného kosmu září jako malé hvězdy.

4jk3llhtwb_63dc229ca28cd13d97a54a9c918e3d038af13f60_1557210984_3655.jpg

Zároveň víme, že Staří bohové a celý účel jejich existence je změnit podstatu spícího Titána a nechat zrodit Titána Voidu. Prostou logikou tedy máme potvrzeno, že každý Titán může mít podstatu jinou a rozhodně to nemusí být jen arkána.

 

Z Kroniky víme, že Titáni jsou zrozeni ze stejných prapůvodních materií jako vesmír. Dále se dočítáme, že vládnou mocí samotného stvoření, což logicky znamená všech sil, které se na stvoření podílejí a podílely. Samotný kataklyzmatický zrod vesmíru, který dnes známe jako Všeobjímající temnotu, rozprášil po celé realitě úštěpky Světla, které daly vzniknout různým formám života. Otázka ovšem zní, jak to je se střípky Voidu? Střípky Voidu musely být taktéž vyvrženy do reality a i ony, byť asi v menším měřítku, umožnily vzniknout určitým formám života.

u775rq1q9c_63dc229ca28cd13d97a54a9c918e3d038af13f60_1557210984_2865.jpg

Světlo mělo ovšem na celý Pantheon zásadní vliv. Světlo totiž zaslepuje ty, kteří ho užívají. Sargeras byl zaslepen Světlem, které mu ukazovalo jen jednu jedinou „pravou“ cestu. A až ve chvíli, kdy svými činy svou podstatu změnil na chaos, byl schopen vidět celou pravdu a rozhodl se očistit vesmír od veškerého stvoření. To mimochodem neznamená zničit vesmír jako takový, ale život v něm jaksi restartovat.

Ironií zároveň je, že někteří považují Sargerase za velkého zlého záporáka, ale schválně si zkuste vzpomenout na mechanismy, jimiž Titáni „zabezpečili“ náš i ostatní světy. Pokud by se u nás či na jiném jejich světě něco hodně pokazilo, měly tyto systémy zničit veškerý život a restartovat ho.


Pantheon by tedy neměl Sargerasovi pokrytecky vyčítat jeho metody, protože oni sami se nechovají jinak. Obě strany sdílejí stejnou myšlenku, jen každý z nich k ní na základě svých zkušeností přistoupil jinak a zvolil jiný způsob, jak té myšlenky dosáhnout.

suc04j70q7_483884ad2cd3fb31fce3acc286c24abdac164e0c_1557210994_387.jpg

Pojďme se nyní podívat na to co můžeme o Titáneh odvodit z jejich vzhledu a informací, které o nich máme.


Aman'Thul má zlaté oči Světla. Podle legend byl první, ale nevíme jak nebo proč k jeho narození došlo. Je mistrem arkány a má moc nad časem.
 

Zde lehce odbočím, protože jde o důležitou myšlenku. Všimli jste si, že Titáni nemusí "kástit spelly" atd., že oni prostě konají? Mohli by být Titáni ne reprezentanti jednotlivých vesmírných sil, ale přímo manifestací těchto sil, tedy přímo zrozeni z těchto sil? Podíváme-li se na Eonar, vypadá to, že život jde přímo z ní a nikoli tak, že by život nějak přivolávala.

 

Eonar má bílé oči…. života? A v tom případě můžeme postavit rovnítko mezi element života a ducha? Pravděpodobně Eonar a Norgannon jsou ve skutečnosti zodpovědní za stvoření Smaragdového snu (Emerald Dream). 

 

Norgannon má fialové oči arkány. Je mistrem celestiální magie a strážce kosmických tajemství. Jaká všechna tajemství asi zná?

 

Khaz'goroth vlastní zářivě oranžové oči živlů země a ohně.

 

Golganneth naproti tomu má zářivě modré oči živlů vody a vzduchu.

 

Sargeras měl modré oči Světla a války jako válečník Titánů. Později se však změnil a stal se Titánem chaosu, ze kterého vyzařují jeho zlatavé a zelené plameny.

 

Aggramar se téměř nelišil od původní podoby Sargerase, neboť měl modré oči Světla a spravedlnosti coby paladin Titánů.

7pq7aiioy4_63dc229ca28cd13d97a54a9c918e3d038af13f60_1557210984_248.jpg

Pantheon má reprezentovat řád, naději a život. Jenže život je chaotický, protože život na sebe může vzít nejrůznější podoby od elfů a Titánů po Staré bohy a Pány Prázdnoty. Naproti tomu je smrt předvídatelná, je jediná konzistentní a neměnná.

 

A byl to právě Sargeras, který se pomocí smrti snažil obnovit řád ve vesmíru. Nicméně Pantheon se snaží za každou cenu bránit život a v podstatě chaos, který přináší, a to je špatně, protože nic nemůže trvat věčně.

 

Přiznám se vám, že se už dlouho ptám, kdo vlastně vede Pantheon? Je to opravdu Aman'Thul, nebo spíše Eonar?
Teď si určitě říkáte, proč by měla vést Pantheon Eonar a co je na životě špatného, že?
Proč by mělo vadit, že Pantheon chrání a prosazuje život? A v čem je život chaotický?
Well... to se dozvíte ve třetím díle. V tom příštím se společně podíváme na Argus, smrt a jeden odlišný způsob náhledu na jeho příběh.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

OMEN 24.07.2019 19:53

Jestli jsem to pochopil, tak každý titán (jako v kronice) je z části z arkány, ale existuje arkána i jinak než v siločárách po planetách i vesmíru?
Tuším že Ley linie současně i prochází world soulem. Každý ví kde jsou přítomny všechny ostatní magie a jak vznikly, ale u arkány se to nějak moc neví.

cerberos 11.06.2019 06:09

někdy mám pocit,že i nad Titány je někdo nadřazený ale nevíme o tom

Martins911 11.06.2019 16:58

Tak vem si že základ je u Tolkiena a tam byli valar(titáni) a nad nimi byl stvořitel iluvatar takže je dost možné že časem tam taky něco podobnýho přidají

godlike 12.06.2019 23:47

Tady se dá říct že základ je u Lovecrafta aspoň co se týká old godů.Možná je tam i nějaká inspirace co se týká Titánů

Bellatrix 13.06.2019 13:32

@godlike Technicky vzato ano. Ačkoli Lovecraft sám to tam ještě neměl, ale autoři, kteří na něj navazovali, pak přišli s Elder Gods, což byli de facto "hodní bohové", co představovali protiklad "zlých" Prastarých. Lovecraft sám tam tuhle dualitu dobra a zla neměl.

Šéfredaktor WoWfan.cz

godlike 13.06.2019 17:32

@Bellatrix Nedávno jsem dočetl spisy 4 a tam je povídka Hory Šílenství a tam tuto duality nakousnul Prastaří byli na Zemi první a stoupenci Cthuhlu přišli z hvězd a začali s nima válčit.Pro mě je Lovecraft jasná inspirace blizzu Nyalotha je R´yleh,Cthulhu je C´thun Yogg Sothoth je Yogg Saron.Je tam hrozná podobnost snažil jsem se najít spojlery kam půjdem dál

Batole 11.06.2019 00:19

Podle mě jsou všichni titáni gnómové, kteří se líhnou z chýše vybudované v Gnomerangu!

Numenoran 10.06.2019 20:32

Zaujímavý článok 🙂 priznám sa že titáni ma vždy fascinovali 😍.
Ale nesúhlasím úplne s tým že sú rovnaký sargi a panteon. Je pravda že nám to bootovacie usb na azerote nechali keby sa niečo pokazilo otázne je ale čo by sa myselo stať aby sa reštartoval svet, ale sargi to mydlil rad za radom. Btw pokiaľ by titáni boli samotnou manifestáciou danej mágie, mohlo by znamenať že ak daný titán umrie mohol by daný druh mágie zmiznúť z vesmíru? 🤔 Čo ma vedie k ďalšej otázke, musí sa daný titán naridiť aby sa uvolnil typ magie aký predstavuje do vesmíru, alebo je takáto mágia už prítomná? 🤔

Ysu 11.06.2019 00:15

Myslím si, že pokud jsou titáni manifestací dané magie, tak po jejich smrti, by se tato magie mohla stát znovu živlem, který divoce proudí vesmírem, nebo by se tato její "koncentrovaná" forma absorbovala do jiné duše světa, kterou by na své cestě vesmírem našla.
Titán se nijak nastavovat nemusí, ta síla tu prostě je a daný titán nad ní sice má určitou kontrolu, nicméně ta není stoprocentní, protože to není možné. Kdyby daný titán chtěl takovou sílu nějak uzavřít pro ostatní, je to stejně nemožné, jako kdyby se snažil potlačit svou vlastní existenci. Myslím, že titán, který danou magii reprezentuje, je zároveň jejím nejvyspělejším uživatelem, ovšem tu sílu, kterou v sobě má a která ho definuje, tu má spíše "zapůjčenou".

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet