Blizzard se letos neukázal na festivalu PAX East

  pax east    blizzard    activision   

Activision Blizzard, jindy pravidelný návštěvník PAX East, letos na tomto videoherním festivalu chyběl. A to navzdory tomu, že v minulých letech byl na této bostonské akci velmi aktivní – v roce 2013 zde dokonce došlo k odhalení zbrusu nové hry – Hearthstone: Heroes of Warcraft. Od tohoto oznámení někteří fanoušci Blizzardu a účastníci tohoto festivalu brali PAX jako takový druhotný BlizzCon, na kterém se konaly e-sportové eventy, odhalení postav do rozličných blizzardích her, zpřístupňovala se tu dema a objevovali se tu významní streameři.

 

Letos však po Blizzardu nebylo na PAX East, který se konal od 28. do 31. března, ani vidu, ani slechu. Jakto?

 

Vlastně by se nemělo jednat o až tak velké překvapení. Není to tak dávno, co Activision Blizzard v rámci konferenčního hovoru s investory oznámil, že pro rok 2019 nechystá žádné nové tituly. Dá se tedy říci, že vlastně nemá co ohlašovat. To ale opravdu žádný z updatů pro existující tituly Blizzardu nestojí za oznámení? Co WoW Classic? Co oznámení nových hrdinů pro Heroes of the Storm nebo Overwatch? Přitom údajných leaků, co by prý měl Blizzard na PAX East oznámit, bylo dost a dost. Před zahájením festivalu kolovaly internetem fámy, že se tu Blizzard chystá zpřístupnit demo patche 8.2 nebo oznámit, že chystaná mobilní hra Diablo: Immortal vyjde nakonec i na PC. Je tedy vidět, že i když fanoušci Blizzardu nemohli čekat žádná oznámení nových titulů, čekali přinejmenším novinky ohledně těch současných. Blizzard se však rozhodl zcela odmlčet. Proč? Proč se Blizzard, kdysi tak oddaný svým fanouškům, neobtěžoval na největším herním festivalu na americkém východním pobřeží alespoň ukázat?

 

Přitom by mělo být co ohlašovat. Již zmíněný WoW Classic má vyjít již letos v létě a hráči netrpělivě čekají na oznámení, kdy se otevře beta. A a že už na to Blizzardu moc času nezbývá... Stejně tak by se nabízely další ukázky stejně nadšeně očekávaného Warcraft III: Reforged, remasteru Warcraftu III. Blizzard se rozhodně nemůže vymlouvat na to, že by neměl co nabídnout.

 

Nabízí se vysvětlení, že o účasti Blizzardu stejně jako o mnoha daších věcech z nedávné doby rozhodl Activision. Nějakou dobu před masivně probíraným propuštěním osmi set zaměstnanců Activision Blizzard se proslechlo, že Activision se systematicky snaží zbavovat některých zaměstnanců, kterým nabídl odměnu až ve výši jejich celoročního platu, aby z firmy odešli a Activision mohl zaplnit klíčové pozice zaměstnanci, které tam on sám chce. Zároveň se někteří odejivší zaměstnanci svěřili s tím, že finanční oddělení Activisionu získává obrovský vliv a rozhoduje i o důležitých věcech, jako je vývoj herních produktů firmy (více zde).

 

Zároveň může být důležité zmínit, že Activision sjednal kontrakt s čínskou společností NetEase a bude vydávat hry v Číně. To souvisí s plány Activision Blizzardu na vývoj mnoha mobilních her, s nimiž zřejmě chtějí prorazit právě na východě, kde je pro mobilní hry obrovský trh. Je tedy možné, že se Activision postupně přeorientovává ze západního trhu na ten východní a že už jej tudíž západní publikum nezajímá tolik jako dříve. Může to být důvodem jejich nepřítomnosti na PAX East? Doufejme, že ne. Na druhou stranu, pokud to tak není, pak se jako alternativní vysvětlení nabízí, že nemají v současné chvíli co nového předvést nebo že nemají dostatečnou důvěru v aktuální podobu chystaných produktů. Což by pro hráče, kteří se na tyto produkty těší, také nebylo příliš optimistické zjištění.

 

Co je podle vás důvodem toho, že si Blizzard tentokrát nepřipravil žádný program pro PAX East?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

BuloZB 04.04.2019 00:03

z tohoto by som nerobil velku tragediu

Lockdaar 03.04.2019 18:27

Mě je osobně tohle nějak jedno, jestli na nějaké takovéhle akci budou nebo ne i když to chápu, že tam doteď byly vždycky. Skutečný důvod, proč tam nebudou, ví asi jenom náš "milovaný" Activision - ať už to je z důvodu finančních úspor nebo jestli skutečně nemají co důležitého oznamovat. Je ale pravda, že tam mohli oznámit nějaké info třeba o tom Classicu - i když tohle může být diskutabilní téma. Mě osobně v tomhle případě postačí jejich vlastní oznamování, čili nějak neřeším, jestli se ty informace dozvím na nějaké akci nebo přímo od nich přes web - hlavně že se je dozvím

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet