Bobby Kotick - ďáběl v těle beránčím

  bobby kotick   

Server Washington Post publikoval ohromný článek mapující přešlapy Bobbyho Koticka. Původně jsem měl nachystaný výtah do víkendového shrnutí, ale došel jsem k závěru, že si zaslouží vlastní článek.

 

Kotickova první firma Arktronics vytvářela nástroje pro Apple II. Kotick a jeho partner požádali (a víceméně donutili) zaměstnance, aby se vzdali části platu výměnou za akcie, které byly v konečném důsledku bezcenné. Zaměstnanci oba dva vedoucí v roce 1985 zažalovali. Došlo k vyrovnání, ale platby byly dlouhou dobu zadržovány, někteří svoji část peněz nikdy nedostali.

 

Kotick vyhrožovali staviteli jeho domu v Beverly Hills, že jej finančně zničí. Místo toho stavitel zažaloval Bobbyho za to, že neplatí. Bobbyho právníci se snažil znevěrohodnotit stavebníkovy práce na domech Jima Carreyho, Jennifer Lopez a Quentina Tarantina. Bohudík, se jim to nepovedlo, a tak došlo k vyrovnání.

 

Jednoho dne letěl Kotick a jeho kumpáni soukromým letadlem. Letuška si po přistání stěžovala, že došlo k sexuálnímu obtěžování ze strany dalšího letového personálu. Místo vyslyšení jejích problémů dostala od Bobbyho vyhazov. Poté musela údajně podstoupit potrat. Bobbyho právníci se opět snažili znevěrohodnotit výpověď letušky. Opět došlo k vyrovnání, Kotick dohromady musel letušce vyplatit více než 600 000 dolarů. Tento případ měl ovšem velmi zvláštní dohru. Bobby odmítl zaplatit právníkům za poskytnuté služby, prý mu naúčtovali víc, než měli. Opět to skončilo soudem.

 

V roce 2010 nechal BK vyhodit dva tvůrce Call of Duty série: Jasona Westa a Vincenta Zampellu. Oba dva zažalovali Koticka, prý se jich zbavil, aby jim nemuselo být vyplaceno 36 milionů dolarů za honoráře a další bonusy. Během slyšení vyšlo najevo, že oba vývojáři byli tajně sledováni a to na přímý příkaz Bobbyho Koticka. Acti-Blizz sice potvrdil, že probíhalo šetření, ale oba vývojáři byli vyhozeni kvůli porušení kázně, jelikož se údajně oba chystali přejít k Electronic Arts. Activision Blizzard kvůli tomuto kroku zažaloval EA, ale ani po dvou letech nebyl schopný výše uvedené prokázat. Proto došlo k dalšímu vyrovnání.

 

V roce 2010 došlo i k druhé soudní při. Kapela No Doubt žalovala Activision, protože se v jisté formě objevila ve hře Band Hero. Bobby osobně napsal jednomu z právníků kapely, kterého znal z dřívějška, byl jím zastupován. Bobby právníkovi vyčinil, že mu nejprve nezavolal. V tom samém mejlu mu začal vyhrožovat, že tento soud bude mít dohru, jelikož No Doubt budou odříznuti od smluv s Activision, Universal Music a vlastně jakoukoliv firmou, kterou vlastní Vivendi. Zcela nepřekvapivě, došlo k vyrovnání.

 

Bobby Kotick a Brian Kelly (předseda představenstva) navrhli odkoupení podílu Vivendi. Měli to dobře naplánované. Nejprve chtěli založit soukromou společnost na Kajmanských ostrovech, přes kterou by nakoupili podíl Vivendi. A to zcela mimo kontrolu jak Activision-Blizzard, tak investorů. Soukromý poradce varoval představenstvo, že by Kotick a Kelly získali nekontrolovatelný vliv na firmu. Když představenstvo navrhlo jiný postup, Kotick jej sestřelil. Komise vědoma si toho, že by Kotick mohl rezignovat, kdyby mu odepřela podíl, se radši rozpustila. Jistá forma dohody prošla, Kelly a Kotick si přišli na více než 700 milionů dolarů. Akcionáři podali žalobu, jelikož dohoda byla ve prospěch vedení. Došlo k dalšímu vyrovnání, tentokrát ve výši 275 milionů dolarů.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Tiliana 15.02.2022 01:51

Je to docela zm*d.

Daellari 15.02.2022 12:33

Docela jo no 😁

Martins911 14.02.2022 08:43

A to bude jen špička ledovce …

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet