Hry jsou jenom pro děti

  hraní    wow    hry   

Tak fajn, abych nějak obhájila titul článku, dřív než budete prskat, že to tak není, vybrala jsem ho z jednoho prostého důvodu. Tuhle větu slyšel za život snad každý pořádný gamer. "Však ono tě to přejde." "Hry jsou jenom pro děti." "Ty z toho vyrosteš." Případně doplňte dle svých zkušeností z okolí. A teď bych ráda upozornila, o čem článek nebude. Nebude o psychologickém rozboru ani o hranicích, kdy se z hraní stává závislost (závislí můžete být úplně na všem). Článek bude o tom, jak neskutečně vás dokáže dostat, když se dozvíte, že hry, které hrajete vy, nehrají jen vaši vrstevníci.

 

Proč takový článek píšu? Před pár dny na mě na Facebooku vyskočilo naprosto úžasné video o staré dámě, která v důchodovém věku hraje počítačové hry, protože to její mozek udržuje aktivní a nutí ji přemýšlet a stále trénovat reflexy. Její nejoblíbenější hrou je Skyrim, ale hraje i mnoho dalších her. A já začala vzpomínat, kolik takových lidí, kteří by mohli být mými rodiči nebo prarodiči, jsem za svůj život potkala.

 

 

Často, když mluvím se staršími lidmi, slyším, že nerozumí technologii a v některých případech se jim její používání i příčí, ať už se jedná o mobily nebo počítače. Nebudu hledat žádná procenta a grafy, nebudu tu ani probírat, od jaké chvíle začnete vnímat, že je člověk starý, protože to je pro každého individuální a každý člověk stárne rychleji nebo pomaleji než ten druhý. Každopádně pokud máte ještě babičku s dědečkem, o kolika z nich můžete říct, že by sami od sebe něco hráli na počítači (pokud pomineme Solitaire)? Já jich potkala opravdu neskutečné minimum, ale vždycky mi to zvedne náladu. Třeba jako historky o tom, jak někdo z vašich hráčů kamarádů jde do práce a mezitím mu dědeček farmí suroviny.

 

První takové setkaní se uskutečnilo ještě na jednom nejmenovaném free serveru, když jsem byla ještě študý chudent a tak jsem ani neměla na pořízení originálního WoW a placení game time. Bylo těsně před Silvestrem, a jak už to bývá na free serverech, můžete si tam zaplatit za různé služby, ať už je to boost postavy nebo třeba různé funkce jako možnost mluvit s druhou frakcí. Expila jsem v Hellfire Peninsule a na pomoc mi přiběhl troll. PvP mi nic neříká, spíš je mi na obtíž, protože raději questím v klidu bez reskillů. A tak byl na daném serveru zázrak, když se na vás někdo nepověsil. Troll, místo toho, aby mě zabil, mi přiběhl na pomoc s moby a já mu posunkem naznačila díky. Troll mi, k mému údivu, začal psát a pak vysvětlil, že má jakési VIP, které mu umožňuje mluvit s druhou frakcí. Nakonec jsme se celkem zapovídali a z něj vypadlo, že už má dvě větší dcery. Věk něco mezi 40 a 50 lety sice není vůbec nic, ale tehdy mě to překvapilo, což jsem mu i řekla. Na to mi odpověděl: "To nic není. Mám kamaráda, kterému je kolem šedesáti a taky hraje WoW."

 

Dalším super příkladem je jeden z našich čtenářů, který se zde určitě po přečtení článku ozve (pokud tedy článek najde), a tím je Praotec (je to Praotec, ne Praocet). Jestli se pohybujete na festivalech, pak rozhodně tuto entitu musíte znát, nedá se totiž přehlédnout. Když jsem Praotce viděla poprvé, řekla jsem si, co tu ten člověk dělá? Neztratil se? On totiž vypadá jako někdo, kdo by se o nic podobného nezajímal. Pár lidí mi možná tak řeklo, jak se mu přezdívá, ale o co se zajímá, to jsem se nedozvěděla. Pak jsem jednou přijela na Festival fantazie a hned první den mě Praotec zastavil a vyptával se mě, která quest linie z Pandarie je podle mě nejlepší. Tehdy jsem se s ním začala bavit víc a zjistila jsem, co všechno za další fandomy sleduje. Nebyl to jen Star Trek, který sem přivedl do Česka, byly to i Star Wars, Star Gate, Game of Thrones, všechny hry Blizzard universa, prostě snad všechny velké i menší fandomy, na které si jen vzpomenete.

 

Takových je nás sice víc, ale ruku na srdce, v mnohem mladším věku. Takže až budeme starší, budeme jako Praotec. Tedy geeků není zas tolik, já v práci třeba celkem trpím, i když najde se pár kolegů, kteří moje meme a fan narážky pochopí. Ale dejme tomu, že až budeme starší, najdeme podobná individua mezi našimi vrstevníky. Protože Praotec mi říkal, že si se svými vrstevníky většinou nemá co říct, takže jezdí na festivaly, aby si mohl s někým popovídat. Často se ale stane, že mě Praotec akorát vytáčí, protože mi ve hře spamuje: "Padnul mi Invincible." nebo "Už mi dala Love Rocket." (Už nejsme kamarádi, kdyby něco.) Jo a mimochodem, hraje od Vanilly.

 

Poslední celkem vtipná příhoda se stala na fanouškovské premiéře Warcraft filmu v roce 2016 v Premiere Cinemas v Hostivaři. Já zde byla v kostýmu a všímala jsem si plno různých lidí, ať už cosplayerů, nebo lidí z LARP komunity. A pak jsem zahlédla starou babičku, jak se baví s dětmi možná tak kolem 15 let, na přesný věk jsem se neptala. Už ani nevím, jak jsme se daly do řeči, ale já se jí zeptala: "Vy jste tu s vnoučaty?" A ona odpověděla: "Ne, to jsou kamarádi z guildy!"

 

Kolik je ve vašem okolí hráčů, do kterých byste to kvůli věku neřekli? Podělte se s námi o to v komentářích!


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

kastroll 02.03.2018 07:48

Před cca 10 lety jsem hrával CSS na Tweety a pak i na dalších servrech na jejich jméno si už nevzpomenu. Nicméně tady se vždycky scházelo cca 20-30 lidí, kteří tvořili nádhernou komunitu. Věkovej průměr? Kolem 50+ let.. (mě tenkrát bylo 20). Nekecám, všichni to měli místo televize jako super zdroj zábavy. Všichni jsme u toho chlastali, nebo něco pokuřovali(hulení spíše "mladší"). Takže z toho vznikalo super prostředí na pokec a bezkonkureční situace a hlášky. Pamatuji si jen pár jmen..Stalčo, Barbie, Mim, Prcek, mořská,Bomber(RIP), mořská víla atd atd... Bylo tam i pár borců, kteří se střídali s vnoučatama. Se vždycky poznalo kdo hraje.. Vnouče někde na surfu, nebo jailu a dědek s náma ..
Vím, že než Vás vzali mezi sebe tak to chtělo si vybudovat nějakej respekt a projít několika hodinovym rituálem jestli nejste kokot . A Co se týče skillu? Tak "jak já jim vždycky řikal důchodci" byli na vyšší úrovni, než se objevili známky chlastu. Rád na to vzpomínám.

Necris_ 01.03.2018 16:52

Pekný článok, kuknite si tiež na YouTube kanál Esmerald Dreamer ( https://www.youtube.com/user/TheEmeraldDreamer ) - je to jeden zo starších hráčov, obzvlášť vanilla WoW veterán, okrem toho má zaujímavé talk-show videá s fantasy tématikou.

Fuarran 01.03.2018 13:27

Kolik je takových lidí v okolí?:-) No tak mně se stačí podívat do zrcadla

Tonino 01.03.2018 10:27

Raz, pomerne davno, ked som hraval na jednom freecku sme mali v gilde jednu clenku, ktora vsetkych oslovovala "mladez". Nikdy som to nejak neriesil, az raz prisla rec na vek. Jeden hrac napisal, ze je uz stary, ze uz ma 27 rokov, na co si dotycna hracka vzdychla: "joo, to je ti tolik, jak mym vnuckam" takze tiez asi bola 60++. Super hracka, vzdy poradila, pomohla. Jedine co sa jej nepacilo, ked sa niekto vulgarne vyjadroval.

Teraz uz vek nehovorim, nakolko tiez uz patrim asi k tym starsim

Esperanta 01.03.2018 14:07

Mě fakt zabíjí, když dvacetiletí tvrdí, že už jsou starci nad hrobem. A co mají říkat lidi v sedmdesáti? Takže člověk je nad hrobem posledních šedesát let života? K smíchu. Ne, to je prostě mindset, nic jiného. Jinak hráčka, o které mluvíš, hustá, takoví lidi mi vždycky hrozně zlepší den, když o nich vím, protože se to prostě jen tak nevidí.

Tonino 02.03.2018 13:36

@Esperanta: otazne je, kolko tam realne hraje napriklad hracov 50+, pripadne 60+

Mozno keby sme vedeli pravdu, boli by sme prekvapeny

Praotectrekkie 28.02.2018 21:43

No ano, přiznávám, přistižen při činu a všechno je pravda, Espe mě má přečteného.
A co myslíte, že zrovna teď dělám? Leveluju void elfa v Jotunheimu. :P

28.02.2018 20:59

tak ten nadpis ma vicemene pravdu hry jsou primarne pro deti, protoze dite s pristupem ke kreditce dokaze za hry a ve hrach utratit vic nez dospelej clovek s rozumem

Esperanta 28.02.2018 21:33

Díky, tohle bych taky měla doplnit do té části "o čem článek nebude".

Heakler 28.02.2018 21:39

Ten pocit, když já prvně dostal platební kartu až se založením účtu, když jsem šel v 17ti prvně na ofi. brigádu a nakupovat digitálně jsem stejně mohl až od 18ti.. Takže minimálně za sebe jsem toho názoru, že dospělý do her investují o hodně více

Esperanta 28.02.2018 21:45

@Heakler Já mám právě hroznou hromadu kolegů, co utrácí za počítače a hry hrozné prachy měsíčně. Děti většinou k té kreditce přístup stejně nemají a hlavně, mnoho dětí, co znám, si ty hry stejně radši stáhne, je líto jim ty peníze za to dávat. A pokud za peníze, tak stejně musí většinou poprosit dospělé.

Heakler 28.02.2018 22:01

@Esperanta No přesně. Většina dětí beztak dává přednost levným populárním nebo free-to-play hrám jako je CS:GO, TF2, L4D2 nebo si prostě stáhnou Minecraft. Ono když většina z nich má příjem jen ze svátků a třeba kapesného, tak si ani nemůžou dovolit nebo nechtějí utrácet za poplatky WoWka natož v té hře ještě za něco utrácet. Oproti tomu dospělý člověk s pravidelným příjmem nemá problém do her měsíčně vrazit nějaký ty tisíce korun.

Esperanta 28.02.2018 22:05

@Heakler Měla jsem kolegu, co když vyšla nová konzole, tak si ji koupil a za měsíc utratil ze své výplaty 5000,- jen na hrách. Šílené číslo. Já kupuju hry jen když jsou ve slevách na Steamu . Ale asi jsou rodiče co tomu děcku koupí všechno, co chce... Ale jak bylo už v perexu a v úvodu, o tom článek není.

28.02.2018 22:52

@Esperanta tak ono je potreba brat to taky z jinyho uhlu pohledu cesi podle me nejsou takovej herni narod jako amerika, japonsko nebo korea kde ten vztah mezi hrama a lidima je mnohem blizsi a rozsirenejsi hlavne tam sou taky mnohem lepsi platy takze u tech deti neni potreba nic piratit, kolik lidi v cesku by piratilo hry kdyby tu byly platy jak v nemecku

Esperanta 01.03.2018 08:41

Beeda2004 To je taky fakt, já to beru z hlediska Česka třeba. Kolikrát jsem v obchodě a vidím, jak se dítě ptá matky: "Mami, nemáš zbytečnou tisícovku?" Matka řekne ne. Tak si ty děcka to pirátí a kolikrát i dospělí. Já třeba ne, protože nemám na nové hry tolik času a když už, tak chci tu hru na Streamu nebo na GoGu, protože mám jistotu, že se mi to vůbec spustí. Měla jsem takhle zpirátěnej Oblivion a dvakrát jsem ho nedohrála kvůli tomu, že se mi corruptnul save a hra prostě spadla.

Tonino 01.03.2018 10:29

@Heakler: to vies. muzi sa s vekom nemenia. Meni sa len cena ich hraciek

Tonino 01.03.2018 10:35

@Esperanta: nevravim, ze WOWko je lacne, lebo zozerie dost penez. Ale napriklad ja nehram sustavne na officku. Predplatim si mesiac, potom dalsi a potom staci, lebo ma to akoci prestava bavit.

Chvilku nehram vobec, potom sa vratim na freecko (vanilla) a tam si sporadicky hram par mesicu takym veget tempem. Potom pridu prazdniny a dcera otravuje, ci nepredplatim mesac na ofiku, tak zaplatim, potom dalsi a zasa ma to prestane bavit a tak sa to strieda. platima hrajem, neplatim a nehrajem, neplatim a hrajem na freecku a podobne. Ale nie preto, ze by som bol lakomy dat tie prachy blizzu, ale preto, ze ma bavi aj vanilla (ale zas nie som do nej nejaky maniak, len ma pre mna svoje caro) a kedze zatial mi to blizz nevie dat, tak si to najdem inde.

Ale hranie je fajn v kazdom veku

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet