Vývoj hrdinů napříč Warcrafty až do Legionu

  Warcraft 3    Legion    Lore   

 

World of Warcraft se v posledních měsících stal takovým kurzem přežití pro všechny protagonisty. Vzhledem k tomu, že Blizzard si v Legionu osvojil oblíbenou činnost George R. R. Martina, je zázrakem, že číslo přeživších je ještě relativně vysoké. Tedy pokud v Kalifornii panuje dobrá nálada. Některým hrdinům by měl být udělen speciální achievement za to, že zatím nepodnítili hněv svých titánských stvořitelů. Ptáte se proč? Tito hrdinové jsou stále naživu velmi dlouhou dobu a objevili se v dobách ještě dávno před World of Warcraft. Na tuto dobu Warcraftů 1-3 jistě mnoho z vás vzpomíná s nostalgií a někteří (včetně mě) je stále hrajete dokola i po těch 10 a více letech. 

 

Fakt, že Warcraft univerzum je opravdu velké, je počet těchto "veteránů" také trošku větší, tedy aspoň na normální smrtelnické poměry. Z tohoto důvodu nebudu uvádět úplně všechny postavy, kterých se to týká, ale dovolil jsem si ty vybrané rozdělit do několika kategorií. Podíváme se na to, jak se jim dařilo v předchozích Warcraftech, a jak jsou na tom teď, v Legionu. Předem říkám, že budu popisovat pouze jejich výskyt v těchto hrách, na knihy ani komiksy nebudu hrát ten hlavní zřetel. Pojďme na to!

 

Rozcestník:

 

1) Hlavní hrdinové

 

Illidan Stormrage

 

Warcraft 3

 

První a nejslavnější lovec démonů se nám poprvé osobně ukázal ve Warcraftu 3: Reign of Chaos, byť začátek jeho příběhu sahá do dob ještě dávno minulejších. V průběhu Třetí války se Illidan po 10 000 letech dostává na svobodu ze svého vězení. Hodlá se vypořádat s démony, kteří zkazili krajinu, jež nyní nese jméno Felwood. Moc si neví rady, ale objeví se nečekaná pomoc. Lovec démonů se od Arthase dozvídá o Gul'danově lebce a díky ní zabije Tichondria. Následně je vykázán Malfurionem z Kalimdoru kvůli zaprodání své duše. Illidan, tak trochu očekávaje tuto reakci, odchází již s pocitem, který moc dobře zná – nepochopený.

 

Nechybí ani v datadisku Frozen Throne, kde je pod příslibem moci ve službách Kil'jaedena. Od démonického generála dostává úkol zničit Ledový trůn výměnou za neuvěřitelnou moc. Proto se s novými spojenci vydává na Broken Isles poprvé do Sargerasovy hrobky pro mocný artefakt Sargerasovo oko. V patách mu je ale Maiev Shadowsong, která je ještě víc rozzuřená poté, co Illidan s artefaktem unikl a pohřbil její společnice v útrobách hrobky. V ruinách Dalaranu používá Oko k rozpolcení ledových krunýřů, což by byl pro Ner'zhula šachmat, ale je zastaven Malfurionem a Maiev. Bohužel, neznali skutečný účel rituálu, ale pomsta je pomsta a druidí povinnosti jsou druidí povinnosti. Illidan je nakonec málem popraven, ale díky Kael'thasově zakročení pomáhá místo toho bratrovi najít Tyrande. Po úspěšném shledání utíká do Outlandu, odkud chce prchnout před Kil'jaedenem.

 

syyrc20vw5q36es_1492260119.jpg

 

Je ale chycen Maiev, načež ho zachrání nečekané duo Vashj a Kael'thas. Strážkyně se stahuje do ústraní a Illidan začíná přetvařovat Outland podle sebe. Je ale Kil'jaedenem nakonec konfrontován a podaří se mu démona přesvědčit, že jednal v zájmu posílení vojska k útoku na Icecrown. Kil'jaeden mu to moc nehltá, ale rozhodne se mu dát druhou šanci. Začíná velká výprava do srdce Northrendu. Po super závodě "já tam budu dřív" se nakonec znovu setkává s Arthasem, kde znovu změří síly. Arthas, byť s trochou štěstí, je vítězem a nechává zraněného Illidana ležet ve sněhu.

 

World of Warcraft: The Burning Crusade

 

Na první pohled se zdálo, že lovec démonů nalezl svůj konec. Jenže v prvním WoW datadisku je odhaleno, že Kael a Vashj nebyli dost mocní na to zničit Ner'zhula, a proto se stáhli i se zraněným lovcem démonů zpět na Outland. Zotavený Illidan jak z vlastní iniciativy, tak vzhledem k okolnostem, si začíná z celého Outlandu budovat základnu. Nakonec jsme v zapeklité situaci a jsme nuceni na Illidana zaútočit. Po dlouhém útoku Illidan padá na zem mrtvý.

 

pn66k38bklq4u07_1492260119.jpg

 

World of Warcraft: Legion

 

Každý by si mohl myslet, že se Illidan zcvoknul. Ale Legion a William King nám odhalili několik věcí. Illidan začal v době Burning Crusade otevřený odpor vůči Legii a také tak jednal. Po neúspěšném tažení na Ledový Trůn byl svým způsobem donucen odkrýt démonům své karty. Věděl, že Legie nebude poražena normálními způsoby, a proto začal trénovat další lovce démonů. Dokonce se mu podařilo zničit domovský svět Nathrezimů. Legie, moc dobře si vědoma této hrozby, také zakročila. Je nám totiž odhaleno, že portál na Outland byl znovuotevřen Kruulem úmyslně a Legie manipulovala děním tak, abychom si mysleli, že skutečná hrozba na Outlandu je právě Illidan. Bohužel, tento krok Legii vyšel. Illidan v tom nejlepším skonal. Jeho tělo a Illidari si Maiev vzala do Vault of the Wardens. Uvědomili jsme si to příliš pozdě, ale naštěstí Maiev dostala rozum a osvobodila uvězněné Illidanovy učedníky. Illidanova těla se nakonec zmocnil Gul'dan z alternativního Draenoru. Honba za odražením Legie a Zrádcovou duší začala. Obojí jsme získali a v Nightholdu překazili Gul'danův plán použít Illidanovovo tělo jako hostitele pro Sargerase. Illidan, nyní znovu svěží a odhodlaný, zabil Gul'dana a rozdrtil jeho lebku. Lze si všimnout, že ji nepohltil, což se dá brát i jako narážka právě na Warcraft 3. Kdo by taky chtěl pohltit de facto stejnou lebku podruhé, že? Tentokrát spolupracuje se spojenými národy Azerothu za účelem zatlačení a zničení Plamenné legie nadobro. 


 

Shrnutí

 

Illidanův příběh, jak si lze všimnout, hodně zpestřil a osvětlil datadisk Legion. Díváme se na to jeho pohledem a zjišťujeme, že měl vlastně tak nějak pravdu. Ve Warcraftu 3 se nám však jevil jako mocichtivý nenazřánek. Legion nám ale ukázal, že není tak šílený, jak se mohlo zdát, a že moc, kterou hledal i pod Kil'jaedoným "velením", chtěl použít proti Legii samotné. Illidanův příběh se otočil o 180 stupňů a ze Zrádce se stal takový "guru" v boji proti Legii. Nebo Blizzard prostě potřeboval záminku k menšímu retconu, aby mohl Illidana přivést zpět, jelikož mnoho lidí volalo o jeho návrat. Arthas by mu stejně znovu nakopal zadek!

 

Toto video od Blizzardu jsem si dovolil přeložit, jelikož nejlépe vystihuje současný Illidanův příběh. Titulky zapnete v menu vpravo dole.

 

Maiev Shadowsong

 

Warcraft 3

 

Maiev se nám osobně poprvé ukázala v datadisku Warcraft 3: The Frozen Throne. Její cesta je od té doby v podstatě za jedno s tou Illidanovou. Pronásledování Zrádce přes kontinenty Azerothu, až do samotného Outlandu. Pro Dozorkyni ale platila jedna dosti nepříjemná zásada, a sice "lehce nabyla, lehce pozbyla". Pokaždé, když Illidana dopadla, jí proklouzl mezi prsty a stačil spáchat další, v jejích očích, ohavné činy. Neúnavnou Maiev ale porážky nesrazily na kolena, ba naopak jí dodaly další odhodlání lovce démonů dopadnout. 

 

umvcls7j1u8h39g_1492261039.jpg

 

World of Warcraft: The Burning Crusade

 

To se jí nakonec podařilo. S pomocí Akamy se dostala až k Illidanovi na vrchol Black Templu, kde započal lítý boj. Zrádce padá poražený na zem a Maiev se zmocnila dychtivost ukončit svůj tak dlouhý lov. Ovšem uvědomila si, že hon za Illidanem ji svým způsobem naplňoval, měla cíl. Pro jistotu se rozhodla, že vezme jeho tělo spolu s ostatními Illidari a zamkne je ve Vault of the Wardens.

 

0qj05f7k7jus6ti_1492261038.jpg

 

World of Warcraft: Legion

 

Dění ve světě nabralo nový rozměr a jednání Garroshe Hellscreama nepřímo zajistilo Legii další letenku na Azeroth. Tentokrát to ale bylo jiné, než předchozí dvě invaze. Téměř žádné démonické kličky, prostě přímý útok na bránu. Maiev sice Illidari nenáviděla, ale s novou hrozbou, novým cílem, kterému je třeba čelit, se rozhodla lovce démonů osvobodit. Jako první útočnice se objevila zrádná Dozorkyně Cordana Felsong, někdejší Maievina spoluhráčka, která pomohla alternativnímu Gul'danovi ukrást Illidanovo tělo. Jak kampaň napříč Broken Isles postupovala, Illidan se nakonec opět ocitl mezi živými. Maiev tedy spolupracuje s někým, koho v minulosti dychtivě lovila. Ačkoliv si je vědoma, že to je pro dobro světa, neodpustí si neustálé popichování na Zrádcův účet. Jaká to ironie osudu, že?

 

Shrnutí

 

Maiev by se dala popsat jako pomstychtivá žena, kterou vážně nechcete naštvat. Její honba za Illidanem již od samého Warcraftu 3, až do The Burning Crusade to dokazuje. Legion ale naopak ukázal, že i velmi naštvaná žena ví, kdy je třeba své emoce kvůli vyššímu dobru potlačit. Alespoň částečně.

 

8w0s14iyoyobamw_1492261038.jpg

 

Khadgar

 

Toto jméno by vám nemělo být cizí. Je spojované především s nekonečnou quest linií k legendárnímu prstenu. S tímto šviháckým arcimágem jsme se poprvé setkali ve Warcraft: Orcs & Humans, tedy úplně prvním dílu.

 

Warcraft: Orcs & Humans

 

V mládí ho Kirin Tor vyslal k Medivhovi jako učně. Byl popisován jako takový moula a špión pro Kirin Tor, ale neobyčejně talentovaný čaroděj. Po zjištění, že jeho mentor je vlastně pod nadvládou čirého zla, ho byl spolu s Lotharem nucen zabít. Od této doby je proklet rapidním nárůstem věku. Z mladého kluka se stal přibližně třikrát tak starý muž. 

 

Warcraft II

 

Orkové mezitím ničili vše, co se dalo. Málem se jim podařilo zničit lidská království a Aliance vychází jako vítěz, byť se štěstím. Khadgar začal brát věci trošku vážněji, ale smyslu pro humor mu zůstalo až až. Psaly se události Warcraftu 2. Vzhledem k faktu, že toho o Medivhovi veděl více než ostatní, byl schopen shromáždit všechny znalosti a dočasně ukončit orkskou invazi zapečetím Temného portálu. Vědom si toho, že se tato hrozba může vrátit, byla v Blasted Lands vybudována pevnost Nethergarde. 

 

uh7lvjlljwdynh9_1492262784.jpg

 

Khadgarovy obavy se nakonec potvrdily. Portál se zanedlouho opět otevřel a Aliance poprvé vstoupila na Draenor. Ve snaze zastavit Hordu jednou provždy se jednotky postupně probojovávali až k Black Templu, kde se jim ale nepodařilo Ner'zhula zastavit a Draenor se začal pod náporem chaotických energií rozpadat. V obavách, že by to prostřednictvím portálu mohlo způsobit újmu i Azerothu, Khadgar z draenorské strany portál opět zavřel.

 

World of Warcraft: The Burning Crusade

 

V The Burning Crusade je odhaleno, že Khadgar tento armageddon přežil. Usadil se v Shattrathu, kde se od naaru A'dala dozvěděl mnoho věcí. Od té doby zaujal stanovisko, že Plamenná legie může být poražena pouze spojenými silami. Později se dozvídáme, že Khadgar se stal členem dalaranské Šestky.

 

World of Warcraft: Warlords of Draenor + Legion

 

Khadgar se svými zkušenostmi by mohl přednášet na mnoha univerzitách. Proto, když se vynořila Železná Horda z Temného portálu, byl prvním, kdo byl předvolán k ochraně Azerothu. Jakožto expert na Temný portál sehrál klíčovou roli v datadisku Warlords of Draenor. Svými činy na alternativním Draenoru si zasloužil ještě větší vděk a chopil se vedení Dalaranu po Jainině zmizení. Přesně od této chvíle by se dalo říci, že je jedním z největších trnů v očích Legie, což by alternativní Gul'dan mohl jen potvrdit. Pokaždé, když se plán démonů zdál, že ho už nic nemůže překazit, objevil se Khadgar jako největší badass a vše překazil. 

 

b3otq7gv5n7ccvn_1492262784.jpg

 

Shrnutí

 

Khadgar je takovou postavu, že i přes nepřízeň osudu a neustálé čelení větším a větším hrozbám oplývá velkou mocí a i ve vážných situacích neobyčejnou dávkou humoru, kterou Blizzard v Legionu hojně rozšířil o nespočet dalších hlášek. Jedná se o jednoho z nejmocnějších smrtelníků Azerothu, kterému stačí pouze černé brýle (spolu s nekonečnou quest linií) a vše vyřeší s elegancí.

 

1cpyty6oonk9ed5_1492262783.jpg

 

2) Dreadlordi

 

Tichondrius

 

Mnozí si z vás si ho jistě vybavují jako obyčejného bosse z Nightholdu. Ovšem poprvé se objevuje už ve Warcraftu 3: Reign of Chaos.

 

Warcraft 3

 

Arthasovi ve jménu Pohromy dával úkoly, které měly vést k zahájení invaze Legie. K nemrtvým a hlavně k Ner'zhulovi cítil pochybnosti, ale byl odhodlán je oba využít k nástrojům démonů. Veškeré přípravy k druhé invazi Legie se mu podařily – Lordaeron a Quel'thalas zničeny, Archimonde přivolán na Azeroth. Démonický* generál mu za jeho zásluhy předal velení nad Pohromou. 

 

3s88y84gh0tpcfo_1492262784.jpg

 

Po zničení Dalaranu se Legie vydává na Kalimdor a postupně si to štráduje ke Stromu světa. Ner'zhul se ale v zájmu pomsty vůči démonům rozhodl zamíchat karty. Využil dění ve společnosti nočních elfů a vyslal Arthase do Felwoodu, aby přiměl osvobozeného Illidana k poražení Tichondria za pomoci Gul'danovy lebky. Zkažený princ lovci démonů upřímně řekl, proč to dělá, a Illidan i navzdory tomu slyšel na slovo "moc". Pohlcením lebky byl Illidan schopen Tichondria zabít, čímž Legii zasadil klíčový úder přímo do ciferníku. Mohlo by se zdát, že jsme o dreadlordovi slyšeli naposled, ale...

 

World of Warcraft: Legion

 

Pán Nathrezimů** se nakonec vrací v Legionu. Poprvé se nám ukázal při první bitvě na Broken Shore a podruhé, v Nightholdu, aby dohlédl na alternativního Gul'dana, jestli vše běží, jak má. S čím ale nikdo nepočítal, bylo to, že budou muset čelit mocnému odboji Nightfallen. Dobrodruzi (my) museli zastavit rituál vedený warlockem a jednou z mnoha překážek byl právě Tichondrius. Po lítém souboji je dreadlord nakonec znovu poražen.

 

rf867kjelfaiwe0_1492262784.jpg

 

Shrnutí

 

Tichondrius je postavou, která byla odhodlaná důkladně plnit vše potřebné k invazi Legie. Po své první porážce se stal ještě odhodlanějším neselhat. Vzhledem k tomu, že byl opět "zabit", tentokrát v Nightholdu, jistě musí nyní v Twisting Netheru zuřit. Tento fakt může být podpořen quest sérií v Highmountain, kdy je nám retrospektivně ukázána Válka Prastarých a odhodlaný Tichondrius poprvé "umírá" rukou Hulna Highmountaina. 

 

Detheroc

 

Detheroc se poprvé objevuje ve Warcraftu 3: The Frozen Throne. Účinkuje zde jako jeden z dreadlordů, jimž byl svěřen dohled nad Lordaeronem během druhé invaze Legie.

 

Warcraft 3

 

Spolu s Varimathrasem a Balnazzarem je konfrontován Arthasem a je jim odhalena Archimondova porážka. Bratři se proto stáhnou do ústraní. Po vývoji událostí je Arthas nucen odplout do Northrendu a svobodomyslná Sylvanas se rozhodla Lordaeron osvobodit. V cestě jí ale stáli právě oni dreadlordi. Varimathras nakonec (na oko) zradil své bratry a jejich prvním cílem se měl stát právě Detheroc, který si podmanil zbytky Aliance v čele s lordem Garithosem. Přes intriky smrtonošek a rychlým nočním vpádem byl Detheroc, celý překvapený z Varimathrase, poražen.

 

jv38q48r1ufptqq_1492262783.jpg

 

World of Warcraft: Legion

 

Blizzard se nám nejspíš chtěl zavděčit a začal vracet staré postavy do hry. Detheroc nebyl výjimkou. Jako jeden z mnoha démonů se i on vrací v Legionu, ovšem ne stylem jako ostatní. On se totiž neobjeví na Broken Shore. Je to k nevíře, ale právě Detheroc přímo přispěl ke katastrofě, která se zde stala. Pokud hrajete za rogue, je vám odhaleno proč. V rámci vaší kampaně vlastně zjišťujete, že SI:7 odhalila, že Broken Shore byla předem připravovaná past. V tu chvíli se ale objevil Detheroc a agenty, kteří na to přišli, zabil. Vůdce SI:7 a zároveň poradce krále Anduina, Mathias Shaw, byl zajat a dreadlord na sebe vzal jeho podobu. Chtěl Anduina přesvědčit, aby šel do války s Hordou, a vykládal mu lži. Do Stormwindu se tajně vplížíte, Detheroca odhalíte a pošlete ho zpět do Twisting Netheru.

 

zgj2mb5wgxrrnuz_1492262783.jpg

 

Shrnutí

 

O Detherocovi toho není moc známo. Ve Warcraftu 3 se prezentoval jako dreadlord, který je velmi dobrý v podmiňování myslí slabých. V Legionu je nám ukázáno, že umí zajít i o hodně dál, a proto není radno si s ním zahrávat. 

 

Balnazzar

 

Warcraft 3

 

Balnazzarův příběh je na začátcích úzce svázán s tím Detherocovým. Po Detherocovi se on stává dalším cílem Sylvanas. Varimathras po chvíli váhání bratra "zabíjí" a proces osvobozování Lordaeronu může začít.

 

ghe07l1a5g1hfqm_1492262783.jpg

 

World of Warcraft Vanilla + Cataclysm

 

Bylo hodně věcí, co jsme se dále nedozvěděli. Balnazzar se World of Warcraft vrací. Důvod je prostý. Je nám odhaleno (a v komiksu Ashbringer potvrzeno), že Balnazzar svou smrt pouze nafingoval. V Lordaeronu se kromě Sylvanas znovu dávalo dohromady paladinství, tentokrát v podobě Scarlet Crusade. Balnazzar zůstal s Varimathrasem v kontaktu. Plánovali, že Lordaeron se opět bude zmítat v chaosu a každý se postará o jednu stranu mince. Varimathras se postará o Sylvanas a Balnazzar o Scarlet Crusade. 

 

Zabil Saidana Dathrohana a vzal si za své jeho tělo. Jeho prostřednictvím manipuloval s organizací tak, až se z ní stala fanatická sebranka, která nebyla o nic lepší než Pohroma. Usadil se ve Stratholmu, kde se také zdálo, že opět nalezl svůj konec rukou Argent Dawn. Opak byl ale pravdou a znovu se objevil v Cataclysm na stejném místě, tentokrát však ve své skutečné podobě. Veškeré členy Scarlet Crusade zde zabil a proměnil v nemrtvé. Tentokrát se o pořádek ve zničeném městě postarala Argent Crusade a Balnazzar byl poslán do Twisting Nether. 

 

qg4govwojc01vha_1492262783.jpg

 

World of Warcraft: Legion

 

To by ale nebyl on, kdyby se nevrátil ještě jednou. Objevuje se na Broken Shore během oné katastrofy. Jedním z poražených hrdinů byl Tirion Fordring, který byl následně mučen a byl mu sebrán Ashbringer. Meč hlídal právě Balnazzar. Přesně jak doufal, Argent Crusade dorazila svému Highlordovi na pomoc. A jak si to jeden paladin z Argent Crusade (vy) štrádoval k Ashbringeru, tak padl do pasti. Po sebrání Ashbringeru se vás Balnazzar pokusí ovládnout a získat tím i meč na stranu Legie. Jenže Ashbringer není ledajaká zbraň a , světě div se, jste z dreadlordova kouzla vymámeni. Dáváte se s ním do boje, ale on se na poslední chvíli stáhne a prohlašuje, že vaše společná cesta teprve začala.

 

jdu6m05sqs01hqg_1492262783.jpg

 

V rámci paladinské kampaně se Netherlight Temple ocitá pod útokem Legie a vede ho právě Balnazzar. Skoro se zdá, že chrámu nezbývá žádná naděje, když vtom priestům přijdete na pomoc vy a vaši paladinové ze Silver Hand. Dreadlord se snaží ze všech sil vás všechny zničit, ale selhává a je zabit. Vzhledem k tomu, že Netherlight Temple se nachází ve Twisting Nether, měl by být Balnazzar natrvalo mrtvý.

 

Shrnutí

 

Na první pohled se ve Warcraftu 3 mohlo zdát, že Balnazzar, jakožto jeden z těch mocnějších Nathrezimů, po dlouhé bitvě padl rukou svého druha. World of Warcraft nás ale vyvádí z omylu a spíše Balnazzara prezentuje jako někoho, "kdo se neustále vrací". Také nám byly ukázány jeho manipulační schopnosti, obzvláště v tom stylu, "jak zkazit dobrou věc". Legion ovšem změnil oba dva pohledy, mocný Nathrezim již nepoužívá žádné manipulační intriky. Navzdory tomu, že Balnazzar je ve Warcraft univerzu už opravdu nějaký ten pátek, jedná se o jediného známého dreadlorda, který je skutečně mrtvý, nadobro. 

 

Mephistroth

 

Tento dreadlord je hned vedle Detheroca jeden z těch méně známých. A není divu. Navzdory tomuto faktu jsme ho ale mohli poprvé zahlédnout ve Warcraftu 3.

 

Warcraft 3

 

Konkrétně se jedná o cutscene, kde Tichondrius spolu s ním a Anetheronem projednávají postoj Krále lichů Ner'zhula k invazi. Od té doby se nám neukázal. Během Třetí války zůstal totiž v Twisting Nether a příležitosti se chopil až při další invazi, té, která právě probíhá.

 

puq65sanjfvyare_1492279120.jpg

 

World of Warcraft: Legion

 

Je zahalen velkou neznámou. Jeho první výskyt se traduje na první bitvu na Broken Shore. Po této katastrofě se s ním setkáváme jako warloci, kdy porážkou pit lorda Jagganotha ukradneme Legii jeden ze světů, který měl dreadlord na starosti. S neustálými výhružkami a ne nejlepší náladou se teleportuje pryč. Black Harvest warloci s ním ale zdaleka neskončili. V rámci jejich kampaně se jim podaří zotročit Eredar Twins, tedy Lady Sacrolash a Grand Warlock Alythress, čímž dreadlordovi jistě na náladě nepřidali.

 

Po Gul'danově selhání a Tichodriově pádu v Nightholdu se kormidla na Broken Shore chopil právě Mephistroth. Když si před Sargerasovou hrobkou zařizujeme menší základnu, musíme zničit velitelskou loď Legie. Při sabotáži nás Mephistroth konfortuje a zaháníme ho na ústup. Abychom Plamenné legii zabránili přivolat další posily na Azeroth, musíme se vydat s Aegis of Aggramar na jednu z věží hrobky, do Cathedral of Eternal Night. Před tím, než se Pilíř stvoření pokusíte aktivovat, překvapí vás opět Mephistroth a pokusí se jej získat pro Legii. Úspěšně je poražen a vy můžete zahájit první krok k odvětě vůči démonům.

 

xhmkh74bhtz8t5j_1492279120.jpg

 

Shrnutí

 

Mephistroth je dreadlord, o kterém je známo ještě méně než o Detherocovi. Ve Warcraftu 3 z něj vypadne jedna věta a poté se objeví až v Legionu. Zatím se dá říct, že za sebou nechal pouze jen a jen selhání. Ať už quest linie warlocků anebo Broken Shore. Když zde napadáte velitelskou loď Legie, Illidan Mephistrotha umravňuje, ať není tak arogantní, když se warlockům podařilo dobýt svět, který měl na starosti. Dreadlord pouze tvrdošijně odsekne "Ticho!", což pouze dokazuje, že si je svých nezdarů plně vědom. 

 

3) Speciální koutek

 

Drak'thul

 

Nejspíš si říkáte, kdo nebo co je Drak'thul. To je ten náš CZ/SK realm na offi, že? Máte pravdu. Nicméně jméno realmu je převzaté od jedné, dá se říct, téměř neviditelné postavy. Poprvé jsme se s ní mohli setkat ve Warcraftu 3: The Frozen Throne.

 

Warcraft 3

 

Když Maiev pronásledovala Illidana na Broken Isles, narazila na zvláštního starého orka. Kvůli démonickému odéru s ním chtěla skoncovat, ale rozhodla se ho vyslechnout. Stařec se jí představil jako Drak'thul, jeden z warlocků kdysi oddaných Gul'danovi (tomu z naší reality). Vzhledem k faktu, že Gul'dan byl v hrobce démony roztrhán na kusy a Drak'thul v něj ztratil víru, rozhodl se žít po svém. 

 

f29vdjv74p4sa7t_1492262783.jpg

 

World of Warcraft: Legion

 

Metzenovi služebníci na něj ale nezapomněli a objevuje se i v Legionu. Můžeme ho nalézt na kraji Broken Shore. Je s ním ale spojená jedna zajímavost. Pokud jste lovci mountů nebo celkově záhadologové, je tento "I don't give a damn" chlapík váš člověk. No, tedy ork. Váže se k němu mount item #138201. Více informací o tomto mountovi zde.

 

trld3fxn9fqhu95_1492262783.jpg

 

Jaina

 

Mocná čarodějka, dříve naivní školačka, dnes vůdkyně Kirin Toru. Jaina je zrovna jedna z těch postav, kterou osud opravdu rád nemá. Poprvé se objevuje ve Warcraftu 3 a provází nás celou dobu až do Legionu. Přes zradu, nehynoucí lásku a smutek si myslela, že si toho prožila už dost. Nicméně Metzenáři opět zasáhli a způsobili ji ještě větší peklo.

 

Od mladé, mírumilovné, racionální čarodějky k pomstychtivému tornádu nenávisti; přesně takto se dá charakterizovat Jainin vývoj napříč hrami a expanzemi. Mocná čarodějka se nám ale na začátku Legionu ztratila neznámo kam. Pokud chcete zjistit více z jejího života a co se s ní pravděpodobně stalo, již jsem se rozepsal v této úvaze.

 

Mal'Ganis

 

Warcraft 3

 

Pokud máte lore aspoň trochu zmáklé, tento dreadlord vám jistě není cizí. Démonická rasa Nathrezimů je známá svými manipulativní technikami, které vedly ke zničení mnoha národů. Mal'Ganis by se dal považovat za jednoho z nejlepších ve svém oboru, jedním tahem se mu v podstatě podařilo zničit celý Lordaeron. Jedná se o dreadlorda, který využil Arthasovu dychtivost po pomstě a ochraně svého lidu k vlastnímu prospěchu. Tehdy nalákal mladého prince do Northrendu, kde měl být předurčen najít Mrazivý smutek (Frostmourne). To se také stalo a v tu ránu Arthas se stal loutkou Krále lichů. Jiskříce jistotou, že dal princi šachmat, začal Mal'Ganis vysvětlovat, co si tím paladin vlastně způsobil. Nicméně karty se obrátily proti dreadlordovi a Arthase nakonec využil Král lichů, což nakonec vyústilo v Mal'Ganisovu smrt.

 

dgh2798lcsa2iun_1492262784.jpg

 

World of Warcraft: Wrath of the Lich King

 

Mnozí si mysleli, že je s tímhle týpkem konec. Omyl. Když přeskočíme trošku dál, tak v důsledku Arthasových činů a rytířů smrti z Acherusu vznikla organizace Scarlet Onslaught. Jejím vůdcem byl slavný velkoadmirál Baelan Westwind. Můžeme ho potkat v New Hearthglen v Dragonblightu, kde se vydáváme zabít generála Abbendisovou. Westwind je vedle ní přítomen, ale po její porážce se však ochrání podivným temným kouzlem a vypaří se. 

 

Při kampani Ebon Blade v Icecrown, kde chtějí skoncovat se zbytkem Scarletů, narazí na prapodivnou anomálii. Najde se zpráva, že se velkoadmirál ukrývá v nedaleké jeskyni. Po důkladnějším vyšetřování se tam tedy vydáváme. Když jde do tuhého, Westwind odhaluje svou skutečnou identitu, Mal'Ganis v přestrojení. Dreadlord těsně před porážkou uteče portálem neznámo kam.

yq5bzs630m3cvf1_1492275631.jpg

 

World of Wacraft: Legion

 

Mal'Ganis se znovu na Azerothu objevuje jako jeden z démonů přivolaných alternativním Gul'danem při prvním útoku na Broken Shore. Od té doby je jeho konání opět velkou neznámou.

 

Shrnutí

 

Jedná se o dreadlorda, který v podstatě znovu nastartoval motor v azerothském dění, což se de facto obrátilo proti němu. Když si každý myslel, že je nadobro pryč, tajně se znovu objevil a chtěl předvést své manipulační schopnosti. Jeho plány byly opět zhaceny, ale tentokrát uprchl. Vrací se v třetí invazi Legie a objevuje se na Broken Shore. Nicméně na rozdíl od svých některých nathrezimských kolegů se od té doby neukázal, takže je velmi pravděpodobné, že se s ním ještě setkáme. Jakožto cestovatel napříč Warcrafty se tento dreadlord dá přirovnat k pojmu minulost, protože vás, i se štěstím na vaší straně, vždy dostihne. 

 

Medivh

 

Poslední Strážce, zrádce, posedlý. Pod těmito označeními lze Medivha znát. Poprvé se objevil ve Warcraftu 1.

 

Warcraft: Orcs & Humans

 

V té době byl posedlý Sargerasem a zjistilo se, že právě on vpustil orky na Azeroth. Khadgar s Lotharem byli přinuceni svého někdejšího mentora a přítele zabít. Roky plynuly dál a dál. Aliance úspěšně zastavila orkskou invazi na Azeroth. 

 

kqgzomrrf6dm3db_1492279120.jpg

 

Warcraft 3

 

O nějakou dobu později se Lordaeronem toulal tajemný prorok a nesl varování, že se blíží konec a je třeba vyplout na Kalimdor. Král Terenas Menethil II. i Antonidas se jeho varováním vysmáli, Arthas byl tvrdohlavý a jediný, kdo ho bral vážně, byla Jaina a Thrall. Král lichů Ner'zhul byl nucen vykonávat, jak Legie píská, což vyústilo v Arthasovu zradu a pád jak Lordaeronu, Quel'thalasu, tak i Dalaranu. 

 

sa6743uc7c8nb6j_1492283611.jpg

 

Poté, co Horda v čele s Thrallem a zbytky Lordaeronské Aliance v čele s Jainou zakotvili v Barrens, se obě frakce doslechli o tajemném prorokovi ve Stonetalon Mountains. Po menších bitvách se vydali do jeskyně na samém nejvyšším vrcholu této oblasti a zde se málem do sebe pustili. Zastavil je však hlas, který Thrall i Jaina dobře znali. Prorok připustil, že je sem nalákal, ale měl k tomu důvod. Otevřel jim oči a řekl, že je třeba se spojit proti dávnému a skutečnému nepříteli, Plamenné legii. 

 

Po Gromově vykoupení a Mannorothově porážce se spojené síly lidí a orků vydaly do Ashenvale. Tohle se nelíbilo místním elfům, obzvláště potom, co klan Warsong zabil Cenaria. I elfové postupně zjistili, že přítomnost obou frakcí není náhoda. Démoni se vrátili. Tyrande se rozhodla probudit Malfuriona, kterému se vyjevil zvláštní sen. S Tyrande šel na místo ve snu, kde se setkal i s Jainou a Thrallem. Objevil se záhadný prorok a vyjevil jim svou identitu. Ve skutečnosti se jmenoval Medivh, Poslední Strážce Tirisfalu, a navzdory všemu, co napáchal, řekl, že se pro dobro Azerothu musí vzájemná nenávist odložit stranou a spojit se proti společnému nepříteli. Spojená vojska Legii s Archimondem zastavila a Medivh prohlásil, že je jeho úkol splněn. Pak zmizel neznámo kam.

 

cfk53xw9racwt7w_1492282477.jpg

 

World of Warcraft: Legion

 

Tady by se mohlo zdát, že Medivh svůj účel splnil a už ho nikdy neuvidíme. Není tomu tak. V Legionu se démoni pokouší napadnou Azeroth již potřetí a výjimečně se jim to celkem daří. Jako jeden ze svých cílů si vyberou i Karazhan, jehož sílu hodlají využít pro transport nekonečného počtu démonů z mnoha světů Legie. Poté, co Khadgar zjistí, že není schopen magii Legie negovat, objeví se z čista jasna Medivh a začne spojení s Karazhanem přerušovat. 

 

Po úspěšném poražení vrchního démona Medivh Khadgara prohlásí za nového Strážce. Bývalý učeň toto odmítá, jelikož nechce takovou moc. Medivh ho ale opraví, že on už tu moc má – jeho odvahu a srdce se Legii postavit. Doplní to větou: "Zabouchnout dveře může být jednodušší, než jimi projít, ale k prolomení pout osudu je někdy potřeba krok do neznáma." *** Promění se na havrana odletí neznámo kam do Twisting Netheru. 

 

7ikcfxxvfljaunk_1492279120.jpg

 

Shrnutí

 

Medivh za svůj dosavadní život málem zatratil (přestože nejednal ve vlastním zájmu), ale také zachránil Azeroth. Vše špatné, co udělal, nakonec odčinil. Postava s velkým douškem zodpovědnosti.  I přes jeho zmizení bylo naznačené, že se vrátí. Co si budeme povídat. Ať už to byla animovaná série Harbingers, kde jeho duch (přestože to byl falešný Medivh) byl dabován stejným dabérem jako ve Warcraft 3 nebo celkově patch 7.1, Return to Karazhan. Co s ním bude dál, zůstává prozatím neznámé. Ale jsme už poučeni, že pro Medivha jeho nepřítomnost vlastně znamená návrat. 

 

Závěr

 

Mnoho hrdinů prošlo v Legionu radikální změnou, jiní zůstávají stejní. Jsou případy, kdy jejich postoj oproti minulým Warcraftům nabral úplně jiný rozměr, ba až se to dá považovat za ironii osudu. Blizzard, navzdory mnoha retconům, si s příběhem svých postav opravdu rád hraje. Je zajímavé sledovat vývoj těch, které se ve hře nacházely už i před samotným WoW. Člověk se v mnoha případech dozví věci, které dříve buď nedávaly smysl nebo nebyly tak očividné. Někdy je možnost více nahlédnout do života daného jedince a vidět to jeho očima. Mnohé se tím vysvětlí. Také se tím otevře prostor pro nostalgii si ty staré příběhy znovu zahrát a prožít nebo víc s těmi postavami soucítit. Přesune vás to o několik let dozadu a vybavíte si ty strávené momenty, kdy ještě World of Warcraft neexistoval. Do doby, kdy byly převážně strategie. Vcítíte se do Arthase, Illidana i Thralla. Zjistíte, že v tu dobu to jste byli vy, kdo ovlivňoval jejich posun v příběhu, to díky vám jsou tam kde nyní. 

 

Vysvětlivky:

* - poznámka; smrt démonů (v našem případě dreadlordů) v normálním světě pouze jejich duši pošle do Twisting Netheru, kde se časem obnoví jejich fyzická schránka. Právě zde také mohou být skutečně zabiti.

** - Nathrezim = dreadlord; Nathrezim je oficiální název rasy. Dreadlord (pán děsu) je pouze označení hrdinů, jak byli ve Warcraftu 3 Nathrezimové prezentováni.

*** - v originále: "It may be simpler to shut the door than pass through it; but sometimes, a step into the unknown is required to break the bonds of fate."

 

Zpět na:

 

Zaznamenali jste některé změny, kterými si tyto postavy napříč Warcrafty prošly? Chytla vás nostalgie? Napište nám do komentářů! 


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Metiu 17.04.2017 16:34

Pekny clanok - cakal som ze tu bude aj Gazlowe :-D

Zug 17.04.2017 12:30

Velmi dobré shrnutí. Každý z nich si prošel menší či větší změnou, ale vidět to takhle v dobré formě, černé na bílém, opravdu umocňuje pocit že každý z nich je jedinečnou osobností. A každý článek ve kterém je Medivh nebo Khadgar má automaticky 10 z 10 bodů. Takže well done.

17.04.2017 11:09

Nevim me ilidan nikdy moc mocichtivej nepripadal ve w3 az v tbc z nej udelali dementa , ale ve w3 me to pripadalo ciste ucel sveti prostredky

Martins911 17.04.2017 09:13

Medivh je něco jako jedna postavička s kufříkem z jedné nejmenované hry

cerberos 17.04.2017 08:59

Zajímavé čtení pro loremany ale i tak jsem rád že se kladní i záporní hrdinové vracejí do našeho přítomného času ve wow,ale nemělo by to být napořád>

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet