Rytíři smrti mezi pandami

  Ebon Blade    Mists of Pandaria    Sha   

Budou na Pandarii vítáni?

Netuším, kolik z vás vlastně sleduje historii rytířů smrti a jejich důležitost v celém příběhu. Ale těm, kteří toto téma sledují nebo za tyto nemrtvé rytíře hrají, zřejmě neuniklo… že Ebon Blade od konce Wrath of the Lich King tak trochu uvázli na mrtvém bodě. Vybojovali si vlastní svobodu, oprostili se od vůle Krále Lichů, podali pomocnou ruku oběma frakcím a takřka v celé válce v Northrendu jste mohli potkat rytíře smrti téměř v každé základně… a když ne, pak v různých guestových liniích, ve kterých jste se mohli setkat s poněkud tragickými postavami s temnou historií jako s Thassarianem, Koltirou, Darionem Mograinem a dalšími Ebon Knighty. S jejich pomocí jsme zničili Krále Lichů, ale… ale? To bylo vlastně všechno, čeho chtěli Ebon Blade dosáhnout. Zničit ty, kteří jim ublížili. Ale ti jsou teď mrtví a s nimi i Král Lichů (nebo alespoň ten starý).

 

Takže co teď? V Cataclysm jsme je potkali už méně často. Většinou jen v questech v Plaguelands, v bitvě o Andorhal nebo v Acherusu, jejich hlavní základně. Po Arthasovi ještě sice zbyl nějaký ten čurbes, který je potřeba uklidit, ale přiznejme si, že pro rytíře smrti už se moc práce nenajde… Ale přišel nám nový datadisk a tak se pojďme podívat, jestli Blizzard na Ebon Blade zapomněl anebo s nimi ještě něco chystá. A v Pandarii by se něco najít skutečně mohlo… Nejdříve si však udělejme menší rekapitulaci.

 

Stagnace v Cataclysm

Rytíři smrti v samotném Cataclysmu neměli příliš velkou roli, jak jsme již zmínili výše. Předpokládá se, že většina Ebon Blade zůstala v Northrendu, aby poskytli pomoc pro potření poslední přežívající hrozby zbytku Pohromy, ale samozřejmě ani nevíme, jak to tam probíhá. Avšak zraky těch, kteří se vyskytují stále okolo Acherusu a tudíž v Plaguelands, zřejmě společně s Argent Crusade dohlížejí na vůdkyni Forsaken, na Sylvanas, jejíž chování se přestává zamlouvat oběma stranám. Jak jsme ale již řekli, pouze ji pozorují a nějaké větší akce proti ní ještě nepodnikají… což je, podle mě, jen otázka času. Ovšem vývoj příběhu v Cataclysmu ohledně rytířů smrti šel kupředu alespoň v menším směru. Dva z nejoblíbenějších rytířů, Koltira a Thassarian, jsou nyní generály armád svých frakcí a společně se přišli poprat o Andorhal, na který si dělala zálusk jak Horda, tak i Aliance (přeci Lordaeron kdysi patřil lidem). Z toho trochu vyplývá určitý stav věci ohledně vztahů mezi Aliančními a Hordskými rytíři smrti. Válka mezi oběma frakcemi rozkmotří i dřívější bratry ve zbrani… bohužel. Jak se zdá, je zde další změna anebo spíš další mezera v lore. Ve WotLK bylo mnoho lidí, kteří rytíře smrti moc nemuseli kvůli jejich minulosti u Pohromy. Nedůvěřovali jim ani poté, kdy jim nabídli pomocnou ruku ve válce proti Arthasovi a byli zatvrzelí i ve chvíli, kdy jim zachránili život. Ale teď jsou dva z nich generálové a nikde není žádná zkazka o nedůvěře v jejich schopnosti či loajalitu… Že by si konečně vydobyli respekt a důvěru u živých? Doufejme… tedy alespoň já jim přeji hodně štěstí.

 

Ebon Blade vs. Sylvanas

Asi největší odkaz na pokračování v lore death knightů je konec questové linie v Andorhalu. Thassarian a Koltira, ve vzpomínce na své přátelství v Knights of the Ebon Blade, se pokojně domluvili na příměří, umožňující oběma v klidu si odpočinout a mít dostatek sil na čestný souboj. Jenomže Sylvanas má vždycky pár es v rukávu, Andorhal oblehnou valkýry a Thassarian se svými vojsky je nucen ustoupit. Koltira kvůli svému bratříčkování s Thassarianem dostane od Sylvanas „domácí vězení“ v Undercity a vůdkyně Forsaken tím tak trochu Thassariana vybízí ke splnění svého slibu, že Koltiru zachrání. Koneckonců by to nebylo poprvé, kdy by Thassarian tahal Koltiru z horké kaše. To samozřejmě přináší opět další otázky a zatím bez odpovědí: spojí se Thassarian znovu s Ebon Blade za účelem záchranné mise? A pokud ano, položme si otázku, zda se budou proti Sylvanas schopni spojit jak Alianční tak i rytíři smrti Hordy a dokáží tak, že jsou přeci jen více loajální Ebon Blade než svým vlastním frakcím? Co se týče Sylvanas, naše milá hraničářka se začíná pomalu vybarvovat v nepříliš lichotivém světle. To, co dělá pomocí valkýr, a to, že se neostýchala použít morovou nákazu v Southshore a Gilneasu, Ebon Blade určitě provokuje. V jejich očích a určitě i v očích ostatních ras, které měly tu smůlu vidět, jakých zbraní se Sylvanas nezdráhá použít, nemá vůdkyně Forsaken daleko k Pohromě. Jenomže na co přesně Ebon Blade čekají, než se rozhodnou zakroutit jí krkem? Nebyla by smrt Sylvanas však už trochu přitažená za vlasy? Pokud si vzpomínáte, Alianci v Cataclysm zradily dvě důležité postavy z vlastních řad. Fandral Staghelm se stal Ragnarosovou loutkou, Arcibishop Benedictus zradil svůj vlastní lid. Takže myšlenka ohledně Sylvanas by stála za tu chvilku úvahy. Co si budeme povídat, Garrosh už to má zřejmě taky za pár a nedivila bych se, kdyby mu fasádu srovnala Jaina. Pokud by se tedy Ebon Blade rozhodli vytáhnout proti Sylvanas, měli by na to právo. Už mají nemalé zkušenosti s metodami Krále Lichů a navíc budou vedeni motivací pro záchranu Koltiry. A to by mohlo být důkazem, že rytíři smrti mají i po smrti Arthase čím přispět světu. Nevyprovokovalo by to však Hordu k ještě větší agresi? Samozřejmě je dosti pravděpodobné, že nám Blizzard nedovolí zabít tak oblíbenou postavu, jako je Sylvanas, anebo nedovolí Ebon Blade, aby se na její smrti přímo podíleli. Existuje však ještě plno nápadů, které by Blizzard mohl v Pandarii použít. Nabízí se zde však otázka, zda bude potenciál Pandarie využit více než Cataclysm… snad ano. Ale Blizzard by si ani nemusel uvědomit, kolik možností by v Pandarii mohl mít a datadisk opět vyšumí do prázdna a mnoho nápadů, které se přímo nabízely, zmizí ve zmačkaných papírech vhozených do koše.

 

Sha a rytíři smrti

Blizzard nám řekl: jen počkejte, co se na Pandarii skrývá. Budete velmi překvapeni. Pokud budeme přemýšlet nad tím, co hrůzného se na ostrově zahaleném mlhou skrývá, mráz po zádech nám přejede určitě jen při pohledu na Sha, zlovolnou sílu, která se živí negativní energií a utrpením. A tady je naše spojitost mezi Sha a rytíři smrti. Spousta lidí to o death knightech neví… ale aby zůstali při smyslech a sami bolest nepociťovali, musí ji způsobovat druhým. Spojitost mezi Sha se stala zřejmou: to, co živí Sha, živí i rytíře smrti. Co se tedy stane, až rytíři smrti přijdou na Pandarii, aby pomohli svým frakcím? Budou muset čelit svým vnitřním démonům víc než kdy dřív? Neposílí jejich přítomnost sílu Sha? Nebo budou schopni díky svému prokletí tyto temné síly pochopit a využít jejich moc jako nikdo jiný? Nebo pomohou rasám Azerothu Sha zničit? Myslím, že tato myšlenka má velký potenciál, ale chápe tento potenciál i Blizzard? Pokud ano, mohli bychom se dočkat ohromné aktualizace v příběhu Ebon Blade. Problematice Sha a rytířů smrti by tato analogie propůjčila celkem zajímavou zápletku, která by nemusela být tak jednoduchá k rozpletení.

 

Bolvar the Lich King

Je zde však ještě jedna, sic méně pravděpodobná možnost, která si zaslouží zmínku. Bolvar Fordragon, jenž vzal na sebe obrovské břímě jakožto Král Lichů a velitel nemrtvých kohort Pohromy, měl celý datadisk pro sebe, aby začal objevovat svou novou moc. Zatímco sám sebe vidí spíše jako žalářníka nemrtvých, než-li jako vítězného hrdinu, který ušetřil Azeroth dalšího strádání, Blizzard měl motiv zkažené moci ve svých příbězích už nějakou tu dobu. Stejně jako Tal Rasha, jenž ve svém těle spoutal Baala (ano, tady už trochu zabředáváme i do hlubin Diablo universa), bude Bolvar ochoten stále plnit svůj úděl anebo propadne nutkání ovládnout Pohromu působící v Plaguelands – nebo dokonce valkýry, které unikly jeho vězení a nyní slouží pod vlajkou Sylvanas? Pokud by něco takového udělal, jedna z mála organizací, na kterou by mohl dosáhnout relativně snadno, jsou rytíři smrti. Jako bývalí otroci Arthase, stále nesoucí břemeno jeho nekromancerských choutek v hloubi své mysli (a jejich nutkání vraždit by bylo považováno jen jako lehčí verze Arthasova „Rozděl a panuj“). Mohlo by být zajímavé vidět rytíře smrti vrátit se do své role, jakožto rytířů Krále Lichů. Sice by již nebyli vojáky destrukce a zkázy ale pravděpodobně jako strážci a dozorci nad nemrtvými, jež využívají moc Krále Lichů, aby se vypořádali s hrozbami, které nikdo jiný nezvládne. Byl by to rozhodně nový směr. Sylvanas, Kerrigan, Tal Rasha, Arthas… když se nad tím zamyslíme, Blizzard má jakýsi vzor, který umožňuje anebo spíše nutí své hrdiny spadnout až na samotné dno mysli, podlehnout svým temným stránkám a objevit tu druhou stranu mince. I když z počátku každý z nich měl čisté a dobré úmysly, byli strženi vnější silou a to i mnohokrát proti jejich vůli. Ale rytíři smrti se oprostili od temné moci a odolali, stejně jako Bolvar. Jenomže… dokáží nám, že se mezi tento vzor nakonec nezařadí? Dokáží stát stále na cestě, po které se snaží jít anebo je na Pandarii čeká něco, co je bude nutit postavit se svým vnitřním démonům? To ví snad jen Blizzard…

 

A co vy? Jaký je váš postoj vůči rytířům smrti a novému datadisku? Přejete si, aby došlo v jejich příběhu k větší aktualizaci a začalo se s nimi něco dít?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Deathkroman 05.01.2015 11:31

Undead363
Ešte jedna malá otázka: On to je Deathweaver stále uväznený?
Zatím se neobjevila informace o tom, že by se jeho stav nějak změnil, takže nejspíš si zněj Sylvanas stále dělá ochotnějšího žáčka.

Sir Finley Mrrgglton 05.01.2015 11:03

Ešte jedna malá otázka: On to je Deathweaver stále uväznený?

Sir Finley Mrrgglton 05.01.2015 11:00

DaremoNai
Undead DK mi připadá jako zvláštní kombinace.
Jj... niekde na wowheade som čítal, že ide o zvlášť neštastné prípady toho, kedy sa forsaken vzoprel vôli kráľa Lichov, postavil sa mu na odpor a padol v boji - náslende bol znova oživený do radov pohromy ale znova sa vzoprel vôli Arthasa :P ...

Akari 05.01.2015 01:53

Škoda, že blizzard neudělal Forsaken rasu jako DK, že by to byl třeba Tauren, ale vypadal by mrtvě jako Sylvanas..atdUndead DK mi připadá jako zvláštní kombinace.

Esperanta 05.01.2015 01:18

Undead363
A v čom konkrétne je iné vytvorenie DK od normálneho undeada ? Dá sa to nájsť aj v nejakej officiálnej literatúre alebo sú informácie o tom len na tweetoch a pod.?
Asi takhle: často se řeší rozepře, že human, který se stane DK se bere za forsakena. Proč se ale třeba night elf nebere za forsakena a tak podobně? Snad jsem touhle otázkou zároveň odpověděla.
Mordecay
Prečítať po rokoch tento koment Čo povieš na toho DK pandarena followera?
*šílený smích, kterému následuje popadnutí nože a pokus o vraždu zodpovědného člověka, který to dovolil*

Mordecay 05.01.2015 00:48

Esperanta
Pandaren DK, to už by bylo i na mě příliš.
Prečítať po rokoch tento koment Čo povieš na toho DK pandarena followera?
Undead363
A v čom konkrétne je iné vytvorenie DK od normálneho undeada ? Dá sa to nájsť aj v nejakej officiálnej literatúre alebo sú informácie o tom len na tweetoch a pod.?
Literatúra o worgenoch - Curse of Worgen a Lord of His Pack - nemám ten pocit, že by sa tam nemŕtvosť worgenov vysvetľovala. Ale, skús si pozrieť odpovede z Ask CDev, tam sa to čiastočne riešilo:http://wowfan.tiscali.cz/clanky/otazky-a-odpovede-tvorivych-developerov/1/http://wowfan.tiscali.cz/clanky/ask-creative-development-%E2%80%94-round-iii-answers/1/

Sir Finley Mrrgglton 04.01.2015 21:56

Esperanta
To pili i během quest linie v Silverpine Forestu, kdy to lidem na Fenris Isle nabízel Crowley, protože Sylvanas nemůže udělat Forsaken z worgenů. Udělat z nich DK je trochu něco jiného.
A v čom konkrétne je iné vytvorenie DK od normálneho undeada ? Dá sa to nájsť aj v nejakej officiálnej literatúre alebo sú informácie o tom len na tweetoch a pod.?

Esperanta 04.01.2015 15:09

Undead363
Počkaj... nepili náhodou v jednej vodcovskej poviedke občania gilneasu krv worgenov aby sa z nich po smrti nemohli stať nemŕtvi ?
To pili i během quest linie v Silverpine Forestu, kdy to lidem na Fenris Isle nabízel Crowley, protože Sylvanas nemůže udělat Forsaken z worgenů. Udělat z nich DK je trochu něco jiného.

Sir Finley Mrrgglton 04.01.2015 13:04

Mordecay
DK worgeni sú bývalí poddaní Arugala. Ten keď bol oživený, tak sa pridal k LK a tak ho nasledovali aj Worgeni. Lich Kingovi potom nerobilo problém si vytvoriť pár vlčích death knightov Tak ako už Espe napísala, jediný, (naozaj iba jeden) Pandaren na Azerothe bol Chen. Ostatní buď žili na Shen-sin Zu alebo na Pandarii a LK nemal o nich ani tušenie.
Počkaj... nepili náhodou v jednej vodcovskej poviedke občania gilneasu krv worgenov aby sa z nich po smrti nemohli stať nemŕtvi ?

Mordecay 10.12.2012 15:04

Jareda
Trochu mám zmatek jak s worgenama, sice worgenská nákaza exitslovala už dlouho, ale ve velkém se rozšířila až po pádu Lich kinga( tady nemám dsotatek info, tak se mohu plést) Tak snad jsem to nějak osvětlil... :-)
DK worgeni sú bývalí poddaní Arugala. Ten keď bol oživený, tak sa pridal k LK a tak ho nasledovali aj Worgeni. Lich Kingovi potom nerobilo problém si vytvoriť pár vlčích death knightov Tak ako už Espe napísala, jediný, (naozaj iba jeden) Pandaren na Azerothe bol Chen. Ostatní buď žili na Shen-sin Zu alebo na Pandarii a LK nemal o nich ani tušenie.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet