Vyber si RAMky od výrobce, který ví, co dělá

Operační paměti jsou nedílnou a důležitou součástí vašeho počítače a vyberete-li nesprávně, mohou být příčinou nejednoho problému s vaším PC. Nejlevnější modely no-name výrobců dokáží uživatele pořádně potrápit a naopak hi-end modely v levných deskách, jsou zbytečnou investicí. Do operační paměti si počítač ukládá data, se kterými průběžně pracuje a je-li jí nedostatek, musí dočasně vypomoci pevný disk nebo SSD, které jsou ovšem násobně pomalejší. Výběru se tedy vyplatí věnovat náležitou pozornost a zvolit správně.

Stejně jako se postupným vývojem stal standardem např. 24“ monitor nebo SSD disk, paměti Crucial Ballistix RAM s architekturou DDR4 by měly být ve vašem hledáčku jako jedny z prvních a to nejen kvůli budoucí kompatibilitě. Cenově už to není takový skok oproti předchůdci, ale vlastnosti mluví jasně. Snížení provozního napětí tedy snížení spotřeby, zvýšení objemu průtoku dat a tím také jejich rychlosti.

Jedním ze základních faktorů je kapacita. Před lety jsme si něco jako 32 GB RAM nedokázali ani představit. Není však už výjimkou v ultra výkonných strojích pro grafiky či postprodukci. Řekněme, že standardní uživatel by se měl pohybovat v rozmezí mezi 8 – 16 GB RAM s tím, že 16 GB je už velkým luxusem a daleko běžnějším je 8 GB jak pro kancelářské tak pro herní PC. Obecně platí, čím větší kapacita, tím rychleji PC pracuje. K dispozici jsou paměti Crucial Ballistix v různých variantách 4 – 16 GB jednotlivě či v kitech (sadách) po 2-4 kusech. Ale pozor na počet slotů na vaší základní desce.

Neméně důležitým parametrem jsou frekvence a tzv. časování. Pro laika jen čísla pro odborníka numero odlišující paměti pro standardní použití a ty lepší s širšími možnostmi např. paměti vhodné k přetaktování. Hodnoty frekvence chcete-li rychlosti paměti se s DDR4 architekturou posunují až za hranici 3000 MHz, ve standardním nastavení okolo 2500 MHz. Časování či propustnost je udáváno v CL, laicky řečeno doba, po kterou čeká procesor na informaci od pamětí. Čím je číslo za CL nižší, tím je proces rychlejší. Nutno však podotknout, že rychlejší operace znamená větší „nehodovost“ to však neplatí u pamětí Crucial Ballistix, které výrobce důkladně testuje a na těchto skvělých hodnotách běží naprosto stabilně po celou dobu použití.

Crucial Ballistix RAM podporují nejnovější platformu Intel X99 a profily XMP 2.0 pro snadnou instalaci a konfiguraci.

Vyšší výkon, který jsme si prezentovali v odstavcích výše, znamená také více tepla. Crucial Ballistix paměti jsou vybaveny pasivními chladiči, které nejen že odvádí přebytečné teplo pryč, ale zároveň chrání paměťové čipy od tepla z venku, které produkují ostatní komponenty. Vedlejším, ale zajímavým prvkem chladičů je design. Vybavte svého miláčka pamětmi, za které se nebude stydět. K dispozici je nejvyšší elitní řada s černým pasivem vhodná k přetaktování Crucial Ballistix Elite navíc s exkluzivním M.O.D. softwarem a teplotním senzorem k monitoringu v reálném čase. Střední nikoli však horší řadou je řada Crucial Ballistix Tactical s šedým pasivem. Základ vašeho PC by pak měly tvořit paměti Crucial Ballistix Sport LT ve třech barvách – šedé, bílé a populární červené, které budou barevně ladit s vybranými řadami herních základních desek. Zapomenout bychom neměli také na verzi pro notebooky formátu SO-DIMM.

Zvolte správně! Vyberte si s širokého portfolia předního výrobce pamětí Crucial Ballistix na CZC.cz.

Tento článek je placenou reklamou