Kniha o vývoji vanilly - update kampaně

  wow diary    vanilla    john staats   

Nedávno jste se u nás měli možnost dočíst o projektu jménem The World of Warcraft Diary. Otcem tohoto ambiciózního nápadu je John Staats, někdejší 3D designér Blizzardu, který se podílel na vývoji vanilly a vdechl podobu Temple of Ahn'Qiraj, Scholomance, Blackrock Spire, Loch Modanské přehradě a mnoha dalším ikonickým oblastem. A milý John Staats se rozhodl, že o vývoji vanilly napíše celou knihu. A když se podíváte na její obsah, zjistíte, že toho opravdu není zrovna málo...

Dle jeho plánů má být kniha hardcover o 336 stránkách a obsahovat až 130 obrázků!

Staats tedy spustil kickstarterovou kampaň s cílem nasbírat dostatek finančních prostředků na vydání knihy. Mnohé z vás však nejspíš zarazila částka 400 000 dolarů (něco přes 8 milionů korun), které chtěl navíc nasbírat za pouhé 2 týdny. Od začátku kampaně uplynul týden, během kterého jej podpořilo necelých 300 lidí, kteří dohromady vybrali 13 572 dolarů. Je tedy jasné, že tato kampaň se nemá šanci naplnit. Ale nebojte se, tím tento projekt nekončí. Staats totiž před pár dny oznámil plány na restart kampaně s výrazně realističtějšími cíli:

 

  • Až doběhne současná kampaň, založí John novou. Stane se tak v horizontu 1 – 4 měsíců po ukončení té současné. Takže buďme trpěliví.
  • Nová cílová částka bude cca 40 000 dolarů (asi 800 000 korun) a trvání kampaně bude nastaveno na 1 měsíc.
  • Jelikož odměnou za přispění bude kniha samotná, slíbil John, že rozšíří množství zemí, do kterých bude rozesílat. A mezi nimi by mělo být i Česko a Slovensko!
  • Příští kampaň bude zahrnovat i eBook verzi knihy. Tato verze však bude značně ochuzená o grafiku, protože ta by prý narušovala dynamické formátování eBooku a zároveň není dovoleno distribuovat obrázky patřící Blizzardu formou eBooku.
  • John zvažuje použití méně kvalitního a tudíž levnějšího papíru a tisku, aby nám kniha ve výsledku neudělala moc velkou díru do peněženky. Zároveň nás však nechce ochudit o kvalitní knižní zážitek, takže je v tomto ohledu očividně zatím na vážkách.
  • John slibuje, že v příští kampani bude mít mnohem lépe pořešený marketing, který prozatím dle svých slov značně podcenil. Zároveň se mu prý už ozvalo pár lidí s radami ohledně marketingu.

 

Další osudy kampaně můžete sledovat buď na Kickstarteru, na oficiálním webu nebo na Johnově novém Twitteru. Jakmile se spustí nová kampaň, budeme vás samozřejmě zavčas informovat.

Český překlad?

 

Překvapivá řada z vás (překvapivá proto, že je zatím značně nejisté, jestli kniha vůbec vyjde v originále) se zajímala o možnost českého překladu. Na toto téma je prozatím opravdu velmi brzy, ale vězte, že pokud se v další kampani zadaří a kniha opravdu spatří světlo světa, rozhodně se zeptáme Fantom Printu & Crew, jaký mají na případné české vydání názor. A co se týče samotného Johna Staatse, ten dokonce už potvrdil, že by byl českému překladu nakloněn!

 

Prozatím se můžete těšit třeba na třetí svazek Kroniky, která v češtině vyjde někdy během letošního léta.

 

Přispějete na druhou kickstarterovou kampaň? A myslíte si, že bude mít tentokrát šanci na úspěch?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

HonkL 05.04.2018 13:16

Já myslel že jde o Apríl a ono ne

Bellatrix 05.04.2018 14:53

To by bylo kruté, co? Ale ne, naštěstí to opravdu začíná vypadat slibně

Šéfredaktor WoWfan.cz

Rreezznniikk 04.04.2018 20:29

400 000 dolarů ? :-D Já píšu a dělám patche o vývoji WoW zadara :-D

Esperanta 05.04.2018 09:00

Tak až to vydáš papírově a pro anglicky mluvící trh, řekni nám, jak se ti to podařilo z vlastních peněz

Bellatrix 05.04.2018 11:45

Tak já myslím, že zrovna ty, kdyby sis na to založil Kickstarter, tak ti lidi budou přispívat taky.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Rreezznniikk 05.04.2018 12:49

@Esperanta já kontakty a zdroje mám, ale 400 000 doláčů, no nevím to je silně ambiciózní :-D Především jsem si z toho taky trochu dělal prdel, že bych si měl taky teda o něco možná říct :-D Ne já nikdy nic za prachy nedělám, nenávidím peníze a jsou z 60% zdrojem světového zla podle mě, proto se vždycky spousta lidí tak divilo, že jen tak releasnu patch, na kterém jsem dělal rok v kuse... Dělám to 4fun :-) Já tomu chlapíkovi fandím, alespoň budu moct porovnat jak přesně jsem za ta léta poskládal s těch střípků informace. Nicméně jsem překvapený takovým zájmem, ještě do nedávna zajímal vlastně datamining starých patchů a alpha klientů asi 20 lidí na celém světě :-)

Bellatrix 05.04.2018 14:55

@Rreezznniikk Ten mainstreamový zájem není totiž ani tak o datamining a podobné technické záležitosti, ale jakmile dneska řekneš "vanilla" v jakémkoli kontextu, tak všichni fanboyové hnedka špicujou uši. Tím spíš, když Blizzard oznámil ten Classic.
Ale je to fajn, pokud se díky tomu odtajní nějaké zajímavosti.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Žvejkyn 04.04.2018 16:20

Osobně bych si to s chutí přečetl i kdyby to vydal na toaleťáku.

Bellatrix 05.04.2018 11:44

Taky mám pocit, že k tomu hodně lidí bude přistupovat takhle. A vzhledem k tomu, jak tlustá ta knížka má být, tak spíš doufám, že zvolí nějakou levnější variantu tisku, jinak by ta výsledná cena asi nebyla úplně příjemná (nedejbože ještě s poštovným ze zahraničí).

Šéfredaktor WoWfan.cz

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet