Nostalrius se pustil do serveru Elysium

  Elysium    Nostalrius    free server   

Bláhový příběh dvou privátních serverů, které bojují za dobro a něco „nového“, nabírá opět na obrátkách. A vypadá to, že z velkých přátel se stávají velcí nepřátelé. Alespoň tak to momentálně vypadá na diskuzních fórech obou serverů.

 

Před několika dny se na diskuzních fórech obou komunit objevila oficiální vyjádření k situaci, kterou mezi sebou řeší. Krátce po zveřejnění obou vyjádření se také vytvořilo několik táborů, které sympatizují s jedním či druhým serverem.

 

Začneme s vyjádřením již zaniklého serveru Nostalrius, které dobrovolně poskytlo zdrojový kód, kompletní databázi a další nástroje, které využívali k chodu serveru. Viper, zástupce komunity Nostalrius, se velice ostře pustil do současné situace a zmiňuje, že jejich hlavní cíl byl promarněn a místo toho, aby byl kladen určitý nátlak na Blizzard ze strany obou komunit, stává se z obou komunit „pirátské útočiště“. Alespoň tak to dle všeho vidí široká veřejnost. Dále se v příspěvku zaměřuje na fakt, že celé působení Nostalriusu bylo hlavně kvůli tomu, aby se komunita ukázala a dokázala Blizzardu, že stojí o legacy servery. Komunita se dle slov Vipera měla sjednotit, nikoli rozdělit na mnoho malých táborů, které budou proti sobě bojovat.

 

Viper také píše o tom, že všechny tyto cíle začaly být pomalu, ale jistě nedosažitelné od okamžiku, co byly předány zdrojové kódy a databáze do rukou Elysia. Dále zmiňuje: „Dokud nebude tato jizva odstraněna, je velice nepravděpodobné, že bychom mohli dosáhnout oficiálního legacy serveru."

 

 

Na vyjádření serveru Elysium se nemuselo dlouho čekat, a v první verzi se tak mohla komunita dočíst, že se tým Elysia cítí zklamán a zrazen. Součástí první verze byla také informace, že všechny dosud přenesené účty a postavy budou smazány. Verze byla ovšem velice rychle stažena z diskuzního fóra a byla přepracována do „snesitelnější“ podoby. Druhá verze již nepočítá s tím, že budou smazány účty nebo postavy těch, kteří svůj účet přenesli, ale upozorňuje na fakt, že zdrojový kód a všechny další věci budou přeneseny na emulátor Anathema. Tento emulátor by měl být stejný, ne-li lepší než emulátor, který poskytl server Nostalrius. Dle všeho by hráči neměli poznat vůbec žádný rozdíl.

 

Elysium také zveřejnilo hned několik zajímavých čísel, které ukazují oblíbenost tohoto projektu.

  • Během šestnácti dnů bylo přeneseno více než 52 % aktivních Nostalrius účtů.
  • Elysium zaznamenalo o 155 % větší aktivitu hráčů po přesunu účtů.
  • 50 % všech účtů bylo za poslední týden aktivních.
  • Při spuštění jednoho serveru bylo online více než 17 000 hráčů.
  • Na všech serverech hrálo zároveň více než 30 500 hráčů.
  • Elysium pohání 62 dobrovolníků.

 

Dlouho jsem uvažoval, jak celý článek uzavřít… Je to těžké, protože není mnoho veřejně dostupných informací o tom, co se vlastně mezi týmem Elysium a týmem Nostalrius stalo, ale jedno je jasné. Tato kauza bude mít ještě dohru a bude se o tom mluvit. Komunita je rozdělená, neřeší se to hlavní – možné spuštění oficiálních legacy serverů. Bohužel.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

HonkL 17.01.2017 15:55

Tady pořád nezazněla jedna hlavní věc Blizzard je firma a chce prachy.. Kolik lidí musí hrát vanilu aby otevřelo LEGASY SERVERY a bylo to pro ně zajímavé (potencionál pro peníze)
50K ?
100K ?
500K ?
1000K ?
Těžko říct a k tomu se pořád Blizzard nevyjádřil

Lockdaar 17.01.2017 17:08

Myslím si, že i kdyby o vanillu mělo vážný zájem třeba přes 500 000 lidí tak je to prostě pro Blizzard furt malý číslo... Čemu dáte přednost? 0.5 milionu nebo 8-10 milionům nehledě hlavně ještě na to, že nikdo nemůže garantovat nějakou úspěšnost/životnost oficiálních vanilla serverů. Zpočátku o to zájem velký být může, ale co se stane, až to lidi omrzí a ve finále by o to mělo zájem třeba jen těch 30-40k jedinců, co to skutečně (momentálně) hrajou na Elysium/Nostalriusu? A řekl bych, že 30 nebo 40k není pro Blizzard snad ani žádná číslovka vzhledem k tomu, v jakých číslech se pohybujou oni.
Myslím si, že jediná možnost, kdy by legacy servery mohli oficiálně vzniknout, je ta, až by prostě už WoW přestali dál rozvíjet (přestali vydávat další obsah/datadisky). Teprve pak by legacy servery měli i nějaký smysl.

p9a2 17.01.2017 18:14

@Lockdaar Souhlasim.

Momloo 17.01.2017 19:28

To sa neda odhadnut bez toho, aby sme co i len tusily, kolko ich to tak bude asi stat. Videl som niekde vyjadrenia od Blizzardu, ze z Vanilla server kodu im uz nezostalo nic. Tym padom sa len cena samotneho vyvoja uz pocita na miliony dolarov. Ked si priratame cenu za prevadzku kazdy mesiac, plus samozrejme zisk pre firmu, tak podla mna je tych 500k uplne minimalna hranica, pri ktorej by boli ochotni o tom uvazovat.
Je to samozrejme len moj odhad, presne cisla nema nikto, kto v Blizzarde nepracuje :-)

Cecil 17.01.2017 21:09

@Lockdaar Jen malá poznámka, 30-40k lidí na Elysiu je počet hráčů v jednu chvíli online(!). Počet aktivních účtů (tedy číslo, které by se teprve dalo srovnávat s Blizzardem zveřejňovanými údaji o počtu předplatitelů), bude násobně vyšší, nejspíš v řádu stovek tisíců.

Ellendway 17.01.2017 21:10

@Cecil Stovek tisíců? Zase bych tak moc nepřeháněl.

HonkL 17.01.2017 22:53

@Momloo To že Blizzardu nezůstalo nic z originál kodu je totální bullshit . Velká společnost. Neustálé zálohy. A neříkej mi že i vanilu nezálohovali před TBC.
Tomuhle prostě já nevěřím Když člověk dokončí nějaký projekt tak chce svojí práci tzv. uchovat kdyby náhodou

Zug 17.01.2017 23:22

@HonkL Proč zabírat místo něčím, o čem přemýšlí jako o horší verzi svého nynějšího produktu? Blizzard se až do této aféry s celou vanillou nikdy o žádných "Legacy" serverech ani slůvkem nezmínil a tudíž nikdy neměli jediný důvod uchovávat starší a z jejich pohledu horší verzi své úspěšné hry.

Lockdaar 18.01.2017 09:38

@Cecil i kdyby to bylo 100k nebo 200k (když to teď fakt hodně přeženu) tak je to prostě furt malé číslo..

Overback 18.01.2017 11:50

@Zug horší verzi? Proč horší...

Zug 18.01.2017 12:06

@Overback Z pohledu Blizzardu je vanilla staší, nedokonalá verze o kterou byl a je menší zájem jak o nýnější Legion. Proto horší. Blizzard se v tomto vyjádřil docela jasně.

HonkL 18.01.2017 14:35

@Zug Sry to je stejné jako kdybys sis taky neukládal fotky naco .. je to minulost a zabírá to místo

Overback 18.01.2017 14:49

@Zug vanilla starší je, ale to neznamená že je horší. Spousta veteránů a fanoušků hraje starší datadisky. Mě osobně nové datadisky nebaví a nevydržím u toho dlouho. Podle mě blizzard má zálohovanou vanillu.

corpsen 17.01.2017 14:40

Kolik asi Viper od blizzardu dostal nebo co mu slíbili

bretys 17.01.2017 15:06

Taky by mě to zajímalo .. A nevím co to tu je Na nostal foru do vipera spíš každej jede než že by se ho někdo zastával.. Podle toho co vídám na obou forech se většina spíš zastává elysium wow

p9a2 17.01.2017 16:19

Možná to nemuselo být o penězích, ale o tom, že Blizzard drží nějakého Vipera silně za koule, David proti Goliáši a ten tím nemá moc možností, co jiného dělat.

Momloo 17.01.2017 19:30

A co ak to nema s Blizzardom vobec nic spolocne a Viper chce ten core pouzit, alebo predat? Moznosti je vela a bez dalsich informacii je zbytocne spekulovat.

godlike 17.01.2017 13:59

No tohle dopadne tak že Blizz který je vlastník si opět prosadí svou a Nostalrius a ten druhej to prostě budou muset uzavřít..vlastně se divím že se ještě nestalo.Osobně hraju jen na ofiku a tyhle free servery mě nezajímaj takže když nebudou nebude mě to nijak trápit.A když nebudu mít na ofik nebudu hrát wowko radši vůbec než na nějakém free serveru

Heakler 18.01.2017 00:37

Moje řeč..

Overback 18.01.2017 11:53

Neuzavřou

godlike 19.01.2017 18:53

@Overback

Pokud Blizzard podá žalobu budou muset to co oni tam mají není jejich takže asi tak

Morderon 17.01.2017 09:35

Na offi realmech jsem hrál od půlky TBC až do minulého týdne. Na free jsem se nevrátil jedinkrát, až právě teď. Jak dobře Legion začal, tak špatně nyní pokračuje a po nejhorším balance patchi všech dob, 7.1.5, mi po 10 letech došla trpělivost a spíše z nudy než ze zájmu jsem vyzkoušel Elysium.
A co se nestalo, hra ve staré originální podobě, s grafikou těžce neodpovídající trendům, bez mounta, bez různých LFG a dalších zbytečností mě hra baví daleko více. Naposledy mě takto bavila právě v dobách TBC.
Dělá toto ze mě piráta nebo zloděje? Však jsem si originální hru zaplatil, roky jsem platil ostatní datadisky a prepaid karty. A dostal jsem za mé peníze to, co jsem očekával? Opravdu se Blizz snažil udělat vše ve svých silách?
Můj názor je, že s Cataclysmem přišel obrat naprosto k horšímu, což se lehce změnilo s uvedením Legion, avšak nyní jsme opět ve starých kolejích a oficiální vydavatel pro změnu nedělá nic.
Kouzlo MMORPG, alespoň pro mě, je ve dvou věcech. Character progress a být stále lepší, snažit se být tím nejlepším, překonávat překážky a dostávat se tam, kam se jiní nedostali. To bylo to, co většinu lidí na hře tak bavilo a je jedno, jestli šlo o Hoggera, hrobku v Duskwoodu nebo Naxxrammas. Jaký význam má posun z normal raidu do mythic? Nic nového neuvidím, nezažil jsem nic, co by nezažila drtivá většina lidí na realmu, nemám důvod se nějak extra snažit, když za pár měsíců stejně všechno znerfují, tak proč do teho investovat čas a námahu. Ostatně to je největší problém WoW už od WotLKu, content se ohrává příliš rychle, místo 2-3 aktivních raid tierů je aktivní jen a pouze jeden, character progress místo aby trval měsíce, aby se hráč gearnul na top raid a vlastně se i naučil ty čudlíky pořádně mačkat, se nechá párkrát protáhnout za géčka a je vystaráno.
Ten pocit, že celý ten svět je ohromně velký a nebezpečný, že stojí za to ho znovu prozkoumat, se nyní opět vrací. Samozřejmě že svoje udělá nostalgie, ale vždyť na ní není nic špatného. Nebýt nostlagie po W2, možná bych nikdy nehrál W3 a nebýt nostalgie po W3, určitě bych nikdy nehrál WoW.
Po letech, kdy pro Blizzard téma vanilly prakticky neexistovalo, vznikla, řekněme lidová iniciativa. Ostatně jako vždy, když je po něčem poptávka.
Kouzlo vanilly nebylo v komplexnosti a obtížnosti raidů, nebylo ve vymakané grafice, dokonce nebylo ani o endgame contentu. Bylo to o objevování toho ohromného světa, o možnosti říct si, že jsem fakt dobrej, když mě vzali do party, když mi konečně padla staffa ze Scarlet Monastery, když můžu říct, že jsem jeden z mála, kdo se alespoň podíval do AQ a tak dále.
Jsem kvůli tomuto špatný člověk? Já si to nemyslím. Chci jen hrát hru, kterou jsem si kdysi zaplatil, stejně jako se občas vrátím k W3. Po posledním patchi už je mi jedno, co na toto téma říká Blizzard. Jejich smůla, že toto téma vypustili. Kdyby existoval oficiální legacy server, šel bych tam. Jejich smůla...

Cecil 17.01.2017 13:28

Krásně řečeno, naprostý souhlas.

Jinak situace už vůbec není tak vyhrocená jak vyznívá z článku, většina komunity se přiklání na stranu Elysia, přičemž jediným důsledkem je zbavení se názvu Nostalrius ze jmen realmů a zastavení převodu dalších charakterů. Ti, co již byli převedeni, jsou za vodou. S počty aktivních hráčů to nijak negativně nezahýbalo, spíš naopak... Stabilně téměř 40000 online (včetně front), to už je, dle mého, docela solidní číslo.

Rohac.Gaming 17.01.2017 15:09

Souhlasím se vším co je napsáno

Několikrát už mně samotného napadlo proč nám hráčům vanilly říkají piráti?
Sám jsem hrál od vanilly do cata na ofiku, tudíž mám zaplacenou hru a ne jen jednou.
Vanillu nebo jiné starší datadisky nehrajete kvuli end game nebo super PVP ale kvuli poznání toho světa který dnes už doslova není, chcete najít to něco co udělalo tuto hru tak úžasnou a to něco se zrodilo právě na vanille!
Vanilla hráči mají dvě skupiny
1) Hrál jsem ji jako kiddo a chci znovu zažít všechny úžasné věci ale s dnešními zkušenostmi.
2) Vanillu jsem nikdy nehrál a jdu ji zkusit abych zjistil co na tom všichni mají

Osobně si myslím že pokud by Blizz udělal Legacy servery tak by se několik realmu určitě zaplnilo ale to pro Blizz není dost, prachy jsou jejich motivace.

Je škoda že se vanilla setkává ze strany oficialních hráču s takovou negací

p9a2 17.01.2017 16:17

Jen bych chtěl dodat, že.. ne, napsal si všechno..

kritik 17.01.2017 01:38

Neexistuje jiný řešení než offic legacy server(y), možná se bude blizzard tomu dlouho bránit ale nakonec to nemůže dopadnout jinak, vemte si jak je vybrakovanej současnej wow team, nezůstal tam kámen na kameni, ty lidi přešli v lepším případě na jiný blizz projekty jako overwatch, hs atd v horším opustili blizz úplně, watcher na všechno sám nestačí, stejně si přesouvaj lidi mezi diablem wowkem ,hs každou chvíli tak proč by nemohl vzniknout menší team aspoň na údržbu legacy servrů, nějaký updaty a patche nikdo neočekává, ale celý to spíš působí dojmem že blizz má dneska jiný priority, jeho prioritou neni už dávno ani současný wowko natož legacy, taková je prostě realita a výsledek je že vzniká velká poptávka po nečem co blizz nedokáže nabídnout takže proto ta celá komedie kolem toho ...

Rohac.Gaming 17.01.2017 15:11

Největší problém je pro ně pry v technice.
Představ si vanillu jako VHS a Současné wow jako Blu-rey.
Nejde to přehrát, tedy pro Blizz by to byli nemalé finanční prostředky které by do toho museli investovat.
Bohužel oni nevědí jak moc velká skupina hráčů by opravdu šla hrát na oficilaní legacy servery.

17.01.2017 00:00

I kdyz me freecka neberou tak tady su na strane elysia je uplne jedno jaky nostalrius mel zamery je to furt kradeny freecko a lidem je jedno kdo ho provozuje chcou si hlavne zahrat a vydavat se za nejaky slusny poctivy freecko a ne upiratenej neofik je jen pokrytectvi

HonkL 16.01.2017 19:55

You think you do, but you don't . who cares.. i just want play

p9a2 16.01.2017 18:27

Zdravím. Není to už tak horký, jak se zdá.. A vlastně, jsou také teorie, že za vše tahá Blizzard, který jen tlačí na team Nostalrius, ale na Rusy, kdesi na Sibiři, nemůže. A pirátský project? Klidně ať tomu tak říkají, ale je to velmi, velmi kvalitní pirátský project. Pro nás, kteří tam hrajou, to má dobrý konec a co původní Nostalrius? Král je mrtev, ať žije král..

Lockdaar 16.01.2017 19:16

Nevím jak to ve skutečnosti je, jelikož se o tohle blíže moc nezajímám ale po přečtení téhle novinky mi to přijde celkem vtipný, když místo toho, aby se ty komunity z Elysium a Nostalriusu sjednotily proti Blizzardu a pro zavedení oficiálních legacy serverů, tak se ve finále budou handrkovat mezi sebou Jinak si osobně nemyslím, že by Blizzard měl prsty v těhle rozepřích mezi nimi nebo že by se v tomhle jakkoliv angažoval. Myslím si, že teďka s Legionem nemají něco takovýho zapotřebí.

Ellendway 16.01.2017 20:51

A čemu se vlastně divíme? Tomu, že za dvanáct let dokázal někdo konečně zprovoznit fungující kopii? A že to trvalo.

Esperanta 16.01.2017 16:20

Well... tohle bude ještě hodně zajímavé.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet