O zbraních, duších a světech

  sargeras    argus    azeroth   

Předem bych chtěl upozornit, že článek může obsahovat spoilery a určitě obsahuje spoustu nezodpovězených otázek. Také děkuji Pyrovi a lidem kolem něj za inspiraci.

 

Základní informace, kterou je třeba vědět, je, že každá duše má dobrou a zlou část. I ty nejvznešenější duše v sobě mají temnou stránku.

 

Na začátku teorie, na které se zakládá tato spekulace, stojí cinematic k novému datadisku Shadowlands, který se mimo jiné věnuje smrti Uthera Lightbringera – video ze série Afterlives s názvem Bastion.

 

 

Autoři blizzardích cinematiců jsou jednak velice schopní, ale také si rádi hrají a schovávají do svých výtvorů různé detaily a indicie. V tomto případě se jedná o okamžik rozdělení Utherovy duše. Když Arthas pomocí Mrazivého smutku, nejznámější runové čepele warcraftího lore, rozdělí Utherovu duši, ty dvě částí mají stejné barevné schéma jako jedna substance, se kterou jsme měli ve hře nedávno hodně co dočinění. Dokonce i zvuk v okamžiku rozdělení duše je stejně zvonivý jako zvuk, ano, azeritu.

9im6lducg5_600795f44f57395ba8074b2d3c933391ecfe0f34_1607692982_0196.jpg

V lore Warcraftu je více zbraní, které fungují jako nádoba, ve které lze uvěznit nebo uchovat duše. Podobně jako Mrazivý smutek jsou to často runové čepele. No a hlavní otázkou je, když taková zbraň dokáže duši rozdělit, dokáže ji také spojit? A co třeba runový meč, který je nejmocnější zbraní vesmíru?

 

Podle originálního lore Warcraft RPG (které sice není kánon, nicméně u Blizzardu platí, že na "není kánon" se často nehraje a opačně) existuje meč Gorshalach, Temný vykonavatel. Jeho nositelem nebyl nikdo jiný než samotný Sargeras. Když Sargeras propadl "šílenství", tak se čepel, která má částečné vědomí, rozdělila na dvě části, aby ji nemohl dál používat. První část Gorribal, která zosobňuje všechno zlo duší, si Sargeras ponechal. Části druhé, Taeshalachu, která zosobňuje všechno, co je v duších dobré, se zbavil, protože v jeho zkažené formě pro ni neměl užitek. Taeshalach získal do té doby Sargerasův spolubojovník Aggramar. Podle pověsti, pokud se obou částí zmocní bytost, která toho bude hodna, doslova řečeno "nebude zlá", tehdy bude Gorshalach znovu zrozen.

 

Přestože podle kánonu měli oba Titáni bezejmenné meče, které se o sebe roztříštily při vzájemném souboji a žádný Gorshalach neexistuje, je zajímavé, že po boji s Aggramarem v Antoru můžeme získat trinket, který se jmenuje Odkaz Gorshalachu.

0vs941ry5t_64b9c19beaea1add3e693d62afc38ca8be669984_1607692981_9338.jpg

Pro tuto teorii je důležitá ta zatím poslední věc, kterou svým mečem Sargeras vykonal. Když si konečně užil svou minutu slávy ve hře a zabodl ho do Azerothu. Zajímavé je to, co se vlastně nestalo. Spousta lidí se domnívá, že následkem jeho činu se objevil azerite. To není tak úplně přesné. V novele Before the Storm jsme se dozvěděli, že azerite tu byl i předtím. Podstatné je, že měl ale jinou podobu. Dřív to byla látka podobná tekutému zlatu, která se na vzduchu měnila na rudý krystal. Byl jenom zlatý, žádná modrá. V současné podobě je to prvek, který je schopný neomezeného tvoření, ale i nevýslovného ničení. Třeba je toho příčinou ta energie, co z meče uniká, která má stejnou barvu a strukturu jako ability, které používal Argus v mythické fázi souboje s ním. Fáze Mythic jsou mimochodem považované za kánon. A Argus měl se Sargerasem silné pouto. Právě proto souboj s ním musel proběhnout v Seat of the Pantheon, abychom toto pouto přetrhli.

bxt28bv8zt_b58b72dc6153d1718311cd49dd860937825656af_1607794580_9619.jpg

Konečně se dostávám k jádru téhle možná šílené teorie. Co když duše Azeroth nebyla celá? Co když je Argus její temná stránka. Stvoření a Zkáza. Dvě části kdysi jedné bytosti. Podle audiodramatu Thousand Years of War je Argus doslova prastarý. Je starší než Pantheon a starý jako samotný vesmír, možná starší. Nezrodil se z planety, jak se podle Kroniky Titáni rodí, ale planeta se kolem něj utvořila. Nebo v ní byl uvězněn. Napadá mě jistá skupina mocných bytostí, které se vyžívají ve věznění různého druhu. Co se týče Azerothu, věta, kterou pronesla Sylvanas v cinematiku k Shadowlands, může mít větší význam, než se zdá. "Tenhle svět je vězení." Přece jen už i Blizzard potvrdil, že to, co se píše v Kronice, nemusí být tak úplně, no, řekněme přesné.

 

Pak by tato teorie byla další z těch, které nepovažují Sargerase za onoho ultimátního záporáka Warcraftu. Takže ano, otázek hromada a odpovědi žádné, ale je to podle mě zajímavá teorie, která si pohrává se samotnými základy lore Warcraftu, jak ho známe.

 

Co na tuto teorii říkáte? Máte nějaké vlastní teorie ohledně současného směřování příběhu WoW?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet