Počet předplatitelů World of Wacraft klesl

  subscription    předplatné    classic   

Analytická firma SuperData pravidelně vydává informace o tom, jak si hry vedou na základě příjmů. V červenci se po dlouhé době do TOP 10 žebříčku příjmů vrátil World of Wacraft, kterému se zvýšil počet předplatitelů. Nejspíš protože se blížilo vydání WoW Classic a hráči si možná chtěli při této příležitosti vyzkoušet retailový patch Rise of Azshara. Po vydání World of Wacraft Classic se podle Bobbyho Koticka hráčská základna dokonce zdvojnásobila. Bohužel nic netrvá věčně, ani sláva WoW (Classic). Počty předplatitelů na základě výzkumů SuperData od loňského léta klesly více, než se asi očekávalo. Odešlo totiž více než 60 % všech předplatitelů.

Nový update World of Wacraft zvrátil klesající trend předplatitelů. Počty předplatitelů od prosince do ledna vzrostly o 17 % (Čína není započítána). Ale i tak je celkový počet předplatitelů od srpna 2019 nižší o 64 %.

Číslo však může být výrazně zkresleno. Jak bylo zmíněno výše, SuperData nemá žádný přístup k datům ze Země draka. Ale podle vyjádření J. A. Bracka na konferenčním hovoru s investory je východní trh silný, co se týče World of Wacraft Classic. A jak tedy vypadá celkový žebříček? Activision Blizzard si zřejmě nemá na co stěžovat, a to i přes nekonečnou řadu kontroverzí. Na PC se daří World of Warcraft, Call of Duty je oblíbené na konzolích a na mobilech se v TOP 10 drží nesmrtelná Candy Crush Saga.

zuvr4f9rf2_7eb12e6e95426cb30bff5d1d5f31dcdcbd4ec869_1582980099_4431.jpg

 


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

kritik 09.03.2020 15:23

Lockdaar : problem je i v tom jak spravne rikas, ze ta generace co hrala pres 15cti lety pomalu odchazi, ale nemas uplne pravdu ze by je nahrazovala nejaka mladsi generace. ta mladsi generace wowko nehraje, kdyby se blizz nekdy konecne odvazil zverejnit ty sub cisla bylo by to krasne videt., jisteze ve hre nejaky mladsi hrace najdete, ale drtiva vetsina co jeste zustala jsou hraci co hrajou v prumeru aspon 10 let, nemluve o tom ze vsechny top guildy maj jadra hracu co hrajou 10-15 let. chtel bych videt nekoho z mladsi generace jak vybuduje takovou guildu na to si fakt pockam ..teoreticky by to asi slo ale oni proste nemaj zajem radsi hrajou neco jinyho.

Nove hrace wowko proste nelaka, classic byla spis akce pro ty co uz davno zrusili sub aby se vratili a castecne to fungovalo,ale ne na dlouho.

Kdyz teda blizz neslovuje nove hrace tak by mel aspon neco udelat aby udrzel ty stavajici, ale konretne v BFA se stalo to ze nejen ze neoslovili nove hrace, ale odradili spoustu vernych hracu co jim platili 10+ let coz je podstatne vetsi problem ... takovou zakladnu si proste nevybudujes ze dne na den ...a tezko budou ty hrace ziskavat zpet po tomhle datadisku.

Galifry 10.03.2020 07:27

kritik S tím se dá určitě souhlasit. Ono vidět ty čísla celkově by bylo zajímavý. Osobně bych rád viděl jaký podíl na tom má žánr jako takový. Dovedu si představit, že ty hráče "nový" generace víc láká ten postup, že si hru stáhnou zadarmo, koupí skin a další věci a hrají. Spíš než MMORPG, kde by to mělo vyžadovat čas něco vybudovat a získat.

No a pak čísla uvnitř žánru. Třeba kolik lidí uteklo od WoW k ESU (který je podle mě lepší a lepší) nebo třeba k FF. Nevím, kolik z těch her který vyšly s nálepkou "zabijáka WoW" bylo skutečnou konkurencí. Přece jen odlákat lidi od světa který mají rádi a donutit je překonat tu lenost v tom naučit se nový herní systémy není jednoduchý. Plus samozřejmě sociální stránka věci, opustit lidi se kterejma to hrají.

Možná teď je správnej čas přijít se zajímavým MMORPG, kdy lidí, který mají k WoW (a ke značce Warcraft jako takový) opravdovej vztah nejspíš ubývá.

Throx 10.03.2020 14:47

@Galifry akurat Amazon chysta nove mmorpg ze sveta Lord of the rings tak uvidime

Batole 10.03.2020 17:57

@Throx Vážně? Tak to se těším.

Galifry 10.03.2020 18:51

@Throx Vím, proto jsem zvědav na ten jejich New World, který by měl vyjít v květnu a LOTR by měl běžet na stejným enginu a pravděpodobně mít stejný herní mechaniky. Díky tomu by vývoj nemusel trvat tak dlouho. Možná budou chtít sladit vydání se seriálem, přece jen, když dají za licenci velký peníze, tak to budou chtít využít.

Bubákarabský 11.03.2020 06:19

Až budou mít tolik předplatitelů že se to nevyplatí provozovat tak to ukončí.Momentálně nás čeká další datadisk.Třeba bude poslední třeba ne.

Reeki 08.03.2020 19:29

Jo když sem tady před vydáním classiku psal, že to zase nebude taková pecka a za pár týdnu budou servery prázdné, byl jsem zdejšími umělci poslán někam a vyhajtován a olala dnes je to tak.

PredatorThe 03.03.2020 10:53

Mi vypršel SUB v listopadu a od té doby jsem na WOW neměl ani pomyšlení, minulý týden jsem SUB zase nahodil jelikož jsem v té náladě kdy si opět rád zahraji.. Tak že asi tak

Enei 03.03.2020 10:03

Bohužel tohle si opět blizz po*ral sám, classic byl první měsíc nehratelný, takže se nedivím že 50% lidí co to předplatili jen kvůli classicu zase rychle zrušili sub, navíc pro mě je classic docela zklamání, těšil jsem se na něco jako na vanille ale dnešní doba je jiná a hlavně komunita. No jsem zvědavý na Shadowlands ale poprvé nemám předobjednávku, už jim prostě nevěřím.

Lockdaar 03.03.2020 10:43

Je mi líto ale to jsi byl celkem naivní jestli jsi očekával, že se dá v dnešní době a s dnešní komunitou dosáhnout podobného feelingu jako na vanille, ale z tohohle lze v tomto případě jen těžko vinit Blizzard, i když několik věcí na classicu nezvládli třeba úplně dobře - to bys musel mít stroj času, vymazat si paměť a vrátit se do roku 2004/2006. Já od classicu očekával hlavně to, že tam bude víc sociálních aspektů než na retailu, že se lidi budou muset mezi sebou zase víc bavit než jen kliknout na tlačítko LFG/LFR jako na retailu a nechat se bez práce joinout do grupy, jelikož ta hra je k tomu takto uzpůsobená, což se mi v podstatě i dostalo, nic moc jinýho jsem od toho ani celkem neočekával (kromě ještě toho že si projdu starý raidy, který jsem na vanille nebyl), když jsem většinu věcí, co starý wow nabízelo, už tenkrát zažil.

Enei 03.03.2020 10:57

@Lockdaar takhle jsem to úplně nemyslel, je jasný že vzpomínky a objevování nového území mi zůstanou, spíš mě štvalo ten první měsíc, kdy pracující člověk dřív jak po 3 hodinové frontě konečně zahrál. Ale máš pravdu naivní jsem byl když jsem doufal že aspoň ta komunita vtom bude více méně stejná, ale za tu krátkou dobu jsem tam spíš narazil jen na id*Oty co ti kazí hru.

godlike 03.03.2020 01:12

no klesl,ale to je vždy před datáčem

kritik 03.03.2020 09:10

2025 : "Unikla data ukazuji ze pocet wow subu klesl na 200 000"

ovce : "porad je to nejvic ze vsech MMO vy jste jenom hejtři, ja se ve hre naramne bavim, dneska bylo strasne moc lidi u daily (kde muze na questitem kliknout jenom 1 clovek a vsechny realmy jsou v jedny cross realm zone) kdyz vas to nebavi bezte hrat classic me se zda ze to hraje miliony lidi"

Hromovapest 03.03.2020 11:57

@kritik Je to tak.Tyhle zprávy jsou tak okorát jen pro hejtry. Který jsou věčně nespokojený.Kolik z nich asi tak pokořilo už raid na HC. Maji essence na legendární úrovni. Slušný Rank cloaku. Kdepak tihle umí pouze brečet. Protože je ta hra nebaví. Možná nejsou schopný něčeho dosahnout. Tak jen hru pomlouvaj a shazují. Všichni tihle brečeli že chtějí vanilku a nakonec ani stou se jim blizzard nezavděčil.

Hromovapest 02.03.2020 21:51

No ale ne dostatečně. Já dneska při daily nadával jak špaček. Hlava na hlavě.

kritik 03.03.2020 12:33

ty bys mohl rovnou pracovat v blizzardu se svou inteligenci, tj udelame ultra debilni daily s malym drop ratem, quest itemy na ktery kdyz klikne 1 clovek tak zmizi pro vsechny a to cele dame do cross realm zony aby tam bylo co nejvic lidi najednou, takze lidem to zabere hodne casu tuhle kokotinu splnit a podle toho jiste vsichni usoudime ze wow hraje hodne lidi protoze pak opravdu stoji hlava na hlave.

Jenom 2 veci jsou nekonecny, vesmir a lidska hloupost ..

Hromovapest 03.03.2020 23:51

@kritik Ty moc ve hře nejsi že ?

kritik 04.03.2020 20:11

@Hromovapest

no vzhledem k tomu ze mam exalted oboji rajani i uldum accord, tak se ti opet tenhle "vtip" moc nepovedl

Hromovapest 05.03.2020 02:14

@kritik A co raid ? Už máš HC 12/12 ? Chodíš M+15 alespoň .Neck máš už 80+ a Cloak 12 + ? To jsou mé výsledky prozatím.

kritik 05.03.2020 15:35

@Hromovapest

a ty mas snad 12/12 M ? a chodis +20 dungy ? na blbou otazku blba odpoved

Hromovapest 05.03.2020 16:22

@kritik No budu mít.U tebe dost pochybuji.

marekrich 06.03.2020 12:45

@Hromovapest ty jsi přesně ten typ člověka který lidi zmiňují u uplně každýho podobnýho článku
uplakánek co si neustále jen stěžuje, furt se mu něco nelíbí a při tom je nejlepší ze všech.. jako sorry ale wowfan sleduju x let, ty se v komentářích projevuješ celkem často ale nikdy jsem od tebe neviděl rozumnej komentář co by měl hlavu a patu a v klidu vysvětlil tvuj názor ale místo toho jen stížnosti

Hromovapest 06.03.2020 16:08

@marekrich To si mě s někým pleteš. Já tu nebrečím. A nejlepší určitě nejsem. Ale zcela jistě mám lepší progress než ti co jen brečí jak je wowko nuda a přitom progress na bodu mrazu.

Galifry 07.03.2020 19:41

@Hromovapest Ty máš buď argumentační schopnosti pískoviště dětí předškolního věku a nebo jsi opravdu jen troll co záměrně ignoruje fakta a otravuje ostatní.

Chceš tvrdit, že nejsi schopnej posoudit jestli ti jídlo chutná dokud ho celý nesníš? Já nevím, já jídlo nejdřív ochutnám a pak se rozhodnu jestli ho sním. A s WoW je to stejný, abych absolovoval ty věci kterejma se tu oháníš, tak mě to musí ideálně bavit. Nebudu brát v potaz hnací síly v podobě nějaký setrvačnosti nebo závislosti .

Jenže, WoW chybí jakýkoliv průhledný systém progressu charakteru, který by v RPG měl být a já to tak upřednostňuju. Hra staví do cesty bambilion nesmyslnejch RNG prvků, který tomu brání (navíc jak už se ví, tak rozbíjí hru i po technický stránce). Pak by to mohl zachránit příběh, ale bohužel, uspěchaná zápletka s Nazjatarem a Black Empire nedávají smysl. K tomu navíc repetetivní obsah zábavností rovnající se otáčení papíru, kde je na obou stranách napsáno "prosím otoč".

Každý koho to baví, dobře pro něj, výše popsaný je můj pohled na věc. Drž se hry a nesnaž se lidi přesvědčovat, že Země je placatá.

Hromovapest 08.03.2020 19:08

@Galifry Nepřesvědčuji.Jen miluji zdejší skillery jak nadávají že tam není co dělat.Že to je nuda a bla bla bla. A pak se ve hře potkám s lojzou co mě tu psal jak není ve hře co dělat a že je tam nuda.A on jediný co má tak pár reputací.Tak co si mám pak myslet.Vy co tu jen kritizujete a pohřbíváte hru už kolik let tak hra si běží vesele dál.A minimálně těch 20 let na trhu dá.Zkrátka je to takové úsměvné blekotání .Tak to zkrátka odinstalujte a věnujte se RL.Nemusíte si zatěžovat kebule s tím jak hra je nudná jak upadá a bla bla bla.

Galifry 08.03.2020 19:36

@Hromovapest Takže dokolečka dokola. Dobře, Method vydává videa o tom co je na BFA špatně a ti mají asi lepší progress než ty. Nechceš jít říct Scottovi ať to vypnou?

Hru dělá špatnou Blizzard, nikdo jinej. Ať se ti to líbí nebo ne, každej kdo si hru koupil má plný právo ji kritizovat. I když je ve hře třeba jen kvůli kamarádům.

Na trhu vydržela a vydrží. Jiný hře by se to přes ty přešlapy nepovedlo.

Lockdaar 08.03.2020 22:00

@Galifry to se teď řekl bych celkem pleteš - jistě, Blizzard tu hru fyzicky dělá a udělal tam to, co tam je, ale jestli sis za tu dobu nevšiml, tak za dnešní stav WoWka můžou z nemalý části hlavně i samotní hráči, díky kterým je ta hra vlastně dál vyvíjená a dělaná. Tady u wow je krásně vidět, jak tam za těch 15 let první generace hráčů pomalu k dnešku skoro odešla a jak tam po nich nastoupila nová (nový) generace, který mají (bohužel) trochu odlišný názory na gameplay než ta generace předtím. Já si tohle naplno uvědomil s kauzou, která byla v Cataclysmu s HC dungeonama - už nějakou dobu to tady zmiňuju, ale tohle je asi nejlepší příklad toho, kde to hlavně začalo, a v tomhle konkrétním případě to nebylo kvůli Blizzardu ale čistě jen kvůli samotným hráčům. Tím teď rozhodně neříkám, že na vině v něčem Blizzard není, třeba finále BfA se mi osobně z celých předešlých datadisků asi opravdu nejméně líbilo a ani lore nějak zvlášť neohromilo, ale ze všeho, co se třeba ve finále nevyvede, je vinit úplně nejde když se na to budete dívat nezaujatě. Někdy to chce se třeba spíš zkusit prvně podívat do zrcadla a zhodnotit/zapřemýšlet, jestli třeba náhodou není nějaká chyba někde u mě a pak případně hledat vinu někde u ostatních

Galifry 09.03.2020 05:24

@Lockdaar věř mi, já když kouknu do zrcadla, tak tam vidím spoustu chyb, ale s WoW to nemá co dělat.

Nějak nerozumím tomu proč tu máte ve zvyku diskutovat stylem, jako byste o tom druhým nevím co něvěděli, když to tak není. Já to hraju s nějakýma menšíma pauzama na nádech od začátku.

Jak jsem psal, tu hru dělá Blizz a v tý komunitě je dost lidí co jim ukazujou červený vlajky, ale že by Blizzard nějak přehnaně poslouchal to nevím. Nechceme RNG v podobě Titanforge, ok, oni tam tam dají ještě něco mnohem víc RNG v Corruption, o to se hráči neprosili a pod. Azerite armor nikdo nechtěl už od alphy, ale termíny od Activision jsou přísný.

Takže ne, nepletu se, hru dělá Blizz a za to jak vypadá nese odpovědnost. Problém je, že oni neví pro koho tu hru chtěj dělat. Momentálně nejsou schoní vybalancovat nic. Solo vs multi content, obtížnosti raidů, nic. A stejně tak neumí hru vybalancovat v rámci "nový" a "starý" generace.



Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet