Shadowrun Online - Gamescom preview

//pic/gamescom14/shadowrun_header
V první řadě, než se pustíme do hry samotné, je nutné zdůraznit jednu věc, která ze screenshotů nemusí být hned patrná. Cílem autorů je mít hru běžící na všech možných platformách, především na tabletech a jiných velkých mobilních zařízení. To vše zkombinované i třeba s PC by mělo fungovat hezky cross-platform. Váš účet nebude vázán na zařízení, a tak můžete třeba na cestě busem hrát na tabletu a doma si pak sednout pohodlně k vašemu počítači.
//pic/gamescom14/shadowrun1_small //pic/gamescom14/shadowrun2_small

Tahová řežba s pohodlným ovládáním

Pokud znáte XCOM nebo třeba takový Frozen Synapse, budete jako doma. Ovládáte v ideálních podmínkách dvě postavičky, kde každá má svoje vybavení a své schopnosti, snažíte se s nimi projít krátké mise plné nepřátel a popřípadě zakončit daný úkol jedním z více možných konců, což pak ovlivní jakýsi příběh nebo vaše postavení u jednotlivých frakcí. Na dotykových tabletech vypadá ovládání stejně snadné jako na počítači, především díky velkým tlačítkům a pohybu postav po "šachovnici". I přesto, jakou obtížnost má hra nabízet, minimalistické ovládání plní svojí funkci na sto procent a nikdy nejste zahlceni tunou tlačítek nebo vyskakovacích oken.

Chaotický svět Shadowrun

Jakožto světem Shadowrunu nedotčený hráč jsem často porovnával právě představovanou hru k výše zmíněným titulům, abych se měl čeho chytit. Překvapilo mě ovšem (a to mi určitě někteří z vás vytknou, že to je jasné, že to znáte a že je to velká klasika, kterou mají všichni znát), že svět Shadowrunu je již hodně stará záležitost (Wikipedie říká něco o roku 1989), která má své kořeny v mnoha velkých knihách a stolním RPG. Na stole, kde nám byl Shadowrun Online představován ležela jedna obrovská kniha, která mi připomínala detailní atlas světa. I taková drobnost dá člověku dobrou představu o tom, že tento svět může být velice zajímavý, pokud se do něho bude chtít hráč ponořit. Vývojáři si toho jsou dobře vědomí a snad toho i v této hře dobře využijí.
//pic/gamescom14/shadowrun4_small

Všechno je dneska Online

Jak je již dneska zvykem, všichni se snaží dělat své hry "Online". Ani tady nenajdeme výjimku a možná to je jen dobře. Kromě povinné PvP složky, kdy budete hrát v různých módech "střílecí šachy s kouzly", tu bude dominovat především kooperativní složka, která vám umožní ve dvojici s nějakým kamarádem procházet mise společně ve dvojici. Ať už to bude kampaň nebo nějaká jiná mise, nebude na tom záležet, vše půjde ve dvou o trochu lépe. Pokud přeci jen budete chtít hrát sami, můžete si jako parťáka půjčit kamarádovo avatara.
//pic/gamescom14/shadowrun3_small

Hra na vás bude ošklivá

Na předváděčce se netajili tím, že hra bude jednou z těch obtížnějších a že pravděpodobně nebude pro všechny. Argumentovali také tím, že jednotlivé mise, byť mnohdy obtížné, jsou velmi krátké a pokud hráč narazí na problém nebo něco pokazí, bude ho to stát jen pouhých pár minut, aby danou misi zkusil znovu. Shadowrun Online vás nebude trestat za neúspěšné pokusy, ale výhru vám nedá zadarmo. Je dobře, že nejdou ve stopách jiných her, které se naopak snaží hry zpřístupnit jednoduchostí.
//pic/gamescom14/shadowrun5_small //pic/gamescom14/shadowrun6_small
Hra bude v rámci co největší přístupnosti Free to Play (i když nám to bylo prezentováno jako Free to Try), aby si opravdu každý mohl snadno zkusit, zda je právě tato hra pro ně, než se rozhodnou do toho narvat kilogramy peněz. I když se moc v tomto žánru her neorientuji, musím říct, že jsem byl velice nadšený z toho, jak se Shadowrun Online hrál a především jak nádherně vypadal na prachsprostém tabletu. Pokud holdujete tahovým hrám, určitě si na tento titul počkejte a alespoň tomu dejte šanci. Třeba zjistíte, že to není hra pro vás, ale zklamaní nebudete.
Žánr: Tahové akční RPG Platformy: Všechny PC možnosti, Android, iOS, Ouya Vývojářské studio: Cliffhanger Productions Stav vydání: Early Access (Steam) Stránky hry: http://www.shadowrun.com/shadowrun-online/


Naposledy upravil/a Hanzik 22.08.2014 v 21:16:24.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet