Steelseries 5HV3 – Univerzální, výkonný, přenosný

Balení a jeho obsah



Sluchátka jsou dodávána v černo-oranžové krabici, která není nikde průhledná. Ovšem velké obrázky ze tří stran balení dost věrně vypovídají o vzhledu a velikosti sluchátek a tak průhled do nitra krabice bez problému oželíte.

krabice predek krabice zadek


Na zadní straně najdeme podrobný popis změn, které se udály od poslední verze s názvem 5HV2, kompletní technické specifikace, výpis kompatibility a obrázek znázorňující sluchátka v rozloženém stavu.

Boční strany jsou opatřeny obrázky sluchátek ze stran, přičemž každá strana reprezentuje skutečnou stranu sluchátek a tak na jedné najdeme mušli s mikrofonem a kabelem a na druhé tu prázdnou.

krabice bok krabice vrsek


Na spodní straně nic zajímavého není. Na té horní pak najdeme loga čtyř progamingových týmů, které se podílely na vývoji sluchátek. Mimo jiné zde nalezneme skupinu FNATIC, nebo známé Ninjas in Pyjamas.

V samotné krabici pak nalezneme plastový výlisek, ve kterém jsou usazena samotná sluchátka a pak pytlíček, který obsahuje dvojici redukcí, prodlužovací kabel, samolepku, obrázkový návod na zapojení a upozornění pro ochranu sluchu. Testovaná verze neobsahovala quick start guide, ani jiný návod. Navíc žádný z textů, ať na krabici, nebo přímo v balení není v českém jazyce a tak se musíte spolehnout na angličtinu, nebo jiný z hlavních evropských jazyků.

ulozeni sluchatek obsah baleni


Design a zpracování



Celkový design sluchátek není nikterak zvláštní. Sluchátka jsou celkem jednoduchá, vyvedená v neagresivní kombinaci černé a oranžové. Jsou relativně lehká a zpracovaná z kvalitních materiálů.

Hlavový most je pevný, nahoře opatřený logem společnosti. Spodní strana je polstrována molitanem, který je překrytý jen takovým jakoby igelitem. Není to kůže, ani žádná náhražka, spíš plastová folie. Trochu se bojím, zda to vydrží a nezačne se brzy trhat.

most zvetsovani


Mechanismus zvětšování sluchátek je řešen klasickým vytažením. Vnitřní část je plastová, kabeláž je ukryta uvnitř mechanismu.

Jak už jsem zmínil, sluchátka je možné rozložit tak, že oddělíme jednotlivé mušle od hlavového mostu. K tomu slouží tlačítko, které se ukrývá na vnitřní straně mostu kousek od označení strany sluchátek (R a L).

oddeleni musle spoj


Po rozložení získáme tři díly, které se lépe vejdou například do brašny s notebookem. Pro cestování na LAN party rozhodně dobrá vlastnost.

Mušle jsou z vnější strany celé černé a mají líbivý tvar. Levá jak je zvykem obsahuje mikrofon a přívodní kabel.

rozebrana detail musle


Vnitřní strana mušlí je pak opatřena oválnými náušníky o velikosti cca 6x10 cm. Na mé uši nejsou náušníky příliš vhodné, raději bych měl kulaté, ale je to spíš o zvyku a nijak výrazně z toho uši nebolí. Polstrování je měkké a na rozdíl od mostu obšité umělou kůží. Vnitřní látka je oranžová, stejně tak jako nit, kterou je kůže přišitá. Designově se to skvěle doplňuje. Náušníky samotné jsou vyměnitelné a dají se jednoduše sundat. Otázka ovšem je, zda bude Steelseries nabízet různé velikosti, nebo bude možné pouze objednat náhradní v případě, že se poškodí.

nausnik sundany nausnik


Pod náušníkem se pak skrývají neodymové měniče s průměrem kolem 50 mm (výrobce přesné číslo neudává).

Kabeláž



Samotná sluchátka jsou vybavena 1.2 m dlouhým opleteným kabelem, který obsahuje malé ovládací centrum s přepínačem pro ztlumení mikrofonu a potenciometrem pro kontrolu hlasitosti. Potenciometr má celkem tuhý chod, což chválím, nemůže tak dojít k nechtěnému ovlivnění hlasitosti. Na konci kabelu je pak nezvyklý konektor, který trochu připomíná miniUSB standard.

centrum konektor


Do tohoto konektoru lze potom připojit jednu ze dvou redukcí, která je v balení. První z nich obsahuje jeden 4-pólový 3.5 mm pozlacený jack konektor, který je určen pro použití s mobilním telefonem, tabletem, nebo notebookem s jedním kombinovaným jack vstup/výstupem. Díky této redukci bude fungovat mikrofon sluchátek i v mobilu, nebo tabletu. Druhá redukce je pak opatřena klasickou dvojicí 3.5 mm pozlacených jack konektorů pro zapojení do standardní zvukové karty. Obě redukce mají kabely opletené.

redukce1 redukce2


V balení pak nalezneme ještě 2 m dlouhý prodlužovací kabel, který je určen pro prodloužení dvojice jacků. Celkově tak získáme při připojení k PC délku kabelu 3.2 m. Prodlužovací kabel už není opletený, ale je opatřen gumovou bužírkou. Všechny konektory na něm jsou pozlacené a působí kvalitním dojmem.

prodluzka brozurky


Mikrofon



Mikrofon je směrový a je uložen v levé mušli stejným způsobem, jako byl u naposledy recenzovaných Asus Echelon. Pokud je mikrofon zatažený, není téměř vidět a nijak neruší. Pokud budeme ochotni obětovat něco málo hlasitosti a vyšší okolní ruch, můžeme ho používat i zatažený. Po vytažení můžeme vidět, že je klasicky umístěn na ohebném drátu, který je dostatečně dlouhý a umožňuje natočení do libovolné polohy.

mic zasunuty mic vysunuty


Kvalita mikrofonu je nadprůměrná. Na pozadí se sice objevuje šum, ale to je u podobných mikrofonů běžné. Pro komunikaci bohatě stačí, pro nějaké nahrávání videí, nebo podcastů není problém šum dodatečně odstranit. Na rozdíl od sluchátek od Asusu přepínač na ovládacím centru mikrofon úplně odstřihne a ten tak nezaznamená ani sebehlasitější zvuk.

Kvalita zvuku



Zvukový projev mě nadchl. Jako obvykle jsem testoval na zvukové kartě Asus Xonar DX/XD v programu Spotify, v různých hrách a filmech a na mobilu Samsung Galaxy S3 a programu Spotify.

Hlasitost je nadprůměrná a to i při použití s mobilem. Celkový hudební projev je vyvážený, basy jsou slabší, respektive trochu výš, než by měly být a tak působí spíš klepavě, než dunivě. Ale projev je celkově skvělý a sluchátka se tak hodí i pro poslech hudby. I když v rockovém stylu se cítí celkově lépe.

Při sledování filmů v běžné kvalitě zvuku nemůžu nic vytknout. Při použití DTS zvuku sluchátka ztrácí v basech, ale pořád se nejedná o 5.1 sluchátka, která by byla alespoň trochu vhodná pro sledování takové kvality zvuku. Takže DTS radši s repro bedničkami.

Hry jsou to hlavní, pro co je tento headset určen. Opět není vůbec co vytknout. Měniče jsou perfektní a zvládají i nejjemnější zvukové detaily. Perfektní projev je u stříleček, kdy zvládají naprosto bez problému interpretovat směr, ze kterého zvuk vychází. Popisovat nějak podrobněji zvuk při hrách nemá moc smysl. Dnes už jsme si celkem zvykli, že sluchátka v takové cenové relaci budou hrát perfektně. A pokud chceme sluchátka na hudbu, rozhodně nesaháme do segmentu herních headsetů.

Hodnocení a závěr



Steelseries vydali už třetí verzi tohoto populárního headsetu. Něco málo vylepšili a celkově se jim produkt povedl. Sluchátka perfektně hrají, mají nadprůměrný mikrofon, designem nezaostávají a dají se jednoduše rozložit do transportní velikosti. Trošku mě mrzí, že za cenu v přepočtu přes 2000,- nedostaneme příliš kvalitní polstrování hlavového mostu a na můj vkus malé mušle. Nemám úplně největší uši, ale i tak sluchátka trochu tlačí a na to bych si jen těžko zvykal.

Dalším problémem bude dostupnost u nás v České Republice. Jen velmi málo prověřených e-shopů je má skladem.

Celkově bych Steelseries 5HV3 shrnul jako profesionální headset pro hráče, který byl tvořen hráči. Spíše vhodný je pro majitele menších uší. Užijete si s ním i hudbu a to jak doma, tak na cestách. Perfektně se hodí pro LAN párty, díky možnosti rozložit je na tři díly. Zvukově velmi silný s kvalitním mikrofonem. Za dva tisíce se asi dají jednodušeji koupit podobně kvalitní sluchátka, ale málokterá budou tak unikátní, jako právě Steelseries 5HV3.

Plusy: Mínusy:
Perfektní zvuk Odfláknuté polstrování hlavového mostu
Skvělý mikrofon Menší náušníky
Možnost rozložení
Použití i s mobilem nebo tabletem




Za zapůjčení sluchátek děkujeme společnosti Steelseries!

Naposledy upravil/a Astra 11.05.2014 v 13:48:26.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet