Know Your Lore: Osud Maiev Shadowsong

  Maiev    Shadowsong    Jarod   

 

Maiev Shadowsong pro nás není neznámá postava, ale ještě jsme nestačili probrat její roli v Legionu. V tomto datadisku se Maiev objevuje spolu se svým bratrem Jarodem Shadowsongem a její postava přináší více otázek než odpovědí. Objeví se nejen v úvodní questové linii demon hunterů, ale také ve Val'sharah. I přes to, že již máme slušný příběhový základ, táhnoucí se od audioknihy Sargerasova hrobka (The Tomb of Sargeras) až po samotný Legion, nedostává se nám odpovědí na několik klíčových otázek.

 

Pokud jste četli Wolfheart, zcela jistě víte, že se Maiev pokusila zavraždit Urozené (předtím, než se jim podaří opětovně spojit s Kaldorei) a s nimi také Mafuriona Stormrage. Jarod ovšem její úmysly odhalil a ona raději zvolila útěk, než aby došlo k rodinnému krveprolití. Na konci příběhu je Jarod, společně se Shandris Feathermoon, pověřen k vytvoření nových Strážců (Watchers), kteří by nahradili skupinu vedenou právě Maiev. 

 

Jenomže Legion nám přináší naprosto jinou situaci. Místo vytváření nových Watchers se Dozorkyně Maiev ocitá v postavení vůdce celé skupiny Dozorkyň (Wardens). Na Roztříštěných ostrovech (Broken Isles) mají zvláštní kryptu (Vault), ve které drží pod zámkem největší hrozby, se kterým se noční elfové kdy setkali.

Je to právě Maiev, se kterou jedná také Khadgar, když zavítá na Roztříštěné ostrovy ještě předtím, než se Gul'danovi povede otevřít portál pod Sargerasovou hrobkou. A samozřejmě je to opět Maiev, dokonce i na Draenoru, která pošle Cordanu, aby spolupracovala s Khadgarem. Neznamená to nic jiného, než že stojí v čele Dozorkyň od okamžiku jejího návratu z Outlandu až po její pokus o Malfurionův život. 

 

Která je která?

Nyní se pokusíme tyto dvě události uvést do souladu. Jakmile dorazíte společně s Jarodem Shadowsongem do Black Rook Hold, objevíte Maiev uvězněnou, zbitou a poraženou. To se shoduje s tím, co můžeme jako demon hunter vidět v kryptě Dozorkyň během úvodní questové linie demon hunterů. Maiev proskočí portálem, který vytvořil Gul'dan s cílem zmocnit se Illidanova těla. V okamžiku, kdy ji najdete, vám prozradí, že Gul'dan vzal tělo na vrchol Black Rook Hold. Ať už udělal cokoli, pomohlo to probudit mrtvé, kteří právě zamořili celé okolí. Tyto zhýralé a mučené duše jsou šílené a zcela oddané představě, že se stále nacházejí v dobách původní invaze Legie na Azeroth. 

 

Jarod v tomto datadisku, poté, co se opětovně shledá se svou sestrou, zcela změní význam celé situace tak, jak byla popsána ve Wolfheart. Prohlásí, že měl vědět, že za pokusem jeho sestry zavraždit Urozené byl něčí zhoubný vliv. Jenomže právě to se neshoduje s tím, co jsme do té doby mohli vidět. Dokonce i při jejich opětovném shledání se zdá, že jejich rozhovor neodpovídá přesně tomu, co se skutečně stalo. Maiev tvrdí, že raději, než vést tento rozhovor, mají své síly zaměřit na množství nemrtvých, kteří sužují krajinu. Stále zde tedy vyvstává spousta otázek. 

 

Jak tu již několikrát zaznělo, Maiev se pokusila připravit Malfuriona o život a následně uprchnout z Darnassu. A zdá se, že i přes tuto zoufalou skutečnost jí zůstala většina Dozorkyň věrná, což jen dokládá to, jak silné postavení mezi nimi má, a mohla tedy poslat Cordanu společně s Khadgarem na Draenor. Je nade vší pochybnost, že zmíněná krypta na Roztříštěných ostrovech byla základnou, ze které tato skupina operovala. Nebylo to pouze Illidanovo tělo, které zde Maiev "uchovávala", byli zde uloženi i všichni jeho Illidari. Dozorkyně také mají naprostou beztrestnost ve všem, co podnikou ve věci Malfuriona a Tyrande. Nezodpovídají se Darnassu a Maiev je jejich uznávaným vůdcem nyní, stejně jako jím byla již dříve, v dobách před obléháním Orgrimmaru (Siege of Orgrimmar).

 

Nikdo na Dozorkyně nedohlíží

Díky Legionu víme, že Maiev již léta vede celou armádu Dozorkyň, dost silnou na to, aby mohla poslat zastoupení také na Draenor. Její postavení je natolik neotřesitelné, že si dovolí dát Khadgarovi pořádný kartáč hned po tom, co se znovu objeví na Roztříštěných ostrovech, kam ho zavedla honba za Gul'danem. A zdá se, že nikoho to ani moc nezajímá a nepřekvapuje. Nejsme si úplně jistí, co tohle může znamenat. Maiev měla pod zámkem Illidari, nutno podotknout, že bez řádného dohledu, a držela také samotné Illidanovo tělo i po tom, co se pokusila zavraždit jeho bratra. 

 

Jsme nesmírně zvědaví, co se stane s Jarodem, Shandris a jejich snahou vytvořit novou skupinu Strážců (Watchers). Přijde nám, že Dozorkyně se staly z vážené a důvěryhodné organizace nočních elfů spíše jakousi nebezpečnou, nevyzpytatelnou a odpadlickou frakcí. Jsou naprosto bez jakéhokoli dozoru ze strany Darnassu a nic se nemění také na tom, že Maiev stojí zcela neotřesitelně v jejich čele. V jednom momentu v úvodní questové linii demon hunterů jsme svědky, jak se svěřuje Cordaně, že se jako zrádkyně jejich řádu bude zodpovídat Nejvyšší radě (High Council). Jenomže nemáme nejmenší tušení, kdo nebo co je Nejvyšší rada a zda je Maiev jejím členem. Zcela jisté je, že ať už jsou kdokoli (nebo cokoli), vůbec nezpochybňují Maievino vedení Dozorkyň, a to ani s ohledem na skutečnost, že se pokusila zavraždit jednoho z vůdců Kaldorei.

 

Budoucnost

Co se tedy stane s Maiev? Zůstane, alespoň co víme, v čele všech Dozorkyň. Se svým bratrem dopomůže k porážce Desdela Stareye a zdá se, že pokud jsou mezi nimi nějaké neshody, jsou naprosto zanedbatelné. Jenže tato situace jen vzbuzuje další a další otázky. Události příběhové linky Val'sharah zanechávají své stopy na kultuře nočních elfů. Dalo by se očekávat, že události, jako je invaze Plamenné legie, návrat do Suramaru a události v Azsuně, budou mít na národ nočních elfů také svůj vliv. Maiev i Jarod jsou právě ze Suramaru. V tuhle chvíli ale absolutně nevíme, jakou roli bude Maiev hrát v budoucích událostech. Objeví se v Nightholdu? Gul'dan přeci ukradl Illidanovo tělo, které ukrývala. Bude se snažit získat ho zpět?

 

A co potom? Ve Wolfheart Maiev dala jasně a otevřeně najevo své "xenofobní" názory a přesvědčení. Copak se jich vzdá a začne bránit Azeroth před Legii? Bude to ona, kdo pomůže zavřít portál v Sargerasově hrobce? Je třeba si uvědomit, že jako malá byla Maiev kněžkou Elune právě v tomto bývalém chrámu. Budou Malfurion a Tyrande schopni s Maiev nakonec spolupracovat? A bude toho schopna ona? Stalo se toho mězi nimi spoustu špatného, a co je třeba uvést na pravou míru, ne vše bylo Maievinou vinou. Zatímco se ona pokoušela připravit o život Malfuriona, byla to Tyrande, která likvidovala Dozorkyně, které plnily svou přísahu a snažily se držet pod zámkem nebezpečné šílence. Tyrande sice byla vůdkyní nočních elfů, jenomže neměla absolutně žádnou moc nad samotnými Dozorkyněmi. Vzhledem k tomu, že Maiev je stále v čele této organizace, není vůbec divu, že nikoho z nich absolutně nazajímá, co má asi Tyrande na srdci. 

 

Už teď se nemůžeme dočkat toho, jakou roli bude hrát Maiev v dalším vývoji, a to nejen v Nightholdu, patchi 7.1.5 nebo 7.2, ale vůbec v celém Legionu. Co se asi stane?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

sw1tchCZ 13.01.2017 12:15

Článek dobrý, jen mi přišlo mohl být kratší protože se tam pořád dokola řešila jedna a ta samá věc... Nicméně, je pravdivý... Když sem založil DH a viděl sem Maiev říkal sem si, ok je tu osvobozuje mě a je pořád skoro stejně posedlá Illidanem (hmm possible love story? to už jinak není možný ), takže schválně jak na ní budou reagovat jiní NE, Jarod, a vůbec jak se naváže nebo jak se vysvětlilo Wolfheart... A pak při questění ve Val'sharahu s Jarodem okolo BRH se dozvím, že to skoro vypadá na retcon Wolfheart? Nebo, že Blizz zapomněl, co se tam stalo? S tímhle mě během Legionu trochu štve...
Jinak Maiev je fakt dost divná, teď v Legionu jí skoro mam rád, teda alespoň během questění v tom BRH sem jí snad i chápal (jako to co dělala, ne to co s ní udělal Blizz), ale během čtení Illidana bych jí nejradši uškrtil... Její chování vůči A'dalovi mluvilo za vše...

sharlay@λy 12.01.2017 22:31

Super článok dík

more more more

Muradin 12.01.2017 19:04

Ano o tom jsem přemýšlel už od doby, kdy jsme věděli o Maiev v Legionu. Pokud by se toho dobře využilo mohlo by z Maiev udělat velmi zajímavou postavu. Tohle je ale věc, která mě v poslední době mrzí. Furt bojujeme se Starými Bohy, Plamennou Legií a já bych přitom rád řešil věci na Azerothu nějaké politicko-vojenské apod. Prostě jako v prvních Warcraftech. Ve WoD jsem byl nadšený, že tu konečně máme jen záporáky z masa a kostí. No a všichni víme jak to bohužel dopadlo. Takže nějaké s nějakou větší odpovědí si myslím, že se nesetkáme. Teda né v Legionu přímo.
Teď tu máme samé výborné články. Děkuji.

EmperorNight 12.01.2017 21:52

Ono otázka je co udělá Blizzard s WoWkem až (jestli) porazíme definitvně plamennou legii na té jejich planetě a potažmo sestřelíme Sargerase.
Protože pokud budou chtít dál vydávat datadisky, tak bych se nedivil, kdyby se rozhořela nějaká válka na Azerothu mezi, jak ty říkáš, frakcemi z masa a kostí

sw1tchCZ 13.01.2017 12:02

@EmperorNight Void Lords sends their regards

12.01.2017 18:40

tyhle dilemata nastesti nemusim resit ridim se jen tim co je ve hre knizky beru jen jako 50/50 pravdu protoze ve finale blizzard muze nejakou cast historie pridat do hry podle jeho predstav a knizka co byla pred 15 rokama napsana bude jen naprostej blabol co se hrou nebude mit nic spolecnyho jediny cim by se blizzard mel ridit sou jen jeho vlastni knizky jako kroniky atd. a zbytek knizek bych bral jen jako pravdepodobnou historii

Ferion 12.01.2017 15:45

Ten pocit, když už ve War III jsem doufal, že už ji nikdy neuvidím a ona si tu furt vesele moralizuje ...

Eldera 12.01.2017 15:11

Super článek
Jsem moc ráda, že je konečně něco i o Maiev. Doufám, že se konečně ukáže, jaká doopravdy je. Já ji nikdy neměla ráda. Na její příběh se moc těším, docela by mě zajímalo jak to s ní v Legion dopadne.

Praotectrekkie 12.01.2017 13:27

Trošku bych opravil překlad textu ve druhém odstavci (četl jsem na blizzardwatch originál). Jarod Shadowsong se Shandris Feathermoon neměl být "obviněn z vytváření nových Strážců (Watchers), kteří by nahradili skupinu vedenou právě Maiev." ale "pověřen vytvořením nových Strážců (Watchers)..." - sloveso "charge" má oba významy dle kontextu.

Stankii 12.01.2017 19:24

Napraveno, děkuji za postřeh

EmperorNight 12.01.2017 13:01

Jedním hltem jsem to přečetl.
Moc děkuji za skvělý článek :-)
Koukám, že o lore Warcraftu se musím ještě hoooooooodně učit :-D Já měl celou dobu za to, že Maiev je hodná a dobrá a vše je ok. Je fakt, že jsem se s ní setkal naposledy asi ve Warcraftu 3 a pak až na Legionu :-D

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet