Patch 7.3.5 - Rozbor úvodních cinematiců

  patch 7.3.5    cinematic    before the storm   

 

I když mají oba úvodní cinematicy pro patch 7.3.5 dohromady jen pět minut, jsou plné informací. A nemyslím jen těch vyřčených. Když se zadíváme pozorněji a začneme si všímat detailů, dá se z obou cinematiců vyvodit spousta zajímavých věcí. Především proto, že patch 7.3.5 zcela očividně buduje cestu novému datadisku.

 

Cinematicy

 

 

 

Rozbor

 

Děj obou cinematiců se váže ke stejné události: k poražení Plamenné legie. Přesto je však atmosféra ve Stormwindu i Orgrimmaru značně odlišná. Zatímco lid Stormwindu se raduje spolu se svým králem, jak je na tom lid orgrimmarský, se můžeme jen dohadovat. Zde se totiž žádný nadějeplný proslov ke shromážděným masám nekoná. Vůdci Hordy se sice shromáždili na oslavné hostině, ale nálada v místnosti je všechno možné, jen ne slavnostní. To se sice pokusí změnit Baine, ale většina z nás nejspíš cítila, že tam... něco chybí.

Povím vám, co to je – je to to, čím naopak Anduin skoro přetékal. Naděje navzdory prožitým útrapám, kuráž navzdory ztrátám, které obě strany utrpěly. A touha předat tohle všechno svým poddaným, dát jim najevo, že už se nemusí bát.

 

Naproti tomu Temná paní se zahalila chmurami a obestírá ji jakýsi prazvláštní neklid. Buď jako by tušila, že ještě není po všem, nebo jako by nebyla spokojená s tím, jak předešlá "kapitola" historie Azerothu dopadla. Sama neřekne ani půl slova, a když se Baine rozhodne zastoupit ji a předat svým spolustolovníkům alespoň trochu té kuráže, ani tehdy se neobtěžuje promluvit, jen mu lhostejně pokyne. Fajn, mluv si.

 

Běžte si pustit cinematic znovu. A zaměřte se na moment, kdy Baine provolá "Za Hordu!" a zvedne korbel k přípitku. Všimněte si, kdo všechno zareaguje. Nebo spíš... s kým to ani nehne. Sylvanas dál sedí jako vytesaná z ledu, Nathanos ji věrně napodobuje. Ani Gallywix se k přípitku nepřipojil – ten očividně jen čekal, až ten pitomý tauren konečně přestane žvanit, aby si mohl jít přihřát polívčičku.

a6xto3sht0_3ae94adecd52e821bfd5bb6f4f40d181f1550070_1516578233_5928.jpg

A ještě něčeho si můžeme povšimnout. A sice toho, jak jsou vůdci Hordy rozesazení. Nemohu si pomoci, ale nepřijde mi jako náhoda, že se Sylvanas záměrně co nejvíc odtáhla od všech, z jejichž strany snad tuší budoucí potíže. Saurfang a Baine, kteří by společně s ní měli tvořit to nejsilnější jádro Hordy, sedí na úplně opačné straně stolu. Stejně tak Gallywix, jehož přítomnost je Sylvanas zcela očividně velmi nepříjemná (tedy až do doby, než si ji získá objevem azeritu). Namísto toho se Sylvanas obklopila svým důvěrníkem Nathanosem a Lor'themarem, s nímž jednak sdílí stejný původ, a jednak nejspíš předpokládá, že on jí žádné problémy dělat nebude.

 

A než řeknete, že to moc překombinovávám, je důležité si uvědomit, že oni se takhle nerozsadili sami. Rozesadil je tak Blizzard. Každý cinematic vypráví drobný, dvouminutový příběh, a ten příběh vypadá přesně tak, jak jeho autor chtěl, aby vypadal. Na těchto cinematicích kromě spousty jiných talentovaných lidí pracovala také Christie Golden, a to, co se v nich děje, tedy pochází částečně z hlavy spisovatelky, která je zvyklá pracovat s detaily, které v budoucnu mohou znamenat něco víc. Zároveň nezapomínejme na to, že je to právě ona, kdo pracuje na knize Before the Storm. Na knize, která propojí Legion a Battle for Azeroth a jejímiž hlavními hrdiny budou Anduin a Sylvanas.

(Kniha vyjde 12. června 2018. Zde se můžete podívat na zveřejněný prolog.)

 

V této knize se mimochodem bude konat oslava i pro orgrimmarský lid. Ale asi vás nepřekvapí, že ani zde Sylvanas nenabídne k lepšímu žádná podnětná slova, jako tak učinil Anduin. Namísto toho jen projede davem jako na přehlídce. Zároveň je z této části textu jasně patrné, jak se staví k jednotlivým rasovým vůdcům – jsou to stejné pocity, které čiší i ze cinematicu.

 

Vynořili se, připravení k pochodu. Sylvanas se postarala o to, aby tomu nikdo neříkal "přehlídka". Jinak by někdo mohl očekávat podobnou událost, za kterou se tehdy přimlouval Garrosh.

Varok Saurfang na ni čekal v hlavních prostorách pevnosti. Obklopovala ho čestná stráž veteránů. Sylvanas měla v plánu projet celým městem na hřbetě svého kostlivého koně a postupně k sobě přibírat jednotlivé rasy Hordy a jejich vůdce. Žádného z nich neměla příliš v lásce, ale byl to Varok Saurfang, ke komu chovala alespoň nějaký respekt, byť skoupý. Byl inteligentní, silný, divoký... a stejně jako Baine loajální. Ale přesto v orkových očích vždy zahlédla něco, co ji nutilo mít se před ním na pozoru. Byl to pocit, že pokud někdy nenapravitelně pochybí, mohl by ji klidně vyzvat na souboj. Nebo se dokonce postavit proti ní.

 

Myslím, že není třeba, abych cokoli dodávala. Jen se všichni – příznivci i odpůrci Sylvanas – soukromě zamyslete nad tímto: jak velká je podle vás pravděpodobnost, že Sylvanas v Saurfangových očích dříve nebo později opravdu dramaticky pochybí?

Nejspíš je dobře, že Saurfang neviděl hladový pohled, s nímž jeho nynější náčelnice hleděla na azerit. Protože jak sám Varok řekl, ze Silithu nikdy nevzešlo nic dobrého. Pamatujme na to...

9g2c787i2b_930517764fc8a34d2a43eac3a87f95945d1d8118_1516578241_6337.jpg

Nepřipravení vůdci?

 

Anduin Wrynn, král Stormwindu, a Sylvanas Windrunner, náčelnice Hordy, oba nabyli novou moc dříve, než na to byli připraveni.

Tak začíná anotace k Before the Storm. Jenže i když jsou si Anduin a Sylvanas v něčem podobní, zároveň se také v mnohém liší.

 

Je to patrné i ze cinematiců. Anduin podle všech náznaků cítí hluboké sepětí se svými lidmi a snaží se je v těžkých chvílích povzbudit na duchu. Někoho by ale možná mohlo zarazit, proč před ně předstoupil sám. Proč stojí Greymane v davu, místo aby stál po Anduinově boku? Osobně v tom vidím zřejmou známku Anduinova osobnostního růstu. Na začátku Legion ztratil otce a nějakou dobu mu trvalo, než se z toho vzpamatoval. A i nyní mu málem selhal hlas, když se o svém padlém otci rozhovořil. Zároveň je ale vidět, že ho tvrdá zkušenost vnitřně posílila. Jeden z výrazných přelomů v jeho životě jsme mohli vidět při jeho návštěvě Broken Shore, další vidíme tady. Anduin nám konečně dospívá. Už nepotřebuje, aby ho někdo vodil za ručičku. A Greymane se dost možná sám rozhodl dát mu prostor a pouze sledovat z povzdálí, jak si mladý král vede. A podle souhlasného výrazu si z jeho pohledu rozhodně nevede špatně.

 

A na druhé straně tu máme Sylvanas, která jako by Hordu jakožto celek sotva brala na vědomí. Než ji ale začneme kritizovat, zamysleme se, proč tomu tak je. Odpovědi můžeme najít opět v ukázkách z Before the Storm.

 

Sylvanas Windrunner, někdejší generál hraničářů Silvermoonu, Temná paní Opuštěných a nynější náčelnice mocné Hordy, nesla velmi nelibě, že byla nucena dorazit do Orgrimmaru. Jako by byla pes, po kterém se chtělo, aby předvedl všechny své kousky. Toužila po návratu do Undercity. Postrádala jeho stinná, vlhká zákoutí a uklidňující ticho.

 

Sylvanas možná přijala svůj úděl náčelníka, ale Orgrimmar za svůj domov rozhodně nepřijala. A její vztah k ostatním rasám Hordy je mírně řečeno velmi vlažný. A rasoví vůdci si toho samozřejmě nemohli nevšimnout.

 
Varok Saurfang, vůdce orků, a Baine Bloodhoof, taurenský náčelník, přiměli Sylvanas, aby se aspoň ukázala na veřejnosti. Chtěli po ní alespoň nějaké gesto, které by označilo konec války. Udatní válečníci Hordy, kterou vedeš, bojovali a umírali, aby ochránili náš svět před Legií, prohodil k ní mladý býk. Stačilo málo, a byl by ji otevřeně pokáral.
Sylvanas si rozpomněla na Saurfangovo jemně zastřené... varování? Výhrůžku? Jsi velitelkou celé Hordy – orků, taurenů, trollů, krvavých elfů i goblinů, stejně jako Opuštěných. Na to nesmíš nikdy zapomínat, pokud nechceš, aby na to zapomněli oni.
Co nezapomenu, orku, pomyslela si s hněvem, jsou tato slova.

 

Člověk musí skoro až přemýšlet, proč vůbec post náčelníka přijala. Očividně jí nedělá nic jiného než vrásky. Tak proč tedy? Nedokázala odmítnout, když si ji Vol'jin osobně vyvolil a své rozhodnutí zdůvodnil tím, že si její nástup na trůn přejí dokonce i duchové loa? Sylvanas rozhodně není ten typ člověka, který by něco udělal jenom proto, že se to po něm chce. Musela to chtít i sama. Spíš se ale čím dál tím víc zdá, že ji nevedly zrovna obětavé motivy. Spíš jako by ji napadlo, že z pozice náčelníka celé Hordy bude moci mnohem jednodušeji přetvářet svět k obrazu svému, než kdyby zůstala jen královnou nemrtvých a musela se zodpovídat jinému náčelníkovi.

Ale už nyní si uvědomuje, že toto rozhodnutí možná bylo unáhlené. A že by bývala udělala lépe, kdyby vycouvala.

 

"Baine a Saurfang a ostatní říkají, že jim nevěnuji dostatek pozornosti. Mí lidé zase říkají, že se jim věnuji až moc. Ať už udělám cokoli, někdo s tím má problém. Copak takhle se dá vládnout?" Sylvanas potřásla hlavou. "Budiž proklet Vol'jin a jeho loa. Měla jsem zůstat ve stínech, kde jsem mohla efektivně pracovat, aniž bych se musela někomu zodpovídat."

Kde jsem mohla konat, jak se mi zlíbilo.

Nikdy tohle nechtěla. Ne doopravdy. Jak řekla Vol'jinovi už dříve, líbila se jí její moc a to, že měla nad někým vládu, ale jedině když tak mohla činit nenápadně. Ale Vol'jin jí doslova se smrtí na jazyku přikázal, aby udělala přesný opak. Protože loa, které ctil, mu darovali vizi.

 

V traileru na Battle for Azeroth ale vidíme úplně jinou Sylvanas. Vidíme Sylvanas, která stojí v čele svých vojáků se vztyčenou hlavou a jediným zvoláním "Za Hordu!" vlije všem, kteří za ní stojí, novou energii do žil. Jenže tam se nebojovalo za hlavní město Hordy. Bojovalo se za její milované Undercity. Můžeme tedy očekávat stejný zápal, pokud by se obě armády střetly před branami Orgrimmaru...?

9ujd8vqpex_01040fc98ec08fb95a063d06d2aad8f2f8df122b_1516578237_7451.jpg

Vábení azeritu

 

Přesuňme se teď k samým závěrům obou videí. Anduin i Sylvanas dostali od svých nohsledů něco, co nejspíš brzy změní osud světa. Azerit.

Azerit je minerál, který zároveň představuje vykrystalizovanou krev Azerothu. Když Sargeras vrazil do Azerothu svůj meč, zranil planetu a dost možná i samotnou Titánku v jeho nitru. Oblast Wound in the World v Silithu tak nyní představuje obrovské naleziště tohoto nesmírně cenného zdroje.

Oba vládci si zjevně dobře uvědomují, o jak významný objev jde. I když jejich postoje k němu se zdají dosti odlišné: Anduin jedná spíše opatrně a chce napřed získat více informací, zatímco Sylvanas vypadá jako dítě, které zamkli přes noc v cukrárně. Oba jsou však podle všeho azeritem naprosto uchváceni. Co v ten moment asi cítili? Z jejich výrazů by člověk snadno mohl získat dojem, že je ve hře nějaká nadpřirozená síla. Vnímali jen obrovskou moc, která z úlomku minerálu nejspíš prýštila? Nebo v tom bylo ještě něco víc? Je možné že azerit Sylvanas zatemnil mysl?

 

Od chvíle, kdy jsme měli možnost zhlédnout závěrečný Antorus cinematic, se pořád dokola omílá otázka, jestli je náhoda, že se Sargeras zaměřil na Silithus. Chtěl prostě jen Blizzard využít lokaci, o kterou od Vanilly nikdo pomalu ani nezavadil? Co když není náhoda, že byl právě zde kdysi pohřben jeden ze Starých bohů? Nemůžeme nejspíš vyloučit možnost, že azerit nebude tak "čistý" zdroj, jak by se nám líbilo. Samotná jeho moc je velmi znepokojivá. To, odkud pochází, je přímo děsivé.

A když už jsme u toho – jak se Gallywix dozvěděl o azeritu? A proč zrovna on o něm věděl jako první? Člověk by řekl, že když vám někdo zabodne titánský meč do planety, že tam dvě největší mocnosti onoho světa hned budou chtít poslat své zvědy. Ale Sylvanas se o azeritu dozvěděla teprve od Gallywixe a Aliance až díky aktivitě Hordy.

 

A to jsme ještě ani nezmínili fakt, že se Aliance i Horda nyní fixuje ne zcela adekvátním směrem. Naštěstí tu máme pár neutrálních činitelů, kteří nám rádi připomenou, co je skutečně důležité: vyléčení Azerothu. Při questění v Silithu na vás budou apelovat Khadgar a Magni Bronzebeard, abyste přivedli svou frakci k rozumu. Khadgar se odmítne na těžbě azeritu jakkoli podílet a odebere se do Karazhanu, aby se poradil s moudrostí skrytou v místních knihách. A Magni, chudák, podle všeho trpí skoro stejně jako Azeroth sám:

 

Chápou vůbec vůdci Alianci a Hordy, o co spolu bojujou? Tenhle materiál, co vyvěrá z rány, je životní síla samotnýho Azerothu! Musíme její ránu vyléčit, ne zneužívat její moc! Azeroth je jediný domov, který máme. Nemůžeme dopustit její smrt! Věřím ti a vím, že tvůj hlas má velkou váhu. Musíš Alianci/Hordu přimět, aby přestala blbnout! Je to jediná naděje, kterou náš svět ještě má...

 

My každopádně víme, kam tohle všechno povede. Viděli jsme trailer na Battle for Azeroth. Válka je nevyhnutelná. A schyluje se k ní už nyní – to ostatně napovídají i dialogy frakčních vůdců na ambasádách. Přesto však může být dosud neznámé příběhové pozadí důležité. Rozhodne se Sylvanas zcela vědomě pro válku? Nebo to bude celé trochu složitější?

Nesmíme zapomínat, že u Anduina i Sylvanas bylo naznačováno spojení se Starými bohy. A ačkoli dosud nevíme, zda jsme náznaky Il'gynotha pochopili správně, nedá se popřít, že se tu děje něco velmi podivného. Snad se nám brzy podaří nahlédnout pod povrch a odvrátit katastrofu, než Azeroth zničí sám sebe.

 

Časté dotazy ohledně cinematiců

 

V souvislosti se cinematicy slýchám často dva dotazy, které bych ráda zodpověděla.

 

1) Kdo je trollka ve videu Hordy? A proč zde Darkspeary nereprezentuje Rokhan?

Trollka se jmenuje npc #53081 a na WoWpedii je vedená jako jeden ze "secondary leaders", tedy druhotných vůdců, kmene Darkspear, na stejné úrovni jako Rokhan. Proč se ale Blizzard rozhodl pro Bwembu a ne pro Rokhana, to je mi záhadou stejně jako vám.

 

2) Kdo je zahalená osoba v modrém oděvu na konci obou cinematiců?

Jde o agenta SI:7, který dohlíží na těžební operaci Hordy. Můžete to poznat jednak díky tomu, že má prakticky totožný oděv jako Mathias Shaw v aliančním cinematicu, a jednak je to naprosto logické. Poslední scéna je totožná pro oba cinematicy a má tudíž zobrazovat roli Aliance a Hordy v Silithu. Horda těží azerit, Aliance sleduje.

 

Jakékoli další dotazy či nejasnosti vám ráda zodpovím v komentářích.

 

Další spekulativní články:

 


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Šamanpaňské 22.01.2018 13:22

Nevím, ale ta horda se mi zdá fakt plná chaosu Alliance (když nepočitám to s Onyxií) měla Variana a po jeho smrti jeho syna Anduina a všechno v pohodě šlapalo.

Pak je tady horda která měla Thralla - elementy > horda , tudíž pak Garroshe který měl jiné představy o hordě takže taky konec , potom Vol"jina který umřel na bodnutí 110 lvl NPC a nakonec sebrance velí Sylvanas, která je samé tajemství a chová se dost emo jako každý forsaken .

Nějak se mi nezdá že by Sylvanas měla zůstat déle warchief podle mě se něco stane protože Sylvanas u mě fakt warchief není, nejraději bych tam viděl Baina, ale uvidíme jak se to vyvrbí

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet