Patch 8.3 – Azshařin skutečný plán odhalen

  azshara    n'zoth    xal'atath   

Myslíte si, že role Azshary ve WoW skončila, když ji v závěru raidu Eternal Palace N'Zoth odtáhl do svého panství? Ani zdaleka. V patchi 8.3 se s ní potkáme znovu. A konečně se dozvíme její finální plán.

 

Článek obsahuje příběhové spoilery.

 

Vzpomínáte si, jak jsme se v patchi 8.2 nepřízní osudu ocitli v Azshařině říši Nazjataru, kde ztroskotaly lodě našich frakcí? K naší nedobrovolné návštěvě Nazjataru nedošlo jen kvůli Azshařině zlovůli. Šlo o součást pečlivě připraveného plánu, na kterém se královna nag dohodla se Sylvanas Windrunner. Pod závoj tohoto plánu nahlédneme díky flashbackovému dialogu obou intrikánek:

 

Azshara: "Jsme tedy dohodnuty. Já zařídím, aby se obě flotily rozbily o mořské dno, a tvůj šampión mi přinese dýku."

Sylvanas: "A tím získáš klíč potřebný k osvobození Starého boha z jeho pout... čož jej učiní zranitelným."

Azshara: "Křivdíš mi, náčelnice. Jsem koneckonců svému pánovi stejně oddaná jako ty svým poddaným."

Sylvanas: "Vskutku. Jen se ujisti, že jakmile budeš mít všechno, co potřebuješ, tak se našich hostů zbavíš. Ať nikdo z "hrdinů" neuteče."

Azshara: "Obdivuji tvou bezohlednost, Windrunner. Zdá se, že naše zájmy se shodují... prozatím."

Sylvanas: "Prozatím."

Azshara: "Zrádná smrtonoško! Copak si myslíš, že jsem slepá vůči temnotě, kterou se chystáš rozpoutat?"

 

Sylvanasiným šampiónem, o němž se hovoří na začátku dialogu, je samozřejmě Nathanos, a dýkou Xal'atath, kterou Sylvanas uzmula v rámci příběhové linky Crucible of Storms a se kterou Nathanos po příchodu do Nazjataru zmizel neznámo kam. Teď už víme, co bylo jeho tajnou misí od Sylvanas. Azshara měla podle dohody dýku použít, aby se dostala N'Zothovi na kobylku – pyšná královna samozřejmě neměla ani na vteřinu v plánu Starému bohu sloužit. Chtěla se jej zbavit. Do celého plánu jsme se však připletli my a Azsharu vyrušili. Ta tak nemohla své záměry naplnit – místo toho byl N'Zoth plně osvobozen a Azshara se stala jeho vězněm.

 

Příběh patche 8.3 nás zavede mimo jiné do Ny'alothy, hlavního centra operací Starého boha N'Zotha. Toto dříve potopené město se stane dějištěm raidu, ve kterém budeme bojovat s N'Zothovými stvůrami i N'Zothem samotným. V rámci encounteru s bossem Dark Inquisitor Xanesh pak znovu narazíme na Azsharu, kterou vynalézavá inkvizitorka mučí, aby ji podrobila vůli svého pána. Podle dialogů to vypadá, že po poražení tohoto bosse Azsharu osvobodíme a ta nám pak konečně vyjeví svůj plán, co s čepelí Černé říše vlastně zamýšlela.

tmu1f3kbrf_41292dccdb1ce9c5026b04fe60089fd85a2fd8fd_1570537375_7223.jpg

"Osvoboďte mne! Jenom já mám v držení věc, která může znamenat porážku N'Zotha! ... Dobře poslouchejte, protože to nebudu opakovat. Navzdory tomu, jak se teď N'Zoth kasá, byl odjakživa nejslabší ze svých druhů. A ještě zbývá jeden pozůstatek jejich moci, který můžeme obrátit proti němu. Vrazila bych tu dýku do jeho nečistého srdce sama... kdybyste mi nepřekazili plány. Ale na tom teď nezáleží. Xal'atath je vaše, smrtelníci. Bodněte přesně. Pokud vaše první rána selže, nepřežijete dost dlouho, abyste mohli zasadit další."

 

Vypadá to, že právě Xal'atath je odpovědí na otázku, proč s N'Zothem zameteme v rámci jednoho raidu. V cutscéně s názvem N'Zothova smrt sice dýka nefiguruje, ale je pravděpodobné, že v závěru N'Zothova encounteru určitě ještě nějaká cutscéna nebo cinematic bude a na použití dýky Xal'atath dojde. Uvězníme N'Zotha v dýce? Šlo by o poměrně rafinované obejití pravidla "Staré bohy nelze zabít, jinak se Azerothu začnou dít nepěkné věci". Ale proč ho zabíjet, když stačí uvěznit?

A pokud by se ukázalo, že nejnovější údajný leak nového datadisku je pravdivý, mohla by Xal'atath například představovat něco jako bránu mezi naším světem a Shadowlands. Koneckonců původ této dýky zatím není zcela vyjasněn a Blizzard zde tak má dostatek manévrovacího prostoru pro dodatečné lore.

 

Ještě tu ale máme jednu divokou kartu, a sice Sylvanas. Ta nyní po opuštění Hordy může veškerý svůj čas investovat do svých vlastních plánů, které jsme zatím jenom drobně poodkryli. Z její promluvy v závěru War Campaign vyplývá, že chce, aby armády Azerothu bojovaly proti N'Zothovi. Ale nechce to proto, aby ochránila Azeroth před tímto zlem. Ale proto, aby se v této válce hojně umíralo. A nakonec má i N'Zoth samotný sloužit Smrti. Ne nadarmo je nyní asi nejoblíbenější teorií budoucího WoW obsahu to, že se opravdu podíváme do Shadowlands. Jde koneckonců o sféru smrti, a Sylvanas o smrti (či spíše Smrti s velkým S) přednáší velmi výmluvně a velmi naléhavě.

 

Azshara v rozhovoru se Sylvanas říká, že "se jejich zájmy shodují". Z toho vyplývá, že i Sylvanas se hodí, pokud bude proti N'Zothovi použita Xal'atath. Zároveň však víme, že Sylvanas chce, aby i N'Zoth "sloužil smrti". Znamená to prostě jen to, že má zemřít, či spíše být odklizen kamsi do nevědomí? Nebo má Sylvanas nějaké bližší povědomí o tom, co přesně se stane, když někdo N'Zothovi proklá srdce dýkou Černé říše? Stane se tak něčím poddaným? Poddaným Smrti? Je možné, že Smrt je ve světě WoW nějaká další entita, s níž jsme se zatím nesetkali? Může jít o vládkyni Shadowlands a případně o další osobu, se kterou Sylvanas uzavřela nějakou dohodu. Nebo se možná jako vládkyně smrti vidí sama Sylvanas. Sylvanas byla posledním majitelem dýky Xal'atath a Azshaře ji vlastně jen zapůjčila. Je pravděpodobné, že bude chtít dýku zase zpátky, a to i s uvězněným N'Zothem. Chce si Starého boha vystavit někde doma nad krb a opájet se vlastní mocí? Spíše to vypadá, že realita bude zlověstnější. Co asi Azshara myslela tím "Zrádná smrtonoško! Copak si myslíš, že jsem slepá vůči temnotě, kterou se chystáš rozpoutat?" Co se chystá Sylvanas rozpoutat, epidemii smrti? Že by nakonec opravdu něco bylo na oblíbených teoriích o tom, že chce Sylvanas vymýtit veškerý život na Azerothu, aby nás z nějakého důvodu dostala do Shadowlands?

 

Prozatím bude nejlepší, když si počkáme na BlizzCon, aby se nám konečně potvrdilo, zda bude další datadisk opravdu o Shadowlands nebo o něčem úplně jiném. Jakmile se tato možnost potvrdí nebo vyloučí, bude se dát na dosud známých informacích stavět dál. A to bychom se ještě mohli ptát, jak do toho všeho zapadá Král lichů Bolvar, který má také poměrně zásadní napojení na koncept smrti a který podle všeho začne být v nadcházejícím příběhu opět relevantní...

 

Související články:

Nejnovější údajný leak nadcházejícího datadisku

Patch 8.3 – cinematicy

Vrátí se další datadisk k Bolvarovi, Králi lichů?

Teorie o Shadowlands

Ny'lotha raid


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

MarcoS 28.10.2019 20:48

Tieto teórie píšete sami alebo skladáte dohromady?

Bellatrix 29.10.2019 21:06

Dialogy jsou datamining od WoWheadu, zbytek je z mé hlavy.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Bellatrix 29.10.2019 21:07

@Bellatrix A samozřejmě ty vedlejší teorie, na které se v článku odkazuje, jako je "leak" o Shadowlands, tak ty kolují netem od spousty různých lidí.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Sarder 28.10.2019 15:02

Motto Sylvanas Windrunner: "The Goal of All Life is Death"

Numenoran 28.10.2019 08:48

Mám taký silný pocit pokiaľ to teda blizzard nedomrví😂 že celý tento datadisk je len nejaký prolog do ozaj nadupaného datadisku na ktorý možno budu hráči s radosťou spomínať 🙂 aj keď úprimne keby sa niekto Bolvara opýtal tak by určite Vulpery ako DK nestvoril 😂😂😂😂 je to smiešne také roztomilé zvieratko aby bolo stroj na zabíjanie.

Kaspo 28.10.2019 09:39

Tak neviem, keď potrebuješ armádu nemŕtvych bojovníkov (čítaj DK), tak ti je jedno či to bude polorobotický gmom, alebo vulpera Hlavne, že to dokáže používať zbrane a má to viac rozumu ako obyčajný skeleton, ktorý sa rozpadne v závane vetra.

Horm 28.10.2019 10:40

@Kaspo Přesně. Vždyť jak ,,smrtící'' byl pohled kocoura v botách ze Shreka 😄. Podobně to můžou použít i lištičky. . . . Jen si tak říkám, že po přeměně na DK už tak kouzelný kukuč mít nebudou. 😄😄😄

cerberos 28.10.2019 14:55

Hormuž to vidím jasně v dalším datáči se nebude jmenovat World of Warcraft,ale World of vulpera DK"s !! bude se to tam hemžit death knight vulperami,že bude až moc veselo)

Hromovapest 28.10.2019 06:56

Vtom budou Ilumináti .Jinak to nevidím :-)

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet