Plamená Legie

Titáni a řád

N

ikdo přesně neví, jak vypadal zrod vesmíru. Někteří mají za to, že na začátku byl ohromný kosmický výbuch, který vyslal nekonečné množství světů do prostor Velké temnoty – světů, které měly být jednou domovem mnoha úžasných a děsivě odlišných forem života. Jiní věří, že vesmír tak, jak jej známe nyní, byl stvořen vcelku, jedinou, všemocnou bytostí. Přestože je přesný původ chaotického vesmíru neznámý, je nezpochybnitelné, že vznikla rasa mocných bytostí, které měly vnést pořádek do různých světů a zajistit budoucnost těch druhů, které budou následovat jejich kroky.

Z

odlehlých koutů kosmu vzešli titáni, ohromní, kovem potažení bohové, aby se pustili do práce ve světech, na které narazí. Formovali tváře světů vztyčováním pohoří a vyhrabáváním širých oceánů. Nadýchali oblohu a dali vzniknout neklidným atmosférám – to vše bylo součástí nevyzpytatelného, dalekosáhlého plánu, který měl za cíl z chaosu vytvořit řád. Primitivní rasy dokonce obdařili schopnostmi starat se o jejich dílo a udržovat ve světech pořádek.

T

itáni, nad kterými vládla privilegovaná vrstva známá jako Panteon, vnesli v prvním období tvorby řád na stovky miliónů světů roztroušených po celé Velké temnotě. Vlídný Panteon, který se snažil své mnohačetné světy chránit, se měl vždy na pozoru před hrozbou útoku děsivých, mimoprostorových bytostí ze Spletitého podsvětí. Podsvětí, mimoprostorový rozměr chaotické magie, která spojovala bezpočet světů celého vesmíru, bylo domovem spousty zlovolných, démonických bytostí, které prahly pouze po ničení života a vysávání energie živoucího vesmíru. Vlídní, obětaví titáni, neschopní představit si zlo či podlost v jakékoliv formě, se snažili najít způsob, jak se neustálé hrozby démonů zbavit.

Sargeras a zrada

A

by se mohl Panteon postavit na odpor démonickým bytostem, které putovaly ze Spletitého podsvětí do světa titánů, pověřil největšího válečníka, Sargerase, aby plnil úlohu první linie obrany. Sargeras, ušlechtilý obr odlitý z bronzu, plnil svůj úkol bezpočet tisíc let. Vyhledával a ničil démony všude, kde na ně narazil. Za celé věky se Sargeras setkal se dvěma mocnými démonickými rasami, přičemž obě spojovala touha po moci a nadvládě nad hmotným vesmírem.

E

redarové, zákeřná rasa ďábelských čarodějníků, používala svou černokněžnickou magii, aby si podrobila spoustu světů, na které vtrhla. Původní rasy v těchto světech působením chaotických sil Eredarů zmutovaly a samy se staly démony. Přestože Sargerasova téměř neomezená moc byla víc než dostatečná, aby zlovolné Eredary porazil, měl značné potíže s nápravou poškozených bytostí a vše pohlcujícím zlem. Nedokázal pochopit takovou zkaženost a zášť, a tak upadl do tíživé deprese. Navzdory stále tísnivějšímu pocitu se Sargeras celou dobu snažil vyčistit vesmír od černokněžníků, které vrhal do hluchých míst Spletitého podsvětí. Jak se Sargerasovy rozpaky a deprese prohlubovaly, musel se vyrovnat s další skupinou, která se snažila narušit pořádek titánů. Nathrezimové, temná rasa upírských démonů (známých také jako pánové děsu), vyrazila, aby dobyla zalidněné světy, napadla jejich obyvatele a změnila je ve stíny. Ohavní a pletichářští pánové děsu postavili celé národy vzájemně proti sobě manipulací s bezduchou záští a nedůvěrou. Přestože Sargeras Nathrezimy snadno porazil, jejich činnost ho hluboce zasáhla.

U

šlechtilý Sargeras se nedokázal vyrovnat s pochybnostmi a zoufalstvím, které zachvátilo jeho smysly, ztratil veškerou víru nejen ve svůj úkol, ale i ve vizi titánů na řád vesmíru jako celku. Sargeras začal věřit, že samotná koncepce řádu byla chybná – a že chaos a zpustlost jsou tím jediným, co bezvýhradně panuje v temném, opuštěném vesmíru. Přestože se ho jeho přátelé titáni pokoušeli přesvědčit, že se mýlí, a utěšovali jeho emoce, považoval Sargeras jejich teorie za klamné. Navždy proto opustil jejich řady a chtěl si najít ve vesmíru své vlastní místo. I když Panteon litoval jeho odchodu, nikdy by nebyl uvěřil, jak daleko až může jeho ztracený bratr zajít. Když šílenství pohltilo poslední stopy po Sargerasově ušlechtilé duši, začal si své poznatky vysvětlovat tak, že titáni jsou tím, kdo je skutečně zodpovědný za chybu při stvoření. Nakonec se rozhodl zničit jejich dílo v celém vesmíru, zformoval nepřekonatelnou armádu, která měla rozdrtit hmotný vesmír v prach.

D

okonce i Sargerasův titánský vzhled se zdeformoval, když zkaženost zachvátila jeho kdysi ušlechtilé srdce. Jeho oči, vlasy a vousy vzplály plamenem a jeho bronzová, kovová kůže se rozevřela a odhalila bezednou výheň nenávisti a ohně. Šílený Sargeras roztříštil vězení Eredarů a Nathrezimů a odporné démony vypustil na svobodu. Proradní démoni, kdysi shrbení před nezměrnou zuřivostí a mocí titána, se sami nabídli do jeho služeb a přísahali, že mu budou sloužit se vší zlomyslností. Z řady mocných Eredarů si Sargeras vybral dva šampióny, kteří veleli ničivé armádě démonů.

K

il’jaeden Podvodník byl vybrán, aby vyhledal nejtemnější rasy vesmíru a nalákal je na Sargerasův stín. Druhý šampión, Archimonde Znesvěcovatel, byl zvolen, aby vedl ohromné Sargerasovy armády do boje proti všem, kdo by se postavili vůli temného titána. Kil’jaedenův první krok bylo podrobení si upírských pánů děsu. Pánové děsu, kteří sloužili jako elitní stráže a zástupci po celém vesmíru, měli ze své práce potěšení. Jejich úkolem bylo vyhledávat pro svého pána primitivní rasy, kazit je a přinášet pod jeho křídla. Prvním z pánů děsu byl Tichondrius Tmář. Tichondrius sloužil Kil’jaedenovi jako výtečný voják, který souhlasil s tím, že bude prosazovat Sargerasovu planoucí vůli ve všech temných končinách vesmíru.

M

ocný Archimonde také sám obdařil mocí své vlastní agenty. Povolal zlomyslné pekelné pány a jejich barbarského velitele Mannorotha v naději, že z nich vytvoří elitní válečníky, kteří zmaří tvorbu veškerého života.

K

dyž Sargeras uzřel, že jeho armády jsou shromážděné a připravené vyplnit každý jeho rozkaz, vypustil svá vojska do celé Velké temnoty. Své stále rostoucí armádě říkal Plamenná legie. Do dnešního dne není přesně známo, kolik světů na bezbožné křížové výpravě napříč vesmírem pohltil a sežehnul.

Řád v Azerothu

T

itáni, očividně nic netušíce o Sargerasově misi, jejímž cílem bylo zvrátit jejich kolosální dílo, pokračovali v putování od světa k světu, utvářeli je a zaváděli v nich spravedlivý řád. Na svých cestách dorazili také k malému světu, který jeho obyvatelé měli později nazvat Azerothem. Když se titáni probíjeli chaotickou, prapůvodní krajinou, narazili na několik nepřátelských, živelných bytostí. Tito elementálové, uctívající rasu nepochopitelně zlých bytostí známých jen jako Staré božstvo, se rozhodli zahnat titány zpět a zachovat svůj svět nedotčený od kovových vetřelců.

P

anteon ve snaze vyřešit problém s náklonností Starého božstva ke zlu vyslal své síly, aby proti elementálům a jejich temným pánům rozpoutaly válku. Přestože se elementálové zuřivě bránili, jejich moc nedokázala mohutné titány zastavit. Panteon zničil citadely Starého božstva a hluboko pod povrchem světa spoutal pět zlých bytostí. Bez síly Starého božstva, která by udržovala běsnící duše připoutané k hmotnému světu, se elementálové rozpadli a opět se smísili se samotnou zemí. Po odchodu elementálů se příroda zklidnila a na světě zavládl mírový soulad. Titáni viděli, že hrozba byla zažehnána, a pustili se do práce.

T

itáni poskytli zvláštní schopnosti několika rasám, aby jim pomohly utvářet svět. Ve snaze vyhloubit neuvěřitelné jeskyně do nitra země vytvořili z kouzelného, živoucího kamene trpaslíky. Aby pomohli světu při utváření oceánů a zvedání pevniny z mořského dna, vytvořili ohromné, ale mírné mořské obry. Celé věky titáni přesouvali a utvářeli krajinu, dokud nezbyl pouze jeden jediný, dokonalý kontinent. Uprostřed kontinentu titáni vyhloubili jezero s fascinující energií. Jezero, kterému dali název Studna věčnosti, mělo být pramenem života celého světa. Jeho vydatná energie měla vyživovat kostru světa a podnítit život, aby na území s bohatou půdou zapustil kořeny. Prapůvodní kontinent se začal brzy plnit rostlinami, stromy, nestvůrami a bytostmi všeho druhu. Když nastal soumrak posledního dne práce titánů, dali kontinentu název Kalimdor – „země věčného svitu hvězd“.

T

itáni, spokojeni s řádem nastoleným na malém světě a s dokončením svého díla, se připravili na odchod z Azerothu. Ještě než však svět skutečně opustili, rozhodli se obdařit zvláštními schopnostmi největší z nově vzniklých druhů tohoto světa, aby nad Kalimdorem dohlížel a zajistil, že jeho perfektní klid nikdy žádná síla nenaruší. Každý ze zbývajících členů Panteonu vložil část své moci do pěti velkých draků zrozených v této tajemné době. Alexstrasza Životabudič, Malygos Spřadač Kouzel, Yseara Snílek, Nozdormu Nekonečný a Neltharion Dozorce Země dostali nezměrnou moc titánů a na jejich bedra byl vložen úkol bránit svět. Když byli draci připraveni chránit jejich výtvor, opustili titáni Azeroth navždy. Bohužel, bylo pouze otázkou času, kdy se Sargeras dozví o tomto malém, nově zrozeném světě, který vytvořili…
Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

trydent 22.09.2010 22:35

pardon myslel jsem Burning crusade

trydent 22.09.2010 22:34

Propast
trochu by ten článek chtěl opravit. Zvlášť ta pasáž o Eredarech. Sargeras je neuvěznil. Když je zval do své armády, Kil’jaeden a Archimonde jeho nabídku přijali, jen Velen, třetí z vládců Argosu shromáždil jemu oddané Eredary a odletěli v špici Oshu´gun, nejvyšší hory Argosu na Draenor. V útěku mu pomohli Naaru, kteří jej celou cestu vedli, stejně tak z Outlandu do Azerothu.k tomu : někde jsem tu četl, že Draenei při útěku z Outlandu postavili Exodar aby mohli uniknout. Což to je chyba ! Exodar byl jedním z křídel Tempest Keep, který na Draenor dopravili Naaru. Draenei v Exodaru unikli, když Orkové zabrali jejich poslední pevnost Black Temple.
Víš ono je to dost sporné... tenhle článek je zkopíravaný z manuálu ve warcraftuIII. Jenže pak přišlo WOW the burning legion a najednou bylo všecno jinak, Draenai byly najdenou úplně jiná rasa a objevil se Velen, poslední z vládců eredarů, původní rasy z níz draenai vzešli. Metzen se za to omlouval a nějak se na to zapomělo ale teď to Christie Golden vytáhla e Zrodu hordy a jede to nanovo. To nemůžeš jednoznačně říct. Záleží to na tom, jestli věříř warcraftu nebo WOW

Propast 20.09.2010 19:51

trochu by ten článek chtěl opravit. Zvlášť ta pasáž o Eredarech. Sargeras je neuvěznil. Když je zval do své armády, Kil’jaeden a Archimonde jeho nabídku přijali, jen Velen, třetí z vládců Argosu shromáždil jemu oddané Eredary a odletěli v špici Oshu´gun, nejvyšší hory Argosu na Draenor. V útěku mu pomohli Naaru, kteří jej celou cestu vedli, stejně tak z Outlandu do Azerothu.k tomu : někde jsem tu četl, že Draenei při útěku z Outlandu postavili Exodar aby mohli uniknout. Což to je chyba ! Exodar byl jedním z křídel Tempest Keep, který na Draenor dopravili Naaru. Draenei v Exodaru unikli, když Orkové zabrali jejich poslední pevnost Black Temple.

Mam 04.09.2010 12:29

Tento článok som už napísal, ale ak si to vedel a chcel iba ukázat svoje schopnosti tak to je v poho :P

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet