Před dvanácti lety vyšlo WoW v Evropě

  World of Warcraft    Vanilla    WoW   

Není to tak dávno, co jsme psali o tom, že první datadisk The Burning Crusade slavil deset let. Tentokrát se podíváme na další velké výročí. Před dvanácti lety, tedy 11. 2. 2005, byl totiž World of Warcraft spuštěn v Evropě, a hra tak mohla být milována či nenáviděna i na starém kontinentu.

 

Jsem si jistý, že se mezi námi najde mnoho hráčů, kteří si na tuto událost budou pamatovat. Otevírání evropských serverů byla velká věc, která se samozřejmě neobešla bez problémů (nestabilní servery, nedostatek zakoupitelných kopií hry v obchodech a mnoho dalších), ale euforie byl tak velká, že nějaké ty chyby nehrály až tak velkou roli. Evropské servery byly spuštěny již s aktualizací 1.2.0, která kromě hromady oprav obsahovala i dungeon Maraudon.

 

Co bylo ve hře při spuštění dostupné?

  • Maximální úroveň byla 60
  • Dva kontinenty – Eastern Kingdoms a Kalimdor
  • U každé frakce byly dostupné čtyři rasy
    • Aliance: lidé, trpaslíci, noční elfové, gnómové  
    • Horda: orkové, trollové, nemrtví, taureni
  • V době spuštění bylo dostupných devět povolání
    • Obě frakce: druid, hunter, mage, priest, rogue, warlock, warrior
    • Aliance: paladin
    • Horda: shaman
  • Nové dungeony
    • Ragefire Chasm, Deadmines, Wailing Caverns, Shadowfang Keep, Blackfathom Deeps, The Stockade, Gnomeregan, Scarlet Monastery, Razorfen Kraul, Uldaman, Scholomance, Razorfen Downs, Stratholme, Zul'Farrak, Temple of Atal'Hakkar, Blackrock Depths a Maraudon (který byl vydán až v aktualizaci 1.2.0)
  • Nové raidy
    • Onyxia’s Lair, Molten Core

 

Oficiální trailer

První trailer ke hře si určitě pamatuje mnoho z vás. Pokud si ovšem nepamatujete úplně vše, rozhodně není na škodu, když si jej připomenete. Máme ho pro vás s českými titulky a ve full HD kvalitě.

 

 

Pamatujete si na spuštění hry? Byly jste mezi těmi, kteří se na servery připojili krátce po spuštění? Pokud ano, napište nám, jaká byla vaše první postava.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Munphf 15.02.2017 10:19

pamatuju a moc dobre, zacatky na nejakym free serveru ale to jenom chvili nez me kamos stahl na offik tehdy na vashj server kde meho humana warra privital jakozto hodne vylevlovany druid a dal me tehda 2(!) Goldy a ja na neho cucel jak na boha... dodnes pamatam jak ke me dojel na kocce poblis goldshire a ja v tu rano vedel ze chci hrat druida ... nu a s prestavkama (nekdy i rocnima) hram dodnes. WoW clovek na jednu stranu miluje na druhou nenavidi, ale opravdu sem nenasel za celych tech X roku zadnou alternativu ktera by ho mohla nahradit .

Munphf 15.02.2017 10:21

ehmm, prosim, umoznete editovat komentare, ani ty preklepy clovek neopravi

Esperanta 14.02.2017 13:58

Já přišla až ve WotLK a na jeden nejmenovaný free server. Na offi jsem přešla až během Rage of Firelands na Cata. Takže nejlepší roky hry jsem bohužel proseděla na freečku, ale v té době to prostě nešlo jinak a to hlavně finančně. Ale i tak se mi to zdá už šíleně dlouho, co jsem začala na offi.

MPosp 14.02.2017 09:29

Díky moc za připomenutí!
Akorát mi totiž skončilo předplatné a nechtěl jsem ho prodloužit, hra mě opět nudí jako před rokem, marně hledám nové výzvy a motivaci hrát, tak jsem se začal poohlížet po jiných titulech ...
Původní WoW jsem nikdy nezažil, to už jsem tu mockrát psal, ke hře jsem se dostal asi před 3-mi roky. Atmosféru starších datadisků jsem okusil díky pirátským freečkům a pro mě jsou bohužel zábavnější než současný "takřkavšezadarmoahlavněconejrychleji" systém. Zahrál jsem si i vanillu na Kronosu, který je však PvP, čili jsem musel kolem 30lvl skončit, protože tu nadrženost ostatních po skalpech v otevřeném světě prostě nechápu a nedávám. Byla to však jediná, i když zásadní vada na kráse, vše ostatní byla pozitiva, hlavně to, že každý měďák má svojí cenu, to mi v tom současném Wowku strašně chybí!
Takže jsem si hned včera ložnul postavu na Elysiu, v PvE realmu Darrowshire a už se zase těším z práce domů na podvečerní dobrodružství v Azerothu )

Gappo 14.02.2017 17:20

To byla právě nádhera ... PvP jsem v té době miloval .. dnes už to takové není.

Gappo 13.02.2017 10:04

Krásné vzpomínky ... nejlepší roky v této hře

barrny 12.02.2017 15:48

No já přišel do hry až s TBC, takže mě tento začátek 40 raidu atd minul, mám na své začátky ve hře krásné vzpomínky, ale upřímně zpátky bych to již nechtěl.

13.02.2017 09:30

moje zacatky byly ze sem behem expeni prosel 3 gildama a z toho ve dvou GM vybral guildbanku a zmizel:-)

Mage Ertai 12.02.2017 15:05

Pamatuji, Mage a ten mi zustal do dneska.

barrny 12.02.2017 15:48

Mi zase paladin

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet