SteelSeries Apex

SteelSeries Apex Gaming Keyboard je poslední klávesnicí, která byla vydána společností SteelSeries. Jedná se o klávesnici s 88 nízkoprofilovými klávesami, z čeho je 22 kláves připraveno pro makrování. Většina kláves je programovatelných, takže klávesnice poskytuje až 500 kláves. Klávesnice je podsvícená, může na ní být nastaveno osm úrovní podsvícení, které doplňuje více než 16 milionů barev v pěti nezávislých zónách. Na Apex naleznete také dva USB 2.0 porty a multimediální tlačítka.
popis obrazku popis obrazku

Vzhled a vlastnosti

O vzhledu by se dalo debatovat dlouho. Mnoho z vás jej bude nenávidět a mnoho z vás jej bude milovat. Obě klávesnice mají v podstatě totožný vzhled, avšak co se liší, je počet tlačítek a možnost změny podsvícení. U Apex [RAW] se bohužel podsvícení limituje pouze na bílou barvu, která ovšem nic nekazí a klávesnice vypadá stále skvěle. Když už mluvím o verzi [RAW], tak je třeba poznamenat, že tato klávesnice má o pět kláves méně. Dále chybí multimediální tlačítka, která jsou ovšem použitelná pomocí kláves SteelSeries + F1 – F12. Další zajímavostí designu je velký mezerník, ze kterého jsem měl strach, avšak našel jsem ho velice užitečným, protože na něm mám v podstatě položený celý palec. Upřímně řečeno, je to pohodlnější než klasické mezerníky. Klávesnice má dva profily sklonu. Pomocí gumových nožek můžete upravit sklon klávesnice.
popis obrazku popis obrazku
Nyní trochu zabrousím do technických dat, kterými klávesnice nešetří. U obou klávesnic je skvělý anti-ghosting systém, který dokáže rozeznat až šest současně stisknutých kláves u dvaceti nejčastěji používaných herních kláves. Další pěknou vlastností, kterou uvítají hlavně hráči, kteří rádi využívají Control či Alt, je možnost vypnutí Windows tlačítka, které se vypíná pomocí klávesy SteelSeries + Windows. Nakonec je potřeba zmínit, že klávesnice jsou Plug and Play, avšak pro plnohodnotný zážitek bude potřeba nainstalovat SteelSeries Engine, který je dostupný pro operační systémy Windows a Mac.
popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku

Zkušenosti při hraní a psaní

Jsem vášnivý hráč a klávesnice je jedna z věcí, na kterou nedám dopustit. Apex jsem zkoušel jak při hraní her, tak při psaní článků nebo běžném surfování po internetu. První věcí, která může mnohé zarazit, je fakt, že se nejedná o mechanickou klávesnici, avšak SteelSeries k tomuto vydalo vyjádření, že jejich využití kláves je odolné a díky tomu, že se nejedná o mechanickou klávesnici, vlastně klikáte na jednu z nejrychlejších klávesnic na trhu.
popis obrazku popis obrazku
Při testování klávesnice jsem využil několika her. Pro MMORPG žánr jsem spustil World of Warcraft, pro FPS jsem si zahrál Counter Strike: Global Offensive, do testovacího seznamu klávesnice se dostala ale i Dota 2, World of Tanks a World of Warplanes. V žádné z her jsem nepřišel na jakýkoliv problém. Klávesnice reagovala rychle, bez problémů.
popis obrazku popis obrazku
Psaní článků a vlastně této recenze byla také nádhera. Psaní delších článků bylo pohodlné a bezproblémové. Díky prodloužené hraně klávesnice pod spodní částí klávesnice mi zápěstí leželo ještě stále na klávesnici a já mohl psát opravdu dlouho. Je pravdou, že by okraj mohl být ještě o nějaký ten centimetr delší, ale vše záleží na to, jak velkou ruku máte.

Rozdíl mezi SteelSeries Apex a Apex [RAW]

V případě, že uvažujete o koupení této klávesnice a stále nevíte, po jaké verzi sáhnout, snad se dozvíte trochu více. Je potřeba si uvědomit, že Apex a Apex [RAW] jsou dvě rozdílné verze klávesnic. Standardní, avšak dražší verze Apex obsahuje více kláves, obsahuje barevné podsvícení, multimediální tlačítka, USB porty, pět zón SteelSeries ActiveZone a další vylepšení, která upřímně standardní počítačový uživatel nepozná. Cena standardní klávesnice je stanovena na 99.99€ oproti Apex [RAW], kde je cena na 69.99€. Je tedy pouze na vás, co budete preferovat. V případě, že máte určitý rozpočet, bude Apex [RAW] správnou volbou. Pokud chcete klávesnici se vším všudy, standardní Apex bude zdobit váš stůl s krásným podsvícením, které stojí za to.
VlastnostiSteelSeries ApexSteelSeries Apex [RAW]
Nízko profilové klávesy
Podsvícení16.8 mil barev s 8 úrovněmiBílá barva s 8 úrovněmi
SteelSeries ActiveZonePět zón-
Anti-ghosting systém6 kliknutí z 20 vybraných kláves6 kliknutí z 20 vybraných kláves
Přídavné klávesy2217
Počet profilů42
Hmatové vylepšení W
Multimediální klávesyVestavěnéPomocí SteelSeries klávesy
Nastavitelný sklon klávesniceDva úhly (7° & 10°)Dva úhly (7° & 10°)
Podpora SteelSeries Engine
Povrchový materiál / zpracováníTexturovaný / skleněnéTexturovaný / skleněné
Vylepšený pletený kabel-
Gumová membránaAž 5 milionů úhozůAž 5 milionů úhozů
USB Port2x USB 2.0-
Podpora OSWindows, OS X, & LinuxWindows, OS X, & Linux
Doporučená cena$99.99/€99.99$69.99/€69.99
popis obrazku popis obrazku popis obrazku popis obrazku

Závěr

I přes to, že jsem klávesnici v článku většinou chválil, najde se i několik chybek, které musí být zveřejněny. Samozřejmě se jedná o chyby, se kterými nemusí všichni souhlasit, avšak gumové podložky, které mění sklon klávesnice, nejsou dostatečné a určitě bych si dokázal představit případné podložky, které by zvětšovaly sklon. Dále mě u standardní klávesnice mrzí, že i přes pět aktivních zón nejde změnit podsvícení ikon Num locku, Caps locku a Scroll locku. No a nakonec jako fanoušek Ubuntu si nedovolím nezmínit nekompatibilní SteelSeries Engine s Ubuntu. Avšak i tak u mě klávesnice vede, mám ji rád a rozhodně si najde místo v kufru při stěhování.

STEELSERIES APEX

-

STEELSERIES APEX [RAW]


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

27.08.2013 23:20

ja sem si koupil za 600 GENIUS Klávesnice KB-G265http://interlink.tsbohemia.cz/genius-klavesnice-kb-g265_d162905.htmlcelkem spokojenost hlavne ju mam bez pacek oprenou o ntb a skvele se o nu opira a nijak me to nebrzdi podsviceni ma jen cisty modry ale ma to pekne a jednoduse udelany pres mechanicky tlacitko zapnuto/vypnuto makra to nema zadny ale ty bych ve wow beztak nevyuzil ale podle mne to ma vyhodu oproti ty steelce aspon pro mne ze mam celej shift a normalne orientovanej enter podle mne pro lidi co chcou osvtlenou klavesnicu za levno tak taky ujde, jinak to am dokonce taky dve usb a jeste to ma udelany ze spodu ze si muzete vybrat kudy povede kabl sou tam tri yvvody levy pravy a stred, jinak usb je samozrejmne max na flashky nebo mys drat/bezdrat, externi disky usb neutahne protoze uz to zivi samotnou klavesnicu

Ellendway 27.08.2013 16:32

Doomed
Proc SteelSeries ma stejnou cenu v USD a EURech ?
Protože to tak bohužel mají snad všechny firmy, včetně herních

Doomed 27.08.2013 16:30

Proc SteelSeries ma stejnou cenu v USD a EURech ?

Tiliana 27.08.2013 16:12

Tak SteelSeries Apex už nějakou dobu používam (cca měsic) a zatím naprosto spokojen.

ivankrato 27.08.2013 14:04

Dlouho jsem hledal kvalitní membránovou klávesnici (mechanické mi jsou nepohodlné) a hned jak se szačla tato prodávat v ČR, tka jsem si jí objednal. Zatím jsem spokojený!

Metiu 26.08.2013 23:14

Tak od klavesnice za 100€ by som cakal ze vie varit upratat a ozehlit :-)

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet