Streamer zneužil kontaktu s GM a nechal zabanovat protihráče

  kontroverze    bulvár    game master   

Jedno z pravidel IT říká "With great power comes great responsibility," volně přeloženo "S velkou mocí přichází velká odpovědnost." Toto pravidlo by mělo platit i pro WoW Game Mastery. Bohužel, jeden z nich si to vyložil zcela špatně nebo jej vůbec nezná. Tak či onak, způsobil menší poprask na WoW scéně. Jak to celé začalo?

 

Streamer arlaeus farmil s mágem krokodýle v Zul'Gurubu a na druhém účtu se chystal sebrat Songflower, aby měl World buffy do BWL. Sebral tedy Songflower, nechal se summonout do BWL a během načítání dostal Dispell. Na streamu si postěžoval, že prý někdo má makro na zacílení jeho osoby a automatický dispell (/tar arlaeus /dispell), což by naznačovalo, že jej někdo stream snipuje. Jal se tedy zjišťovat, kdo to byl, což se mu nakonec povedlo.

 

Mezi arlaeovy pravidelné diváky patřil i človíček lordviho, který se evidentně netajil tím, že je WoW GM. Streamer se tedy explicitně zeptá Game Mastera, zda by bylo možné onomu dispellerovi dát ban za griefování. Z pro mě zcela nepochopitelných důvodů mu lordviho vyhoví! A hráč, který streamera dispellnul, dostal půlroční ban na 4 účty spojené s jeho IP adresou.

fxi7mass8j_fa6088d86afda4845a940adff21274302adf8788_1595063955_1541.png

Tato "akce" neunikla pozornosti ostatních diváků a hráčů a Twitch VOD se objevil na Redditu, ale i přímo na oficiálních blizzardích fórech. Zaslouženě se zvedla vlna nevole vůči chování jak streamera, tak i Game Mastera. Netrvalo dlouho a této kontroverze si všimly velké weby věnující se Warcraftu (WoWhead, Icy-Veins). V tu chvíli musel Blizzard konat:

Kaivax zdroj

 

Tato hlášení bereme velmi vážně.

 

Dnes brzy ráno jsme zahájili interní vyšetřování tohoto problému. Během toho jsme zrušili ban danému hráči a omluvili jsme se mu.

 

Všem, kteří nám o tomto dali vědět: Děkujeme!

 

A dopadlo to zcela podle očekávání. Arlaeus se na jeho Discordu a Youtube omluvil a prozradil detaily ze streamu a jak GM dopadl:

Chtěl bych se za své činy omluvit. Taktéž bych vás chtěl informovat o tom, co se dělo. Z mých zdrojů vím, že Lord Viho byl vyhozen z práce. Je mi strašně, že se to stalo kvůli mně. Ať už (ne)souhlasíte s tím, jak se s danou situací vypořádal, Viho pomohl mnoha lidem z komunity v tom, že jejich bany byly zrušeny.

 

 

Jaké z toho plyne poučení? I když máte dobré kontakty (v tomto případě s Game Masterem), nezneužívejte je. Pokud se vám chování některého hráče nezdá, vytvořte ticket. Blizzard daného hráče zkontroluje, a pokud bude chování více než podezřelé, vyvodí důsledky.

 

Aktualizace 18. 7. 2020 v 13:20: Hráč, který dostal unban a omluvu od Blizzardu, dostal opět ban. Podle Redditora s přezdívkou Straydog92 byl ban za to, že spamoval Orgrimmar hláškou "Blame Arlaeus".

sl3k25x6mt_98b7ff564bece979e249d3034572d9681299d90d_1595071318_6179.png


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Rreezznniikk 23.07.2020 17:24

To je story vystřižená jako z freečka :-)

Batole 18.07.2020 16:17

Myslím si, že by GMka měli mít nějakou anonymitu a měli by se s lidmi bavit pouze na sociálních sítích / platformách, které spadají pod Blizzard. Tím chci říct, že by okolní lidé / komunita neměla vůbec vědět, že se zrovna baví s GMkem např. v twitch chatu atp. Z jeho strany by měla být zachována nějaká forma anonymity a nezneužívat titul GM pro nějaký lepší sociální status mezi plebs.

Horandel 20.07.2020 14:36

Přesně jak jsi to napsal tak to tak také funguje.
Navíc obvykle GM ani nehraje, alespoň ne aktivně protože na to prostě není čas.
Každopádně to není obvykle chování je to prostě ten jeden ze sta.

kritik 18.07.2020 16:06

Je to jako v zivote, nejhorsi je blbec, kterej ma nejakou funkci a tohle kamaradickovani a protezovani kamosu taky funguje vsude, ale kdyz se na to prijde, meli by okamzite toho GM vyhodit.

Ja chapu ze to nekomu vadi , kdyz mu porad nekdo dipelluje world buffy, ale to ma tak maly IQ ze nevedel jak to vypada na PVP servrech ? jeste navic jako streamer ? uz od roku roku 2005 se tam deje normlane ze dostanete mind control a skoci s vama do lavy a v tom pripade taky world buffy ztratite. ale chtit za to nekoho banovat to slysim za 15 let poprvy, akorat ze sebe ten streamer udělal šaška.

Hepy 18.07.2020 15:00

Věřím že se tohle stává častěji jen tenhle případ je zdokumentovaný a proto se zabanovaný hráč dočkal nápravy.
Ale to že přišel o práci někdo je podle mého názoru tvrdší postih než bylo třeba, sebrat mu peníze a častěji... pečlivěji kontrolovat jeho evidenci důkazů když někoho zabanuje aby se poučil a příště měl víc rozvahy než aby jen frajersky vyhověl pomyslnému kamarádovi z internetu.

Hepy 18.07.2020 15:03

Teď jsem si všiml aktualizace.
To je debil :-D:-D

Vallaska_Roue 21.07.2020 18:19

Tvrdší postih... vem si, že kdyby to nebylo takhle v přímém přenosu zdokumentované, tak prostě ten hráč dostal půl roku stopku za to že urazil ješitnost nějakého streamera. Karma teda nakonec zapracovala a ten hráč se pak zabanoval sám, nicméně tyhle dispely, mind controly a jiné prasárničky prostě k vanille patří.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet