Warlords of Draenor - Garrisons

logo
Jak už asi mnozí vědí, jedna z nových věcí v připravované expanzi je tzv. Garrison. V podstatě se jedná o WoW podobu guild-housingu (oblíbený prvek, který se objevuje v mnoha jiných MMORPG hrách –prakticky jde o postavení a vylepšování základny vaší guildy). Blizzard to však pojal trochu jinak a jak sami říkají, snaží se dát hráčům větší prostor ve World of Warcraft, který si budou moci upravit podle svého. Rozdíl mezi Garrison a Guild-housing je v tom, že Garrison je systém pro jednotlivce, ne guildu. S prvními náznaky jste se mohli setkat již v MoP, a to v podobě vašeho políčka, na kterém bylo možné pěstovat suroviny pro cooking nebo i materiál pro crafting. Ve WoD však Blizzard zachází mnohem dále. Získáte svoji vlastní pevnost, kterou si budete moct upravit podle svého nejlepšího úsudku, ale také se o ni budete muset starat. Pro vstup do své pevnosti nebudete muset procházet portálem nebo se někam teleportovat, při svém putování po Draenoru ji vždy uvidíte na horizontu. To by bylo krátké představení a teď je čas podívat se na vše podrobněji.

Videopříručka

Pokud chcete celému konceptu podrobně porozumět, určitě se podívejte na video od hráče Dodgethis CZ.

Followers

  • Jedná se o NPC, která si budete moci najmout jako své služebnictvo. Tyto postavičky vám mohou vylepšovat pevnost, sbírat loot pro vaši postavu nebo jim můžete zadat různé úkoly, jako je těžba surovin, nebo vytváření itemů. Tyto úkoly budou followeři plnit nezávisle na vás, tzn. že je provedou, i když nebudete zrovna ve hře. Followeř za vás nebudou moci plnit běžné questy.
  • Sluhové budou mít svůj vlastní character level, item level a zaměření, takže pokud bude mít mob zaměření na mining, budete ho moci poslat těžit minerály. Ve hře bude několik druhů followerů, rozdělení je stejné jako u itemů - common, uncommon, rare, epic. To ovlivňuje, kolik zaměření může npc mít (tzn. epic NPC bude moci dělat více věcí než common).
  • Tato npc si samozřejmě budete muset nějak najmout. Několik z nich si k vám najde cestu samo, pokud jich budete chtít víc, můžete si vylepšit hospodu nebo je získat plněním různých questů. Pokud netrpíte nedostatkem peněz, můžete si služebnictvo za určitý obnos peněz najmout.
  • Když nejsou služebníci zrovna na misi, mají určené místo, kde je můžete kdykoliv navštívit a přidělit jim další úkol. V celém konceptu je snaha o dynamičnost, tzn. například, pokud některý ze služebníků nesplní misi v dungeonu, zůstane tam uvězněný a vy ho budete muset zachránit při další výpravě.
follower2follower2

Mise

  • Jak už jsem psal výše, svoje služebníky budete posílat na různé mise. Pokud bude mise úspěšná, získáte materiál pro vylepšování vaší pevnosti, když budete mít velké štěstí, můžete dokonce získat i nějaký equip pro vaši postavu. Navíc za každou misi získávají vaše npc zkušenosti.
  • Při úspěšné misi můžete získat dva druhy materiálů, buď klasický (stejný jako získáte z miningu, herbalismu,…) nebo materiál, který půjde použít přímo pro úpravu pevnosti. Blizzard se snaží, aby systém followerů nebyl jen o solo hraní, a tak pokud budete chtít, můžete poslat své služebníky na složitější úkol společně s followery nějakého kamaráda z guildy. Navíc jeden z vás může být klidně offline.
  • Služebníci se budou vyvíjet podobně jako hráči, tzn., budou sbírat zkušenosti, aby se dostali z levelu 90 na level 100. Dále budou získávat specifický gear. Samozřejmě čím větší level a lepší gear, tím bude větší úspěšnost misí a hodnotnější kořist.
mise2mise2

Pevnost a budovy

  • Opevnění bude rozděleno na parcely, na kterých bude možné stavět různé budovy (stáje, kasárny, hospodu, kovárnu,…). V každé pevnosti se hned po založení budu nacházet tzv. starting buildings. Každá budova bude mít nějaký užitečný efekt (trénování služebnictva, vyrábění věcí, těžba surovin,..). Všechny budovy bude možné postupem času vylepšovat pomocí blueprintů, které bude možné nalézt po celém světě. Vylepšením budovy se změní nejen jejich vlastnosti, ale i vzhled. Například když vylepšíte kasárny, budova se nejen stane větší a propracovanější, ale také budete moci posílat více followerů na mise(řekněme na první úrovni 5 followerů, na druhé 7, pak 12,..).Seznam budov naleznete na obrázcích níže.
  • Uvnitř pevnosti se bude nacházet několik druhů parcel. Malé budou primárně určeny pro budovy, které něco vyrábějí, dále budou větší (například pro kasárny) a pak největší. Samozřejmě nebude možné postavit kasárny na malé parcele. Už ze začátku budete mít v pevnosti i velké parcely, postupem času s vylepšováním pevnosti bude parcel přibývat. Pokud zastavíte všechny parcely, budete moci zvýšit úroveň pevnosti. Maximální úroveň pevnosti bude tři.
    popis obrazku
  • Sídla budou vypadat rozdílně v závislosti na vaší frakci a budete je moci umístit do jedné ze zón na Draenoru. Dále bude možnost nadefinovat si vzhled vaší pevnosti zvenčí a vybrat které budovy budou zvenku viditelné. Zvolená specializace budovy (více níže) bude mít také efekt na její celkový vzhled (včetně interiéru).
  • Bude tu možnost zobrazit vaši pevnost příteli v partě, který bude stát poblíž. Proč byste měli někomu svoji pevnost ukazovat? Protože bude moci obchodovat s materiálem mezi pevnostmi. Například budete mít přebytek dřeva, tak se stavíte u kamaráda a vyměníte ho za kámen.
  • Jak už jsem nakousl výše, své budovy můžete různě specializovat, budete si volit, jestli váš důl vytěží více minerálů za hodinu nebo raději zvýšíte šanci na loot nějakého vzácného gemu. Některé budovy budou moci nahradit profesi, kterou na své postavené ovládáte (bohužel zde nebude místo na postavení budov pro všechny profese).Specializaci budovy bude možné jednou za čas změnit, bude to však stát nějaký obnos peněz.
  • Ze začátku si bude pevnost žádat hodně vašeho času, avšak časem vaše přítomnost bude nutná čím dál méně. Na nižších levelech budou mise trvat řádově minuty nebo hodiny, na vyšších můžete své followery poslat například na raid misi, která jim zabere i týden. Idea Blizzardu je udělat Garrison zábavnou i bez toho, abyste tam museli trávit celé dny.
malé budovy malé budovy střední budovy velké budovy
A pamatujte, přestože pevnost stavíte na rozkaz svého velitele, je pouze na vás jak bude nakonec vypadat a prosperovat!

Další čtení



Naposledy upravil/a Wrent 20.11.2014 v 23:44:24.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Oisin 25.08.2014 12:18

Esperanta
Odpovím ti jen na otázku, kde si ho můžeš postavit. Na BlizzConu Blizz řekl, že bude několik míst, kde si ho budeš moci postavit. Teď je to jen jedno, protože pasuje do questů v dané zóně.
Ale minulý týden se objevil tweet ze se pracuje i na možném přemístění do jiných zón takže bych to ještě neodepisoval. Pokud to vyjde tak já balím kufry směr Gorgrond

Esperanta 25.08.2014 00:38

Free
Měl bych dva dotazy, garrison si mužů postavit kde chci nebo je to dané? Když budu mít mine a farmu kolik surovin vyprodukuji za den na 1 az 3 lvl?
Odpovím ti jen na otázku, kde si ho můžeš postavit. Na BlizzConu Blizz řekl, že bude několik míst, kde si ho budeš moci postavit. Teď je to jen jedno, protože pasuje do questů v dané zóně.

Bellatrix 24.08.2014 23:51

Free
Měl bych dva dotazy, garrison si mužů postavit kde chci nebo je to dané? Když budu mít mine a farmu kolik surovin vyprodukuji za den na 1 az 3 lvl?
Co vím, tak je určeno konkrétní místo (potažmo tedy místa pro obě frakce), kde si garrison budeš moct postavit.
Šéfredaktor WoWfan.cz

Free 24.08.2014 23:31

Měl bych dva dotazy, garrison si mužů postavit kde chci nebo je to dané? Když budu mít mine a farmu kolik surovin vyprodukuji za den na 1 az 3 lvl?

Oisin 02.08.2014 09:02

motdurza
Tu Garrison si postaviť nemusíme, alebo ano?
Nemusíš vůbec nic. Budeš z ní ale dostávat celkem stežejní Q které tě provedou celým WoD, rozvětvovat příběh atd. Pro pvpčkaře asi nic zábavného ale minimálně tu první verzi dostaneš po cca hodině a půl hraní. Tam jde spíš o to, že každá z budov má nějaký buff nebo perk pro tvou postavu takže by bylo škoda toho nevyužít...

motdurza 02.08.2014 04:09

Tu Garrison si postaviť nemusíme, alebo ano?

Azgalus 24.07.2014 00:03

Čtu tady spoustu komentářů. Některé jsou kladné a jiné záporné a pár neutrálních. Já se osobně těším na celý WoD. ^^ Nemohu se dočkat příběhu, nových setů ( jenom toho nerfnutí se trošku děsím ).. a Garrison? Už teď jsem měl rád svou malou farmičku takže nemám co dodat.

Blakov 13.06.2014 08:21

merlinof
WoW není o stavění hradů? a o čem byl původní warcraft??? neznamená WoW Svět Warcraftu? A k Warcraftu jako takovému strategie patří... a pokud se jim to povede to co tu píší tak se mi to velice líbí
v původním warcraftu jsi, ale stavěl celá města a měl armády. Tady máš jenom jednoho hrdinu. Podle tebe, tedy maximálně postavit altar

03.12.2013 09:37

merlinof: necekal bych od toho zadny zzraky je to jne rozsirena farma z pandarie s vice moznostma nic vic nicmin

merlinof 29.11.2013 17:52

mizz0
WoW neni o stavani hradov -_-
WoW není o stavění hradů? a o čem byl původní warcraft??? neznamená WoW Svět Warcraftu? A k Warcraftu jako takovému strategie patří... a pokud se jim to povede to co tu píší tak se mi to velice líbí

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet