Wound in the World - Šílený Ogmot a jeho vize

  twilight's hammer    silithus    il'gynoth   

 

Následující text obsahuje příběhové spoilery.


 

EDIT: Texty byly na PTR upraveny a jsou nyní napsány ve stylu, z něhož je jasně patrné, že text sesmolil ogr. Informační obsah však zůstal prakticky totožný.

Novou verzi Ogmotova deníku si můžete přečíst ZDE.

 


Když jsme si před dvěma týdny povídali o Wound in the World v Silithu, zmiňovali jsme i přítomnost pár rare mobů, kteří v patchi 7.3.5 oživí jinak poněkud mrtvou krajinu. To jsme ale ještě netušili, že tam možná bude víc živo, než by nám bylo milé. V jednom z nejnovějších PTR buildů totiž přibyl do hry item, který slibuje spoustu zábavy (a záhad).

 

Jde o knížku item #156852, která bude padat z rare elity npc #132591. Ogmot je ogr, který nejen že je členem Twilight's Hammer – kultu uctívajícího Staré bohy –, ale navíc si vysloužil přízvisko "Šílený". (Vidíte, slibovala jsem vám, že bude zábava.)

Ogmot

Knížka se věnuje vyprávění toho, jak se Ogmot, dříve zvaný Rozvážný (Steadfast), stal Ogmotem Šíleným. A pokud hádáte, že v tom mají prsty (pardon, chapadla) Staří bohové, tak... máte samozřejmě pravdu. A stejně tak máte pravdu vy, kdo jste hádali, že v Silithu se velmi brzy začnou dít zajímavé věci.

 

Texty zrozené z šílenství

 

Kniha sestává z 10 stránek, které vyprávějí příběh chlapce uprostřed války. Chlapcův život vezme dramatický obrat, když začne naslouchat šepotu tajemných mistrů.

 

SPOILER - ZOBRAZ / SKRYJ

 

Tajemství v mysli služebníka

 

Tak... a co teď s tím? Sehnat dobré nakladatelství, které by Ogmotovi jeho deník vydalo? Zařídit mu kvalitní psychoterapii? Asi budeme muset zůstat u toho, že si jeho zápisky pěkně rozebereme.

 

V prvé řadě je zřejmé, že Silithus se stane dějištěm důležitých událostí. Někteří z vás důvtipně podotknuli, že Silithus nejspíš nebyl zvolen jen tak náhodou (a to jak ze strany vývojářů, tak ze strany Sargerase). Že bychom se dočkali návratu C'thuna? Víme, jak rád Blizzard recykluje záporáky... Každopádně, ze Sargerasovy čepele a rány v povrchu Silithu určitě ještě vzejde nějaká neplecha.

 

Předchozí noci jsem měl sen o dvou obrovských armádách, které se střetly v oceánu krve. Pod nimi se svíjely stíny. A povstávaly.

Člověk nemusí být zrovna génius ani mimořádný taktik, aby mu došlo, že pustit se do sebe hned poté, co Azeroth zažehnal jednu hrozbu, asi nebude ten nejlepší nápad pod sluncem. Ale co už, stalo se (tedy spíše stane). A pokud jste si někdo vsadili na "válka mezi Aliancí a Hordou odvede pozornost od dalšího nebezpečí, a to nejspíš nebezpečí s kupou chapadel", jděte si vyzvednout svoji výhru.

azerit

Život se vrací na toto mrtvé místo. Napřed přišli brouci. Teď se tu kradou goblini. Baží po krvi... tím jsem si jist.

Brouci budou nejspíš silithidi, ti v Silithu asi nikoho nepřekvapí. Zmínění goblini se objevili v prologu k Before the Storm. Goblini budou v Silithu nejspíše těžit azerit, což je vykrystalizovaná životní síla Azerothu, tedy de facto krev. Co ale znamená ta poznámka o mořích? Nachází se někde tak rozsáhlé naleziště azeritu, že nám to všem vyrazí dech? Nebo Ogmotovi pánové plánují Titánku-Azeroth ještě více zranit, aby dále a silněji krvácela?

 

Pastýřka, zahalená stíny své minulosti, bezmezně milována stádem svých slepých ovcí. atd.

Návrat Azshary opět confirmed.

 

Oko čepele nás všechny pozoruje. Jaktože to nevidíte?

Toto je ovšem poněkud znepokojivé. Jde jen o výplod paranoidní mysli, nebo nás Sargerasův meč opravdu může nějak sledovat? Co když Sargeras díky němu ví, co se na Azerothu děje? Co když právě z toho důvodu svůj meč do planety zarazil, a ne (jen) proto, aby zranil Titánku?

0zp7q6b4ym_e428285ca8b95b0a945e0a0ea4fcbae9c94a4d70_1508277141_519.jpg

První z jeho lží byla vyřčena. (The first of his lies has been offered.)

Tady to začíná být opravdu zajímavé. Ogmot zde bezesporu odkazuje na nekonečně přetřásané "Chlapecký král slouží u pánova stolu. Nabídne vám tři lži." (The boy-king serves at the master's table. Three lies he will offer you.)

Většinou se lidé kloní k domněnce, že je řeč o Anduinovi. Jednak je to první a jediný chlapecký král, který člověku přijde na mysl, a kromě toho jakožto kněz má určitou potenciální vazbu na Prázdnotu (Void) a tím i Staré bohy. Christie Goldenová, autorka Before the Storm, kromě toho před pár měsíci zveřejnila podivný tweet, v němž naznačuje, že s Anduinem snad není/nebude něco zcela v pořádku.

A najednou se dozvídáme, že první ze slíbených tří lží už měla být vyslovena. Co řekl někdy v nedávné době Anduin, co by se mohlo později ukázat jako lež? To je otázka především na vás, co čtete tento článek – podělte se v komentářích o své tipy.

Popřípadě – o koho jiného by se ještě mohlo jednat, pokud ne o Anduina?

 

Další přijde vzápětí.

Další z oněch slíbených lží? Ale proč by obě poznámky o lžích nenásledovaly těsně za sebou?

 

Vázán Trůnem? Ne... nevázaný. (Bound by a Throne? No... boundless.)

Kdo? Co? Proč? Proč je trůn s velkým počátečním písmenem? Je to náhoda, nebo záměr? O čí trůn jde? A proč je ten někdo nevázaný? *autistic screeching*

Potřebuju na vzduch, dáme si reklamní pauzu.

 

Takže. Neručím za to, že se mé uvažování ubírá správným směrem, ale jako první jsem si vybavila Sargerase a Seat of the Pantheon, kde byl uvězněn (viz závěrečný cinematic k Antoru). Seat of the Pantheon sice nemá v názvu "Throne", ale zato Titáni tam mají své trůny a Sargeras rozhodně je "bound".

Pokud by text opravdu odkazoval na něj, znamenalo by to vážné varování. Že Sargeras není tak bezpečně pod zámkem, jak si myslíme. (Související článek zde.)

 

Ale proč by se v textech pátého dne Ogmotova deníku střídaly poznámky o Anduinovi a Sargerasovi? Nepleteme se v jednom z nich? Nepátráme špatným směrem?

Uvítám veškeré vaše nápady.

 

V jednom z komentářů na WoWheadu uživatel Seroster navrhl, že "trůn" by mohl být trůn Krále lichů a "chlapecký král" Bolvar Fordragon – v tom smyslu, že je ve své "funkci" poměrně nový. Jiný uživatel WoWheadu poté usoudil, že již vyřčená lež by tudíž mohlo být to slavné "Řekni jim, že Král lichů je mrtvý... a že Bolvar Fordragon zemřel s ním!" (Tell them only that the Lich King is dead... and that Bolvar Fordragon died with him!)

 

Dorazila skupina kultistů. ... Hovoří o Argu. O tom, který byl probuzen. O vítězství, kterého si nikdo nepovšiml.

Zde je řeč nejspíš o Titánovi Argus the Unmaker, s nímž jsme bojovali na konci Antoru. Ale co má být zač to "vítězství, kterého si nikdo nepovšiml"? Výhra nad Argem a Sargerasem se dala jen velmi těžko přehlédnout. Takže oč jde? Stalo se mezitím něco, čemu jsme kvůli anabázi na Argus nevěnovali dostatečnou pozornost?

Že ti Staří bohové mezitím něco prováděli na Azerothu! Člověk je chvilku nehlídá...

 

Hvězda na mě hledí. Musím se schovat před jejím pohledem.

Seat of the Pantheon po uvěznění Sargerase září na azerothské obloze v podobě rudé hvězdy. A Ogmota z nějakého důvodu značně znepokojuje. Pročpak asi?

hvězda

Dýka mluvila pravdu.

Dýka bude nejspíš naše stará známá užvaněná Xal'atath. V čem přesně měla pravdu... to je moc dobrá otázka.

 

Už je to příliš dlouho, co jsem byl utopen.

Wut?

Pokud pominu nějaké ujeté fetiše, co by členové Twilight's Hammer klidně mohli mít, jde dost možná o odkaz na Il'gynothovo "Abyste ho nalezli, utopte se v kruhu z hvězd."  – nejspíš ve smyslu "ponořte se do kruhu z hvězd" (To find him, drown yourself in a circle of stars.) Ten, koho máme nalézt, je nejspíš N'Zoth, poslední Starý bůh, s nímž budeme mít bezpochyby velmi brzy tu čest. Ale co je zač "kruh z hvězd", to je další moc dobrá otázka. Lidé v této souvislosti často zmiňují Suramar a Soumračné (Nightborne), neboť ti mají ke zkoumání hvězd velmi blízko (viz např. Star Augur Etraeus).

A nebo že by to nějak souviselo se Seat of the Pantheon? Ale to jednak není skutečná hvězda, jen se tak z dálky jeví, a jednak jde o jediný nebeský objekt, ne vícero...

 

Probudil mne její křik. Rozechvěl mne její šepot.

Když byla na straně 4 zmiňována nějaká žena, šlo (pravděpodobně) o Azsharu. Je o ní řeč i zde? Dostáváme tak k dispozici první jasnou předzvěst návratu Azshary? Připomínám, že již bylo potvrzeno, že bude bossem ve druhém raidu datadisku Battle for Azeroth. Rovněž nezapomínejme na to, že Azsharu stvořil N'Zoth a ona by mu nyní měla sloužit – přinejmenším na oko. Nedá se vyloučit, že přitom sleduje své vlastní cíle.)

 

Požehnání od Mistrů. Konečně rozumím!

Good for you. Taky bych ráda.

utp3oklgd1_965f5565959c9e91ecb8a1faa3324b3ca6bb5a69_1503402543_6224.jpg

Dveře. Cesta. Naše. Naše.

Opět se zde odkážu na Il'gynotha a jeho "Pět klíčů nám otevře cestu. Pět pochodní nám ji osvětlí." (Five keys to open our way. Five torches to light our path.)

Nejčastější teorie je, že oněmi klíči jsou Pilíře stvoření (Pillars of Creation). Zde asi žádný přelomový objev neuděláme, ačkoli si ráda vyslechnu vaše teorie.

 

Blázen! Kruh nás probudil všechny.

Zase (nejspíš) ten "kruh z hvězd". A nebo možná jen metaforický kruh, o němž rovněž hovořil Il'gynoth v návaznosti na náš příchod do Emerald Nightmare: "Kruh je téměř uzavřen." (The long circle is nearly complete.)

Ať tak nebo onak... trochu mi připadá, že ve svém posledním zápisku už Ogmot nemluví ani tak sám za sebe, jako spíš že za něj mluví jeho pánové. Pokud ano, měla bych pro ně taky jeden vzkaz:

VYJADŘUJTE SE SAKRA SROZUMITELNĚ!

 

Tak povídejte: kdo je podle vás chlapecký král? Kde leží kruh z hvězd? Jakými dveřmi do našeho světa vstoupí zlo a čí křik to Ogmot slyšel desátého dne? A co dalšího vás v návaznosti na Ogmotův deník napadá?

 


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Walther 22.12.2017 23:40

Vázán Trůnem? Ne... nevázaný. (Bound by a Throne? No... boundless.)

Tohle mi trochu sedí na Wrathiona.

Miťosk 22.12.2017 15:46

bol by som rad keby bol do toho zapleteny Bolvar predsalen lich king je dost zasadna postava azerothu..ale myslim to tak ze by nam pomohol nejak s tym ze vidi nejake veci hlbsie ako my..a inak myslite ze ked zomrel Kiljaeden tak to Bolvar citil ?

Heakler 22.12.2017 18:09

Možná se jeho smrtí ještě více upevnila Bolvarova svobodná mysl. Teď si uvědomuje jak velké síle velí a možná dostává chuť na krutovládu nad světem. Nebo začíná za to čím je obviňovat živý a jeho služebníci ho v tom rádi utvrzují.
Každopádně s měnícími se zónami po dosažení nějakého levelu se otevírá možnost na předělání celého Northrendu ala WotLK2.0.

Asimerian 22.12.2017 13:15

Vázán Trůnem? Ne... nevázaný, mňa pri tomto napadla Calia Menethil ktorá je dedičkou a následníkom trónu Lordaeronu a je tiež priestkou a tým má tiež prepojenie na Void a moc teda nechce aby ju volali celým menom takže nemá záujem o nasledovníctvo

Bellatrix 22.12.2017 14:57

Mně přijde, že na Caliu Menethil se úplně vykašlali... Což je hrozná škoda. To by mohla být tak skvělá příběhová zápletka, kdyby si nárokovala Lordaeron.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Loreon 23.12.2017 09:26

@Bellatrix
Tak V BfA Aliance dobyje Lordaeron, takže linka může pokračovat...

Bellatrix 23.12.2017 11:59

@Loreon Bylo by to super. Ale už se neodvažuju moc doufat.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Sirena 23.12.2017 12:41

@Bellatrix Taky si myslím že z toho nic nebude, na druhou stranu je to přece muselo napadnout. Byla by to skvělá a zajímavá zápletka, která by měla moji podporu, že by "boy king" a "old wolf" dosadili na Lordareonský trůn právoplatnou ztracenou dědičku místo té neustále dokola omílané přeceněné a svým způsobem už nudné banshee queen.

Bellatrix 23.12.2017 12:46

@Sirena Mně přijde, že se jim prostě nechtělo nic ohledně Calie vymýšlet. :-/ A tak si akorát řekli "uděláme z ní followera, ať lidi nepindají, že jsme ji nevrátili do hry", ale ve výsledku to je ještě horší. Dokud ve hře nebyla, člověk mohl aspoň doufat, že někde sbírá armádu

Šéfredaktor WoWfan.cz

Silveralius 22.12.2017 13:02

Zajímavé velice zajímavé.
Osobně si myslím, že někde okolo meče bude později vchod do raidu nebo dungu Popřípadě celý Silithus bude jako raid nebo dung.
Dokáži si představit jak budeme stoupat do nitra planety a postupně porážet služebníky Voidu a sem tam i nějakého toho většího až nakonec dorazíme k zraněné Azshaře.
No a pak jak znám Blizz se přižene nějaký šílenec a vysaje z ní sílu a budeme mít záporáka na další datáč

Ten meč tam není jen tak náhodou A to ani nemluvě o tom, že hned vedle je Uldum a jeho krásná zařízení. Nebo to co po nich zbylo

Bellatrix 22.12.2017 14:56

Ta myšlenka se mi dost líbí, že by byl raid v nitru Azerothu. Docela si dovedu představit, že by byl nový Ahn'Qiraj jako dung a pak tohle jako raid.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Prunusak 22.12.2017 15:38

@Bellatrix Taky bych to takhle bral všema deseti A jak se Vám líbí výtah od Maidenky k Fallen Avatarovi v Tomb of Sargeras ?

Bellatrix 23.12.2017 11:58

@Prunusak Ten je boží. Když jsem jím jela poprvé, měla jsem z toho trochu šok, pořád jsem čekala, kdy už bude konec a ono pořád nic...

Šéfredaktor WoWfan.cz

cerberos 23.12.2017 13:37

o výtahu mi tu nepiště beztak by měli v tom raidu přidat jako nového bosse ten pitomej ELEVATOR!

cerberos 23.12.2017 13:38

myslím raid v tom Antorusu zatracenej Elevator

pajajs 22.12.2017 12:39

"Bound by a Throne? No... boundless."
Přikláním se k Bolvarovi. Přeci jen Arthas jakožto Lich King byl "spoutaný", kdežto Bolvar spoutaný není.

Loreon 22.12.2017 12:06

Strana 4

Dnes z mého táborového ohně vyšel dým a vzal na sebe tvar.

Pastýřka, zahalená stíny své minulosti, bezmezně milována stádem svých slepých ovcí.

Dovedla je na kraj útesu a nechala je zřítit se dolů. Ani ve chvíli, kdy se jejich těla rozbila o kamení, o ní ani na vteřinu nezapochybovali.

Vrány se nažraly masa ovcí do sytosti. Krajinou zněl její smích.

-------------------------------------------

Že by vize Sylvanas a její vedení Hordy?

Pivo 22.12.2017 12:14

To si nemyslím. Vzhledem k tomu, že Sylvanas mi nepřijde, že má hordu až takhle omotanou kolem prstu. Spis to sedi na tu Azsharu. Ale trřeba se pletu.

Bellatrix 22.12.2017 12:35

Sylvanas v komentářích na WoWheadu taky zmiňovali jako jednu z možností. Ale nevím, já to tam prostě nevidím. Přijde mi, že to sedí na Azsharu jako p*del na hrnec. Jednak je to obrácené do minulosti (nebo to tak na mě aspoň působí) a jednak Sylvanas by se asi dobře nebavila nad tím, kdyby přivedla Hordu do zkázy (viz to "Krajinou zněl její smích."). Ta, pokud by to udělala, tak leda omylem. Kdežto Azshara byla vždycky svině, které na jejích lidech nezáleželo ani za mák.
Navíc Horda rozhodně nenásleduje Sylvanas jako "slepé ovce" a už vůbec ji slepě nezbožňujou. Ti ji naopak budou zpochybňovat na každém kroku, jak jsme viděli v prologu k Before the Storm.

Šéfredaktor WoWfan.cz

cerberos 23.12.2017 13:30

ano jde nepochybně o Azsharu ta byla svině a jaká!

cerberos 23.12.2017 13:34

o Sylvanas nejde jen si vzpomen jak zachránila Voljina a ostatní ted kvůli tomu ji má díky ní Aliance Hordu za zrádce...tady jde o nikoho jiného než o Azsharu je a byla to mrcha ,ta se neštítila i své poddané kteří ji milovali a ctili předat jako krmivo pro Sargerase a jeho Legií

Zug 22.12.2017 11:44

You've done it once again. Tyhle články jsou Boží s velkým B!

Tohle je nanejvýš zajímavý deník. Jsem rád, že Blizzard znovu prokázal, že dokáže být i docela mazaný. Když opravdu chce that is. Protože tahle kniha opravdu hází mystery vlny na každou stranu - teď jenom abychom se dokali někdy pořádných odpovědí.
Jsem velmi potěšen s faktem, že podle deníku Sargeras jen tak random nebodl Gorshalach do Azerothu. Takhle to sice vypadalo cool and all that, ale kdyby za tím byl i nějaký další záměr, kdyby to všechno bylo jen částí Sargerasova ultimátního plotu a ne špička ledovce, tak by to hned udělalo z Temného Titána mnohem rafinovanější hrozbu než kdy dřív - aspoň pro mě. Já prostě miluju záporáky ve stylu Illusive Mana z Mass Effect; záporáky, co používají svojí hlavu a neřídí se jen rule of cool.
A k reklamě: dokážu si živě představit jak sedí Nathanos na gauči, kouká na TV se sklenkou vína, koukne na slogan a jen se ušklíbne se slovy "a beast in a hat is still a beast".

Bellatrix 22.12.2017 12:30

Díky moc!
S těmi mystery vlnami jsi do vystihl, já se z toho místy už úplně hroutila, jak jsem z toho byla zoufalá.
Ach, Illusive Man... Toho mi nepřipomínej, nebo si půjdu podvacáté zahrát Mass Effect.
K reklamě - chjo, škoda, že neumím kreslit, hnedka bych ten výjev nakreslila Bych musela zlanařit Esperantu.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Lockdaar 22.12.2017 11:35

Vida, já to říkal předtím už v nějaké novince, že to zabodnutí meče v Silithusu nebylo úplně náhodný a že by to mohlo mít nějakou souvislost s našimi chapadlovými kamarády, o kterých jsme už nějaký pátek neslyšeli. Kde že si mám vyzvednout tu výhru?
Stejně tak jsem i podotýkal, že by se v souvislosti s touhle situací mohlo začít něco dít v Ahn'Qiraji a osobně jsem teď po tomhle ještě víc přesvědčený o tom, že s AQ se něco v budoucnu ještě dít bude.

Bellatrix 22.12.2017 12:27

Vyber si lízátko. https://i.pinimg.com/originals/09/49/c4/0949c459a99e949682bac4048f9bde1c.jpg

Já bych byla ráda, kdybychom se ještě podívali do Ahn'Qiraj. Přece jenom... V Legion jsme dostali Return to Karazhan. A Ahn'Qiraj je taky šíleně památný a kultovní raid.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Lockdaar 22.12.2017 12:49

@Bellatrix a hlavně byl naposledy aktuální někde ve vanille a od tý doby jsou to už jen nevyužitý ruiny - čili když Blizzard rád někdy v návaznosti na příběh přetváří staré raidy/dungy (viz. Karazhan, ZG/ZA atp.) tak další na řadě by měl být AQ, který je pro takovéhle přetvoření asi momentálně nejideálnější možností z ostatních starých raidů/dungeonů.

Pivo 22.12.2017 10:30

Mám strašně rád Warcraft lore. Miluji tyhle články.
Ačkoliv nejsem ten co by nějak moc na tím přemýšlel, ale u toho křiku mě napadla titánka Azeroth, když do ní Sargeras zabodl meč?

Bellatrix 22.12.2017 12:22

Já jsem to pochopila tak, že Sargeras zabodl meč do Azerothu ještě předtím, než Ogmot do Silithu přišel. Že on přišel v podstatě v návaznosti na to.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet