Zabezpečení účtu: Základní tipy

Zabezpečení účtu je jednou z nejdůležitějších věcí vůbec. Chceme, aby hráči získali nějaké informace o tom, jak mohou zabezpečit účty a počítače, na kterých hrají. V tomto článku se dozvíte informace, které vám k tomuto dopomohou. Ve videu níže naleznete zajímavé informace.
[odstavec]

Zabezpečení systému

  • Aktualizace systému
  • Firewall
  • Antivirové programy
  • Anti-Spywarové programy

Aktualizace systému

Pokud používáte Windows, instalujte vždy nové aktualizace, které dopomáhají k zabezpečení počítače a aktualizují některé zabudované programy Windows – Windows Defender, Microsoft Security Essentials, Firewall, atd. Kdykoliv můžete zkontrolovat aktualizace na webu Microsoft Windows Update stránce. Je také dobré mít zapnuty automatické aktualizace systému.
  • Klikněte na tlačítko Start a poté na Ovládací panely.
  • V Ovládacích panelech (záleží na stylu panelů) otevřete Systém a Zabezpečení, poté na Zapnout nebo Vypnout automatické aktualizace v záložce Windows Update. Pokud používáte klasické rozvržení Ovládacích panelů, můžete rovnou zvolit Windows Update.
  • V pravém menu zvolte možnost Změnit nastavení, ve kterém si automatické aktualizace zapnete.
Pokud používáte MacOS, navštivte články Software Update a Apple security Updates na oficiální stránce Apple.

Firewall

Firewall chrání uživatele počítače před přístupem jiných lidí do vašeho počítače. Většina operačních systémů již v základu používá Firewall, jako například Windows XP SP2 a novější verze operačního systému Windows (Windows Vista, 7, 8). Jelikož firewall poskytuje větší bezpečnost počítače, může se stát, že bude hře bránit k připojení na server. Pokud se tak stane, můžete si přečíst článek Operating System Firewall Configuration (anglicky), kde je podrobně vysvětleno, jak nastavit firewall, aby se dalo hrát.

Antivirové programy

Důležitou součástí každého počítače jsou programy, které chrání uživatele před škodlivými nástrahami internetu jako viry, keyloggery a jiné škodlivé programy. Většina programů je neviditelná pro standardní uživatele počítače. Dokážou zachytit škodlivé nástrahy, kterých by si člověk nevšiml a chrání tak hesla a jiné citlivé údaje. Existuje mnoho různých firem, které se na antivirové programy specializují. Antivirové programy můžeme rozdělit do dvou jednoduchých kategorií – programy zdarma a placené. Dá se říct, že placené programy obsahují lepší a častější aktualizace, někdy mnohdy ochranu (více možností) nebo lepší a kvalitnější uživatelskou podporu. Jako antivirus zdarma si můžete stáhnout Microsoft Security Essentials, Avast!. Většina firem, které mají placené programy, poskytují také antivirové programy zdarma – například AVG. Pokud hledáte placený antivirový program, můžete zkusit ESET či Norton. Programů je samozřejmě více.

Anti-Spyware

Spyware programy jsou tvořeny, aby sledovaly, co zrovna na počítači děláte. Mohou způsobovat problémy se hrou, která může padat, minimalizovat se nebo způsobovat problémy s připojením. Anti-Spyware programy monitorují běžící programy systému a dokážou zachytit škodlivý Spyware a smazat jej. Opět existuje několik variant. Můžete zkusit například Malwarebytes Anti-Malware, AdAware, Microsoft Windows Defender nebo Spybot – Search & Destroy.
[odstavec]

Webové prohlížeče a bezpečnost

I běžné surfování po internetu může být nebezpečné. Některé stránky mohou obsahovat viry, keyloggery nebo trojské koně. Pro bezpečnější prohlížení internetu se doporučuje aktualizovat prohlížeč, jakmile to bude možné.

Aktualizace prohlížeče

Stejně jako patche pro hry, i webové aktualizace mnohdy přináší novinky, které mohou obsahovat filtry phishing webů či jiných nebezpečných webů. Pro stažení posledních verzí prohlížečů navštivte hlavní stránky výrobce nebo využijte možností v prohlížečích.
Oficiální stránky prohlížečů

Adobe Flash Player a Adobe Reader

Adobe Flash Player je plugin dostupný pro všechny webové prohlížeče a většinu mobilních zařízení. Tento plugin umožňuje vidět animované a interaktivní obrázky na webech. Z důvodu popularity Flashe se stávají tyto platformy častým útokem malwarů. Pro větší bezpečnost by se měly aktualizovat. Nejnovější aktualizace můžete stáhnout na oficiálních stránkách Adobe Flash Player a Adobe Reader.
[odstavec]

E-mailová bezpečnost

E-mailová adresa je velice důležitá při kontaktování podpory Blizzardu, ale také k přihlášení do hry. To z ní dělá opravdu výborný cíl pro ty, kteří chtějí váš účet ukrást.

Vytvořte si jiný e-mail

Nejjednodušším způsobem, jak začít s bezpečností účtu, je založení nové e-mailové adresy, kterou budete používat pouze na Battle.net. Čím méně služeb na e-mailové adrese budete mít, tím méně šancí budou mít společnosti, které rozesílají phishing e-maily. Pokud se tak rozhodnete, měli byste se vyvarovat zadávání reálných jmen či telefonních čísel na nově vytvořeném e-mailu (nikoliv na Battle.netu!).

Heslo

Heslo je důležitou součástí bezpečnosti. Čím delší a složitější je, tím menší šance je, že na něj někdo přijde. Platí všeobecná pravidla, že heslo by nemělo obsahovat jméno nebo datum narození, ale mělo by být unikátní. Také se doporučuje, aby heslo na e-mail a na Battle.net bylo rozdílné. Je jasné, že více hesel se může hůře pamatovat, ale jde o bezpečnost (nejen vašeho herního účtu). Battle.net nerozlišuje velká a malá písmena, ovšem podporuje znaky jako @, #, $, %, & nebo *. Samozřejmostí jsou také čísla. Pokud si s heslem nevíte rady, můžete využít webové stránky, které generují automaticky hesla. Jednou z takových stránek je například Passwords Generator.

Pravost e-mailů & stránek

Je důležité si zapamatovat, jaké e-mailové adresy a webové adresy používá Blizzard. Někdy můžete narazit na podobné domény, kterým se vyhněte, protože se jedná o phishing (adresy typu Battlen.en.com, WoWaccoun.net, atd.)
Seznam e-mailových adres
  • @blizzard.com
  • @battle.net
Seznam webových adres
  • Blizzard.com
  • Battle.net
  • WorldofWarcraft.com
  • WoWArmory.com
  • StarCraft2.com
  • Diablo3.com
[odstavec]

Authenticator

authenticatorJedna z nejlepších ochran účtu je authenticator. Authenticator generuje dodatečné heslo k účtu. Pokud se hráč připojuje ze stejného místa, není potřeba zadávat kód stále dokola, ale jakmile se hráč přihlásí na novém počítači či nové IP adrese, bude muset zadat nově vygenerovaný klíč. V Evropě jsou k dispozici dva typy authenticatorů - mobilní a fyzická kopie. Fyzická kopie se dá sehnat i v českých obchodech za příznivou cenu (kolem 200,-). Ceny si můžete porovnat například na portálu Heureka. Mobilní kopie se dá stáhnout pro mobilní systémy telefony se systémem iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone 7. Pokud se rozhodnete používat authenticator, budete jej muset přidat v Battle.net account manageru.


Naposledy upravil/a Ellendway 05.02.2013 v 15:24:08.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Ellendway 05.02.2013 17:44

Aruniel
Jeste jsem se chtel Elle zeptat, zda budes neco psat i o Battle.net SMS Protect.?
Jo, bude těch článků hooooooooooodně.

Aruniel 05.02.2013 17:30

Jeste jsem se chtel Elle zeptat, zda budes neco psat i o Battle.net SMS Protect.?

Aruniel 05.02.2013 17:27

Malwarebytes anti-malware je fajn i free verze, osobne pouzivam SUPERantispyware FREE edition a nemuzu si stezovat. Takze ja doporucuji oba. K tem antivirum, konkretne Microsoft Essentional - bavil jsem se o nem s nekolika lidmi pracujicimi v IT a bylo mi receno, ze pro bezneho uzivatele s originalnim windowsem apod. je bezkonkurencni avsak pokud ma crackly windows, office apod. tak muze zpusobit problemy, nebot ma tendenci tahat ruzne ,,programky´´ na odhalovani nepravych licenci apod. Sam nejsem zadny odbornik, jen nabyte informace sdeluji dal.

Ellendway 05.02.2013 16:32

bulljoker
chci se zeptat kterej z těch Anti-Spyware programů nejlepe doporučujete? :P
Osobně používám Malwarebytes Anti-Malware. Na koupenou verzi si nemůžu stěžovat.

bulljoker 05.02.2013 16:22

chci se zeptat kterej z těch Anti-Spyware programů nejlepe doporučujete? :P

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet