Jak si vede Legion po dvou měsících

  Legion    recenze   
Tak jsem tady zas. Těsně před vydáním datadisku jsem vydala menší úvahu o tom, proč si myslím, že by Legion z hlediska příběhu nemusel být úplně marný. A těsně po vydání jsem vydala menší recenzi, proč si myslím, že Legion bude dobrým datadiskem. Jestli si za tím stojím? To si pište. Těžko soudit úspěch datadisku po dvou týdnech hraní, ale už po relativně krátké době dokážete něco málo vidět. U Warlords of Draenor jsem věděla, že to bude průšvih už po deseti dnech. Hrozně jsem se hnala za vyexpením postavy, abych stihla Molten Core a abych mohla získat mounta, který už se pak nebude dát sehnat. A litovala jsem, že jsem si to levelování neužila víc, protože to bylo na celém datadisku to nejlepší. Jakmile jsem si uvědomila, že to bude jen o Garrisons, datadisk mě přestal bavit do měsíce, možná dříve. A do dvou měsíců od začátku hraní, jsem nezaplatila za hraní asi půl roku. Pak jsem se vrátila jen proto, abych se podívala do starých lokací kvůli povídce. A přitom feeling Draenoru byl úžasný a z žádných lokací mi nikdy nespadla čelist tolik jako z Shadowmoon Valley nebo Taladoru.
 
Těšila jsem se a lobovala jsem za Warlords of Draenor. A po nich jsem řekla, že už to nikdy neudělám, protože jsem se už nechtěla zklamat. A taky jsem tvrdila, že si to u mě Blizzard za takový průšvih už nikdy nevyžehlí. Vyžehlil? Rozhodně. Jak jsem již probírala v předchozím článku, levelování je prostě jiné. Blizzard na to šel tentokrát úplně jinak a to hlavně i díky konceptu World Questů, a tomu, že Broken Isles budeme využívat celé a všechny lokace budou na stejné úrovni, jako jste vy. A jednoduše máte stále co dělat.
 

Class Halls

Class Halls rozhodně nejsou Garrisons. Jen si z nich vzaly to nejlepší. Myslíte si, že budete stále své followery posílat na mise? Ano, možná budete. Ale budete sedět v Class Hall těch 18 hodin, než se vaši followeři vrátí? K tomuhle už jednoduše není v Legionu prostor. Class Halls vás stejně vyženou do světa. Nehledě na to, že jejich questová linie vás pošle i mimo Broken Isles. A co taková vylepšení, která vám mohou dát mnoho výhod? Stojí spoustu Order Resources a vy musíte vyrazit pro World Questy, abyste je znovu nasbírali. První vylepšení se vyzkoumá během pár hodin. Ale za půlkou už začne přituhovat a vy si na vylepšení můžete počkat klidně i deset nebo více dní. Ne, Class Hall opravdu není klon Garrisons. Vyhání vás ven, slouží spíš jako vaše útočiště, ale netrávíte tam většinu svého času. Odpočinout si, vylepšit Artefakt, poslat followery na mise a znovu vyrazit ven.
 

Artefakty

Zprvu se mi nápad Artefaktů příčil. Hlavně questové linie k jejich získání byly mnohdy odfláknuté. Ale jakmile už na to zapomenete a začnete je používat, vytvoříte si k nim určitý vztah. Jsou vaše a vy se o ně staráte a stále je vylepšujete. Jen tak je za jinou zbraň nevyměníte. A co je lepší, můžete měnit jejich vzhledy. Jenomže ty nejsou zadarmo. Já třeba chci druhý vzhled Maw of the Damned, ale v modré. Jenomže k tomu potřebuji zkompletovat několik vzácných artefaktů na Broken Isles. Enjoy. Další super věcí jsou talenty Artefaktů. Není to jen zbraň, kterou prostě získáte a už s ní nebudete nic dělat. Pokud se budete snažit získávat Artifact Power, odemknete více talentů. Pokud ne, vaše zbraň bude mít jen základní talenty a daleko se s ní nedostanete. Rozdíl mezi hráčem, který se hře bude věnovat, a tím, kdo ne, bude opravdu velký a bude to znát na mnoha věcech. Nejdříve to půjde rychle. Získáte spoustu Artifact Power ze základních questů. Pak začne přituhovat. Z 200 bodů k odemčení talentu se stane 58 000. A vám nezbývá než se spolehnout na Artifact Knowledge, abyste mohli získávat více Artifact Power… ale hlavně budete opět vyhnáni do světa dělat World Questy nebo chodit dungeony.
 

World questy

Tady začíná legrace. Otravovaly vás daily questy? Každý den to samé? Na tom samém místě? World questy se liší. Objevují se náhodně po celých Broken Isles. Zabijte tolik nepřátel, posbírejte tolik surovin, ubraňte pevnost, zabijte bonusového bosse v dungeonu, odevzdejte suroviny, vraťte ryby do vody, proměňte se v pantera a zabijte lovce, seberte ořechy a vyžeňte veverky z vesnice… Variabilita je obrovská. A pokud se vám náhodou stane, že quest jste už dělali, příště nabízí jinou odměnu. Dokonce tak můžete nabrat gear. Nebo lepší recepty pro vaši profesi. Ano, můžete splnit i questy, které jsou pro Fishing, Herbalism, Cooking,… A pokud splníte čtyři questy od dané frakce, získáte truhlu s náhodným předmětem a reputaci. World Questy jsou zkrátka nový formát daily questů ale variabilnější a zábavnější a budou vás nutit kontrolovat každý den mapu, zda náhodou nenajdete odměnu, která vás zaujme.
 

Dungeony a raidy

Přiznám se, že jsem od začátku datadisku neměla guildu, tak jako už pěkných pár let. Ale teď s Legionem mi začala guilda vážně chybět natolik, že jsem nakonec přešla na jiný server. Dosud jsem totiž chodila jen LFR, a z dungeonů maximálně Heroic obtížnost. Na Mythic jsem se nedostala a nyní s příchodem Karazhanu nemám ani pořádně možnost otestovat nový obsah. Celé roky hraní casual obsahu a bloudění hrou o samotě mě s Legionem přestalo bavit. Dokonce jsem i z DPS přešla na tanka, abych se dostala rychleji do skupin. Prozatím tedy zmíním PvE content celkově. Každý dungeon je něčím jiný. Maw of Souls se odehrává na Naglfaru, lodi, která převáží duše do Helheimu. Mnohým se tento dungeon nelíbí, ale mě uchvátil. Ta loď se opravdu naklání a houpe na vlnách a vy máte pocit, že jste opravdu na palubě. Nehledě na to, že mám s Helyou celkem zábavnou příhodu, kdy celá má skupina poumírala, včetně healera, a já asi další tři minuty s mým Blood DK pobíhala kolem bosse a nakonec jsem ji udolala. Přesně tehdy mě tankování začalo bavit.
 
Halls of Valor je pastva pro oči. Jestli mi z nějakého dungeonu někdy spadla čelist, byl to právě tento. Neltharion‘s Lair má zase mnoho úrovní, sem tam skáčete do hlubiny, jednou se přes půlku dungeonu přepravíte v sudech (podobnost s Hobitem čistě náhodná). Jsou však i dungeony, které nebudete chodit rádi. Pro mě je to Eye of Azshara. Jediná zajímavá mechanika je foukání větru a možná Lady Hatecoil a její elektrický proud ve vodě. Kdykoliv však skončím tady, pláču. Budete mít dungeony, které nebudete mít rádi, ale i ty, které budete milovat. Pokud si však chcete užít obsah plnými doušky a dosud jste byli casual hráči, kteří povětšinou hráli jen sami, v tomto datadisku opravdu oceníte guildu nebo skupinu přátel víc než kdy dříve.
 

Suramar

Nemáte co dělat, Máte všechny World Questy splněné? Dungeony se vám nechtějí chodit? Progresujte v Suramaru. Není to legrace. Zabere vám to enormní množství času. A na rozdíl od ostatních lokací tato nemá jen pár kapitol. Navíc ji nemůžete dokončit najednou. Je to něco jako Landfall. Musíte stále dělat pokrok v reputaci, abyste odemkli další quest linii. A další věcí, která vám bude bránit v progresu, je i počet Ancient Mana. Bude se vám ze začátku zdát, že jí máte dostatek. Jenomže pak to přijde. Budete muset odevzdat 100, 200, pak 1000… a ono se to začne načítat. Kolem Suramaru se točí příběh Legionu a zřejmě se kolem něj bude točit ještě dlouho.
 

Co dál?

Věc, která mě překvapila snad nejvíce, bylo oznámení prvního velkého patche ještě před začátkem datadisku. A dva měsíce po začátku byl live. Na letošním BlizzConu byl oznámen další patch a plno dalšího obsahu. Blizzard si tímto u mě svou reputaci napravil. Datadisk je více než dva měsíce venku a Blizzard prozatím dodržel, co slíbil a další obsah je na cestě. Stále jsem ještě nestihla dokončit základní obsah a už je tu další. Na závěr snad jen mohu říct: děkuji, Blizzarde. Opět se ve hře bavím.
 
A jak Legion zatím baví vás? Napište nám do komentářů!

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Muradin 16.11.2016 19:49

barrny
to: Muradin Ty máš 34 perku na zbrani a nedělal jsi žadne AP Q, nechodil raidy, dnugeony, atd, ... LOL dlouze jsem se takovému nesmyslu nezasmal, jediné co ti k tomu mohu říct, že tady veřejně lžeš.
Aspoň si přečti komentář na který reaguješ. Samozřejmě že jsem dungeony, raidy, WQ, bg, arény a další chodil (co bych asi ve hře dělal). Jen píšu to, že jsem všechny ty vyjmenované věci nikdy nedělal jen čistě KVŮLI AP a byl to vlastně jen takový bonus k tomu co jsem dělal. Například dungeony jsem chodil pro eq, lore, questy a i protože mě prostě baví a jsou nové. A podobně i u jiných věcí.

Esperanta 16.11.2016 17:59

Jikonekt
Je uzasny, jak kdyz nekdo pod oslavny clanek o tom, jak je ted ve WoW vsechno svely napise trosku jinej nazor, ze on to vidi treba trosku jinak, tak ej rpo vsechny mistni debil, keryho je treba ukamenovat. Proberte se proboha a skuste bejt trosku tolerantni A ne jako longinarts, kterej ty lidi hned posia hrat jinou hru. btw... Mimochodem si asi zvolil spatne server, kdyz te PvP tak obtezuje vzdcky mas moznost to zabalit a jit hrat na ciste PvE server (a to te ani neposilam hrat jinou hru :_).
To je jen výměna názorů a diskuze. Ovšem nadávání si... well... je to vizitka toho, kdo nadává.

okojehly 16.11.2016 17:28

Jj, PVP to mají těžké, musí mít na sobě to nejlepší a musí reagovat na každou úpravu od Blizzu, takže spousta altů, kteří musí mít taky to nejlepší...Na druhou stranu je neuvěřitelné, na to jak pořád brečí, jaké je stále v PvP množství hráčů, včetně těch co brečí již deset let.Ale určitě je na to pěkné video, kde někdo takový vysvětluje, že žádná adekvátní náhrada za WoW PvP neexistuje a že tedy ten Blizz musí zlomit. :-)

Jikonekt 16.11.2016 17:18

Je uzasny, jak kdyz nekdo pod oslavny clanek o tom, jak je ted ve WoW vsechno svely napise trosku jinej nazor, ze on to vidi treba trosku jinak, tak ej rpo vsechny mistni debil, keryho je treba ukamenovat. Proberte se proboha a skuste bejt trosku tolerantni A ne jako longinarts, kterej ty lidi hned posia hrat jinou hru. btw... Mimochodem si asi zvolil spatne server, kdyz te PvP tak obtezuje vzdcky mas moznost to zabalit a jit hrat na ciste PvE server (a to te ani neposilam hrat jinou hru :_).

16.11.2016 16:07

barrny:to je pelna blbost co pises kamos farmi Ap pres pvp primarne jak veze tak bg za kazdej druhej pvp talent level mas nejakych 18k ap

Ellendway 16.11.2016 13:15

barrny
Jistě že dá, ale ne dostatečně tolik abys již nemusel chodit PvE.
Oh, Bože! Velký problém si tedy zajít dva až tři World Questy, ve kterých získáš hromadu AP, že? Věc na 15 minut, včetně létání po mapě. WQ hravě zvládneš v queue na BG.

barrny 16.11.2016 13:01

Ellendway
Vždyť i v PvP se dá AP získat...
Jistě že dá, ale ne dostatečně tolik abys již nemusel chodit PvE.to: Muradin Ty máš 34 perku na zbrani a nedělal jsi žadne AP Q, nechodil raidy, dnugeony, atd, ... LOL dlouze jsem se takovému nesmyslu nezasmal, jediné co ti k tomu mohu říct, že tady veřejně lžeš.

Ellendway 16.11.2016 07:17

corpsen
Chapses, ze prijdu z prace a chci si uzit PvP ktere nemuzu DIKY ZAS***U AP chodit, protoze nemam cas FARMIT AP ?! to je prostě další věc která dokonale zprasí datadisk, gg blizz, ještě, že komunita ví co hráči chtějí.
Vždyť i v PvP se dá AP získat...

longinarts 16.11.2016 01:31

farma ap... pvpckari by proste chteli doexpit postavu, zaparkovat ji v dalaranu a jenom joinovat queue.... tak mam pro vas zpravu, ta hra je komplexni, pvp, pve, outdoor atd, nechapu proc ja kdyz se musim neustale vyrovnavat s pvpckem ve svete i v dalaranu proc vy byste nemohli chodit WQ nebo dungy na AP.. jestli vas to nebavi a chcete hrat jen pvp, bezte hrat pvp hru jako je overwatch nebo heroes... a nebrecte porad a pripominam, ze pvpckari breci v kazdym datadisku, protoze proste wow pvp nikdy nebude vyrovnany a nikdy ani nebylo, tak se s tim uz smirte. jinak ani v pve nepocituju grind AP jako nutnost, hraju dve postavy, prvni sem hodil na 875ilvl a zbyvaji mi 2 traity do toho bonusovyho a nesel sem ani jednou farmit AP zamerne.. pouze delam WQ kde je hodne AP, chodim m+ a raidy... a neprijde mi ze bych zaostaval, nebo ze by me nebrali do dungu. druha je na 835 a chodim se na ni odreagovat do obyc mythic dungu.. verim ze v raid mythic progresu je to mozna jinak, ale chces to hrat na vrcholny urovni tak pocitej ze tomu obetujes hafec casu... hraci by chteli progresovat mythic a pritom vlastne jenom doexpit a bejt invitnuty protoze jsou skilleri... bez prace nejsou kolace a muzou byt i slightly burned... (Nomi is dreadlord! confirmed )

Lockdaar 15.11.2016 20:54

Jikonekt
A tohle je presne ten uzasne uzkoprsej nazor a vidnei sveta, ze to co hrjau ja je primarni a ostatni maj proste smulu...
To není zase tak úzkoprsý názor jako spíše fakt. Nikdy jsem neřekl, že to, co hraju já (konkrétně to PvE už od BC) je a musí být pro všechny primární ale když se podívám na ty čísla, které jsi uvedl, tak je vidět, co převládá. Ano opravdu to sice není nějak extra rozdílné, ale je to zkrátka to větší procento...Ohledně těch raidech/statistikách na normal obtížnost je řekl bych celkem lehce vysvětlitelné - v dobách, kdy je ve hře LFR zřejmě většina lidí zlenivěla a stačí jim prolézt raid přes časově nenáročný LFR a jsou spokojeni . Uvidíme jaký tyhle statistiky budou třeba na konci Legionu, kdy už kvůli questům v kampani musíte do Emerald Nightmare pro věci na questy, který padají pouze na Normal obtížnost nebo vyšší.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet