Mists of Pandaria - Talent system preview

http://media.wowfan.cz/blizzcon/11/talentp/newtalents
World of Warcrat Game Director Tom Chilton a Lead Systems Designer Greg Street se rozpovídali o balancování povolání ve World of Warcraft, stejně tak oznámili nový talentový systém, který přijde s Mists of Pandaria. Na Blizzconu se zaměřili na filosofii a cíli v novém systému, co se změní a co mohou hráči očekávat při levelování v Pandarii.

Filosofie a cíle

V Cataclysmu jsme provedli nějaké radikální změny v talentových stromech. Některé z těchto změn fungovaly velmi dobře, zatímco jiné nám nepomohly dosáhnout našich cílů, které jsme očekávali. Jsme velmi rádi, že můžeme hráčům nabídnout výběr specializace již na 10. levelu. Nelíbilo se nám ale, že zde bylo i nadále hodně prázdných talentů a obávali jsme se, že by mohli hráči zapomenout na některé důležité talenty. Pokud se podíváme zpět, máme pocit, že talentové stromy Cataclysmu tvoří z 80% zaměření daného povolání – tank/healer/dps, zatímco zbylých 20% jsou zajímavé talenty a kde se teprve rozhodujete, které si vybrat.
Pro Mists of Pandaria se chceme přesunout k něčemu, co bude více flexibilní a odstraní spoustu chyb napáchaných ve starém systému. Ještě důležitějším faktem je, že chceme dát hráčům přístup k důležitým abilitám jednotlivých povolání jednodušeji, kde všechny možnosti mají nějaký smysl, ať už si vyberou ten či onen. Dostáváme se k několika hlavním změnám.

Nový talentový systém

Asi nejzajímavější změnou je odstranění starého talentového stromu. Místo toho dostalo každé povolání tři samostatné stromy, každý z nich pro jednotlivé zaměření, hráči si budou moci vybrat talent podle své libosti každý 15. level. Každé povolání bude mít vlastní výběr talentů a celý seznam bude dostupný pro všechny charaktery bez ohledu na specializaci.
Každý talentový řádek se skládá ze tří talentů spadajících do zcela specifického tématu – například crowd control. Některé řady nabídnou nástroje jako rychlost pohybu a zvýšení schopnosti přežít, zatímco jiné redukují spotřebu specifických abilit. V současné době je cílem vyvarovat se toho, aby byl nějaký talent povinný, nebo aby hrál důležitou roli při rotaci. Místo toho dají hráčům mnohem zajímavější možnosti vlastního přizpůsobení podle své vlastní postavy a stylu hraní. Celkově zde bude šest talentových řad, hráči se odemkne jedna vždy po 15. levelech. To znamená, že bude celkově mnohem méně talentů, ale každý z vybraných talentů má potenciál ovlivnit nějakým způsobem vaší hratelnost.
Další velkou změnou je, jak se budou talenty vybírat. Místo klasické možnosti vybrat si talenty podle počtu bodů (získávané s levelem), bude vybírání talentů na bázi postupu. Pro každý talentový řádek, který si hráči odemknout, dostanou hráči možnost aktivovat pouze jeden z nich. To je celkem šest talentů na úrovni 90. Podobně jako u současných funkcí se talentové výběry budou potvrzovat tlačítkem „Learn“ na spodní straně talentového okna. Nicméně velkým přínosem odstranění talentových bodů je, že umožňuje hráčům měnit své talenty s větší flexibilitou. I poté, co si hráči aktivují svůj talent, nebudou omezováni na svou volbu, jako je tomu nyní. Pokud má hráč pocit, že jeden z trojice talentů může být mnohem vhodnější než ten, který si zvolil, bude stačit zvolit daný talent a jednoduše kliknout na „Learn“ znovu. To vám umožní měnit talenty rychleji a pokud to bude situace vyžadovat, můžete talenty jednoduše vyresetovat najednou.
Díky těmto změnám mohou být talenty změněny s vaší specifikací, stejně jako při přihlašování do dungeonu, raidu či battlegroundu. Zatímco změny talentů během boje budou nějakým způsobem znevýhodněny a budou vyžadovat nějaký poplatek (pravděpodobně ve formě zlata), budeme moci hráčům nabídnout mnohem více možností, jak přizpůsobit své postavy a reagovat lépe na výzvy, které je čekají při hraní.

Class Talents vs. Specialization Abilities

Takže, co to tedy znamená pro specifická kouzla a ability, jako Hammer of the Righteous a Circle of Healing? Na 10. levelu si hráči vyberou své zaměření a odemknou si abilitu, specifickou pro jejich zaměření. Jak budou hráči postupovat, automaticky se naučí obě ability, jak specifické pro svá povolání, tak pro zaměření, které si vybrali na začátku. Ability ze specializace, které se naučíte, se skládají především ze starých talentů, které si myslím, že by hráči měli mít, stejně jako základní ability, které nepotřebují žádné zaměření.
Například, pro 25 level protection Paladin, jeho / její list abilit by měl vypadat nějak takto:
  • Level 10: Avenger’s Shield (Protection ability), Judgements of the Wise (Protection ability)
  • Level 12: Rightous Fury (Class ability)
  • Level 13: Redemption (Class ability)
  • Level 14: Flash of Light (Class ability)
  • Level 15: Hand of Reckoning (Class ability)
  • Level 16: Lay on Hands (Class ability)
  • Level 18: Divine Shield (Class ability)
  • Level 20: Hammer of the Righteous (Protection ability)
  • Level 22: Supplication (Class ability)
  • Level 24: Consecration (Class ability)
Tato kouzla a ability, které se naučíte, se objeví okamžitě ve spellbooku hráče, jakmile dosáhne odpovídající úrovně. Jako výsledek již nebudete muset nikdy navštívit class trainera, abyste mohli změnit talenty nebo zakoupili Dual Specialization, můžete se tak věnovat věcem, které vás baví. Díky této nové metodě se můžeme ujistit, že hráči dostávají svých talentů na levelu, který dává smysl a budou z nich mít prospěch, stejně jako poskytování zábavy.

Naposledy upravil/a Astra 23.10.2011 v 21:47:54.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Jerryky
Jaroslav Kovář

Jerryky je autorem 327 článků. Více článků tohoto autora najdete na tomto odkazu. Pro více informací navštivte profil tohoto autora.

Diskuze

patricek159 18.05.2013 19:15

tato hra je super

simxo 05.10.2012 20:27

to bude riadna sranda hrat teketo daco nove uz sa strasne tesim na nove WOW Mist of pandaria ja ked som doteraz hraval wow the lich king kde to bolo uplne ine ale urcite si zviknem

simxo 05.10.2012 20:26

to bude riadna sranda hrat teketo daco nove uz sa strasne tesim na nove WOW Mist of pandaria

GeSto 18.02.2012 01:02

At si každej ríka co chce ale talent system bude bombovej (fakt se mi to líbi) ted jenom jak to bude vypadat v praxi ale mylim že dobře jako horší nez cata to už asi nebude a jestli ano deletuju a kašlu na wow a pujdu hrát Aion

Mordecay 14.01.2012 13:04

Muradin
samozřejmě že nejde jen o odhalení odkud pocházej zapomněl sem dodat atd.navic MoP je jen vedleši datadisk než bude něco velkýho jako azshara atd.
Aký vedľalší datadisk? MoP bude normálny, plnohodnotný datadisk ako tBC, WotLK, či Cata. To, že nebude mať hlavného antagonistu ako to bolo v predchádzajúcich datačoch neznamená, že to je vedľajší datadisk.

Bulimik 14.01.2012 12:52

Worgeni jako takoví nejsou ani tak rasa jako spíš mutace lidí.S gobliny si děláš srandu?Worgeni mají svůj lore v Duskwoodu, Gilneas existoval dokonce už ve W2 a možná i ve W1.W3 je goblinů plný.Jak už jsem jednou říkal, slovo mezi-datadisk je úplný nesmysl.Říkejme tomuto počinu Blizzardu tak, jak si zaslouží, a to je patch.Sice trošku větší, jenže svým contentem pořád patch a ne datadisk.Btw zplodit tak úžasné množství pravopisných chyb v tak krátkém komentáři je skutečně výkon.

Muradin 14.01.2012 12:26

Muradin
tak pandareny nehraj a proc si myslis že se to jmenuje Mlhi Pandarie de o odhalení tajemství odkud pocházej.Navíc pandareni nejsou jediná rasa která skoro nikde nebyla worgeni nebyli ani ve W3 nikde o nich nic nebylo a goblini jen vedlejší prvek ve w3 a draenai byli trošku ve W3 ale jako Broken draenai takže na tom není nic divnýho
samozřejmě že nejde jen o odhalení odkud pocházej zapomněl sem dodat atd.navic MoP je jen vedleši datadisk než bude něco velkýho jako azshara atd.

Muradin 14.01.2012 12:23

Bulimik
Co je na pandách špatného?I přes všechny ty kecy se prostě nedá zapřít až nápadná podoba s kung-fu pandou.WoW nemá svou vlastní příběhovou základnu, ale vychází z W1, W2 a W3, kde jsou pandy naprosto okrajovým elementem naprosto nevhodným do WoW, jak už bylo mnohokrát napsáno, i ve W3 jsou myšleny jen jako srandička.Je zde množství jiných ras podstatně vhodnější k hernímu zpracování hráči než jebnuté pandy.
tak pandareny nehraj a proc si myslis že se to jmenuje Mlhi Pandarie de o odhalení tajemství odkud pocházej.Navíc pandareni nejsou jediná rasa která skoro nikde nebyla worgeni nebyli ani ve W3 nikde o nich nic nebylo a goblini jen vadlejší prvek ve w3 a draenai byli trošku ve W3 ale jako Broken draenai takže na tom není nic divnýho

Bulimik 07.01.2012 22:56

Co je na pandách špatného?I přes všechny ty kecy se prostě nedá zapřít až nápadná podoba s kung-fu pandou.WoW nemá svou vlastní příběhovou základnu, ale vychází z W1, W2 a W3, kde jsou pandy naprosto okrajovým elementem naprosto nevhodným do WoW, jak už bylo mnohokrát napsáno, i ve W3 jsou myšleny jen jako srandička.Je zde množství jiných ras podstatně vhodnější k hernímu zpracování hráči než jebnuté pandy.

Muradin 07.01.2012 22:29

seanito
To mě chápeš špatně. Nemám nic proti rase samotné, ale proti tomu, že je přidaná do frakcí. Kdyby se radši zamysleli nad kompozicí - Horda ogr, Aliance Arrakoa (třeba), tak to daleko více zapadá do loru než když v hordě i v alianci budou běhat bílé kungfu pandy. To znamená že nepopírám význam existence pandarenů ani jejich kontinentu a začlenění do loru, ale význam jejich přidání se do hratelné rasy. Tam měl Blizzard daleko větší variabilitu minimálně v tom, že mohl přidat i další hero class.
podle mě je lepší že udělali pandy k oboum stranáma navíc ogři podle mne budou v dalsim datadiskua nevim co je na pandách špatnýho

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet