Rady pro začínající hráče

  jak začít    začátečník    WoW   

Výběr realmu

Zapněte WoW a přihlaste se. Objeví se Vám seznam serverů, na které se můžete přihlásit. Napravo máte napsáno, jak moc je realm plný a vedle toho druh realmu. Na výběr máte z Normal a RP. Na Normal serverech si můžete vybrat, zda jen questit, chodit dungeony a užívat si svět anebo ve Stormwindu či Orgrimmaru zapnout tzv. Warmode (o tom však později) a mít tak možnost zabíjet hráče opoziční frakce. Oproti tomu na RP serverech hrajete za postavu jako kdybyste provozovali Dungeons&Dragons, neboli "dračák". Pokud nevíte, jaký realm zvolit a kde najdete českou a slovenskou komunitu, doporučuji podívat se na video od Honzaje, kde vše hezky vysvětlil. Jediná věc, co se od doby nahrání videa změnila, jsou druhy serverů, které zbyly už jen výše zmíněné a sice Normal a RP.

 

 

Založení postavy

Jakmile si vyberete server, klikněte na CREATE NEW CHARACTER. Na výběr máte ze dvou frakcí Alliance a Horde a z několika ras. Všechny krom Pandarenů jsou rozdělené mezi dvě frakce, pouze za Pandareny si můžete vybrat, ke které frakci se později přidáte. Pokud máte zakoupený i datadisk Battle for Azeroth, zpřístupní se vám Allied rasy, avšak k těm potřebujete splnit určitá kritéria, abyste si postavu mohli založit. Proto doporučujeme prozatím založit jednu z obyčejných ras. Vytvořte si postavu dle vašeho gusta a dejte jí jméno. Pokud váháte, jaké povolání zvolit, je to čistě na vás, co vám sedne, ale pokud chcete nějaký náhled a shrnutí, opět se můžete podívat na následující video.

 


Začátek

Po přihlášení se Vám spustí krátké intro, v kterém se dozvíte za jakou hrajete a jejich poslání, což můžete přeskočit zmáčknutím klávesy escape. Objevíte se v začátečnické lokaci Vaší frakce. Prohlédněte si vaše kouzla a action bar (tam kde máte položena kouzla). Vedle baru máte různá tlačítka, na která když kliknete, zobrazí se vám informace o Vaší postavě.

 

Zaměření cíle

Levým tlačítkem myši označíte cíl, pravým tlačítkem uděláte akci. S přátelskou postavou promluvíte, na nepřátelskou zaútočíte. Barva jména nad hlavou určuje stav: zelená = přátelé, žlutá = neutrální, červená = nepřátelé. 

 

Minimapa

Na minimapě, kterou máte v pravém horním rohu můžete sledovat spoustu věcí, jako quest givery (postavy, které vám zadají úkol), innkeepery (hospodské), mailboxy (neboli poštovní schránky) a tak podobně. Pokud budete moci někde vzít úkol, zobrazí se vám na minimapě žlutý vykřičník, když budete moci quest odevzdat, pak žlutý otazník. Dále si můžete na mapě nechat zobrazit opraváře, prodavače jídla a další potřebné věci. Nad minimapou máte malé tlačítko, které když rozkliknete, dostanete na výběr, co chcete sledovat.

 

Boj

Až uděláte první začátečnické questy, dostanete úkol, kde budete konečně bojovat. Když se dostanete do boje, jediné, co budete moci používat, jsou kouzla a většina předmětů bude v tuto fázi nepoužitelná. Během boje nejde jíst či pít a nedoplňují se Vám životy. Až nezbyde nikdo, kdo Vás bude mít označeného jako cíl, nebo někoho ve Vaší partě, ikonky s jídlem a pitím se vám znovu zpřístupní, budete moci nasednout na mounta, použít Hearthstone a tak podobně.

 

Zdraví

Stejně jako v jiných hrách, i zde máte ukazatele života, many či dalších zdrojů, které vaše povolání potřebuje k boji. Pokud utržíte zranění, ukazatel zdraví se sníží, pokud použijete nějakou schopnost, ukazatel many, soustředění (focus), hněvu (rage) nebo run se též změnší nebo doplní. Vaši přirozenou regeneraci můžete podpořit tím, že zakousnete nějaké jídlo. Otevřete svůj batoh (standartně "B") a najděte nějaké jídlo. Kliknutím pravého tlačítka myši kousnete do jídla, vaše postava si sedne a regeneruje se, pokud vstanete nebo se pohnete, účinek okamžitě zmizí. Nejde jíst, pokud zrovna bojujete.

 

Mana

Některá povolání mají manu jako zdroj magické moci. Při kouzlení mizí a opět můžete regeneraci mimo boj podpořit tím, že se napijete nějaké tekutiny. Otevřete batoh, najdete tekutinu, klikněte pravým tlačítkem a vypijte ji. Pokud se pohnete, efekt pomine. Nelze pít v boji. Narozdíl od životů, mana se vám regeneruje i během boje, ale po zakouzlení musíte 5 vteřin počkat, než se Vám začne doplňovat.

 

Učení nových kouzel

V dřívějších dobách jsme museli chodit za trenérem a učit se kouzla u něj. To už dnes neplatí a kouzla se vám automaticky přidávají do Spellbooku s tím jak levelujete.

 

Spellbook

Vedle obrázku své postavy na dolní liště máte tlačítko Spellbook. Klikněte na něj a objeví se před Vámi knížka, ve které můžete listovat a prohlížet si Vaše kouzla a posouvat je na Action Bary. Spellbook je rozdělen na několik kapitol. První je general, kde vidíte schopnosti jako attack, dodge, parry, okna vašich profesí, spelly z profesí a jiná nezařaditelné kouzla. Zbylé tři kapitoly obsahují spelly, které se učíte od trenéra Vašeho povolání a jsou rozřazeny do tří

 

Obchod a oprava věcí

Během hry se bez těchto věcí neobejdete. Jsou různé druhy vendorů (prodavačů). U některých můžete koupit pití a jídlo, jinde zase věci, které potřebujete ke kouzlení složitějších spellů, batohy a podobně. Hlavní ale je, že u nich můžete prodat věci ze svých batohů, za které dostanete určitou sumu peněz. U opravářů můžete také prodat svoje věci a některé koupit, ale nejpodstatnější je, že se u nich dají opravit itemy (předměty).

 

Durability

Stejně jako ve skutečnosti i ve WoW se Vám meč časem otupí, zbroj se pomačká a kůže se při boji občas protrhne. Každý item má svou durability a když na daný item najedete, uvidíte jeho stav. Pokud se durability dostane na 0, nedostáváte z daného kusu zbroje žádný armor a bonus staty. Pokud se zbroj začne hodne opotřebovávat, uprostřed obrazovky vpravo se Vám zobrazí panáček a daná část výzbroje bude žlutě svítit. Pokud nějaký Vámi nasazený předmět bude mít durability 0, bude na figuríně svítit červeně. U opraváře si můžete nechat věci opravit. Dole uprostřed bude mít kladivo a kovadlinu, na které když kliknete, opraví se všechny vaše itemy na maximální jejich možnou durabilitu. Vedle toho je tlačítko, pomocí kterého opravujete každý item zvlášť.

 

Reputace

Za zabíjení mobů a plnění questů dostáváte reputaci. Ve vašem přehledu o postavě zvolte záložku Reputation pro zobrazení stavu reputace s frakcemi, u kterých jste potkali alespoň jednoho zástupce dané organizace. Standartně je tato tabulka nastavena na klávesu "U". Za reputaci s frakcemi si můžete koupit různé itemy u jejich quartermasterů, které najdete většinou v jejich hlavním táboře. Nejnižší stav reputace je "Hated" a nejvyší stav je "Exalted".


Lootování

Pokud zabijete moba (zvíře, nestvůra, démon,...), co se volně pohybuje po okolí, tak se při najetí na její tělo změní kurzor. To značí, že uvnitř jeho těla je nějaká věc. Přijďte k tělu, klikněte pravým tlačítkem a podívejte se, co v sobě ukrývá. Kliknutím na předmět v těle ho přemístíte do vašeho baťůžku (pokud je v něm místo).

 

Váš první batoh

Může se stát, že na začátku hry vám z nějaké příšerky vypadne další batoh. Po vylootování se sám umístí do hlavního Backpacku, ze kterého ho můžete vzít a přemístit na panel vedle hlavního batohu. Po kliknutí na něj se vám ukáže jeho kapacita (ze začátku většinou 6 políček).

 

Oslovení hráčů v těsné blízkosti

Pokud chcete oslovit nějaké hráče, dojděte k nim, stiskněte ENTER, napište něco a poté opět ENTER. Nad vaší hlavou se udělá bublina s textem a ostatní hráči si to přečtou. Tento text má v chat okně bílou barvu.

 

Šeptání - Whisp

K soukromé zprávě určitému hráči použijte příkaz "/w" ... například pokud potřebujete pozdravit hráče se jménem Arthas, tak napište "/w Arthas Hello man!". Tento text má standardně růžovou barvu a neudělá bublinu nad vaší hlavou, poněvadž je to šeptání mezi dvěma hráči a tudíž ho můžete vidět jen vy a hráč, kterému byl whisp zaslán.

 

Odpovídání na whisp - Osobní zprávu

Pokud vám někdo něco pošeptá, tak mu můžete odpovědět stisknutím klávesy "R". Pokud šeptáte s více hráči, tak mezi nima přepínáte TABem.

 

Používání Kouzel a Abilit

Pokud chcete začít používat vaše nová kouzla a ability, tak otevřete Spellbook (standardně na "P"), levým tlačítkem chytněte vybrané kouzlo/abilitu a přesuňte je doleva dolů na action bar. Zavřete spellbook a nyní už můžete kouzlit kliknutím na tlačítko, nebo zmáčknutím příslušného čísla.

 

Předměty na používání

Máte-li něco co se dá použít a leží to v batohu, tak to můžete přetáhnout na Action bar stejně jako kouzla. Je tím myšleno například jídlo, pití, Hearthstone a tak podobně.

 

Profese

Můžete se naučit různým druhům profesí, avšak najednou můžete umět pouze 2 primární profese. V profesích vyrábíte zbraně, enchanty a další užitečné věci z předmětů, které seberete po celém světě. Všechny profese a informace o nich najdete na tomto webu v sekci PROFESE.

 

Talenty

Talenty vylepšují celkově Vaší postavu a zaměřují jí na používání určitých kouzel, nebo dělání určitého typu věcí. Paladin, který má Holy talenty se bude soustředit na léčení s Protection na tankování a s Retribution na dávání co největšího zranění. Většina povolání má tři specializace a u každé máte několik řádků se třemi sloupci, kde z každého řádku si můžete aktivovat pouze jeden talent. Každý řádek se vám zpřístupní po dosažení určitého levelu.

 

Battlegroundy

Po dosažení levelu 10 se můžete přihlásit do battlegroundu Warsong Gulch. Stačí zmáčknout klávesu "H" a kliknout na join to battleground a za chvilku se ocitnete v bitvě mezi Alliancí a Hordou. Battlegroundy jsou dělané v rozmezí 10 levelů. Tudíž 10-19,20-29,... Pouze battleground Alterac Valley je dělaný trochu jinak a to 51-60, 61-70,... V battlegroundech máte rozdílné úkoly, podle toho v jakém se zrovna nacházíte. Buď máte vzít vlajku z nepřátelské základny, nebo zabít generála opačné frakce, dobýt určitá území apod.

 

Addony

Addony vám zpřehlední hru, pomůžou Vám s questením, umožní Vám celkově si přenastavit veškerý vzhled Vašeho UI, varují Vás, když máte Aggro a tak podobně. Největší výber addonů je rozhodně na Curseforge.com. Pokud se chcete dozvědět o addonech základní informace, můžete se podívat na video níže.

 


Aukce

V každém hlavním městě, kromě Legion Dalaranu, Shrine of Seven Stars a Shrine of Two Moons se nachází aukční domy, v kterých můžete nakoupit spoustu užitečných věcí. Zajdete za auctioneerem, klikněte na něj pravým tlačítkem a objeví se před Vámi tabule. Vlevo nahoře napíšete název itemu, který hledáte, nebo na levé straně se nachází sloupec, ve kterém si můžete nechat vyhledat zbraně, zbroje, glyphy a další předměty podle toho, co chcete. Když si chcete nějakou věc koupit, tak musíte na danou věc přihodit (bid) a čekat dobu do vypršení aukce, jestli někdo nepřihodí, poté vám to přijde do pošty. Chcete-li něco vykoupit ihned, klikněte na tlačitko Buyout. Ten je vždy přesně stanovený na určitou sumu, ale záleží pouze na tom, kdo aukci vytvořil, jestli budete mít na výběr buyout, nebo budete muset čekat na konec bidu. Budete-li chtít vytvořit aukci, dole je tlačítko Auctions, klikněte na něj a zobrazí se před Vámi okno na vytvoření aukce. Do volného místa vložete předmět na dražení a nastavte začáteční cenu bidu a cenu buyout.

 

Mailbox

Mailbox, čili poštovní schránka slouží na posílání věcí, peněz a předmětů. Vyhrajete-li něco v aukci, přijde Vám to poštou do mailboxu. Abyste si věc vyzvedli, stačí přijít ke schránce, kliknout na ni pravým tlačítkem a objeví se Vám seznam přijatých věcí v mailboxu. Chcete-li někomu něco odeslat, dole klikněte na tlačítko send message. Vyplňte údaje jako jméno postavy, předmět, text a co mu chcete poslat. Pokud mu pošlete předmět, za který Vám má zaplatit, vyberte při odesílání možnost C.O.D. a nastavte sumu, kterou bude muset dotyčný zaplatit, aby si předmět mohl vyzvednout. Dejme tomu, že je to jakási dobírka. Ta Vám potom zpětně přijde do schránky.

 

Orientace v hlavních městech

Pokud nebudete moci něco najít, přistupte k nejblžšímu guardovi, klikněte na něj pravým, objeví se Vám seznam všech osob nebo míst ve městě, které Vám mohou být nějakým způsobem užitečné.

 

Dungeon Finder

Jakmile dosáhnete levelu 15, zpřístupní se vám tvz. Dungeon Finder. Zmáčknutím klávesy "I" se Vám zobrazí tabulky s dungeony, do kterých můžete jít. Vyberte si vaší roli (dps, healer, tank), dungeon, který chcete jít a klikněte na Join Queue. Druhá možnost je random dungeon. Zde sice nebudete vědět, do kterého dungeonu přesně půjdete, ale vždy bude v okruhu Vašeho levelu a dostanete za jeho dokončení bonusové expy, goldy a nějaký item. V dungeonu je vaším cílem porazit nějakého bosse, který je obtížnější na zabití než ostatní mobové, ale padají z něj o dost lepší věci. Cesta k němu vede přes elitní npc, které mají level podobný Vašemu, avšak jejich dmg a hp je zvýšeno.

 

Loot systém

Pokud jste v partě, existuje určitý způsob dělení kořisti. V dnešní době je loot značně automatizovaný a tak se většinou nemusíte přetahovat o předměty. Prostě dojdete k mrtvole bosse a vezmete si svůj předmět. V některých případech vám ale nemusí padnout vůbec nic. Pokud vám však padne něco, co máte nebo to nechcete, můžete ro předat jinému členovi vaší party. A pokud během pročišťování dungeonu padnou předměty z jiných mobů, většinou se vám na obrazovce objeví různé možnosti, jak s předměty naložit.
 

Need a Greed

Možnosti, o kterých byla řeč výše, jsou Need, Greed, Disenchant a Pass. Pokud budete chtít daný předmět, klikněkte na tlačítko Need. Rolluje se (hází kostkami) mezi ostatními hráči v partě, co klikli na tlačítko Need od 1 do 100. Předmět dostává člověk, který logicky hodil nejvíce. Další tlačítka na řadě jsou Greed a Disenchant, na ně klikáte pouze v případě, že o dané věci nemáte zájem a nehodláte je nosit. Osoba, která klikne na Greed může vyhrát předmět pouze v případě, že nikdo jiný neklikl na Need! U Greedu se rolluje mezi ostatními hráči, kteří klikli na Greed nebo na Disenchant. Předposlední varianta spočívá v tom, že namísto předmětu dostanete pouze suroviny, jakoby jste předmět disenchantli. Abyste mohli na toto tlačítko kliknout, nemusíte být Enchanter, avšak alespoň jeden člen u Vás v partě musí mít nejen enchanting, ale i příslušný skill, aby předmět uměl rozebrat. Při této volbě se stejně jako u ostatních hází mezi 1 a 100 a soupeříte proti lidem, co klikli na Greed a na Disenchant. Poslední možností je kliknout na křížek, který se nachází v pravém horním rohu tabulky, pokud o žádnou z předchozích voleb nemáte zájem, tím "passnete".

 

Jak založit guildu

Jedním ze základních prvků WoW je potkávání nových lidí, se kterými sdílíte svoje herní zážitky. Hlavní náplní guildy se většinou stává progressování raidů, ale existují i PvP guildy, kde se hráči skládají na premade battlegroundy k splnění některých opravdu těžkých PvP achievementů. Nicméně guildu může mít i skupina dobrých kamarádů, co WoW neberou moc vážně. Koho budete mít v guildě a jaká bude její náplň je jen a jen na vás. Založení guildy není obtížné, stačí zajít do jakéhokoliv hlavního města, guardů se zeptáte, kde se guildmaster nachází a až k němu dojdete, koupíte si od něj za malý poplatek registrační list, který se vám objeví v batohu. Na něj potřebujete získat deset podpisů budoucích členů guildy. Listinu předložíte hráči tak, že na něj kliknete, poté si otevřete listinu a kliknete na Request a Sign. Až nějakým způsobem naberete deset podpisů, můžete listinu zase odevzdat, tam kde jste ji získali a poté si založíte vlastní guildu.

 

Přidání Action Barů

Jak postupně získáváte vyšší level, zvětšuje se počet vašich schopností, kouzel, mountů a dalších věci, které aktivně využíváte. Vzhledem k tomu Vám již nemusí stačit původní jeden bar a přepínat mezi ostatními bary je velmi neefektivní. Pokud chcete mít na obrazovce více Action Barů, jděte do Interface. V něm klikněte na ActionBars a kliknutím si vyberete, kolik barů se vám zobrazí. Maximum je pět, s tím, že na šestý bar se dostanete přetočením prvního. Dále si můžete zakliknout Lock Action Bars, což způsobí, že nebudete moci cokoliv přesouvat, takže se vám nemůže stát, že během zápalu boje ikonku vyhodíte pryč.

 

Pokud máte jako nováčci další otázky, nebojte se nás zeptat v komentářích a my vám odpovíme. Nebo se rovnou zeptejte na našem Discordu.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Haur 04.10.2010 16:17

jason garagowsky
čaute ledi mam takovej menší problem dám nainstalovat wow bc až se instalace dokončí najede mi world of warcraft wrath of the lich king a když chci púřeinstalovat patch např 243 tak se mi objeví že to nejde protože mam verzi 301 newite co s tim????
nejlepsi bude kdyz si koupis origo a zacnes hrat na origu

Javorovej 04.10.2010 11:53

Kittim
K tomu strileni za huntera v otočce maximalne vystrelis jeden instant, protoze GCD je 1,5s (pomijim haste)
když je člověk šikovnej, zvládne 2

Benosh 04.10.2010 09:34

Koukám, že by to chtělo dodat k názvu tématu pouze pro oficiální servery, jelikož někteří evidentně neznají povahu tohoto webu. Pomoc začínajícím je určitě potřebná a o to užitečnější, když je česky, jen aby se o tom lidi dověděli ingame

Kittim 04.10.2010 09:15

K tomu strileni za huntera v otočce maximalne vystrelis jeden instant, protoze GCD je 1,5s (pomijim haste)

DaveL 03.10.2010 15:01

cr
mam taky dotaz spustit wow a ploste kdyz se chci prihlasit tk mi to nechce nabehnout a rekne mi tm disconnet from server co stim mam udelat
Ano hraj na offiku

cr 07.07.2010 14:50

mam taky dotaz spustit wow a ploste kdyz se chci prihlasit tk mi to nechce nabehnout a rekne mi tm disconnet from server co stim mam udelat

kthree 06.07.2010 12:45

Semtex
když mam nějakej ukol fail mužu ho dělat z nova nějak znova? za odpově diky
ano, v quest logu klikni na dano q na tlacidlo Abadon a questgiver ktori ti zadal tento quest ti ho da znova

Dovivan 23.06.2010 09:33

harry199
pls potrebuju pomoct stahnul sem si wow a ono me to samo hodi na stahovani patche 3.2.0 a kdyz se to dostahuje tak to nejde pls poradte
Kupit si origos a zahrat si se vsim vsudy.. Na free serveroch to je odrzku kedze tam nikdy vela veci nefunguje a ani to nebezi na poslednych patchoch.

harry199 21.06.2010 14:24

pls potrebuju pomoct stahnul sem si wow a ono me to samo hodi na stahovani patche 3.2.0 a kdyz se to dostahuje tak to nejde pls poradte

MrDambo 20.06.2010 14:19

jason garagowsky
čaute ledi mam takovej menší problem dám nainstalovat wow bc až se instalace dokončí najede mi world of warcraft wrath of the lich king a když chci púřeinstalovat patch např 243 tak se mi objeví že to nejde protože mam verzi 301 newite co s tim????
wotlk ti patche automaticky dá na verzi 3.0.1.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet