Úvaha o statoch na itemoch

//pic/news/ghostnakave
Hlavní dizajnéri sa pôvodne chystali o tejto téme rozprávať už na Blizzcone, ale nesedelo to úplne obsahu prezentácie nášho „Intra do Pandarie“, a vidiac, ako sme ukončili naše 90-minútové vystúpenie so zostávajúcimi 93 sekundami, aj tak by na to nebol priestor. Ale niektorí z nás spomenuli tento problém pred hráčmi a médiami, s ktorými sme rozprávali a dokonca to skončilo minimálne v jednom FAQ, takže sme sa rozhodli vyjsť s informáciami von. Pamätajte si však, že na rozdiel od väčšiny toho, čo sme prezentovali o novom datadisku, toto nie je oznámenie. Je to skôr problém, ktorý by sme chceli vyriešiť, a pár spôsobov, akými by sme to mohli urobiť. Spätná väzba od vás je určite vítaná.

Syndróm veľkých čísel

Naše staty exponenciálne rastú. Ak sa pozriete na všetko od Strength na zbrani po damage Fireball critu, alebo množstvo HP, čo má Morchok, vyzerajú celkom absurdne v porovnaní s číslami pre postavy levelu 60 v pôvodnej verzii World of Warcraft. Nie je to také prekvapenie, že sme skončili v tomto bode, a pri každom kroku v našej ceste sme vedeli, kam ideme, no bez ohľadu na to sme tu.
http://eu.media4.battle.net/cms/gallery/ASTQ2JEF67M01320410800723
Graf 1. Item level verzus level postavy. Hnedá = vanilla, zelená = TBC, modrá = LK, červená = Cata
Čísla rástli tak veľmi hlavne preto, že sme chceli, aby boli odmeny lákavé. Upgradovanie z chesty, ktorá má 50 Strength na takú, čo má 51, je nepopierateľne zvýšenie DPS pre vhodného nositeľa, ale nie veľmi vzrušujúca odmena. Také zanedbateľné zvýšenie môže hnať hráčov do divných situácií, ako napríklad preskakovať tiery gearu alebo celé úrovne contentu. Toto obzvlášť platí u nových datadiskov. Nechceme, aby mali lvl85 hráči veľkú šancu na úspech v lvl90 dungeonoch alebo raidoch (alebo v PvP) len preto, že obsah je balancovaný na gear, ktorý nie je výrazne lepší než ten, čo majú lvl85 hráči. Takže sme logicky dorazili do tohto bodu a my si naozaj nemyslíme, že by sme niečo spravili inak. Ale stále sme v divnej situácii, a bude to iba divnejšie. Toto nie sú reálne itemy, ešte nevieme, aké budú item levely v patchi 5.3 a patch 6.3 (keby sme len plánovali tak veľmi dopredu!), ale sú to logické odhady a vy môžete vidieť, ako šibnuto tie itemy vyzerajú.
http://eu.media2.battle.net/cms/gallery/1NR0YHTS3B3Y1320410338556
Obr. 1. Teoretický item z patchu 5.3
http://eu.media3.battle.net/cms/gallery/MBP2J3Q1B6YX1320410351891
Obr. 2. Teoretický item z patchu 6.3
Takže čo s tým budeme robiť? Sú dve všeobecné kategórie riešení. Prvou je urobiť zobrazované čísla zvládnuteľnejšie a druhou je skutočne čísla zmeniť.

Mega Damage

Prvé riešenie by mohlo zahŕňať zmeny ako pridanie čiariek a podobne do veľkých čísel. Mohli by sme tiež stlačiť všetky tie 1,000 na K-čka a všetky 1,000,000 na M-ká, dosť podobne ako to robíme s HPčkami bossa. Interne to voláme „riešenie Mega Damage“, pretože miesto toho, aby váš Fireball trafil za 6,000,000 damage, trafil by za 6 MEGA DAMAGE.
http://media.wowfan.cz/news/megadamage
Obr. 3. Mega damage. Názov/screenshot neberte vážne.
Ak môžeme upraviť pohyblivý combat text, HP bossa a staty itemov tak, aby boli jednoduchšie na čítanie, tak možno by sme mohli zniesť exponenciálne rastúce čísla ešte veľmi dlho. Už sú tu len isté výpočtové limitácie. Počítače nemôžu vykonávať matematické operácie na veľmi veľkých číslach, takže aj to sú problémy, ktoré by sme museli vyriešiť. Dokonca aj dnes dokážu na niektorých encounteroch tankovia dosiahnuť 10-číselný strop threatu.

Stlačenie item levelu

Druhé riešenie vlastne zahŕňa zníženie item levelov, a preto to voláme „riešenie stlačením item levelu“. Ak môžeme znížiť staty na itemoch, tak môžeme tiež znížiť všetky ostatné čísla v hre, napr. koľko damage Fireball dáva, alebo koľko HP má gronn. Ak sa pozriete na krivky item levelov, môžete vidieť, že väčšina rastu sa deje na maximálnom levele pre danú expanziu. Odmeňujeme hráčov stále lepším a lepším gearom, aby bol gear z nového raidu alebo PvP sezóny výrazne lepší než ten predošlý. Avšak tieto veľké skoky item levelov nedosahujú tak veľa, akonáhle sa level postavy znova zvýšil. Veľmi málo hráčov si všimne, alebo ich zaujíma, aký upgrade je loot z Black Temple oproti Serpentshrine Cavern, keď ich postava je level 80. S týmto na mysli, mohli by sme ísť späť a stlačiť veľké skoky item levelov, ktoré sa dejú na leveloch 60, 70, 80 a 85. Mists of Pandaria gear by rástol exponenciálne z patchu na patch, ale základné hodnoty by boli omnoho nižšie. HP by klesli z 150,000 späť na nejakých 20,000. Veľkým rizikom tohto prístupu je, že hráči sa lognú do nového datadisku a budú mať pocit nerfu – aj keď by boli stlačené aj všetky ostatné čísla. Inými slovami, váš Fireball bude stále robiť rovnaké percentá damage hráčovi alebo mobke, ktorú dáva dnes, ale čísla by boli omnoho menšie. Logicky sa to zdá, že by to mohlo fungovať, a aj funguje. Ale je to divný pocit. Keď sme toto interne skúšali, každý súhlasil, že bolo trochu mimo hodiť spell za stovky damage, keď ste zvyknutí na tisícky. Prišiel som s analógiou – hoci logicky viem, že ľudia vo Veľkej Británii jazdia na ľavej strane ulice (v USA jazdíme na pravej strane) a neboli by sme prekvapení, ak by sme to videli, ale stále by som bol trochu dizorientovaný, ak by som šoféroval v Británii a musel ísť do pravotočivej zákruty.
http://eu.media4.battle.net/cms/gallery/QBGEQETKH27K1320410845593
Graf 2. Item level verzus level postavy pred a po "stlačení". Hnedá = vanilla, zelená = TBC, modrá = LK, červená = Cata.

Takže čo teraz?

Keď toto dnes píšem, ešte sme sa nerozhodli, ktoré riešenie chceme použiť. Možno prídeme s iným riešením. Možno je to vec, ktorú môžeme na ďalšiu expanziu odložiť, aby sa hráči nemuseli prispôsobovať novému talentovému systému a drastickému stlačeniu item levelov zároveň. A možno je lepšie proste vybrať náplasť rýchlo a naraz všetko vyriešiť. Čas ukáže. Ja som ale chcel načrtnúť problém v prípade, že by ste si mysleli, že si nemyslíme, že by tu bol problém. Je tu. Nie sme si zatiaľ istí najlepším riešením. Ak chcete oponovať tým, že staty nemusia rásť tak veľmi, aby hráči stále chceli gear, naše skúsenosti tvrdia opak, a preto existujú tieto navrhnuté riešenia. Vaše názory na tento problém sú cenné. - Greg "Ghostcrawler" Street, hlavný systémový dizajnér
Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Exxo 10.11.2011 21:47

Havekar
Doufam že to nepoženou do takovýhle počtu.janse,staty musí stoupat,ale doufam že ne tak závratne.Kdžy budu mít na 90lvl tak 230-250K HP tak to bohatě stačí.
Tanci s top gearom od tych 230k hp daleko nemaju momentalne.

Havekar 10.11.2011 20:35

Doufam že to nepoženou do takovýhle počtu.janse,staty musí stoupat,ale doufam že ne tak závratne.Kdžy budu mít na 90lvl tak 230-250K HP tak to bohatě stačí.

Kasiny 10.11.2011 18:22

Oveckoun
dejme tomu v cata budete mít 140K Hp a v PAndarii zpátky 50K.
Samozřejmě by se to muselo celé předělat i když myšlenka že takový Pandaren 90lvl s 50ti k hp by rozsekal 3 Cata ''lamky'' se 150k hp je k popukání

Damsel 10.11.2011 17:31

Myslím si, že by druhé řešení bylo to správné. Nepříjde mi rozumné, jak je to teď: Pracně si seženete T6 a hned první wotlk item má 2x tak víc statů... Většina lidí si ale nechá T6 i tak až do nějakého 77. lvl, kvůli socketům a setovým bonusům...

Anstriber 10.11.2011 17:09

Oveckoun a na co myslis ze blizzard plati ty lidi? jen proto aby tam sedely a cumely do monitoru

Oveckoun 10.11.2011 16:36

Zajímavá věc je to, že když tehdy před WotLK Blizzard obhajoval ty nové sety s rapidním nárůstem statů, bylo tam (a to si dokonale pamatuju) vyjádření že hráči chtějí nové věci a nové staty Kdyby se opravdu stalo to co chcete, snižení Hp tak to bude super divný když dejme tomu v cata budete mít 140K Hp a v PAndarii zpátky 50K. A jestli to myslíte tak aby se snížilo HP VŠEMU- od hráčů až po itemy , bude s tím taková práce že to nikdo nebude chtít udělat (dobrovolně)

seanito 10.11.2011 16:30

Jednoznačně druhá varianta - rapidně snížit HP všem hráčům i bossům a NPC - cesta milionových dmgí a několikatisícových statech je cesta do nepřehlednosti a do záhuby. Už vidím ty počty - hele, reforgni mi 4238 mastery do hastu, pro mě je lepší chestka s 238 243 armor než s 6260 staminou... no nesmysly - vraťte wowku to, co na něm bylo vždy pěkné.

Caro 10.11.2011 16:08

osobne bych dal prednost redukci statu zpatky na nejakych 10 nebo 20k HP@Noxuszkus prosim psat alespon trosku jako clovek, ono ti to mozna prijde strasne cool psat vsude jen mekke i, ale priserne se to po tobe cte

fidusko 10.11.2011 15:19

Ja dufam ze nieco ako posledny datac nehrozi

Kasiny 10.11.2011 14:36

Určitě jsem spíš pro druhou možnost. A tak mě napadá mohli by z toho ''udělat'' další datadisk po MoP. Přijde nějaká k**va, rozhodí veškerou rovnováhu a chápání po celém universu a my budeme slabší. Samozřejmě následuje další strastiplná cesta za lepším equipem a poslední datáč bychom mohli zakončit s např: 250-300k hp

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet