WoW – Novinky za 29. týden 2021

  blizzard    shadowlands    chains of domination   

WoW & Blizzard live

Blizzard má problém. Obrovský problém. Několik let byly ženy ve firmě vystavovány sexuálnímu obtěžování, dostávaly méně peněz a dalším ponižujícím praktikám. Bohužel, vše bylo zametáno pod koberec a ignorováno vedením. To zavdalo tomu, aby do firmy byla vyslána kontrola, která po dvouletém vyšetřování výše zmíněné prokázala. Mezi desítky poškozených patří např. bývalá komunitní manažerka Brandy "Dayntee" Camel, Nicki "alaurei" Broderick a mnoho dalších, viz odkaz na Reddit níže. Došlo nakonec k tomu, že na Blizzard byla podána žaloba, ve které je jako jeden z hlavních akterů veden Alex Afrasiabi. Ten bez většího zájmu minulý rok odešel, ale nyní asi tušíme proč.

 

Tato žaloba spustila zděšení současných i bývalých zaměstnanců,  vyjádřil se bývalý CEO Mike Morhaime, Christ Metzen, Greg "Ghostcrawler" Street, a mnoho mnoho dalších.

 

Neoficiálně se vyjádřili i J. Allen Brack, současný prezident Blizzardu a Executive Vice President for Corporate Affairs, Corporate Secretary, and Chief Compliance Officer Fran Townsend, někdo z firmy předal e-maily Jasonu Schreierovi. Zatím co J. A. Brack si sype popel na hlavu a snaží se situaci řešit, paradoxně  Fran Townsend, která by jako žena měla za obtěžovanými ženami stát, se celou věc snaží zahrát do autu!

 

A komunita? Ta protestuje. Někteří šli tak daleko, že dokola zabíjeli NPC jménem Field Marshal Afrasiabi. Blizzard radši toto NPC preventivně ze hry odstranil.

krzqx5hmab_37026626479f65dc06e1850b2f34cb31d1299d87_1627226222_1579.jpg

Celá aféra má šokující vyústění - práce na WoW jsou zastaveny.

 

Zdroj: Bloomberg, Wowfan, Reddit, Icy Veins, Icy Veins, Icy Veins, Icy Veins, Twitter, Blizzard, Twitter

 

Sylvanas padla na Mythic obtížnost. World first si na 176. pull připisuje guilda Echo (EU, Tarren Mill), druzí jsou Complexity-Limit (US, Illidan), ti to zvládli na 216. pull. Třetí příčka patří Pieces (EU, Stormscale).

dw2trhoddq_b178770339e9574f20572f68fa12fe66c6c88b8f_1627226632_6936.jpg

Zdroj: Icy Veins, Icy Veins, Wowhead

 

Tento závod zapříčinil to, že se WoW na chvíli vrátilo na první místo na Twitchi, v jednu chvíli hru sledovalo více než 300 000 diváků.

r7akmj5z7t_aeb2d63536c9e9798db7a449409d9da4997fad55_1627226557_8323.jpg

Zdroj: Reddit

 

Server Bloomberg vydal článek dokumentující problémy při vývoji Warcraft III Reforged. Ten hlavní? Peníze. Resp. zkrouhnutí rozpočtu.

 

Zdroj: Bloomberg


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

kritik 28.07.2021 13:58

Další věc je že celá věc se vezme jako další výmluva, proč to trvá tak dlouho vydat novej content, patch 9.2 za rok ? novej datadisk v roce 2023 ? A mezitim všichni plaťte jako by se nechumelilo ..

U Shadowlands se pořád vymlouvali na covid , tak ted maj konečně něco jinýho na co to svést, ale co BFA ? tam nebylo na co se vymlouvat a stejně to kvalita toho datadisku byla dost mizerná ( ne že by byl SL lepší).

Je to celý samozřejmě velkej problém, ale můžou tim zakrývat skutečný problemy, který trvaj už roky a jen se to zhoršuje, hra je stále nudnějši a nudnější, vydávat patche trvá stále déle a déle a poslední datadisk nepřinesl žádný inovace jen copy paste toho předchozího, jen aby se tohle všechno nezahrálo do autu ve stínu totohle skandálu ....

Martins911 28.07.2021 14:07

Je to o penězích evidentně se jim do toho nechce moc investovat( do lidí)

Reeki 28.07.2021 18:12

Nevím, ale stačí zrušit sub a máš klid, já to takhle praktikují již 3 poslední expanze a klidně to nezaplatí i rok a když teď vidím
tu kvalitu, tak doexpim posledního alta a hru dám op
ět k ledu.

Lukinho017 31.07.2021 17:12

Nejhorší je omezený Renown , u kterého jde získat v týdnu jen omezený počet, abychom hráli a předpláceli co nejdéle.

kritik 01.08.2021 04:05

@Lukinho017

další věc je ta archivist kodex repka, to je něco podobnýho, jak se snažit uměle držet lidi ve hře, opravdu bych chtěl vidět aspoň jednoho člověka z blizzardu , kterej to dofarmí na max rank,aspoň jednoho ... nemyslim si že někdo takovej existuje ...

Reeki 28.07.2021 08:48

A teď si představte, že tahle rozpadající se kocabka má vydat D4, no to snad bude ještě větší odpad než D3

Lethal 27.07.2021 21:56

Celkom zaujímavé ako sa nezainteresované osoby (na reddite, twitteri etc...), ktoré nemajú v rukách žiadne fakty pokladajú za sudcov celej situácie. Aby som dal svoj postoj na pravú mieru - som plne za sankcie, ale nikto z nás okrem zainteresovaných osôb nevie, ako to skutočne tam bolo. Čiže som za pravdivé veci, nie za dofarbené, aby viac vyvolali rozruch. A tých sa vyrojilo pomerne dosť.

Blizzard patril v ratingu medzi špicu herných štúdií. Konkrétne sa jednalo o pracovné podmienky, kolektív atď.. A zrazu sa vyrojili "svedectvá" z tých rokov, že už vtedy bol Blizzard pokrivený. Mňa len fascinuje, že vtedy to bol super kolektív, ale teraz retrospektívne to bolo toxické prostredie pre tie ženy. Tým sa stávajú tie "svedectvá" nerelevantné, nakoľko raz klamali - buď teraz alebo predtým v tých dotazníkoch na kvalitu firmy.

Brack a Afrasiabi sú kategória sama o sebe - viz. Blizzcon 2010 Questions & Answers na tému, že sú ženské postavy oversexualized. Každopádne držím palce zamestnancom (ženám), nech už nemusia čeliť obťažovaniu či urážaniu.

Lockdaar 28.07.2021 12:33

To je poměrně zcela běžné, dost lidí totiž napřed jedná a až pak třeba přemýšlí. Narazil jsem už i na komentáře, kde některý lidi už prý zadávají i požadavky na zrušení accountů, že s tímhle nechtějí mít nic společného. Tak jsem schválně zvědavý, jestli se z toho rozjede zase nějaký trend. Kdyby to třeba celé nevyšlo a bylo to všechno ve finále jinak, tak snad nebudou muset pak zadávat další požadavky, aby jim ty zrušený accounty vrátily zpět… ^^

Lethal 28.07.2021 16:26

@Lockdaar
To je klasika... Na Blizzcone pred rokmi ľudia tlieskali na toxické reči Bracka a Afrasiaba, ale zrazu sú teraz tých kecí zhrození a odcudzujú to. Čisté pokrytectvo. Prečo nie sú tie osoby zhrozené zo seba, že v minulosti tie kecy podporovali. Takisto aj tí, čo tvorili YT content. Zrazu končia s WoW, lebo toto-tamto. Pritom tieto osoby mali bližšie k Blizzardu, resp. k Blizzconu, takže tam museli vidieť konanie Afrasiaba či Bracka.

Myslím si, že z toho čo máme k dispozícií (fakty), tak je nutná "rekonštrukcia" Blizzardu s množstvom personálnych zmien. My zákazníci s tým nič nenarobíme, len samotní vývojári. Také sprostosti typu: vymažem si postavy/účet s tým nič nespravia. Preto je fajn, že sa vývojári vzbúrili a štrajkujú. Len oni s tým vedia pohnúť.

Galifry 28.07.2021 19:28

@Lethal
Já si nemyslím, že je to tak černobílý jak se k tomu stavíš. V první řadě je naprosto běžný a věřím, že je to jak u nás tak kdekoliv jinde, že výsledky průzkumu spokojenosti zaměstnanců ve firmě nemají s realitou vůbec nic společnýho.

Bohužel nad tím visí tragický stín. Jedna z obětí podle všeho kvůli těm praktikám spáchala sebevraždu. Nemá smysl se bavit o tom jestli bude něco jinak. Ty problémy tam jsou a byly a teď se budou řešit. Tak to prostě je. Co se týče content creatorů, tak je otázka jak průhledný to bylo. I lidi co pracovali přímo s Blizzem vypadají překvapeně. Například bývalý skladatel hudby napsal, že lituje těch 12 let tam strávených a ten podle mě neměl žádný důvod doteď mlčet. Poměrně nefér způsobem se ho zbavili před BfA a tím spíš na ně mohl vytáhnout nějakou špínu pokud něco věděl. Není to jednoduchá situace na posuzování. Druhá věc je, že spousta z nich se od WoW odkláněla už před tím, protože hra je v zoufalým stavu a tohle je taková poslední kapka.

Lethal 28.07.2021 21:26

@Galifry
Mňa to v prvom rade všetko veľmi mrzí, odjakživa som si Blizzard idealizoval. :/ Ale zas nejedná sa o prvý prípad v herných spoločnostiach - Ubisoft, Naugthy Dog etc..

Týmto všetkým chcem len povedať, že ešte v hlave nevynášam rozsudky, kým nemám prístup k faktom/dôkazom. Ja si myslím, že všetko ešte len vypláva na povrch. Začalo to Afrasiabom a uvidíme kde to skončí.

Minule som tu napísal, že by mi bolo jedno, ak by Blizzard padol na úplne dno. No nemyslel som takéto dno. :/

Btw. Odpálkovali Rusella Browera, dovolím si tvrdiť, že ich najlepšieho skladateľa. (Invincible, Grizzly Hills...)

Lethal 28.07.2021 22:08

@Galifry

Som už ticho...
https://kotaku.com/inside-blizzard-developers-infamous-bill-cosby-suite-1847378762?rev=1627495648163

Galifry 28.07.2021 23:13

@Lethal
Viděl jsem. K tomu ani není co říct.

Bubákarabský 27.07.2021 14:10

Přijde den kdy Wowko skončí. A pro nás některé jako mě skončí dlouhý 16 letý a možná ještě delší svazek manželský :-)
Kdy ten den a rok přijde. To nám jistě bude oznámeno včas.

Tiliana 27.07.2021 08:40

Nejčernější scénář je že se práce na WoW už znovu nespustí. Utvoří se malý tým který bude hru udržovat a až se začne finančně nevyplácet tak jí prostě zruší.
Sice můžete tvrdit že to WoW Classic a TBC Classic bude držet nad vodou ale i tady WoW zažilo masivní úbytek hráčů a některé servery "zejí prázdnotou".

Lockdaar 27.07.2021 09:52

To si nemyslím, že by se stalo, jestli se skutečně práce na WoW teď zastavily, tak to vidím tak že je to nejspíš jen nějaká forma protestu. Jediný servery, které zejí prázdnotou, jsou ty na Classic era - schválně byl jste se tam někdo taky dívat jak to tam reálně vypadá? Já včera jsem se tam po dlouhé době lognul podívat a to je fakt opravdu katastrofa, i přes ten cross-realm co tam nahodily, tak mi to přes Who list našlo jen 42 lidí online ze všech PvP serverů co jsou teď spojený dohromady, tam snad ani možná nesložíte grupu na obyčejnej blbej dungeon natož pak nějakej raid...
Evidentně tak 99% lidí přešlo na ten BCC. Tady je defacto i krásně vidět, jak to "you think you do, but you dont" dostálo svého významu a ať mi nikdo netvrdí, že ten J.A. Brack neměl ve svý podstatě s tímhle aspoň částečně pravdu... Fakt by mě zajímalo, jestli se to tam pak nějak vrátí trochu do normálu jako to bylo předtím, zatím to tak fakt nevypadá a to ještě na Classic forumech co jsem se byl dívat tak tam i někteří blázni chtěj na Classic era fresh realmy, to by mě zajímalo kdo by tam na nich teď asi hrál když jsou všichni na BCC

Tiliana 27.07.2021 10:34

Zapomeň na to že je to Blizzard. Teď je to firma kterou zajímají jen příjmy a výdaje. A pokud výdaje překročí příjmy projekt se zruší. Nikdo kdo dnes pracuje v Blizzardu a o něčem rozhoduje nemá k WoW žádný vztah. Není to jejich dítě. Je to pro ně jen zdroj příjmů a pokud ten vyschne tak ho nebudou živit dál.
Ono to propouštění zaměstnanců ve Francii a rušení zákaznické podpory WoW má možná i jiný důvod než co nám bylo řečeno.

kritik 27.07.2021 12:17

Věc se má tak že oni nastavili wowko tak, že je to samovydělávací automat na prachy s minimum námahy, všechny gmka a tickety převedoou na roboty proč za to platit realný lidi ? Komu by se to nelíbilo dostávat takový prachy skoro za nic, nebudou chtít jen tak opustit tuhle dojnou krávu.

Jenže realita je taková že efekt classic, kterej jim hodně zvedl příjmy pomalu vyprchává, tbc zdaleka němělo takovej hype jako classic a retail je v katastrofálnim stavu, lze to lehce dokázat jak málo lidi použivá třeba lfg tool na raidy a mythic+ oproti minulosti.

Hráčům už dochází trpělovvost a něchtějí platit za tak mizernou kvalitu tak čísla subů logicky klesají, někde už může nastat bod zlomu, kdyz si řeknou ta dojná kráva už moc nedojí, necháme to ještě chvíli dojet a pak vypneme servery, toto je zatim dost nepravděpodobný, ale jestli to pujde takhel dál tak to nakonec ani jinak dopadnout nemůže ..

Galifry 27.07.2021 14:23

@kritik

Tak ta skládačka má asi víc dílků. To co uvádíš ty je samozřejmě tak. K tomu potřeba přičíst obyčejný ukolíbání se postavením na trhu. Stalo se to i větším společnostem jako třeba Intelu, prostředí bez konkurence, není se čeho bát. Dál, řekněme si upřímně, nenáročná hráčská základna. Těm zarytým stačí jen aplikovat na stejný systémy jiný prostředí a je jim jedno, že se to vlastně nikam neposouvá nebo když, tak nazpátek a alternativa stejně není. A kurz je nastavený.

Jenže, mezitím se konkurence zlepšuje, přijdou personální změny a hlavně podcenění zásadní skupiny hráčů a to jsou streameři a komunity kolem nich. Krátce před vypuknutím toho humbuku okolo Blizzu se objevil údajný leak zhodnocení situace okolo Shadowlands kde se mimo jiné řešili věci okolo Final Fantasy (který je aktuálně prostě a jednoduše lepší hrou). V tom dokumentu se v podstatě hodila vina streamery (hlavně teda Asmongolda, ale i další), že si vlastně dovolili tu konkurenci ukázat.

Další bod byl věnován personální stránce a to v tom smyslu, že lidi jako Brack nebo Ion jsou na těch pozicích jen proto, že prostě nebyl nikdo jiný a to není jen o nich dvou. To, že v týmu 2 to nefunguje jak má se ví už dlouho a na té hře je to vidět. Dost z těch vývojářů co odešli to odůvodňovali nejednotnou vizí a konflikty uvnitř týmu. Sami vývojáři zpochybňující systémy ve hře atd..

Final Fantasy nezačalo dobře. Jenže si řekli, že dělají něco špatně a přišli s Realm Reborn a otočili hru o 180 stupňů. WoW teď potřebuje svůj Realm Reborn jenže tady to Blizz nemá narozdíl od vývojářů FF moc ve svých rukou a je otázka, zda jim to Activision umožní. K tomu ta ostuda co běží teď. Není to jednoduchá situace.

Lockdaar 27.07.2021 19:22

@Tiliana netvrdím, že by to reálně nebylo možné, aby se třeba práce na WoW už nespustily, ale je to upřímně celkem dost nepravděpodobné. I když je to (bohužel) celé v rukou Activisionu, tak řekl bych že nebudou tak hloupí, aby si sami dobrovolně vzali ještě ty poslední zbytky prestiže a hlavně potenciálu (zejména pro ně finančního), které s tou značkou Warcraft/WoW stále ještě mají. Je to pořád přes to vše kult a velká známá, zaběhnutá značka.
@Galifry o té kauze s Asmongolem vím jen to, že ho nějaký vývojář, nebo kdo to byl, nazval hovadem, jelikož mu asi už delší dobu lezl krkem. Sice ho nesleduju, přijde mi že je to šašek, ale co jsem pochopil z pár videí (i z jejich názvů), které na mě čas od času vyskočí na yt a z nudy si třeba pár vteřin přehraju/proskáču, tak už snad kolik roků na něco furt nadává ale paradoxně to hrál dál. Tedy snad až donedávna, kdy se spustil nějakej ten streamerskej trend, kdy skoro každej streamer přechází na FF - nebo nevím jestli to furt ještě naplno frčí. A pak také, upřímně, jestli na ten FF přecházejí lidi i z toho důvodu, že tam přešel nějaký jejich streamer, tak to moc nevím, co si o takových lidech myslet, tohle asi nikdy úplně nepochopím, ale asi to je tím, že mě zkrátka nebaví nebo hlavně ani nevidím smysl v tom trávit čas díváním se a posloucháním někoho jak něco hraje...

Galifry 27.07.2021 19:58

@Lockdaar
On to víceméně naplno odpálil. Ten jeho první FF stream měl průměrně 150k diváků se spikama okolo 240k. To je samozřejmě lákavá představa výdělku i pro ostatní streamery. Taky nejsem jeho divák, dění okolo něj sleduju víceméně jen kvůli nějakýmu všeobecnýmu přehledu. Na druhou stranu má dost často s tím hatem pravdu ať už to říká z přesvědčení nebo pro peníze (těch má teda asi tolik, že už se na to mohl dávno vykašlat). Tam ale stačí jen aby tu hru lidi jejich prostřednictvím poznali.

Lockdaar 27.07.2021 20:25

@Galifry a řekl u toho hejtování někdy taky nějaký vyloženě konkrétní/konstruktivní nápad, co přesně/jak/kde by se mělo tedy vylepšit či opravit, nebo jen většinu času plácá takový ty typický ohraný a nic neřešící fráze typu "the game is so broken and unbalanced omg, why dont they fix it already" nebo "this system/expansion is so bad, fix it!", který chtěli nejspíš i jeho diváci hlavně slyšet, jak na to jen nadává? Teď se normálně ptám, jelikož ho nesleduju a viděl jsem vždy jen to, jak na něco nadává (když už jsem na nějaký jeho video kliknul) a tudíž upřímně nevím, jestli z něj vedle toho plivání vypadlo i něco kloudného nebo věcného co přesně a jak/kde by se mělo fixnout?

Martins911 27.07.2021 20:36

@Lockdaar Hm a za co si je platíme ? Abychom jim ještě říkali co jak fixnout? Běž s tím někam . Zajímalo by mě stejně jedna věc a to jejich náklady na expanze jestli by z toho pak nešlo vyčíst to nejdůležitější.

Lockdaar 27.07.2021 21:54

@Martins911 tak samozřejmě přímo neříkám, aby se jim to servírovalo třeba v nějaký už konstrukční předepsaný zdrojový podobě dílčích věcí, kde by použili pak jen styl ctrl-c ctrl-v a vložili to do dalšího patche ale zas jako na jednu stranu v podstatě takovýhle lidi co jen nadávají a nevznesou třeba ani nějakou konstruktivní připomínku co třeba aspoň obecně by se mělo tedy ve hře napravit či fixnout jsou tak nějak na dvě věci - stěžovat si na něco co vlastně ani třeba sám nevím jak by se mělo napravit do výsledný podoby nebo jak by to mělo ve finále vypadat aby se mi to nějak líbilo…nevím no. Já třeba osobně jsem se snažil vždy když to šlo (nejen teď ve hře ale i v reálu), když jsem měl o něčem pochyby co by třeba dobře nefungovalo nebo se mi nelíbilo, přijít pak rovnou pokud možno i s něčím konkrétním nebo s aspoň přibližným nápadem/řešením co by místo toho šlo udělat jinak nebo lépe (zpětná vazba), ale asi nejspíš ne každý to takto dělá.

kritik 27.07.2021 00:15

Další věc je že teď se ukázala pravda jako to bylo s Warcraft 3 reforged, proč to skončilo takovým fiaskem, byly tam pořád velký neshody jestli je to remake nebo ramaster, dostali na to udajně hodně malej tým a žádali o posily a ty se nedostavili, až uplně nakonci se to snažili šít horkou jehlou i lidi z jinych tymu, ale už to nestačilo, hra vyšla v katastrofálnim stavu a do dneška stále nemá všechny funkce jako ladder a profily jako puvodni hra z roku 2002.

Na tomhle je vidět že pokud se blizzard rozhádá zevnitř, má to pak velký následky na kvalitu hry, wowko bude další na řadě, už ted se udájně zastavili práce na wowku uplně (nevim jestli jako protest, ale to je asi jedno) ale i pčedtim , když si vezmete že jsme čekali 7 měsíců na první SL patch, který je ještě velmi pochybně kvality(slušně řečeno), nevim teda do jakýho většího bahna jde ještě spadnout ale asi může být ještě hůř ...

Martins911 27.07.2021 05:18

No vypadá to opravdu na dlouhodobý problém to asi všichni tušíme kdo to sledujeme ale co je za tím se dozvíme zřejmě časem ale jako vždy za vším hledej peníze. Jinak krásná ukázka zla korporací

Lockdaar 26.07.2021 18:49

Tak schválně třeba u toho Morhameima - několik let nazpátek na něj všichni nadávali a dostával nálož hejtu, jak potápí celej Blizzard a WoW ke dnu, pak když odešel tak ho všichni po nějaký době pomalu i uctívali (i pár článků nazpátek tady na wowfanu v komentech), jak na něm celej Blizzard stál a jaká je to ztráta že odešel z vedení a teď by mě celkem zajímalo, jestli se na něj za tuhle údajnou aféru spustí další hate fest, jestli/zda k tomu došlo během doby co tam byl ještě ve vedení...

Galifry 26.07.2021 19:03

Spustil, hlavně od zaměstnanců Blizzu. Není to záležitost těch posledních 3 let, co tam není.

Martins911 26.07.2021 11:14

Jak muže mít ta aféra stop na vývoji wow? Jedině ze by tam měli nejvíce hříšníků jinak fakt nevím nebo nechápu

Galifry 26.07.2021 11:25

Protože tam chybí to podstatné. Vývojáři berou vyjádření od Activisionu a stejně tak od Bracka a Morheima jako výsměch a zastavili práce na protest (nebo na podporu obětí) říkejme tomu jak chceme. Podle dlouholetých zaměstnanců jako Lore nebo Muffinus oba o všem věděli. Takže je to jedno velký kydání špíny a ukazuje se, že to věděli všichni. Jeden velkej pokryteckej hnůj. Všechno je to v úrovni údajných informací, ale jak se říká "Není kouře bez ohně."

Martins911 27.07.2021 16:38

@Galifry no už vidím jak je vyhoděj a schadowlands tu bude 3 roky

Gaseros 25.07.2021 20:37

Som zdesený z terajšieho vývoja. Zastavili práce na WoW. Len dúfam, že nakrátko. Ale som realista. No čo už. Teraz mi končí Game Time. Uvidím či si ho predĺžim. Mám na to 2 týždne.

Reeki 26.07.2021 09:34

A ty si myslíš, že to pozastavení nějakým způsobem ve hře poznáš? Poznáš max. prd, obzvláště když další velký patch bude nejspíše koncem roku, nebo až příští rok.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet