"Zappy Boy" Zekhan

  zekhan    zappy boi    troll   

Zekhan je mladý trollský šaman, konkrétně z větve jungle trollů, a poprvé jsme jej měli možnost spatřit v úvodním cinematicu k Battle for Azeroth, kde velmi činorodě metal své modré šamanistické blesky – odsud také získal svou přiléhavou přezdívku Zappy Boi, neboť tehdy komunita ještě neznala jeho jméno. I tak si tohoto tehdy bezejmenného trolla fanoušci zamilovali a Blizzard následně zareagoval rozšířením jeho příběhu a tím, že mu přiřkli čím dál významnější příběhovou roli: v současné době to dokonce dotáhl až na jednu z hlavních postav románu Shadows Rising, představujícího knižní prequel Shadowlands.

 

Raný život a dobývání Lordaeronu

gmvvrgaddc_4bf5985c2d4a751bfbca7ac6872412ce6ea53a63_1598705040_3562.jpgZekhan pochází z malé pralesní vesničky na pobřeží Echo Isles. Narodil se do rodiny trolla jménem Hekazi, který bojoval ve Třetí válce po boku Varoka Saurfanga. Z této doby si také odnesl celou řadu válečných příběhů o tomto orkském hrdinovi, o které se ochotně podílel se svým synem. Zekhan od té doby k Saurfangovi nesmírně vzhlíží a právě starý orkský veterán je důvodem, proč se Zekhan připojil k armádě Hordy.

 

V předvečer dobývání Lordaeronu Aliancí vyhledal Zekhan Saurfanga, pozorujícího tábor aliančních sil. Chtěl po něm radu, neboť pro mladičkého trolla toto měla být první bitva. Navzdory své nezkušenosti byl však plně připraven zemřít ve slávě a se ctí a také to neopomněl Saurfangovi zmínit. K jeho rozčarování a zmatení to však Saurfanga příliš nenadchlo. Naopak byl toho názoru, že ve válce, kterou právě bojují, žádná sláva ani čest není. Saurfang následně v ikonickém gestu odložil svou zbroj a vydal se vstříc čekající alianční armádě, vstříc svému osudu. Idealistický trollský mladíček však vyrazil za ním a přesvědčil Saurfanga, že má stále smysl žít a bojovat. S těmi slovy mu zároveň vrátil náhrdelník Saurfangova padlého syna Dranoshe, který Saurfang zanechal za sebou na hradbách. Saurfang, byť vyčerpaný a sklíčený, se nechal přesvědčit a vrátil se k armádě Hordy.

 

 

Saurfang i Zekhan se následně účastnili výpadu proti aliančnímu vojsku. Zekhan vypomáhal svou šamanistickou mocí a mimo jiné se také, inspirován Saurfangovým válečným pokřikem, chopil praporu Hordy a nesl jej vpřed.

Teprve v době vydání cinematicu Old Soldier jsme se ale dozvěděli jméno srdnatého trolla – Zekhan. Do té doby to byl zkrátka Zappy Boi.

 

 

Battle for Azeroth

b3x9pxsn7j_4ddf9a33fb706cbbc358cf9f8869e329c469b5e7_1598705034_1293.jpgV závěru dobývání Lordaeronu byl Saurfang zajat Aliancí a uvězněn. Zástupci Hordy jej tam sice přišli zachránit, ale on s nimi odmítl jít. Za žádnou cenu se totiž nechtěl vrátit k Hordě pod vedením Sylvanas. Posléze se Saurfangovi nicméně podařilo z vězení uprchnout a on se vydal do Redridge Mountains, kde narazil na svého teď už věrného a oddaného následovníka Zekhana. Saurfang věděl, že za ním Sylvanas pošle vrahy, a požádal Zekhana, aby pro ně hlídal Redridge Pass, zatímco ork sám pokračoval do Swamp of Sorrows, kde si založil tábor. Zekhan měl za úkol jej varovat, pokud by spatřil přicházející agenty Sylvanas. A to se opravdu stalo – trollský šaman záhy zmerčil hráče-dobrodruha a Dark Ranger Lyanu, které poslala Sylvanas, aby Saurfanga dopadli. Hráč má poté možnost vybrat si, zda pomůže Zekhanovi a Saurfangovi, nebo pomoc odmítne a zůstane loajální Sylvanas.

 

Pokud se hráč přidá k Zekhanovi, společně ochrání Saurfanga před Lyanou. Saurfang následně pošle Zekhana a hráče zpět do Orgrimmaru. Oba mají za úkol zařídit, aby to vypadalo, že Saurfang uprchl, ale že Sylvanasiny příkazy nebyly porušeny. Hráč tak nadále zůstane v přízni královny smrtonošky a Zekhan mezitím může po Orgrimmaru vesele šířit zprávy o tom, aby ti, kterým stále leží na srdci čest Hordy, neztráceli naději.

 

Pokud hráč odmítne Zekhanovi pomoci, vrátí se později s hlášením k Sylvanas a ta prohlásí, že má se Zekhanem určité plány.

 

Odboj proti Sylvanas

Zekhan samozřejmě podporoval svého mentora Saurfanga, jak to jen šlo. Účastnil se důležitých akcí s odbojáři Hordy a vypomáhajícími členy Aliance. Když pak Saurfang vyzval Sylvanas před branami Orgrimmaru k souboji mak'gora, Zekhan se mu pokusil vydat na pomoc, ale byl zastaven Thrallem. Trollský mladík pak byl spolu s armádou Hordy a Aliance svědkem toho, jak jeho mentor umírá. Společně s Thrallem a Anduinem Wrynnem následně odnesli Saurfangovo tělo do Orgrimmaru.

 

 

Spolu s většinou Hordy se Zekhan účastnil Saurfangova pohřbu. Navzdory tomu, že celou dobu věděl, že smrt může čekat kdykoli kohokoli z nich, jej Saurfangova ztráta silně zasáhla. Koneckonců byl pro něj inspirací a významným symbolem všeho, čím pro něj Horda byla. To díky Saurfangovi se Zekhan snažil být lepší a silnější, jako byl kdysi i jeho otec, Saurfangův někdejší spolubojovník. Zekhan je odhodlaný následovat příkladu jich obou, tak aby na něj oba mohli být hrdí. Proto se mimo jiné rozhodl navštívit orgrimmarský sirotčinec a na chvíli tam zabavit místní děti příběhy o Varoku Saurfangovi, který položil život za Hordu.

kwkrckylzb_66b4a4fb6282866f1e057a166f457d0a3562033b_1598705037_1298.jpg

Zekhan se také objevuje v orgrimmarské verzi Horrific Visions, kde pomáhá hráči-šamanovi.

 

Shadows Rising

Zekhanův příběh pokračuje i v Shadowlands. V prequelovém románu Shadows Rising se totiž srdnatý troll dostává přímo do hry hlavních hrdinů, záporáků a bohů. Kompletní rozbor děje Shadows Rising si můžete přečíst zde.

 

Zekhan se v příběhu knihy účastní porady vedení Hordy. Ta už nemá jednoho náčelníka, ale celou radu sestávající z členů jednotlivých ras Hordy. V radě zasedají Thrall, Baine Bloodhoof, Rokhan, Lilian Voss, Lor'themar Theron, Gazlowe, Ji Firepaw, First Arcanist Thalyssra, Overlord Geya'rah a vulpera Kiro. Zekhan je přítomen jenom jako Thrallův "asistent", ale než se naděje, najednou zachraňuje královnu Talanji před smrtí z rukou nájemných vrahů. Pravda, ne sám od sebe – do celé věci se totiž vložil všetečný loa smrti Bwonsamdi, který vycítil, že Talanji hrozí nebezpečí, a popostrčil Zekhana, aby zandalarskou královnu zachránil, když se ji vrahové pokusili otrávit. Zekhan byl prohlášen hrdinou a nikdo ze zbytku Hordy přitom neměl tušení, že do situace zasáhla nadpřirozená entita. Novopečený hrdina Zekhan je následně pověřen, aby jakožto velvyslanec Hordy doprovázel Talanji zpět na Zandalar a ochraňoval ji před dalšími nebezpečenstvími.

 

Jeho přítomnost se záhy ukazuje jako velmi příznivá, neboť zachrání Talanji před druhým pokusem o vraždu. Bwonsamdi, protože je to Bwonsamdi, mezitím samozřejmě stále otravuje a nabídne mladému trollovi dohodu. Podle Bwonsamdiho jak v nitru Hordy, tak v jeho vlastní říši The Other Side (což je kapesní dimenze v rámci Shadowlands, které Bwonsamdi vládne a kterou navštívíme v Shadowlands jako dungeon) bují nákaza a je třeba zařídit, aby Zandalari za každou cenu setrvali v Hordě a Talanji se stala členkou rady Hordy. A to proto, že je to to nejlepší pro Zandalar, ale hlavně je to nejlepší pro Bwonsamdiho. Loa Zekhanovi za jeho souhlas s pomocí poskytne vizi Varoka Saurfanga, jak se  po smrti shledává se svými milovanými.

Zekhan se posléze přidává k silám zandalarské říše, vydávajícím se do Nazmiru, kde společně odkrývají konspiraci proti Talanji i samotnému Bwonsamdimu. Zekhan zde opět projeví svou pověstnou kuráž, když zachrání skupinku dětí, které měly být obětovány v rituálu, jenž měl oslabit jednu z Bwonsamdiho svatyň.

 

V boji, který v Nazmiru vypukne, je Zekhan "zabit" a jeho duše se propadne do Chřtánu (Maw). Bwonsamdi odsud jeho duši vyzvedne a vrátí ji zpět do jeho těla. Posléze se však ukáže, že vize smrti byla falešná a Bwonsamdi Zekhanovi a Talanji odhalí, co je Chřtán a že v něm nyní končí všechny mrtvé duše, neboť mašinérie smrti je poničená. Bwonsamdi nyní využívá prakticky veškerou svou sílu, aby udržel co nejvíce trollů mimo Chřtán.

 

Všechno samozřejmě nakonec dobře dopadne, Horda a Zandalari porazí své nepřátele a Bwonsamdi je zachráněn. Loa smrti se následně připojuje k oslavám vítězství a je nesmírně potěšen, že Talanji dostává pozici v radě Hordy. Protože jak víme, je to to nejlepší pro Zandalar, ale hlavně je to moc fajn pro Bwonsamdiho.

 

Na závěr ještě nelze nezmínit jednu drobnost. Věřte nebo ne, ale "Zappy Boi" už není jenom internetový meme. Ne ne ne, vážení, Zappy Boi je teď kánon. A není to nikdo jiný než samotný loa smrti, Bwonsamdi, kdo v příběhu Zekhana počastuje jeho (v našem světě už tak vžitou) přezdívkou.

Kdo jiný než nenapravitelný šprýmař Bwonsamdi by měl mít právo
používat internetové memes na Azerothu.

 

Trivia

  • Zekhanovu popularitu, které se dočkal po vydání úvodního cinematicu BfA, nikdo v Blizzardu nečekal a podle vyjádření komunitního manažera Ythisense z ní byli všichni mírně zmatení. Zajímavé nicméně je, že cinematic Old Soldier se vytvářel ještě před zveřejněním úvodního BfA cinematicu a zahrnutí Zekhana do Saurfangovy příběhové linky tak nebylo z důvodu, že si ho komunita tolik zamilovala, ale zkrátka proto, že to tak Blizzard plánoval.
    To ovšem neznamená, že by jim příval "Zappy Boi" memes byl lhostejný. Podle Ythisense prý v jeden moment někdo z vedení Blizzardu prohlásil "Let the Zappy Boi memes flow", čili "Jen ať memes se Zappy Boi proudí".

  • V tomto grafu se můžete podívat, kolik vznikalo herních postav začínajících na 'Zap' před a po vydání Old Soldier.

  • Zekhan dostal v patchi 8.2.5 unikátní model. V té souvislosti stojí za to zmínit, že Rokhan, vůdce Darkspear trollů a postava, která existovala už ve Warcraft III, unikátní model doteď nemá. Asi mu chybí chytlavá přezdívka...

 

Kde se nachází: různá místa (ve hře), Dazar'alor (aktuálně podle lore)

Stav: živý

Příslušenství: Horda, kmen Darkspear

Pohlaví: muž

Rasa: troll

Povolání: šaman & velvyslanec Hordy na Zandalaru

 


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Sabimpatt 31.05.2023 20:17

<a href=https://prilig.top>cialis with priligy</a> Terrance rNenCfJxHIsyRTgc 6 27 2022

kuchta 30.08.2020 15:35

Ja som rád že Darkspear máju konečne nejakú charizmatickú postavu po smrti Vol'jina tam není nik kto by ich tak nejak reprezentoval.Rokhan mi moc nepríde zaujimavy...A Zekhan je ešte moc neskúsený na Leadra takže bud nech nám vrátia Vol'jina alebo nech Zekhan rýchlo vyspeje nech to môže prevziať :-D

Filias 30.08.2020 21:17

Já bych zase dal Rokhanovi šanci. Přece jenom je tu s námi od Warcraftu 3, to je sedmnáct let. Jsem celkem rád, že se ho snaží dostat do popředí. Ovšem jestli ho mají v plánu zabít Zappy boi je jasná volba

kuchta 31.08.2020 01:50

@Filias Blizz ho mal šancu predviesť 8 datatiskov dokedy máme čakať ? ! :-D A popravde dúfam že sa o to už ani blizz pokušať nebude.Konečne by mali dostať priestor aj nové postavy.Moja skromná vízia je taká že Zekhan by sa stal Leadrom Darspear a Vol'jin (ktorý sa má stať loa) by mu pomáhal niečo ako Rezan.

Filias 31.08.2020 08:38

@kuchta Je pravda že v minulých datadiscích měl spíše epizodní role, ale to bylo tím, že v podstatě jedinou důležitou trollí postavou byl Vol'jin, případně Zen'tabra, tudíž ty vedlejší postavy neměly takový prostor. Nedá se totiž říct, že by na Rokhana kašlali, to rozhodně ne, vždyť hrál nějakou roli ve WotLKu, mám pocit že v Dragonblightu, ale nezbyl na něj prostor.

kuchta 31.08.2020 20:10

@Filias Uvidíme som troška skepticky voči nemu ale možno nás chlapík ešte príjemné prekvapí. :-)

Sarder 29.08.2020 21:49

Prečo mám pocit že im nahrádza Anduina? Anduin bol pred tým také to dieťa hodené do víru vojny ale už dospel tak im prišiel teraz Zappy celkom vhod lebo aj on je neskúsený a zas sledujeme ako sa postupne učí a v budúcnosti to bude tiež veľký bojovník. Alebo bolo by celkom epické keby nejako epicky umrel v nadchádzajúcom datadisku. Bol by to zvrat čo by asi nikto nečakal.

Filias 30.08.2020 21:15

Je to možné, i když mi charakterově přišel jako Anduinova Horďácká verze Baine. Ale Zappy je opravdu mladá, nezkušená postava. Takže by teoreticky mohla plnit Anduinovu mírumilovnou nevinnou roli, když už ji Anduin moc neplní

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet